Kattoremontit, huollot ja korjaukset kaikille pelti-, tiili ja huopakatoille
Kattoekspertit palveluksessasi kaikissa pelti-, tiili -ja huopakattotöissä

Tiilikaton korjaus ja kunnostus ajoissa säästää aikaa, rahaa ja vaivaa

Tiilikaton korjaus ja kunnostus voi tulla eteen joko ajan kanssa tai yhtäkkisesti. Tiilikatto kohtaa elinkaarensa aikana monenlaista: on rakenteita rasittavaa lunta ja jäätä, pinnoitetta nakertavia ilmansaasteita ja uv-säteilyä, sade- ja sulamisvesiä sekä siitepölyä. Kattoa likaavat myös lehtiroska, neulaset, noki ja tuhka, eivätkä sammal ja jäkälä valitettavasti ole harvinaisia näkyjä tiilikatolla. Toistuvat lämpötilanvaihtelut haurastuttavat kattoa, kun katteeseen päässyt kosteus saa aikaan pakkasrapautumisen ilmiön. Toisaalta taas runsaslumisen talven tai kattoa riepottelevan myrskyn aiheuttamat vauriot voivat aiheuttaa hyvin äkillistä korjaustarvetta ja iskeä yhtä lailla uuteenkin kattoon. Olipa korjaustarpeen syy mikä tahansa, tiilikaton korjaus tulee väistämättä jossain vaiheessa eteen, mikäli katolle tosiaan halutaan turvata pisin mahdollinen käyttöikä ja samalla paras toimintakyky.

Tarvitsipa tiilikattosi korjausta äkillisen myrskyvaurion tai pidempään kehittyneen kosteushaitan vuoksi, on Plus Kattopalvelulla keinot ja kyky auttaa. Meiltä saat tiilikaton korjaus- ja kunnostustyöt kaikenkokoisille ja -muotoisille katoille, oli kyseessä sitten pieni paikallinen korjaus tai kokonaisvaltainen kattosaneeraus. Tuomme mukanamme avaimet käteen- periaatteella kaiken tarvittavan laadukkaista tuotteista työkaluihin ja -koneisiin sekä ammattitaitoisiin asentajiin. Pitkä kokemuksemme tiilikatoista palvelee sinua erinomaisesti: vaikka meidät tilattaisiin katolle jonkin tietyn täsmäkorjauksen takia, niin katolla ollessamme tutkimme samalla läpi koko katon kunnon ja havainnoimme yleiskuvaa. Jos muita korjaustarpeita tai huomiota vaativia seikkoja katolla ilmenee, saat siis tiedon myös näistä ja voimme hoitaa edullisesti asian kuntoon.

Tiilikatto on luja, hiljainen ja tyylikäs materiaali katolle, joten kun siihen on sijoittanut, kannattaa se pitää asianmukaisilla korjauksilla hyväkuntoisena ja kestävänä. Kun korjaustarve tiilikatolla ilmenee, on paras puuttua siihen viipymättä – yleensä pienikin vaurio katolla etenee ennen pitkää suuremmaksi ongelmaksi ja voi vahingoittaa jopa vesikatteen alapuolisia rakenteita, jolloin korjauskustannuksetkin moninkertaistuvat ja työ hankaloituu. Ajoissa tehty korjaus on edullinen ja kattoystävällinen ratkaisu, ja Plus Kattopalvelulla teetetyt tiilikattotyöt ovat lisäksi yksityisasiakkaan verotuksessa kotitalousvähennyskelpoisia. Sivujemme kautta on haettavissa myös joustavampi rahoitus isompia urakoita varten. Selvitä tiilikattosi korjaustarve tilaamalla meiltä ilmainen kattotarkastus, niin tulemme paikan päälle kartoittamaan katon kunnon. Tee paras palvelus katollesi – ota yhteyttä ja pyydä tarjouksemme tiilikaton korjauksesta ja kunnostuksesta!

Tiilikaton korjaus
Tiilikaton korjaus voi olla rikkinäisten tiilien vaihtoa, tai suurempien vaurioiden korjausta.

Mitä kaikkea voi sisältyä tiilikaton korjaukseen?

Mitä kaikkea tiilikaton korjaus sitten voi olla? Syitä tiilikaton korjaustarpeelle voi olla useita erilaisia, ja siten korjaavat toimenpiteetkin vaihtelevat keskenään. Luonnollisesti aika ja sellaiset ympäristön rasitukset kuten esimerkiksi sään- ja lämpötilanvaihtelut kuluttavat tiiltä pikkuhiljaa, ja niin se menettää suojaavaa pinnoitettaan altistuen vaurioille. Katolla voi tapahtua niin sanottua pakkasrapautumista, jos tiilikatteen sisään pääsee vettä, joka vuoroin sulaessaan ja vuoroin jäätyessään murentaa tiiltä. Tiilikatteen kunto saattaa kärsiä myös osaamattomasta tai väärillä välineillä suoritetusta kattotyöskentelystä esimerkiksi kattopesun tai lumenpudotuksen yhteydessä. Vielä yksi korjaustarpeiden aiheuttaja ovat erilaiset myrsky- ja lumivauriot. Myrsky voi viedä katolta tiiliä mennessään tai repiä irti pellityksiä, tai kaataa vaikka puun talon päälle. Tai raskas nuoskalumi voi aiheuttaa saumoissa vesivuotoja, painaa katon notkolle tai repiä alas tullessaan katolta rännit tai kattoturvatuotteet mukaansa.

Plus Kattopalvelulta saat kaikki tiilikaton korjaukset sopuhintaan ja laadusta tinkimättä. Yleisimpiä tiilikaton korjauksia ovat erilaiset katon vuotokorjaukset sekä reikien paikkaukset ja rikkinäisten tiilien vaihdot. Myös läpiviennit voivat vaatia tiivistyksiä ja korjauksia: meiltä luonnistuu muun muassa vuotavien läpivientien tiivistykset sekä kattoikkunoiden ja kattoluukkujen korjaukset, tiivistykset ja vaihdot. Voimme korjata savupiippua ja hormia tai pellittää piipun. Taitavilta asentajiltamme ja kokeneilta kattopeltisepiltämme onnistuvat tyylipuhtaasti kaikki tiilikaton pellitykset ja muutkin täsmäkorjaukset: räystäslautojen ja peltien vaihdot, kattojiirien korjaukset ja saumaukset, päätypellin korjaukset sekä vaihdot ja niin edelleen. Tiilikaton korjaus voi vaatia myös toimenpiteitä kattoturvatuotteiden suhteen, esimerkiksi niiden paikkamaalauksia, vääntyneiden lumiesteiden korvaamista kunnollisilla tai vaikkapa rännien ja vesikourujen korjaamista sekä uusimista.

Oma lukunsa on, jos vesikatteen korjaukset eivät yksinään riitä, vaan tarvitaan korjauksia myös yläpohjaan ja katon alusrakenteisiin. Usein aluskatteen käyttöikä kulkee samaa tahtia vesikatteen kanssa, joten on syytä tarkistaa, mikä on vesikaton alapuolisten rakenteiden tilanne. Jos haurastunut tiilikate on päästänyt vettä lävitseen, eikä kulunut aluskatekaan ole enää tilannetta pelastanut, voi yläpohjasta löytyä lahovaurioita, kastuneita villoja tai muita korjaustarpeita. Vaihdamme rakenteiden puuosat tarpeen mukaan, ja mikäli esimerkiksi lumi on painanut katon notkolle, oikaisemme kattorunkoa ja lujitamme rakenteita. Myös myrskyvaurioiden korjaus voi vaatia isoja kattotöitä, sillä vaikkapa kaatunut puu on voinut vioittaa kattoa laajaltikin. Hoidamme raivaustyöt sekä korjaukset nopeallakin aikataululla ja estämme lisävahinkoja tapahtumasta kärsineelle katolle.

Useimmiten tiilikaton korjaustarve on kuitenkin hyvin paikallinen, jolloin riittää ongelmakohtien täsmäkorjaus – esimerkiksi rikkinäisten tiilien vaihto – jonka jälkeen katto uudelleenpinnoitetaan ja se pääsee jatkamaan toimintaansa. Tiilikaton pinnoitus tai suojakäsittely on olennainen toimenpide korjausten jälkeen, sillä näin katolle palautetaan sen lialta, kosteudelta ja kasvustolta suojaavat ominaisuudet ja se pystyy jälleen suojelemaan taloa pitkäkestoisesti. Tarvitsitpa tiilikatollesi pientä täsmäkorjausta tai suurempaa remonttia, Plus Kattopalvelulla on ammattitaito ja välineistö tehdä työt oikein viime silausta myöten. Jos olet epävarma kattosi tilanteesta, pyydä meidät paikalle, niin kartoitetaan, millaista korjaustarvetta katolla on ja laitetaan homma ruotuun.

Tiilikaton säännöllinen huolto auttaa havaitsemaan kattovauriot ajoissa

Tiilikatto säilyttää täyden toimintakykynsä vain siinä tapauksessa, että sitä hoidetaan asianmukaisesti säännöllisillä tiilikaton huoltotöillä. Kun tiilikatto sekä sen rännit puhdistetaan ja niiden tiiveys ja toiminta tarkistetaan säännöllisesti, pystyy katto saavuttamaan maksimaalisen käyttöikänsä ja suojelemaan rakennusta siten kuin on tarkoitettu. Tavallisesti tiilikaton huolto suoritetaan kausiluontoisesti kaksi kertaa vuodessa, mieluiten keväisin ja syksyisin. Säännöllinen kattohuolto takaa tiilikatteen säilymisen tasalaatuisena, mutta lisäksi se tarjoaa tilaisuuden saada katosta ajankohtaista tietoa ja tutkia katto kokonaisuutena. Kun katto tarkistetaan tunnollisesti huoltokäyntien yhteydessä, pystytään alkaviin ongelmakohtiin puuttumaan jo varhaisessa vaiheessa, ennen kuin niistä kehittyy vakavia vesivahinkoja ja haastavia homevaurioita. Nopean reagoinnin myötä tiilikaton korjaustyöt saadaan pidettyä pieninä ja edullisina, ja katon toimivuutta on helppo ylläpitää.

Meillä Plus Kattopalvelulla tiilikaton huoltoon kuuluu aina automaattisesti kattava katon kuntotarkastus. Aina kun katolle nousemme, oli syynä sitten läpivientien tiivistys, rännien siivous tai tiilien uudelleenpinnoitus, havainnoimme katon yleiskuvaa ja katsastamme sen kokonaisuudessaan. Käymme läpi katteen pinnan etsien merkkejä halkeamista, vuotokohdista tai sammaloitumisesta, ja erityisellä huolella tutkimme katon jiirit eli sisätaitteet. Tarkastamme tiilien kunnon ja ehjyyden sekä eritoten harja- ja reunatiilien kiinnitykset. Tutkimme myös katon pellitykset, läpivientien ylösnostot, tiivistykset ja kiinnitykset sekä kattoturvatuotteiden toiminnan. Jos katolla on selkeitä riskitekijöitä, jotka eivät ole vielä konkretisoituneet ongelmiksi mutta sellaisiksi kehittyisivät lähitulevaisuudessa, pidämme niidenkin suhteen silmämme auki.

Vesikatteen alapuolisilla rakenteilla on suuri merkitys katon ja koko rakennuksen hyvinvoinnille, joten mikäli rakenteet sallivat esteettömän pääsyn yläpohjaan, käymme huoltotöiden yhteydessä tarkastamassa myös sen tilanteen. Varmistamme, että aluskate on kunnossa eli ehjä ja hyvin kiinnitetty. Katsastamme, näkyykö valumajälkiä, kastuneita eristeitä, lahoja puuosia tai muita kosteusvaurioon viittaavia seikkoja. Lisäksi tarkistamme, että yläpohjan eristys ja tuuletus toimivat asianmukaisesti ja että rakenteet ovat kaikin puolin vahvat ja terveet. Palvelemme kattoasi kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin näkökulmasta ja puutumme kaikkiin epäkohtiin, jotka uhkaisivat sen täyttä toimintavarmuutta. Lopputuloksena tästä katto kiittää, talo pysyy turvassa ja tiilet toimivat tyylikkäänä osana talon julkisivua.

Sammaloituminen ja lumikuorma ovat pahimpia uhkia tiilikaton terveydelle

Pitkän elinkaarensa aikana tiilikatto kohtaa monia ulkoisia rasituksia. Erityisen – tai pitäisikö ennemminkin sanoa valitettavan – hyvin tiilikaton karhea pinta kerää itseensä sammalta, ja talvisin lumikuormaa. Tämän johdosta tiilikatto ei missään nimessä ole huoltovapaa, vaan välttyäkseen ikävyyksiltä se tarvitsee säännöllistä puhdistusta, ajoittaista suojakäsittelyä sekä uudelleenpinnoitusta, ja lisäksi talvella lumenpudotusta.

Sammal ja jäkälä kuuluvat tiilikaton pahimpiin vihollisiin, sillä ne käyttävät tiilen kalkkia ravintonaan ja pyrkivät juurillaan tunkeutumaan yhä syvemmälle katteeseen. Kun tiili haurastuu, kosteutta pääsee tiilen sisälle ja lämpötilojen vaihdellessa katteeseen imeytynyt vesi vuoroin sulaa ja vuoroin jäätyy kiihdyttäen tiilen kulumista entisestään. Huokoiseksi päässyt tiilikate sitoo itseensä jatkuvasti eneneviä määriä vettä, ja katto on näin myös raskaampi taakka rakenteille. Yhä huonompaan kuntoon rapautuva katto antaa jossain vaiheessa periksi ja päästää veden lävitseen myös vesikaton alapuolisiin rakenteisiin, jolloin ollaan taas astetta isompien ongelmien äärellä.

Parhaiten tepsivä lääke tiilikaton sammaloitumiseen on sen säännöllinen harjaus ja puhdistus. Katolle voidaan silloin tällöin tehdä myös kasvustonestokäsittely, joka nimensä mukaisesti ehkäisee ei-toivotun kasvuston muodostumista katolle. Jos huoltoa sen sijaan on laiminlyöty ja sammal on jo ehtinyt asettua taloksi, voimme suorittaa erityisen sammaleentuhokäsittelyn, jolla kasvustosta päästään eroon. Kun aika on kuluttanut kattopinnoitteen loppuunsa, palautetaan katteelle sen suoja tekemällä kattavampi tiilikaton uudelleenpinnoitus. Mikäli kattohuollot on toteutettu tunnollisesti, riittää tavallisesti, että pinnoitus tehdään kerran tiilikaton elinkaaren aikana. Betonitiilikaton käyttöikä on noin 70 vuotta ja uudelleenpinnoitusta se alkaa kaipailemaan yleensä noin 30 vuoden jälkeen.

Tiilikatolle voi koitua kohtalokkaaksi myös runsasluminen talvi, mikäli asianmukainen lumenpudotus jää tekemättä. Tiilikatto on jo itsessään painava, ja jos päälle annetaan kasautua vielä tonnien painosta nuoskalunta, saattavat rakenteet niiata taakan alla pahemman kerran. Paitsi että katto voi painua notkolle, saattaa lumikuorman paine myös työntää vettä saumoista sisään ja aiheuttaa näin vesivuotoja rakenteisiin. Jäinen lumimassa on vaarallinen myös liikkeelle lähtiessään, sillä se raapii liikkuessaan kattopintaa pilalle ja voi alas pudotessaan riuhtaista mukanaan esimerkiksi rännit tai lumiesteet. Tällaisten vaurioiden korjauksilta vältytään, kun lumenpudotuksen suhteen ollaan valppaana ja lumityöt teetetään ajoissa ammattilaisella.

Tiilikaton korjauksista kattavampaan kattoremonttiin – milloin?

Vaikka tiilikaton korjaukset suoritettaisiin ensiluokkaisen ammattitaitoisesti, ei yksikään katto kuitenkaan ole ikuinen. Mistä sitten tietää, milloin on kattoremontin aika? Lyhyesti sanottuna tiilikaton remontti on tullut ajankohtaiseksi siinä vaiheessa, kun katon käyttöikä alkaa olla lopussa eivätkä huollot ja korjaukset merkittävästi enää tilannetta kohenna. Voi myös olla, että katon ylläpito jatkuvilla korjaustoimilla käy jo sen verran arvokkaaksi, että lompakonkin kannalta järkevämpi ratkaisu on katon uusiminen. Se, minkäikäisenä tiilikatto ajautuu vaihtokuntoon, puolestaan riippuu kattoa ympäröivistä olosuhteista, kattohuollon tunnollisuudesta ja tietysti osaltaan myös siitä, kuinka asiantuntevasti katon asennus alun perin on tehty.

Tiilikaton uudistaminen voidaan toteuttaa monella eri tavalla katon kunnosta riippuen. Jos pelkästään kattopinta on kulunut, ja itse katolla on kuntoa ja käyttövuosia vielä hyvin jäljellä, tulee kysymykseen kattotiilien uudelleenpinnoitus. Jos taas tiilikatteenkin kunto on niin ja näin, ja tiilet ovat esimerkiksi murentuneet tai halkeilleet, täytyy tutkia tarkasti, mihin tilanne on kehittynyt niin vesikatteen kuin aluskatteenkin osalta. Jos katto on pahasti sammaloitunut ja kosteus päässyt vesikatteen alle tekemään tuhojaan rakenteisiin, voidaan tarvita kokonaisvaltaista kattoremonttia, jossa tiilikatto uudistetaan yläpohjaa myöten. Jos taas aluskate ja rakenteet ovat säilyneet hyväkuntoisina, ja ongelmat rajoittuvat hapertuneisiin tiiliin, voidaan katolle toteuttaa osittainen kattoremontti kattotiilet vaihtamalla.

Jos aprikoit, milloin olisi aika toteuttaa kattoremontti sinun tiilikatollesi, ja minkäasteista saneerausta se ylipäätään vaatii, kutsu meidät apuun. Kattosi tarkan kunnon saat selville pyytämällä meiltä tarjouksen kattoremontista, jolloin tulemme tekemään ilmaisen kartoituskäynnin katollesi. Tutkimme katon tilanteen niin katepinnan, läpivientien, kattotuotteiden, aluskatteen kuin yläpohjankin osalta, ja havaintojemme pohjalta keskustelemme kanssasi siitä, olisiko nyt aika toteuttaa remontit katollasi. On hyvä myös huomata, että remonttia ei kannata lykätä määrättömästi, sillä jos tilanne katolle kehittyy itsekseen yhä heikommaksi, ovat tarvittavat remonttitoimetkin vastaavasti yleensä sitä suurempia ja kalliimpia. Ajoissa tehty remontti voi siis tulla huomattavassa määrin kukkaroystävällisemmäksi kuin liian myöhään toteutettu.

Tiilikaton korjaus, huolto ja remontointi sujuu kepeästi ja kivuttomasti Plus Kattopalvelun kautta. Turvaa siis kattosi tulevaisuus ja tilaa laadukas tiilikattotyö meiltä. Ota yhteyttä ja pyydä tarjouksemme tiilikaton korjauksesta!

Kattoremontit

Katon korjaukset

Kattohuolto

Kattotyöt