Kattoremontit, huollot ja korjaukset kaikille pelti-, tiili ja huopakatoille
Kattoekspertit palveluksessasi kaikissa pelti-, tiili -ja huopakattotöissä

Yläpohjan kosteusvaurio vaatii välittömiä toimia – isot riskit myös lahovaurioille ja homeongelmille

Yläpohjan eli välikaton kosteusvaurio on vakava vaaran paikka niin rakenteiden kuin sisäilmankin terveyden kannalta. Yläpohjan kosteusvaurio voi olla seurausta muun muassa riittämättömästä tuuletuksesta, vesikatteeseen syntyneestä vauriosta, virheellisestä asennuksesta tai huolimattomasti toteutetusta kattohuollosta. Tyypillisesti rakennuksen ilmanpainesuhteet saavat aikaan, ettei homeen haju välttämättä tule yläpohjasta asuintiloihin yhtä herkästi kuin alapohjasta, joten välikaton kosteusvauriota voi olla vaikeampi havaita. Siksi katolla tarvitaan säännöllisiä tarkastuksia ja huoltotoimia; jos vettä valuu tai tippuu katosta sisään, jos pinnoissa näkyy värimuutoksia tai muita vaurioita, jos yläpohjatiloissa on näkyviä vaurioita tai jos homeen haju tuntuu sisätiloissa asti, ollaan jo todella korkealla vaurioasteikossa. Yläpohjan kosteusongelmat sekä lahovauriot ovat usein kalliita ja kokonaisvaltaisia korjattavia, joten mitä aiemmin tilanteeseen päästään puuttumaan, sen parempi.

Plus Kattopalvelulta saat haastaviinkin kosteusvaurioihin ja homeongelmiin ammattitaitoista apua. Vuosien varrella olemme kerryttäneet laajan kokemuksen ja tietotaidon kattotöiden saralta. Huollamme, korjaamme ja remontoimme niin pelti-, tiili- kuin huopakatotkin kattomuodosta ja rakennuksen tyypistä riippumatta. Teemme kattavan vauriokartoituksen ja laadimme kohteen mukaan räätälöidyn suunnitelman siitä, millaisia purku-, korjaus- ja asennustoimia milloinkin tarvitaan. Tulemme avuksesi nopeallakin aikataululla ja hoidamme yläpohjan kunnostuksen yhteydessä myös mahdollisesti toteutettavat parannukset, esimerkiksi rakenteita koskevat muutokset tai yläpohjan lisäeristykset.

Palvelemme sinua ja kattoasi aina kokonaisvaltaisesti avaimet käteen- periaatteella, laittaen koko paketin kuntoon katon harjalta aluskatteeseen asti. Korjaustöiden lisäksi saat meiltä laadukasta kattohuoltopalvelua ympäri vuoden. Aina kun katolla käymme, niin olipa syy mikä tahansa, kartoitamme samalla katon yleiskunnon ja toimivuuden kattavasti. Tekemistämme havainnoista kerromme sinulle sekä annamme edullisen tarjouksen mahdollisista korjauksista. Kun teetät kattotyöt meillä, olet myös oikeutettu kotitalousvähennykseen yksityisasiakkaan verotuksen yhteydessä, ja isompiin remontteihin on sivustomme kautta haettavissa rahoitusta. Yläpohjan kosteusvaurion kanssa ei kannata leikkiä, vaan korjaustoimiin on ryhdyttävä heti, jotta vahinko saadaan pysäytettyä. Kun siis katon kunto mietityttää, käänny puoleemme ja kerro tilanteesta tarkemmin tarjouspyyntölomakkeella. Pelastetaan kattosi tulevaisuus – ota yhteyttä ja pyydä tarjous yläpohjan korjauksesta!

Yläpohjan kosteusvaurio - lahovaurio
Pyydä kattoammattilaisemme paikalle, ennen kuin kosteus ja laho yllättävät katon alusrakenteet.

Kosteus voi tulla yläpohjaan vesikaton suunnasta tai alhaalta asuintiloista

Yläpohjan kosteusvaurion syntyyn voi vaikuttaa useampi eri tekijä. Syyt kosteusvauriolle on tärkeä aina selvittää korjaustöiden yhteydessä, jotta epäkohtiin pystytään puuttumaan, eikä samanlainen kattovaurio pääse toistumaan tulevaisuudessa. Plus Kattopalvelu tutkii yläpohjan rakenteet huolella ja kartoittaa kosteusvaurion alkusyyn. Käytännössä kattorakenteille tuhoisa kosteus voi päätyä yläpohjaan kahdesta eri suunnasta: vesikatolta, asuintiloista, tai molemmista.

Vesikaton vuoto kuuluu tyypillisimpiin kosteusongelmien aiheuttajiin. Vuotokohta katolla voi löytyä esimerkiksi putkiläpivienneistä, kattokaivoista, kattoikkunoista tai seinän ja alemman kattopinnan liitoksista. Räystäiden kautta yläpohjaan voi tunkeutua tuulen mukana pakkaslunta, joka sulaessaan aiheuttaa kosteusongelmia. Vesikatteen saumakohdat ovat yksi vaaran paikka, kun esimerkiksi huopa vanhemmiten aukeilee tai pellit alkavat irvistää. Myös sammal voi tuhota katepintaa reikiintymiseen asti, tai tiilet halkeilla vaikkapa pakkasrapautumisen myötä. Ongelmat vesikatossa saattavat johtua virheellisestä asennuksesta alun perin: ehkä esimerkiksi höyrynsulku on rikki, tai aluskate puuttuu tai on väärin asennettu. Kattoa voivat koetella myös myrsky- ja lumivauriot sekä muu mekaaninen rasitus. Kattovuodot eskaloituvat usein esimerkiksi keväällä ja syksyllä, kun jää tai lehtiroska patouttavat rännit ja kattokaivot ja näin rampauttavat katon vedenpoiston.

Kosteus voi päätyä yläpohjaan, kuten mainittua, myös asuintilojen suunnasta. Ilmavirtaukset sisätiloista yläpohjaan kuljettavat kosteutta mukanaan, etenkin pesu- ja saunatiloista tullessaan. Jos yläpohja on heikosti eristetty tai jos sen ilmanvaihto ei toimi toivotulla tavalla, syntyy ongelmia: asuintiloista yläpohjaan päässyt lämpö kondensoituu rakenteiden metalliosiin ja voi pisaroituessaan tippua suoraan villoihin. Välikaton tuuletuksessa voi olla monenlaisia haasteita: ehkä yläpohja ei ole ilma- ja höyrytiivis, tuuletusaukkoja on liian vähän tai ne ovat liian pieniä, tuuletus puuttuu katon harjalta, tuuletustila on liian matala tai tuuletus katkeaa rakenteissa vaikkapa sisätaitteen kohdalla, tai energiaremontin yhteydessä asennettu lisäeristys on tukkinut tuuletusta. Mitkä tahansa eristykseen ja tuuletukseen liittyvät epäkohdat ovat todellinen uhka katolle, sillä kosteus luo nopeasti oivallisen kasvualustan homeelle ja muille haitallisille mikrobeille, jolloin vaarantuu ennen pitkää sekä rakenteiden että sisäilman terveys.

Katon ja yläpohjan kastuneet eristevillat täytyy viipymättä vaihtaa hyväkuntoisiin

Plus Kattopalvelu tulee nopealla aikataululla avuksesi korjaamaan yläpohjan kosteusvauriot ja vaihtamaan kastuneet villat. Kun vahinko on sattunut, ei ole syytä jäädä aikailemaan, vaan kunnostustoimiin kannattaa ryhtyä viipymättä – näin estetään laajemmat vauriot ja toimitaan olemassa olevan katon parasta ajatellen. Ensin kartoitetaan rakenne ja vahinkojen laajuus: selvitäänkö sillä että vaihdetaan märät villat vain uusiin, vai onko välikaton rakenteisiin aiheutunut lahovaurioita tai muita ongelmia, jotka ensin tulisi laittaa kuntoon ennen uuden eristeen asentamista?

Poistamme siistillä työnjäljellä kastuneet, painuneet tai muuten huonokuntoiset eristeet, ja tutkimme niitä ympäröivät rakenteet. Jos laajempaa vahinkoa on sattunut, poistamme tai kuivaamme vaurioituneen rakennusmateriaalin tarvittavilta osin sekä korjaamme lahovaurioiset puuosat. Kastuneiden eristeiden vaihto tehdään, kuten muutkin suorittamamme kattotyöt, avaimet käteen- periaatteella. Huolehdimme siis projektin jokaisesta vaiheesta, eikä asiakkaan tarvitse ryhtyä roskalavoja tai kuljetuspalveluita metsästämään – teemme työt puolestasi suunnittelusta loppusiivoukseen saakka.

Meiltä saat ammattitaitoiset ja laadukkaat yläpohjan eristeiden vaihdot ja uusimiset kattomuodosta ja välikaton rakenteesta riippumatta. Meille ovat tuttuja niin selluvilla kuin mineraalivillakin, ja asennamme eristeet kohteen tarpeista riippuen villamattona, eristelevyinä tai puhallusvillana. Toimimme taitavasti haastavissakin kohteissa, esimerkiksi mikäli välikatosta löytyy paljon putkia tai muita esteitä. Katon eristyksen lisäksi teemme myös yläpohjan energiaremontit asentamalla lisälämmöneristykset. Jos katto on jo vanhemmanpuoleinen, ja alkuperäisissä eristysratkaisuissa olisi parantamisen varaa, toteutamme yläpohjan lisäeristykset kohteen mukaan räätälöidysti. Yläpohjan lisäeristyksestä on katolle paljon iloa: energiatehokkuus kasvaa, lämmityskulut pienenevät, kylmäsiltoja ei synny ja katto myös poistaa kosteutta toivotulla tavalla.

Meiltä myös katon paikkaukset sekä tarvittaessa haastavatkin rakennemuutokset, kuten yläpohjan tuuletuksen lisääminen

Yläpohjan eristeiden vaihdon ja kosteusvauriokorjausten yhteydessä kattosi saa kokonaisvaltaista huolenpitoa osakseen. Kattotöitä tehdessämme käymme aina läpi katon yleiskunnon ja varmistamme, että vesikate ja aluskate muodostavat yhdessä kaikin puolin toimivan kokonaisuuden. Tutkimme katon saumat ja läpiviennit sekä katsastamme piipunjuuripellitykset ja harjatiivisteet. Käymme läpi katepinnan ja paikkaamme mahdolliset reiät, korjaamme irvistävät saumat, vaihdamme haljenneet tiilet, tiivistämme saumat, kattoluukut, kattoikkunat ja niin edelleen. Tarkistamme aluskatteen kunnon, etsimme mahdolliset home- tai kosteusvauriot yläpohjarakenteista ja varmistamme, että välikaton tuuletus on riittävä.

Toimiva tuuletus yläpohjassa on tärkeä, jotta kattorakenteet sekä yläpohja saadaan pidettyä kuivina. Satunnaisesta kosteudesta ei synny haittaa rakennukselle, kun hyvä tuuletus kuitenkin poistaa sitä tehokkaasti ilman virratessa räystäältä välikatolle ja poistuessa ylempää katon harjalta. Suunnittelemme ja toteutamme välikaton tuuletuksen aina kohdekohtaista harkintaa käyttäen siten, että ilma pääsee virtaamaan rakenteissa mahdollisimman esteettömästi. Samoin yläpohjan kosteusvaurioiden korjaus on ammattilaisen toimesta turvallista puuhaa: meillä on käytössä kosteusvaurioiden todentamiseen tarvittava laitteisto, yläpohjassa liikkuessamme tunnistamme mahdolliset rakennusvirheet, ja osaamme mitoittaa tarvittavien korjaustöiden laajuuden oikein. Lopputuloksena on teknisesti toimiva ja pitkäikäinen katto, joka tarjoaa laadukkaan ja luotettavan suojan rakenteille sekä kruunaa kauniisti talon julkisivun.

Säännölliset kattotarkastukset mahdollistavat ongelmiin puuttumisen ennen niiden eskaloitumista

Niin yläpohjan kosteusongelmia kuin muitakin kattovaurioita ehkäistään kaikkein tehokkaimmin säännöllisellä kattohuollolla. Kun katto puhdistetaan ja sen kunto sekä tiiveys tarkistetaan ajoittain, eivät epäkohdat pääse kehittymään sen suuremmiksi – mahdolliset muutokset tai alkavat haasteet katolla havaitaan jo varhain, ja tällöin riittävät pienemmät ja huokeammat korjaustoimet. Kattoystävällisin vaihtoehto on yleensä teettää sille perustavanlaatuiset kausihuollot syksyisin ja keväisin. Näin katto toimii jatkuvasti toivotulla tavalla, se saadaan valmisteltua aina seuraavaa vuodenaikaa silmällä pitäen, ja kosteusongelmat tai muita vakavammat vauriot saadaan pidettyä poissa katolta. Plus Kattopalvelulta saat ammattitaitoisesti ja asiakasystävällisesti kaikki katon huoltopalvelut kausihuolloista täsmätoimenpiteisiin.

Puolivuosittain tehtävään perushuoltoon sisältyy meillä aina katon sekä rännien puhdistus lehdistä ja roskista. Samalla tarkastamme sadevesijärjestelmän yleisen toimivuuden, kuten kaadot ja kiinnitykset. Havainnoimme myös itse katepinnan kuntoa: jos katteesta löytyy reikiä, repeämiä, painumia tai pullistumia, haljenneita tiiliä, ruostetta tai sammalta, irvistäviä saumoja tai mitä muita vesitiiveyden vaarantajia tahansa, reagoimme niihin viipymättä ja teemme tarvittavat korjaukset. Tarkistamme katon kiinnikkeet, kattoturvatuotteiden kunnon, läpivientien ja jiirien tiiveyden sekä pellitysten tilanteen. Teemme katolle tarpeen mukaan kaikki kiinnikkeiden vaihdot, saumaukset, tiivistykset sekä lisäkiinnitykset.

Ajoittain katto voi hyötyä myös muista huoltotoimista, esimerkiksi katon kattavammasta pesusta ja puhdistuksesta katemateriaalille sopivilla metodeilla. Kattopesujen lisäksi suoritamme katoille suojakäsittelyt, sammaleenpoistot, huoltomaalaukset ja uudelleenpinnoitukset. Talvisin huoltopalvelumme käsittää muun muassa lumenpudotukset ja jäänsulatukset katolta sekä ränneistä. Huoltokäynnin yhteydessä käymme aina tarkastamassa myös välikaton tilanteen, mikäli rakenteet sen sallivat: katsastamme aluskatteen ja -rakenteiden sekä eristeiden kunnon, ja meillä on taito toteuttaa yläpohjankin suhteen mitkä tahansa tarvittavat huolto- ja korjaustoimet.

Tarvitsipa kattosi huoltoa, kunnostusta tai kokonaisvaltaista kattoremonttia, olet oikeassa osoitteessa. Plus Kattopalvelu hoitaa kaikki katon huollot ja korjaukset avaimet käteen- periaatteella, asiakaslähtöisesti ja aikataulussa pysyen. Käytössämme on laadukkaat työkalut ja ensiluokkaiset materiaalit, ja kaikkiin tekemiimme töihin saat kaupan päälle asennustakuun. Niin yläpohjakorjaukset kuin muutkin kattotoimet luonnistuvat kauttamme varmasti ja vaivattomasti, joten kun kattosi on kohennuksen tarpeessa, kutsu meidät paikalle. Tee paras sijoitus kattosi tulevaisuuteen – ota yhteyttä ja pyydä tarjouksemme kattotöistä!

Meiltä ammattitaidolla myös pieneläinten aiheuttamien eristevaurioiden korjaustyöt!

Iloksemme voimme ilmoittaa, että me Plus Kattopalvelussa teemme myös pieneläinten aiheuttamien yläpohjan eristevaurioiden korjaustyöt koko Suomen alueella! Lisäksi meiltä luonnistuu uusien pieneläinesteiden asennus ja eläinten nakertelemien kattorakenteiden uusiminen.

Näkyykö pihapiirissäsi esimerkiksi näitä eläimiä?

  • oravat
  • näädät
  • hiiret
  • rotat
  • pikkulinnut

Lähes kaikilla asuinalueilla edellä mainittuja pieneläimiä liikkuu enemmän tai vähemmän. Kesämökillä ja korpitonteilla pieneläinkanta on toki rikkaampi ja runsaampi kuin kaupungin ytimessä tai taajamassa, mutta tiheään rakennetulla asuinalueella luontaisia pesäpaikkoja on vähemmän tarjolla. Hyviä pesäpaikkoja etsiessään eläimet saattavatkin löytää tiensä katon väliin kiinteistösi sijainnista huolimatta – yläpohja on suojaisa ja lämmin paikka tehdä pesä, ja katon eristeistä riittää pesänrakennusaineita yllin kyllin!

Pieneläimiä ei kuitenkaan kannata huolia hoteisiinsa, sillä katon välissä ne tekevät tietämättään paljon hallaa. Katon eristyksessä oleellista on eristeiden riittävä määrä, niiden kuivuus ja tasainen sijoittelu. Pikku eläimet repivät eristeitä pois paikoiltaan ja kenties kuljettavat niitä jopa kokonaan pois katon välistä. Eläinten vuoksi eristeet saattavat myös muhia jatkuvasti hieman kosteana.

Jos siis tiedät tai epäilet yläpohjassa pesivän pikku eläimiä, ota meihin yhteyttä! Me tulemme tarkastamaan millaista tuhoa pikkueläimet ovat katon välissä mahdollisesti aiheuttaneet sekä korjaamme kaikki havaitsemamme ongelmat pois päiväjärjestyksestäsi ripeästi ja ammattitaitoisesti vuodenajasta riippumatta.

Kaikkien katon korjaustöiden yhteydessä me myös tarkastamme katon kauttaaltaan. Näin ollen voimme tehdä samalla tarjouksen kaikista muistakin vesikaton, kattotuotteiden ja yläpohjan kaipaamista töistä ja toimenpiteistä. Esimerkiksi katon pesu, huoltomaalaus tai lisälämmöneristys voi osoittautua aiheelliseksi.

Vaikkei pankkitilin saldo juuri nyt antaisi myöten sijoittaa katon korjaukseen, kannattaa katto laittaa eristeitään myöten kuntoon mahdollisimman pian. Siten katon kunnostaminen tulee kaikkein edullisimmaksi. Muista, että kauttamme on saatavilla kaikkiin kattotöihin myös rahoitusta, ja työmme kelpaa kotitalousvähennykseen.

Ehkä pyydätkin meiltä tarjouksen nyt samalta istumalta? Se ei vielä sido mihinkään. Oman etusi vuoksi me Plus Kattopalvelussa kuitenkin toivomme, että tartut reippaasti tarjoukseemme pieneläinten aiheuttamien yläpohjan eristevaurioiden korjauksesta sekä muista suosittelemistamme toimenpiteistä. Niin on tehnyt jo moni kotimainen kotitalous ja taloyhtiö katumatta päätöstään jälkikäteen rahtusen vertaa.

Kattoremontit

Katon korjaukset

Kattohuolto

Kattotyöt