Kattoremontti talvella – kaikin puolin mainio vaihtoehto

Kattoremontti talvella – kuulostaako eksoottiselta ajankohdalta? Kun sydäntalvella havaitaan, että katepinta kaipaa vaihtoa tai katon rakenteet uusimista, voi luontevin ajatus olla odottaa kevään lämpimämpiä kelejä. Kattoremontin toteuttaminen talvella onnistuu kuitenkin Plus Kattopalvelulta erinomaisesti, ja talvisin voidaan toteuttaa niin osittaisia kattokorjauksia kuin kokonaisvaltaisia kattosaneerauksiakin, sekä monia katon huoltotoimia. Useista syistä talvi voi olla jopa kesää käytännöllisempi ajankohta kattoremontille.

Ensinnäkin talven sääolosuhteet ovat usein suotuisat kattoremontille. Ilmankosteus on matala, ja kun menossa on kuiva, vähäsateinen pakkaskausi, projektissa päästään etenemään tehokkaasti vähemmälläkin suojauksella, ja sekä rakenteet että remonttimateriaalit säilyvät helpommin kuivina. Lisäksi, koska maa on jäässä, eivät piha, nurmikko tai istutukset ota itseensä muun muassa henkilönostimista, jätelavasta tai maassa säilytettävistä materiaaleista. Kesällä näitä joudutaan varomaan enemmän, eikä esimerkiksi päästä työkoneilla välttämättä yhtä lähelle kohdetta kuin talvella.

Vastoin joitakin käsityksiä talossa voi asua normaalisti kattoremontin aikana myös talvella. Katto itsessään ei ole lämpöä juurikaan eristävä rakenne, joten sen poistaminen ei vaikuta merkittävästi asumismukavuuteen. Mikäli remontti on kokonaisvaltaisempi ja esimerkiksi yläpohjan eristyksiä täytyy vaihtaa, voidaan työ toteuttaa osissa, niin että lämmönkarkailu jää minimiin. Mahdolliset sateet eivät pääse yllättämään projektia, sillä pystymme suunnittelemaan työt muutaman päivän sääennusteen perusteella.

Kattoremontin toteuttamisesta talvella voi olla myös taloudellista etua: kattoremontin hinta rauhallisina talvikuukausina voi olla hieman edullisempi kuin kesän kiireisimpään sesonkiaikaan, ja remontin ajankohdan saa sovittua helpommin ja nopeammin. Yksityisasiakkaat voivat hyödyntää Plus Kattopalvelun suorittamia kattotöitä myös verotuksessa kotitalousvähennyksen yhteydessä, ja lisäksi kauttamme järjestyy tarvittaessa rahoitus isompaankin projektiin. Jos siis näyttää siltä, että kattoremontti on ajankohtainen talvella, kutsu meidät katollesi, niin toteutamme tarvittavat työt. Tilaa meidät ilmaiselle kartoituskäynnille, jolla päästään alkuun – ota yhteyttä ja pyydä tarjous kattoremontista!

Kattoremontti talvella

Katon huolto ja kattokorjaukset talvella – lumikuorma hallintaan

Samat edut, jotka listattiin talvella tehdyn kattoremontin yhteyteen, pätevät pitkälti myös kattohuoltoihin ja kattokorjauksiin, joita suoritetaan talvella. Tietenkään kaikkia katon huolto- ja korjaustoimia ei ole järkevää lähteä toteuttamaan talvisaikaan: esimerkiksi katon maalaus tai pinnoitus ei onnistu kovalla pakkasella, ja katonpesua on turha tehdä, ennen kuin katto on sulanut ja lämmin. Kuitenkin muun muassa lumenpudotukset katolta ja jäänsulatukset ränneistä ovat tärkeitä talvella tehtäviä katon huoltotoimia, ja talvenkin aikana olisi hyvä kiivetä katolle satunnaisen tarkastuskäynnin merkeissä.

Kun katolle noustaan talvella tarkastuskäynnille, on hyvä havainnoida erityisesti katolla olevan lumen määrää sekä kattoturvatuotteiden, pellitysten ja läpivientien kiinnityksiä. Lumikuormaa kannattaa yleensä keventää ainakin taitekohtien eli jiirien sekä läpivientien seuduilta. Myös kulkusillat ja seinätikkaat keräävät usein merkittäviä määriä lunta päällensä. Liian suuri lumikuorma rasittaa katetta, ja kun sulaminen sitten alkaa, ovat etenkin heikot kohdat vaarassa antaa periksi vesivuodoille. Katolla tavataan helposti myös lumen kinostumista ja kertymistä katon reunoille vaarallisiksi lumilipoiksi, joten runsaslumisina talvina lumenpudotus on paitsi katon rakenteiden kunnon, myös ympäristön turvallisuuden kannalta arvokas asia. Asiantuntevasti tehty lumenpoisto katolta ei vaurioita itse katepintaa eikä aiheuta turvallisuusriskejä katon ympäristössä liikkuville ihmisille tai talon läheisyydessä olevalle omaisuudelle.

Kun katolla ilmenee talvella yllättävää tai äkillistä korjaustarvetta, täytyy kattotyö tietysti tehdä viipymättä. Plus Kattopalvelulta onnistuvat katon akuutit täsmäkorjaukset myös talvella. Tällaisia äkillisesti ilmenneitä, korjausta vaativia ongelmia voivat olla esimerkiksi jään ja lumen tai myrskyn aiheuttamat vauriot: kattotikkaat tai lumiesteet repeävät kiinnityksistään, rännit tippuvat, jäätyvä vesi avaa katon saumoja ja aiheuttaa kattovuodon, puu kaatuu myrskyssä katon päälle ja niin edelleen. Plus Kattopalvelun käsiin voit uskoa huoletta katon ongelmat – hoidamme kuntoon minkä tahansa akuutin tilanteen katolla. Hyvin usein katon vuoto-ongelmat tai muut vastaavan kaltaiset haasteet olisivat kuitenkin ehkäistävissä ajoissa tehdyillä korjauksilla ja huolloilla, esimerkiksi katon syyshuollolla.

Syyshuolto valmistaa kattosi talven haasteita varten

Katon syyshuolto on tärkeä osa katon hyvinvoinnin ylläpitoa. Katon huolto syksyllä on viisasta: kesällä kattoa ovat rasittaneet sadevedet, siitepöly ja auringon lämpösäteily, sekä loppukesän myötä katolle pudonneet lehdet ja neulaset. Talvella edessä ovat taas uudenlaiset haasteet: pakkaset, jää ja lumikuorma, ja kevättalvella sulamisen alettua sulamisvesien kosteus. Katto on siis syytä saada ensiluokkaiseen iskuun, ja asianmukainen syyshuolto valmisteleekin katon hyvin talven rasituksia varten.

Katon syyshuollossa puhdistamme katepinnan lehdistä, neulasista ja irtoroskista, jotta vesi ei patoudu katolle ja vaikeuta näin katon kuivumista, ja jotteivät roskat päädy ränneihin. Tarkastamme läpiviennit ja niiden tiiveyden, syöksytorvien ja vesikourujen kiinnitykset, sekä kattoturvatuotteiden kiinnityksen ja toiminnan. Aina katolle noustessamme havainnoimme tietysti koko katon yleisilmettä, ja kerromme sinulle mahdollisista korjaustarpeista. Jos rakenteissa on esteetön pääsy yläpohjaan, katsomme senkin kunnon silmämääräisesti vuotojen tai muiden selkeiden ongelmien varalta. Katto on tärkeä hoitaa kokonaisvaltaisesti kuntoon ennen talven haasteita.

Erityistä huomiota katon syyshuollossa kiinnitämme ränneihin, sillä niiden toimivuus tai toimimattomuus ratkaisee paljon. Jos ränneissä on kovasti lehtiä ja roskaa, voi tällainen biomassa jäätyessään estää veden kulkeutumisen pois katolta tai aiheuttaa virhevirtauksia. Jos vesi tulvii rännin laitojen yli, aiheuttaa se vahinkoa otsa- ja aluslaudoille sekä talon seinille. Seisova vesi myös ruostuttaa rännejä ja paino putkissa aiheuttaa ylimääräistä rasitusta kiinnikkeille. Lisäksi tukoksen syöksytorviin pysäyttämä vesimassa laajenee jäätyessään, ja pahimmillaan jopa halkaisee putken. Sadevesijärjestelmä on siis enemmän kuin olennainen huoltokohde katon syyshuollossa, ja niinpä tyhjennämme ja puhdistamme huollon yhteydessä rännit viimeistä neulasta myöten.

Olipa remontin tai kattohuollon tarve katollasi keväällä, kesällä, syksyllä tai talvella, Plus Kattopalvelu hoitaa homman maaliin. Suoritamme kattotyöt turvallisesti ja laadukkaasti, ja lopputulos on paitsi taidokas, myös tyylikäs. Kun kutsut meidät katollesi, palveluksessasi on laaja asiantuntemus ja pitkä, monipuolinen kokemus kattoremonteista, -huolloista ja -korjauksista. Pidä siis huolta, että kattosi saa arvoisensa kohtelun, kutsumalla meidät hiomaan se huippukuntoon. Ota yhteyttä ja pyydä tarjous kattotöistä!