Kattoremontit, huollot ja korjaukset kaikille pelti-, tiili ja huopakatoille
Kattoekspertit palveluksessasi kaikissa pelti-, tiili -ja huopakattotöissä

Mineriittikaton eli varttikaton remontti, huolto ja korjaus vaatii vankkaa ammattiosaamista

Löytyykö talostasi varttikatto? 1970- ja 80-luvuilla oli suosittua asentaa pientaloihin niin kutsuttu varttikatto. Varttikatto eli mineriittikatto on kuitusementistä valmistettu, hieman tiilikattoa muistuttava kate. Varttikaton levyt ovat kuitenkin selvästi isompia kun tiilikaton levyt. Varttikatto eli mineriittikatto saavutti aikanaan suurta suosiota erityisesti monien käytännöllisten ominaisuuksiensa ansiosta. Mineriittikatto oli muun muassa lämpöä hyvin eristävä, hengittävä ja sateella hiljainen katemateriaali. Katon elinkaari riippui tietysti aina ympäröivistä olosuhteista ja kattohuollon tunnollisuudesta, mutta keskimääräinen käyttöikä varttikatolle oli noin 50 vuotta.

Varttikatossa eli mineriittikatossa oli ja on kuitenkin yksi merkittävä ongelma. Tyypillisesti mineriittikaton materiaaliseoksessa nimittäin käytettiin asbestia – lujaa kuitua, jota haluttiin kattoon erityisesti sen eristävyyden, palonesto-ominaisuuksien sekä edullisuuden vuoksi. Sittemmin on käynyt ilmi, että asbestilla on erittäin haitallisia terveysvaikutuksia erityisesti hengityselimille. Ehjänä asbesti ei ole vaarallista, mutta vaurioita syntyy, kun se rikkoutuu esimerkiksi purkutöissä tai vanhuuttaan. Kerran hengitetty asbesti ei kehosta poistu, vaan se kertyy hengityselimistöön ja voi alkaa oireilemaan vielä pitkän ajan kuluttua altistumisesta. Nykyään asbestin käyttö on kielletty, ja myös asbestipitoisen katon huolto- ja korjaustoimia on säädelty tarkkaan. Asbestikaton huolto-, puhdistus-, purku- ja muokkaustöitä saa suorittaa vain työsuojeluviranomaisen valtuuttama ammattilainen. Koulutettu, asbestipurkuun erikoistunut asiantuntija pystyy toteuttamaan työn turvallisesti, ilman että asbestia pääsee ympäristöön aiheuttamaan vahinkoa. Varttikaton voi huoltaa tietyin edellytyksin. Korjata sitä kuitenkaan ei saa, vaan katto tulee suosiolla vaihtaa uuteen, asbestivapaaseen kattoon.

Plus Kattopalvelun kautta löytyy mineriittikatollesi asbestipurkuun erikoistuneet kattoasiantuntijat, jotka pitävät huolen niin katon kuin ympäristönkin turvallisuudesta projektin aikana. Kauttamme onnistuvat katon asbestikartoitus sekä kaikki varttikaton huolto-, purku- ja muokkaustyöt ammattitaitoisella otteella, oli katto sitten suuri tai pieni, yksinkertainen tai monimuotoinen. Varttikatto puretaan varovaisuutta noudattaen ja se vaihdetaan asbestivapaaseen katetyyppiin. Tarjoamme katollesi kokonaisvaltaisen palvelun ja viimeistelemme uuden katon piipunpellityksiä ja kattoturvatuotteita myöten. Kattotöiden kuluihin on sivujemme kautta haettavissa joustavaa rahoitusta, ja meillä teetetyt kattotyöt voi yksityisasiakas hyödyntää myös verotuksessa kotitalousvähennyksen yhteydessä.

Varttikaton eli mineriittikaton huolto- ja remonttityöt kannattaa, ja lain mukaan pitääkin, jättää alan ammattilaiselle. Turvallinen katto heijastuu koko rakennuksen hyvinvointiin ja mahdollistaa huolettoman talossa asumisen jatkossakin. Mineriittikatto voidaan vaihtaa uuteen, asbestivapaaseen kattoon, jolloin katon huolto- ja korjaustyöt helpottuvat eikä katossa enää piile terveysriskiä. Kun tarvitset varttikaton remonttia, huoltoa tai korjausta, olemme luotettava ja laadukas ratkaisu. Toimi jo tänään – ota yhteyttä ja pyydä tarjouksemme varttikaton eli mineriittikaton kattotöistä!

Mineriittikaton eli varttikaton remontti, huolto ja korjaus

Kattoremontin yhteydessä mineriittikatto vaihdetaan uuteen, asbestivapaaseen kattoon

Ennen kattoremonttia mineriittikatolle tulee lain mukaan suorittaa asbestikartoitus. Koska asbestivapaaseen mineriittilevyyn siirryttiin vasta 80-luvun loppupuolella, löytyy katosta suurella todennäköisyydellä asbestia. Kun katto on mineriittiä eli varttikatetta, otetaan katosta asbestinäyte asian selvittämiseksi. Mikäli ilmenee, että katossa on asbestia, täytyy kattoremontti suorittaa asbestipurkutyönä. Kuten todettua, asbestikaton purku- ja muokkaustyöt vaativat aina erityislupia ja kokenutta asiantuntijaa, sillä väärin toteutettu asbestipurku voi altistaa sekä työn tekijän että ympäristön vakaville terveyshaitoille. Kun varttikaton eli mineriittikaton vaihto asbestivapaaseen kattoon on ajankohtainen, ota meihin yhteyttä. Plus Kattopalvelun kautta saat katollesi koulutetut, asbestipurkuun erikoistuneet ja työsuojeluviranomaisen valtuuttamat kattoammattilaiset, jotka tekevät varttikaton purkutyöt turvallisesti, lainmukaisesti ja ympäristöä saastuttamatta.

Kun varttikaton purkutyöt on asianmukaisesti suoritettu, etenee kattoremontti samoin kuin mikä tahansa muukin kattosaneeraus. Tarvittaessa autamme mielellämme uuden katetyypin suunnittelussa ja valinnassa kohteeseen. Rakennamme niin pelti-, tiili- kuin huopakatteetkin laatutuotteilla ja kokemuksen suomalla varmuudella. Kun katon pintamateriaali ja muoto ovat selvillä, toteutamme sen mukaiset kattorakenteet. Yläpohjan kunnosta riippuen suoritamme aluskatteen asennustyöt sekä varmistamme katolle toimivan eristyksen ja tuuletuksen. Kattoremontin yhteydessä huolehdimme kuntoon myös kattovarustelut. Suunnittelemme ja sijoitamme katolle rakennusmääräysten mukaan pakolliset kattotuotteet, joita voivat olla rakennuksen korkeudesta ja katon jyrkkyydestä riippuen esimerkiksi tikkaat, lumiesteet ja kattosillat. Samalla katolle voidaan asentaa myös muita hyödyllisiä elementtejä, kuten kattoluukku huoltoa helpottamaan tai aurinkopaneelit sähköä säästämään. Varttikaton remontti tehdään toimestamme avaimet käteen- palveluna ja laatutakuulla, ja lopputuloksena on kaunis, kestävä ja toimiva kate.

Mitä maksaa varttikaton vaihtaminen uuteen kattoon?

Mitä varttikaton eli mineriittikaton vaihtaminen sitten maksaa? Perinteiseen kattoremonttiin verrattuna varttikaton remontissa on haastavammat pohjatyöt asbestipurun vuoksi. Asbestia sisältävien tuotteiden käsittely ja niistä eroon hankkiutuminen on hitaampaa ja työläämpää. Kaikki on suojapakattava ja hävitettävä asianmukaisella tavalla, ja työ vaatii paljon erikoisosaamista ja siinä riittää huomioon otettavaa. Tietysti terveys ja turvallisuus ovat asioita, joita ei voi rahassa edes mitata, joten varttikaton ammattimaisesta asbestipurkutyöstä ei kannata alkaa tinkimään. Uusi, asbestivapaa katto on hintansa väärti ja maksaa itsensä takaisin olemalla helposti huollettavissa ja korjattavissa sekä toimimalla pitkäikäisenä ja turvallisena talon suojana.

Kun mineriittikatto on purettu, perustuu kattoremontin hinta samoihin tekijöihin kuin yleensäkin: katon kokoon, muotoon ja jyrkkyyteen, valittuun katemateriaaliin, vesikatteen alapuolisten rakenteiden kuntoon, kohteen sijaintiin, katolla olevien elementtien määrään ja niin edelleen. Mikä on kattotuolien ja kattorakenteiden tilanne? Jos pelkkä vesikatteen vaihto riittää, on remontti helpommin ja kustannustehokkaammin toteutettavissa. Eri katemateriaalit ovat eri hintaisia ja niillä on eri ominaisuuksia: huopa on edullisempaa kuin tiili, mutta käyttöikä ja kestävyys korreloivat hinnan kanssa. Samoin konesaumakatto on arvokas kertasijoitus, mutta esimerkiksi profiilipeltikattoon verrattuna se on myös ylivoimaisen vesitiivis, kestävä ja huoltovapaa. Hyvin jyrkkä tai monimuotoinen katto vie enemmän työtunteja kuin loivempi kahden lappeen malli. Lisäksi varttikaton vaihdon hinnassa huomioidaan katolle mahdollisesti asennettavat kattoturvatuotteet sekä muut kattovarustelut: lumiesteet, tikkaat, kattosillat, piipunpellitykset, pieneläinesteet, sadevesikourut ja niin edelleen.

Meillä Plus Kattopalvelulla varttikaton vaihtamisen hinta on kokonaishinta, joka sisältää täyden paketin avaimet käteen- palvelun kaikkia tuotteita, työkaluja ja -koneita myöten. Hintaan kuuluu koulutetut asbestityöntekijät ja taitavat, kokeneet kattoasentajat. Meillä kattoremontin hinta lasketaan tapauskohtaisesti katon kunnon ja ominaisuuksien perusteella. Kattoremontti alkaakin aina tarvekartoituksesta, jonka ammattilaisemme tulee tekemään. Samalla kuuntelemme sinulla olevat toiveet remontin suhteen. Mineriittikaton vaihdon hinta sisältää räätälöidysti kaiken juuri sinun katollesi olennaisen – ei enempää eikä vähempää. Tarkemman hinnan mineriittikaton vaihdolle saat siis pyytämällä meiltä kustannustehokkaan tarjouksen kattoremontista.

Mineriittikatto on tietyin edellytyksin huollettavissa, mutta suoranainen korjaus ei ole sallittua

Varttikatto vaatii huoltoa siinä missä muutkin katetyypit, sillä ajan myötä sen pinnoite kuluu ja katelevyt huokoistuvat. Tämä tekee katosta alttiimman pakkasrapautumiselle ja sammaloitumiselle, ja kun hapertuneista kohdista vesi pääsee helposti pujahtamaan kattorakenteisiin, ovat vesivahingon ainekset kasassa. Mineriittikattoa voidaan huoltaa tietyin edellytyksin – jotkin perushuollot voidaan suorittaa ilman erikoistoimia, kun taas osa varttikaton huoltotöistä on luvanvaraista toimintaa katon asbestipitoisuuden vuoksi. Tärkeimpiä tavoitteita mineriittikaton huollossa ovat katon puhtaanapito sekä sen tiiveyden tarkistus.

Mineriittikaton perushuoltoon kuuluu katon ja rännien puhdistus lehdistä, neulasista ja muusta irtoroskasta. Rännien kiinnitykset ja kaadot tarkistetaan, jotta katon vedenpoisto toimii takuulla tarkoituksenmukaisesti. Katon ehjyys sekä sen pinnoitteen ja läpivientien kunto katsastetaan. Muun muassa varttikaton pesu ja rikkinäisten katelevyjen vaihto taas ovat asbestipurkutyöksi luokiteltavia töitä, jotka vaativat tarkkoja erityistoimia sekä valtuutetun asbestityöntekijän. Esimerkiksi katon pesuvesi täytyy suodattaa ja erottunut jäte hävittää määräysten mukaisesti. Katto voidaan myös tarvittaessa käsitellä sammaleenpoistoaineella tai kasvustonestoaineella sekä uudelleenpinnoittaa. Mineriittikaton huolto on tehtävä aina huolellisesti varmistaen, ettei asbestia pääse luontoon.

Varttikaton eli mineriittikaton korjaaminen puolestaan ei ole mahdollista sen sisältämän asbestin vuoksi. Aiemmin varttikaton on saanut purkaa ehjänä, mutta laki on edelleen tiukentunut ja tämä ei ole enää sallittua. Jos siis katossa on asbestia, ei kattoa voida irrottaa korjaamista varten, vaan ainoa vaihtoehto on koko katon uusiminen. Nykyään asbestikatot toki alkavat olla sen ikäisiäkin, ettei korjaus olisi taloudellisestikaan kannattavaa, kun katteen käyttöikä alkaa joka tapauksessa olla lopuillaan. Mineriittikaton vaihto uuteen, asbestivapaaseen kattoon on ehdottomasti turvallisin, taloudellisin ja toimivin ratkaisu katon kaivatessa korjausta.

Tarvitsitpa mineriittikatolle perushuoltoa, pesua ja pinnoitusta tai kokonaisvaltaisempaa kattosaneerausta, olet oikeassa paikassa. Plus Kattopalvelun kautta onnistuvat kaikki varttikaton kattotyöt laadukkaalla lopputuloksella ja koulutettujen asbestipurkuun erikoistuneiden ammattilaisten toteuttamina. Oli kattosi koko, kunto ja ikä mikä tahansa, se saa meiltä asiantuntevan ja joustavan palvelun avaimet käteen- periaatteella ja työtakuun kanssa. Varmista katollesi turvallinen tulevaisuus – ota yhteyttä ja pyydä tarjouksemme varttikaton eli mineriittikaton kattotöistä!

Kattoremontit

Katon korjaukset

Kattohuolto

Kattotyöt