Kattoremontit, huollot ja korjaukset kaikille pelti-, tiili ja huopakatoille
Kattoekspertit palveluksessasi kaikissa pelti-, tiili -ja huopakattotöissä

Tasakatto vaihdetaan harjakatoksi tai pulpettikatoksi usein käytännön syistä

Löytyykö talostasi tasakatto? Onko harkinnassa vaihtaa tasakatto vaikkapa pulpettikatoksi tai harjakatoksi? Tasakatolla tarkoitetaan vaakasuoraan asennettua katetta, jossa varsinaisia lappeita tai harjaa ei ole. Todellisuudessa tasakatollakin on aina hivenen kaltevuutta sadeveden poistumista varten, mutta kulma on hyvin pieni – kaltevuus voi olla vaikkapa 1:20 tai 1:80 – joten katto näyttää silmään vaakasuoralta. Oikeastaan tasakatto on siis erittäin loiva katto. Nykyisin tasakatot asennetaan hitsattavasta kumibitumikermistä, ja niiden onnistunut toteutus vaatii aina osaavan ammattilaisen.

Kun tasakatolle tulee kattoremontti ajankohtaiseksi, on hyvä samassa yhteydessä ainakin harkita kattomuodon vaihtoa. Tasakatto voi olla monestakin syystä järkevää vaihtaa jyrkemmän kattokulman kateratkaisuun, kuten harjakattoon tai pulpettikattoon. Ensinnäkin rakennuksen julkisivuun liittyvät mieltymykset ovat voineet muuttua, ja katolle halutaan ehkä erilaista ilmettä. Jyrkemmissä kateratkaisuissa on enemmän valinnanvaraa niin ulkomuodon kuin materiaalinkin suhteen. Kaltevalle katolle voi asentaa vaikkapa koristeellisen palahuopakaton tai eläväisen tiilikuvioprofiilin. Tasakatossa on myös erinäisiä käytännön ongelmia, joiden vuoksi se on luokiteltu riskirakenteeksi. Tyyppivikoja ovat esimerkiksi heikko tuulettuvuus, ohut eristys sekä suuri mahdollisuus asennusvirheille. Lisäksi tasakaton kuntoa on hankala todentaa, sillä se ei onnistu yläpohjan kautta vaan vaatii aina rakenteiden avaamista sisäkaton puolelta. Kattomuodon vaihdolla tasakatosta harja- tai pulpettikattoon voidaan saavuttaa sujuvampi vedenpoisto, pienempi vuotoriski, huoltovapaampi katto sekä parhaimmillaan jopa lisää asuintilaa.

Meiltä Plus Kattopalvelulta saat kattomuodon muutokset kokeneiden asiantuntijoiden suorittamana laatutyönä. Teemme avaimet käteen- palveluna urakan jokaisen vaiheen suunnittelusta vanhan katteen purkutöihin ja uuden katon asennukseen. Tavallisimmin tasakatto vaihdetaan harjakattoon, mutta myös pulpettikatto on suosittu vaihtoehto. Joskus tasakatosta on tehty aumakattokin. Meillä kattotyöt hoidetaan aina kokonaisvaltaisesti, eli tilaamasi toimenpiteen koosta riippumatta tarkastamme veloituksetta läpi koko katon ja varmistamme sen täyden toimivuuden. Mikäli edessä on isompi remontti, voit halutessasi hakea sivujemme kautta joustavampaa rahoitusta kattotöiden kuluihin. Meillä teetetyt työt oikeuttavat myös kotitalousvähennyksen hyödyntämiseen yksityisasiakkaan verotuksessa, olemmehan kattoalan rekisteröityjä ja tunnustettuja ammattilaisia.

Tasakaton vaihto harjakatoksi tai pulpettikatoksi on järkiratkaisu, joka hyödyttää pitkälle tulevaisuuteen. Käytännöllisempi kattomuoto mahdollistaa huolettoman ja turvallisen asumisen talossa, ja katon huolto- sekä korjaustarve on pienempi. Hyväkuntoisen katon myötä eivät remontitkaan ole kolkuttelemassa ovelle niin nopeasti. Missä kunnossa talosi tasakatto on? Onko se ikänsä puolesta vaihtoa vailla, tai oletko saanut tarpeeksesi tasakaton murheista? Kutsu kokeneet kattotyöntekijämme paikalle, niin katsastamme tilanteen ja teemme suunnitelman kattosi uudistamisesta. Tartu ajoissa toimeen – ota yhteyttä ja pyydä tarjouksemme tasakaton vaihdosta harja- tai pulpettikattoon!

Tasakatto harjakatoksi tai pulpettikatoksi

Helpotusta huolto- ja korjaustöihin – miksi vaihtaisin tasakaton harjakattoon tai pulpettikattoon?

Eri kateratkaisujen huoltotavat ja -tarpeet poikkeavat jonkin verran toisistaan. Tosiasia on, että tasakaton huolto on vaivalloisempaa verrattuna esimerkiksi harjakattoon tai pulpettikattoon. Kun kate on vaakasuoraa, huokoista huopapintaa, kiinnittyy kaikenlainen bioroska siihen varsin pitävästi. Lehdet, neulaset ja muu ylimääräinen aines eivät poistu tasakatolta itsekseen, vaan ne jäävät kosteina muhimaan katepintaan. Tämä taas aikaansaa helposti katon sammaloitumista ja sitä kautta pakkasrapautumista sekä liitosten aukeilua. Tasakattoa on puhdistettava säännöllisesti ja kattokaivot tyhjennettävä useita kertoja vuodessa.

Myös lumen kanssa tasakatto tarvitsee apuja, sillä lumet eivät tule sieltä alas vaan kasaantuvat tasaiselle kattopinnalle. Painava lumimassa aiheuttaa herkästi saumavuotoja ja painaa rakenteita notkolle, joten lumet on käytävä hellävaraisesti poistamassa katolta tarpeen mukaan. Tasakaton rakenne ja materiaali ylipäätään aiheuttavat lisääntynyttä vuotoriskiä: pehmeään, vaakasuoraan asennettuun huopaan tulee helposti painaumia, jolloin vettä kerääntyy kuopalle menneisiin kohtiin kuluttamaan katepintaa. Jos kosteus etenee katteen alle rakenteisiin, on vaurioita vaikea havaita ajoissa, sillä rakenteen sisälle ei ole näköyhteyttä. Selvä merkki tasakaton vuodosta voi olla vasta valumajäljet sisäkatossa, jolloin kosteusvaurio on todennäköisesti ehtinyt jo pitkälle.

Tietysti harjakatto ja pulpettikatto vaativat samoja huoltoja kuin tasakattokin – puhdistusta, lumenpoistoa ja tiiveyden tarkistusta – mutta muuten ne ovat varmatoimisempia. Vuotoriski on pienempi, ja kattokulmaltaan jyrkemmät kateratkaisut antavat paremmin anteeksi pienet ongelmat. Vedenpoisto sujuu sutjakkaasti ja on huolettomampaa, kun kattokaivot ja poistoputket eivät kulje talon rakenteissa vaan sen ulkopuolella. Roskat eivät jää yhtä itsepintaisesti katolle maatumaan, eikä lumi vaurioita kattoa niin helposti. Vesikatteen alle jää enemmän tilaa, mikä parantaa ilmanvaihtoa. Kattomateriaalin vaihto voi vaikuttaa myös huoltomenetelmiin: tasakaton huovan sirote vioittuu herkästi mekaanisesta rasituksesta tai kovasta vedenpaineesta, kun taas esimerkiksi tiilikatto tai peltikatto kestävät eri tavalla harjausta ja pesua. Kattohuollon näkökulmasta tasakaton vaihto harjakatoksi tai pulpettikatoksi onkin usein oikein onnistunut ratkaisu.

Mitä maksaa tasakaton vaihto harjakatoksi tai pulpettikatoksi?

Mitä tasakaton kattomuodon muuttaminen sitten maksaa? Tasakaton vaihto harjakatoksi tai pulpettikatoksi on arvokkaampi toimenpide verrattuna halvimpaan mahdolliseen tasakattoremonttiin, koska työmäärä on luonnollisesti aivan eri: vanhan katon purkaminen, kattotuolien asentaminen, yläpohjan eristäminen ja sen tuuletuksen järjestäminen sekä uuden katteen asentaminen kattovarusteluineen vaatii enemmän työtunteja ja lisää myös materiaalikustannusten määrää. Toisaalta tasakattoakin usein korotetaan remontin yhteydessä tuulettuvuuden ja eristävyyden kohentamiseksi, joten harjakaton tai pulpettikaton kustannus ei loppupeleissä välttämättä nouse niin paljoa suuremmaksi verrattuna yksinkertaisempaan tasakattoremonttiin. Kyseessä on pikemminkin asumiseen tehtävä sijoitus, joka maksaa itsensä pitkällä aikavälillä täysin takaisin. Harja- tai pulpettikatto on tasakattoa varmatoimisempi ja huoltovapaampi sekä vaatii vähemmän korjauksia. Rakennukseen saadaan lisätilaa ja talossa asuminen on turvallista ilman katon jatkuvaa alttiutta vuotovaurioille.

Kattomuodon vaihdon hinta tasakatosta harjakattoon tai pulpettikattoon määritellään aina yksilöllisesti kohteen mukaan. Huomioimme tarjousta laskiessamme kattomuodon, katon koon ja katemateriaalin, asennettavan katon jyrkkyyden ja korkeuden, tarvittavat kattotuotteet ja niin edelleen. Katon korkeus ja kohteen sijainti voi vaikuttaa esimerkiksi siihen, tarvitaanko työssä henkilönostimia, rakennustelineitä ja muuta kalustoa. Harjakatolla tai pulpettikatolla valinnanvaraa katemateriaalin suhteen on rutkasti: kate voidaan asentaa pellistä (profiilipelti-, lukkosauma- tai konesaumakatto), tiilestä (savitiili- tai betonitiilikatto) tai huovasta (palahuopa- tai bitumikermikatto). Eri materiaalit ovat eri hintaisia ja asennuksen työläys vaihtelee. Myöskään yksistään kohdekaton neliömäärän perusteella ei voi tehdä päätelmiä hinnasta, sillä myös lappeiden, jiirien, läpivientien ja muiden yksityiskohtien määrä vaikuttaa; pieni ja hyvin monimuotoinen katto voi tulla suhteessa arvokkaammaksi verrattuna suureen, selkeänmalliseen katteeseen.

Plus Kattopalvelulla tasakaton kattomuodon vaihdon hinta on aina pakettihinta, johon sisältyy laadukkaat tuotteet, materiaalit ja työkalut, osaavat ammattitekijät sekä projektin kaikki vaiheet suunnittelusta purkutöihin, asennukseen ja viimeistelyihin saakka. Aloitamme kattoremontin aina kohdekaton kattavalla kartoituksella, joten tarkemman hinnan saat pyytämällä meiltä tarjouksen. Toteutamme tasakattosi saneerauksen kustannustehokkaasti, kestävällä työnjäljellä ja laadusta tinkimättä.

Tasakaton vaihto harjakatoksi – onnistuuko uuden katon rakennus tasakaton päälle?

Voiko uuden katon rakentaa tasakaton päälle? Tämä vaihtoehto voi ymmärrettävästikin tuntua houkuttelevalta, sillä huopakaton purkaminen on työlästä ja siitä aiheutuu omat kustannuksensa. Periaatteessa uuden katon voi asentaa tasakaton päälle, mikäli ollaan ehdottoman varmoja, että vanha kate on täysin kunnossa. Käytännössä emme kuitenkaan tätä suosittele, sillä vaikka katto näyttäisi päällisin puolin pätevältä, on mahdollista, että katon alapuoliset rakenteet ovat heikossa hapessa. Kuten todettua, tasakaton kohdalla purkutoimiin on joka tapauksessa ryhdyttävä, jotta katon alapuolisten rakenteiden kuntoa saadaan tutkittua. Koska rakennetta täytyy siis väistämättä avata useista kohdista, kannattaa samalla vaivalla poistaa koko katto – vanhan tasakaton jättäminen uuden katteen alle kun voi osoittautua tulevaisuudessa monella tapaa ongelmalliseksi.

Ensinnäkin, mikäli tasakattoa ei pureta uuden katon tieltä, jää vanhan katon paino rasittamaan rakenteita ja lisää niiden kokonaiskuormitusta. Tämä voi johtaa esimerkiksi talvella herkemmin lumivaurioihin, kun katon lähtöpaino on suurempi. Jos vanhassa tasakatossa on jo useita huopakerroksia edellisten korjausten ja remonttien jäljiltä, jää rakenteisiin myös valtava palokuorma, joten viranomainenkaan ei välttämättä edes hyväksy vanhan bitumikatteen säilytystä uuden rakenteen alla. Suuria haasteita syntyy myös, jos vanha katto on kosteusvaurioitunut eristeistään tai rakenteistaan. Kastuneena muhiva kate voi levittää lahovaurioita ja tuottaa sisäilmaan mikrobiongelmia. Tällaisia vaurioita ei ole helppo havaita päällepäin, mutta ne vaarantavat niin rakenteiden kuin sisäilmankin terveyden ja sitä kautta turvallisen asumisen talossa. Plus Kattopalvelu hoitaa kattomuodon muutoksen yhteydessä tasakaton purkutyöt viimeisen päälle. Varmistamme, ettei vanhasta katteesta jatkossa koidu ongelmia tai terveysriskejä, ja asennamme uuden katon puhtaalta pöydältä kaikkien taiteen sääntöjen mukaan.

Tasakaton kattomuodon muutos edellyttää yleensä toimenpideluvan saamista

Vaatiiko tasakaton vaihto harjakatoksi tai pulpettikatoksi toimenpidelupaa? Kattoremontin töiden luvanvaraisuus on hyvä selvittää ajoissa, sillä myös lupien hakemiseen menee oma aikansa. Kattotöiden suorittamiseksi voidaan tarvita rakennuslupaa tai toimenpidelupaa. Jotkin yksinkertaiset kattotyöt on mahdollista toteuttaa ilman erillisiä lupia, mutta remontin luonteen lähestyessä uudisrakentamista tai käsittäessä suurempia peruskorjauksia vaaditaan yleensä rakennuslupa tai vähintäänkin toimenpidelupa. Näistä kahdesta kevyempi vaihtoehto on toimenpidelupa, ja se keskittyy erityisesti julkisivun muutoksia koskeviin toimenpiteisiin, jollainen kattomuodon vaihto myös on.

Toimenpidelupa täytyy löytyä taskusta silloin kun muutetaan rakennuksen julkisivua tai rakennusosaa tai kun vaihdetaan teknistä järjestelmää. Toimenpidelupaa edellyttävät myös kattoon kohdistuvat muutokset, kuten kattomuodon, katemateriaalin tai katteen värityksen vaihtaminen. Lisäksi toimenpidelupaa tarvitaan, kun rakennukseen toteutettavalla muutostyöllä on merkittävä vaikutus talon energiatehokkuuteen. Astetta järeämpää rakennuslupaa taas on haettava esimerkiksi silloin kun asuinrakennukseen tehdään kattoa korottamalla kokonaan uusi asuinkerros. Rakennus- ja toimenpidelupia haetaan oman kunnan rakennusviranomaisilta, ja kun tasakattoa ollaan vaihtamassa harjakatoksi tai pulpettikatoksi, on otettava huomioon myös mahdolliset alueelliset säädökset katon väristä ja kattoprofiilista. Meillä on pitkä kokemus rakennuslupiin liittyvästä selvitystyöstä ja tarvittaessa autamme mielellämme lupa-asioiden hoitamisessa, niin että kaikki hoituu sujuvasti säädösten mukaan.

Millainen on tasakaton historia ja mihin sen riskialttius perustuu?

Tasakatto saavutti suurimman suosionsa 1960-luvun lopulta 1980-luvun alkuun asti. Tasakaton väliaikainen trendikkyys perustui etenkin katteen moderniin ilmeeseen sekä sen sallimiin monipuolisiin pohjaratkaisuihin. Sittemmin jyrkemmät ja käytännöllisemmät kattomallit ovat palanneet rakennuttajien suosimiksi vaihtoehdoiksi samalla kun tasakattotrendin seurauksia korjaillaan edelleen. Aikanaan tasakatot tehtiin niin sanotusta rättihuovasta, jolla oletettua elinikää oli vain parikymmentä vuotta, joten suurin osa 70-lukulaisista katoista on jo remontoitu kestävämmällä bitumikermillä. Lujempi katemateriaali ei kuitenkaan poista muita tasakatolle tyypillisiä haasteita.

Tasakattoa remontoidessamme törmäämme valitettavan usein edellisten tekijöiden rakennusvirheisiin, varsinkin tuuletukseen ja eristykseen liittyen. Esimerkiksi ilmanvaihtokanavien eristys on puutteellinen, höyrynsulku on tehty heikkolaatuisesti ja katossa on lämpö- ja ilmavuotoja. Matala tasakattorakenne ei edesauta tuuletusta, joten kun lämmintä ilmaa karkaa asuintiloista ylöspäin, kosteus tiivistyy helposti yläpohjan rakenteisiin voimistaen riskiä kosteusvaurion syntymiselle. Tasakatolla voi olla myös suuria haasteita vedenpoistossa: vesi ja lumi jäävät helposti seisomaan katolle ja syömään katepintaa, etenkin mikäli huovassa on painaumia, joihin sade- ja sulamisvedet hakeutuvat. Myös kattokaivoja voi olla liian harvassa tai ne on asennettu liian korkealle, tai katon kallistukset on tehty väärin, mikä heikentää vedenpoiston toimivuutta. Tasakatolla vesivaurion mahdollisuus on suuri ja niinpä se onkin aiheellisesti luokiteltu riskirakenteeksi.

Ongelmia aiheuttaa myös tasakaton kuntotarkastus, joka ei olekaan maailman yksinkertaisin asia. Näköyhteyttä rakenteeseen ei ole, eikä tasakatossa ole sellaista yläpohjaa, josta tilannetta pääsisi tarkastelemaan. Usein tasakaton vuoto-ongelma huomataan vasta, kun vettä tippuu sisälle asuintiloihin – tai ikävimmillään, kun selvitellään asukkaiden saamien hengitystieoireiden yhteyttä mahdolliseen homevaurioon. Tasakaton tarkistamiseksi on aina avattava kattorakenteita. Tätä ei voi tehdä yläkautta, sillä samalla rikottaisiin vedeneriste. Rakennetta täytyy siis avata sisäkaton puolelta, mikä sekään ei ole täydellinen ratkaisu: kattorakennetta ei ole järkevää alkaa purkaa kauttaaltaan, joten kyse on pistotarkastuksista oletettuihin ongelmakohtiin. Paikkakohtaisen tarkistuksen myötä on mahdollista, että vauriokohtia jää myös katosta löytämättä.

Tasakaton puutteet ja rakennusvirheet saamme uuden kattomallin asennuksen yhteydessä kunnostettua. Tasakattoja tietysti rakennetaan nykyäänkin, ja ne ovat tulleet pitkän matkan 70-lukulaisista materiaaleista ja senaikaisesta teknisestä toteutuksesta, joten moderni, asiantuntevan ammattilaisen rakentama tasakatto voi myös olla pitkäikäinen ja laadukas ratkaisu talon katteeksi. Kuitenkin monet käytännön seikat puoltavat jyrkempiä kattomalleja, kuten pulpettikattoa tai harjakattoa. Pohditko sinä kattomallin muutosta tai onko edessä tasakattoremontti? Kutsu Plus Kattopalvelu paikalle, niin kartoitamme kattosi tilanteen ja etsimme sille sopivimmat vaihtoehdot. Mihin tahansa ratkaisuun sitten päädytkin, toteutamme taloosi kestävän ja toimivan katteen kaunista julkisivua unohtamatta. Meiltä onnistuu oikeaoppinen tasakaton vaihto harjakatoksi tai pulpettikatoksi – ota yhteyttä ja pyydä tarjouksemme tasakattoremontista!

Kattoremontit

Katon korjaukset

Kattohuolto

Kattotyöt