Kattoikkunat, kattoluukut ja valotunnelit

Kattoikkunoilla voidaan tuoda asunnon yläkerrokseen luonnonvaloa ja avaruuden tuntua. Kattoikkunoita on saatavana monen kokoisina ja monen mallisina vaihtoehtoina. Kalteville katoille ja tasakatoille on omat kattoikkunamallinsa. Tiloihin, joihin kattoikkunaa ei voida rakentaa, voidaan johtaa luonnonvaloa erityistä valotunnelia pitkin.
Kattoluukut toimivat katon huoltoluukkuina ja paloluukkuina. Katon huoltoluukun kautta katolle kulkeminen onnistuu näppärästi talon ullakon kautta. Plus Kattopalvelusta saat niin kattoikkunat, valokuilut, kattoluukut, kuin katon huoltolukutkin.

Kattoikkunan, kattoluukun tai kattovalokuvun asennus

Kattoikkunat

Kattoikkunoita on saatavana yksi- ja moniruutuisina. Kattoikkunoita voidaan asentaa useita rinnakkain ja päällekkäin sarjoiksi, jolloin tilasta saadaan erityisen valoisa. Ikkunat voivat olla saranoitu joko ylhäältä tai keskeltä. Kattoikkunoilla voidaan toteuttaa myös esimerkiksi kulku kattoterassille tai kattoikkunasta aukeavalla rakenteella saa aikaan pienen parvekkeen. Kauko-ohjaimella toimivilla moottoreilla avautuvia kattoikkunoita voi sijoittaa myös korkealle huonetilaan.

Kattoikkuna kaltevakattoiseen rakennukseen

Kaltevan katon kattoikkunoita voidaan käyttää yli 15° kattokulmissa.  Kaltevan katon kattoikkunoita voidaan käyttää kulkutienä esimerkiksi katolle tai kattoterassille. Kaltevan katon kattoikkunoita on saatavana useissa malleissa ja erilaisilla avausmekanismeilla varustettuina.

Tasakattoikkuna

Tasakattoisen rakennuksen kattoikkuna voidaan sijoittaa myös keskellä rakennusta olevan huoneen kattoon. Tasakaton ikkunoita voidaan asentaa katoille, joiden kaltevuus on alle 15°. Tasakattoisen ikkunan karmit voidaan valmistaa esimerkiksi pvc-muovista. Tasakattoikkunan lasi voi olla matalaprofiilinen tai kupolimuotoinen kupukattoikkuna. Matalaprofiilisia tasakattoisen talon kattoikkunoita voidaan vakiomittaisten lisäksi asentaa myös mittatilauksena asiakkaan toiveiden mukaan. Tasakattoikkunoihin voidaan asentaa kolmin- tai nelinkertaiset ikkunat.

Kattoikkunan asennus

kattoikkunan aukon tekeminen

Kattoikkunan asennuksen alkajaisiksi kattoon puhkaistaan kattoikkunan mittojen mukainen läpivientiaukko. Kaltevan katon kattoikkunan aukko tehdään niin, että valokuilu on huoneen sisäseinässä alareunasta pystysuorassa lattiaan nähden ja yläreuna vaakasuorassa.

Aluskatteen nosto

Kattoikkuna-aukon kohdalta aluskate aukaistaan ja nostetaan ylös ja kiinnitetään katon korotusrimoihin ja kattoruoteisiin.

Kattoikkunan karmin ja karmin eristeen asennus

Seuraavaksi asennetaan kattoikkunan karmin eriste ikkuna-aukkoon. Itse kattoikkunan karmi asennetaan sen jälkeen niin, että karmin eriste tulee tiiviisti kattoikkunan karmin ympärille. Kattoikkunan karmin kiinnikkeet kiinnitetään kattoikkunaa varten asennettuihin apuruoteisiin.

Aluskatteen asennus

Aluskate kiinnitetään kattoikkunan karmin korotusrimoihin ja kattoruoteisiin. Aluskate limitetään Ikkunan yläpuolelle tulevan juoksutuskourun kanssa.

Kattoikkunan liittymäpellitykset

Liittymäpellitykset ovat tärkeä yksityiskohta kattoikkunan asennuksessa. Liittymäpellitykset ohjaavat katon lappeelta valuvan veden kattoikkunan ohi. Kattoikkunan päällä olevan pellityksen kaatojen ansiosta vesi ei myöskään jää makaamaan kattoikkunan yläreunaan. Kattoikkunan pellityksiä on saatavana monissa väreissä, joten jokaiselle peltikatolle voidaan asentaa siihen sopivat kattoikkunan liitospellitykset. Tiilikatoilla kattotiilien reunat pyöristetään ennen kattoikkunan pellitysten asennusta. Muotoilu helpottaa pellitysten asennusta.

Höyrysulku

Sisäpuolella kattoikkunan karmiin kiinnitetään tiiviisti  kattoikkunan höyrysulku. Kattoikkunan höyrysulku taas kiinnitetään rakennuksen omaan höyrysulkuun.

Valotunnelit

Valotunnelilla voi johtaa päivänvaloa lähes minne tahansa asunnossa. Valotunneli soveltuu asunnon kaikkiin huoneisiin, joissa vesikaton ja sisäkaton välinen etäisyys on alle kuusi metriä. Valotunneli koostuu katolle asennettavasta kattomoduulista, jonka kautta valo ohjautuu valotunneliin. Valotunnelia pitkin valo kulkee sisäkattoon kiinnitettyyn valoa hajottavaan lasielementtiin. Valotunneli saa aikaan vuodenaikojen mukaisen valaistuksen vaihtelun myös sisätiloissa, joissa ei muuten luonnonvaloa juurikaan ole. Valotunneleihin voidaan asentaa myös sähkövalo pimeitä vuorokaudenaikoja varten.

Kattoluukut – Katon huoltoluukut

Kattoluukun kautta katolle kulkeminen onnistuu myös talon ullakon kautta. Katon huoltoluukkuja on saatavana muovisina, metallisia ja puisina versioina. Kattoluukkuja, katon huoltoluukkuja ja katon tarkastusluukkuja on saatavana vakiomittaisina eri valmistajien asennussarjoina. Tarvittaessa teemme kattoluukut myös yksilöllisesti kohteen mittojen mukaan. Kattoluukun asennuksessa, kuten kattoikkunoissakin, kiinnitetään erityistä huomiota kattoluukun eristyksiin sekä vesikatteella että aluskatteella. Valmiskattoluukkujen asentaminen on suhteellisen helppo toimenpide. Kattoluukun asennustapa vaihtelee kuitenkin hieman eri kattotyypeillä

Kattoluukun asentaminen tiilikatolle – Valmiskattoluukku tiilikatolle

 • Kattoluukun kohdalta poistetaan tarvittava määrä kattotiiliä.
 • Kattoruoteiden katkaisukohdat merkitään kattoluukun kohdalta.
 • Kattoluukun aukon ylä- ja alapuolelle asennetaan apuruoteet.
 • Kun kattoluukku asennetaan lähelle katon harjaa, asennetaan 1500 mm levyinen aluskatekaistale harjatiilten tukilaudan päältä ja kiinnitetään sen toinen pää ylemmän apuruoteen päälle.
 • Kattoluukun aukon sivuille apuruoteiden väliin asennetaan siiten sivutukilaudat molemmin puolin. Aukon ylä- ja alapuolille apuruoteiden päälle asennetaan ylä- ja alatuet. Kattoluukun yläpuolelle asennetaan korotusrima kattoluukun yläpuolista kiinnitystä varten. Varsinaiset ruoteet katkaistaan nyt merkityistä kohdista.
 • Kattoluukun aukosta leikataan aluskate auki ristiin keikkaamalla. Aluskatteen helmat nostetaan tukilautojen muodostaman kehikon yli ja kiinnitetään tukipuihin.
 • Kattoluukku asetetaan paikoilleen kateruuveilla. Kattoluukku tiivistetään käyttäen turpoavaa tiivistysnauhaa tai tiivistysmassaa.

Kattoluukun asentaminen profiilipeltikatolle – Valmiskattoluukku peltikatolle

 • Peltikatolle kattoluukku asennetaan niin, että luukun yläreuna jää harjapellin alle. Jos se ei ole muuten mahdollista, niin huoltoluukun yläosa viedään harjapellin alle peitelevyä käyttäen.
 • Peltikaton pintaan merkitään kattoluukkua hyväksi käyttäen kattoluukun aukon rajat.
 • Katteeseen leikataan kattoluukun kokoinen aukko ja aukossa olevat ruoteet katkaistaan.
 • Kattoluukun pohjaosan alareunaan ja ulkoreunoille levitetään tiivistemassaa ja kattoluukun pohjaosa asetetaan paikoilleen.  Pohjaosa ruuvataan kiinni katteeseen.
 • Kattoluukun aukon aluskate leikataan auki ristiin ja aluskatteen reunat lyhennetään niin, että ne sopivat pohjaosan korokkeeseen. Aluskatteen leikatut helmat kiinnitetään sitten kattoluukun pohjaosan korokkeeseen tiivistysteipillä.
 • Kattoluukun kansi ja kaulus kiinnitetään tiivistysmassaa käyttäen aiemmin asennettuun kattoluukun pohjaosaan. Kattoluukun kansi ruuvataan sitten pohjaosan esiasennettuihin vastapaloihin.
 • Lopuksi kattoluukku viimeistellään asentamalla harjapellin tiivistyslista kattoluukun kohdalle.

Kattoluukun asentaminen huopakatolle – Valmiskattoluukku huopakatolle

Huopakatolle kattoluukku asennetaan alushuovan ja varsinaisen kattohuovan väliin molemmin puolin uritetun laipan avulla. Laippa tiivistetään bitumimassalla katteeseen. Kaksoishuulleliitos takaa tiiviin liitoksen kehikon ja kattoluukun välillä. Kattoluukun  kiinnitys viimeistellään ruveilla tai nauloilla.

 • Alushuopaan leikataan luukun kokoinen aukko
 • Kattoluukun laipat tiivistetään alushuopaan tiivistysmassalla
 • Kattoluukku kiinnitetään ruuveilla katon laudoitukseen
 • Kattoluukun reunojen päälle liimataan bitumimassalla kattohuopakaistaleet