Kattoremontit, huollot ja korjaukset kaikille pelti-, tiili ja huopakatoille
Kattoekspertit palveluksessasi kaikissa pelti-, tiili -ja huopakattotöissä

Kattoläpiviennit

Katon läpäisevät kattotuotteet ovat tärkeä osa asunnon ilmanvaihtojärjestelmää. Katon läpivientejä vaativat esimerkiksi liesituulettimien hormit, viemärin tuuletusputket ja muut ilmanvaihtoon liittyvät hormit. Jos talossa on tulisija, vaatii savupiippu läpiviennin katolle. Savupiipun ohella suurempia läpivientejä katolla vaativat myös kattoluukut ja kattoikkunat. Samoin antennit ja aurinkopaneelien johdotukset viedään katon läpi. Plus Kattopalvelu myy ja asentaa kaikkia kattoläpivientejä vaativia kattotuotteita.

Kattoläpivientien asennus ja huolto

Valmispiippujen läpivienti

Metalliset, pyöreät ja eristetyt valmispiiput asennetaan ja eristetään vedeltä niille tarkoitetun läpivientisarjan avulla. Piippuläpivientisarja koostuu muovisesta läpivientilevystä, johon liitetään kumitiiviste ja kiristin. Aluskatteen kohdalla tiivistys hoidetaan aluskatteen muovisilla tiivisteillä, joissa on erillinen tiivistenauha. Aluskatteen tiivistys estää veden valumisen aluskatteeseen tehtyyn reikään. Aluskate säilyy näin vesitiiviinä. Metallisten valmispiippujen läpiviennissä ei tarvita enää erillistä piipunpellitystä.

Ilmanvaihtoputket katolla

Asunnon ilmanvaihtoon liittyvät putket ovat tyypillisiä katon läpäiseviä kattotuotteita. Tyypillisiä ilmanvaihtoon liittyviä kattotuotteita ovat:

  • Huippuimuri
  • Ilmanvaihdon poistoputki
  • Tuuletusputki
  • Radonimuri
  • Tuuletuspaalu
  • Monitoimi-ulkosäleikkö
  • Harjapeltituuletin
  • Pölyputki

Huippuimurit

Huippuimurit puhaltavat esimerkiksi liesituulettimesta kulkeutuvan ilman talon ulkopuolelle. Huippuimurilla voidaan hoitaa koko asunnon ilmanvaihto. Huippuimurit ovat erinomaisia myös kostean ilman poistoon kylpyhuoneista ja peseytymistiloista. Huippuimurin imu toteutetaan yleensä ilmanvaihtoputken yläosaan sijoitetulla moottorilla. Huippuimurit asennetaan katolle kullekin kattotyypille tarkoitetulla läpivientisarjalla.

Ilmanvaihdon poistoputket

Jäteilman poistamiseen katolle asennetaan yksi tai useampi ilmanvaihdon poistoputki. Ilmanvaihdon poistoputket on liitetty asunnon ilmanvaihtokoneeseen tai esimerkiksi liesituulettimeen. Ilmanvaihdon poistoputket on suunniteltu niin, että ilman virtausvastus on mahdollisimman pieni. Ilmanvaihdon poistoputken hattu estää sadeveden pääsyn ilmanvaihtokanavaan. Katolle asennettavat poistoputken sisäosa on valmistettu sinkitystä ohutteräslevystä. Ilmanvaihdon poistoputken sisäputkessa on huulitiiviste, jolla ilmanvaihtoputki saadaan asennettua tiiviisti kierresaumakanavaan. Ilmanvaihdon poistoputket asennetaan katolle kattotyypin mukaisilla läpivientisarjoilla.

Tuuletusputket

Tuuletusputkia käytetään esimerkiksi jätevesiviemärien tuulettamiseen. Tuuletusputken kautta ilma virtaa vapaasti viemäristä katolle. Näin vältytään hajuhaitoilta asunnossa. Tuuletusputkia käytetään myös harjatuulettimen kanssa katon välitilojen ja ullakon tuulettamiseen ja kuivan pitämiseen.

Radonimurit

Radonimurit poistavat haitallista radonia talon sisätiloista. Radonin poisto toteutetaan lattian alle kaivetun imukuopan tai sokkelin kautta ilmastointikanavan kautta vesikatolle. Radonimuri puhaltaa radonpitoisen ilman katon kautta ulkoilmaan. Radonimurin avulla asunnon ilman radonpitoisuutta voidaan vähentää jopa 60-90%.

Tuuletuspaalut

Tuuletuspaalujen avulla voidaan ehkäistä talon alapohjan kosteushaittoja. Tuuletuspaalua käytetään yleisesti rakennuksen ryömintätilojen tuuletukseen. Tuuletuspaalu voi toimia myös tuloilmakanavana koneelliseen ilmanvaihtoon. Tuuletuspaalut toimivat myös tuloilmankanavina esimerkiksi kellarisaunaan tai takkaan.

Monitoimi-ulkosäleiköt

Monitoimi-ulkosäleikkö on nimensä mukaisesti monitoiminen ilmanvaihtolaite. Monitoimi-ulkosäleikköjä voidaan käyttää sekä tulo- että poistoilmaventtiilinä. Monitoimi-ulkosäleiköt ovat sopivat hyvin käytettäväksi koneellisen ilmanvaihdon yhteydessä.

Alipainetuuletin – Harjatiilituuletin – Harjapeltituuletin

Alipainetuuletin on olennainen osa kattorakenteiden tuuletusta. Alipainetuuletin poistaa tehokkaasti kosteutta kattorakenteista. Alipainetuulettimella voidaan tuulettaa myös kylmä ullakkotila. Alipainetuulettimen toiminta perustuu tuulen aiheuttamaan ilmanpaine-eroon. Alipainetuulettimen toimimiseksi on varmistettava korvausilman pääsy kattorakenteisiin esimerkiksi räystäiden tuuletusrakojen kautta.  Harjatiilituuletin on tiilikatoille tarkoitettu alipainetuuletin. Harjatiilituulettimet asennetaan tiilikaton harjatiilien tilalle. Harjatiilituuletin koostuu harjaosasta, läpivientisuppilosta ja hatusta, joka estää veden pääsyn kattorakenteisiin tai ullakolle. Peltikaton harjalle sopiva alipainetuuletin on harjapeltituuletin. Harjapeltituulettimet ovat huomaamattomia peltikaton harjapeltiin sulautuvia alipainetuulettimia. Harjapeltituulettimissa oleva suodatinkangas estää hyönteisten, roskien, lumen sekä veden kulkeutumisen kattorakenteisiin tai ullakolle. Myös huopakatoille on saatavana alipaineella toimivia harjatuulettimia. Huopakatolla harjatuuletin asennetaan kahden bitumikermin väliin. Huopakaton harjatuuletin koostuu harjaosasta, tuuletusputkesta ja hatusta, joka estää sadeveden kulkeutumisen kattorakenteisiin.

Pölyputki

Katolle asennettava pölyputki on tarkoitettu keskuspölynimurin poistoilman puhaltamiseen katon kautta ulkoilmaan. Pölyputken ansiosta keskuspölynimurin melutaso laskee. Katolla oleva pölyputki estää myös keskuspölynimurista kulkeutuvan pölyn kulkeutumisen talon ulkoseiniin.

Antenni- ja solar-läpiviennit

Antenneja varten on eri kattotyypeille saatavana antenniläpivientisarjoja, jotka koostuvat antennipaalulle tarkoitetusta kumisesta kartio-osasta, juurikappaleesta, antenniputken läpivientikauluksesta, ja aluskatteen läpivientitiivisteestä. Solar läpiviennit ovat erityisesti aurinkopaneelien ja aurinkokeräinten meno- ja tuloputkien sekä kaapelien läpivientiin suunniteltuja läpivientisarjoja. Solar-läpiviennit soveltuvat myös muiden pienempien putkien ja kaapelien läpivientiin katolla.

Läpivientien asentaminen  ja läpivientien eristys

Kun katolle tehdään reikiä ja aukkoja, on niiden tiivistämisestä huolehdittava. Katon läpivientien huonot eristykset ovat kattovuotojen yleinen syy. Läpivientien asentaminen kannattaakin aina jättää ammattilaisten tehtäväksi. Läpivienneille tehdään aina mahdollisimman pieni aukko kattoon. Silloin läpivientien tiivistämiseen tarkoitetut läpivientikaulukset ja läpivientitiivisteet toimivat parhaiten. Eri kattotuotteiden läpivientisarjoihin sisältyy aina läpivientikaulukset sekä vesikatolle, että aluskatteelle. Kattoruoteisiin kiinnitettävällä aluskatteen kiinnikkeellä nostetaan aluskatteen reunoja läpiviennin kohdalla ylöspäin, jolloin veden pääsy vesikatteelta läpivientiin estyy.

Läpivientieristeet asennetaan näin aina kattopinnan molemmille puolille. Läpivientikaulukset pitävät myös kattotuotteet tukevasti paikoillaan.  Läpivientisarjoja on saatavana kaikille kattotyypeille. Tiilikatoille, muotopeltikatoille, konesaumakatoille ja huopakatoille on kullekin omanlaisensa läpivientisarjat. Kovimmalle rasitukselle läpivientien tiivisteet joutuvat läpivientiaukon lähinnä räystästä olevalla reunalla ja sivuilla. Näiden alueiden tiivistämiseen kiinnitetään erityistä huomiota. Peltikatoilla pyritään välttämään läpiviennin tekemistä kattopeltien saumakohtiin, sillä saumakohtien eristäminen aiheuttaa lisähaasteita läpivientien tiiviydelle. Muurattujen savupiippujen läpivientien eristyksessä nostetaan aina aluskatetta ylös piipunjuureen. Katon harjan tuntumassa oleville savupiipuille asennetaan usein myös katon harjalta lähtevä läpiviennin yli ulottuva erillinen juuripelti vesikatteen päälle. Suojapellin tarkoituksena on ohjata vesi pois läpiviennin aukosta. Savupiippujen suojaus viimeistellään peltisepäntyönä valmistettavilla piipunpellityksillä. Suojapellitystä tai juuripellitystä voidaan käyttää myös muiden läpivientien suojaamiseen. Varsinainen eristys niissä toteutetaan kuitenkin läpivientikauluksilla ja läpivientitiivisteillä.

Kattoremontit

Katon korjaukset

Kattohuolto

Kattotyöt