Aluskate liian kireällä tai ylösalaisin? Väärin asennettu aluskate on turvallisuusriski

Taidolla asennettu, oikein tehty aluskate on korvaamaton tehtävässään talon suojana: se varjelee rakenteita vesikaton läpi tihkuvilta sade- ja sulamisvesiltä sekä kuivattaa tehokkaasti myös rakennuksen sisältäpäin nousevaa kosteutta. Vastaavasti väärin asennettu aluskate voi olla koko rakennuksen kannalta kohtalokas päästäessään kosteuden sisälle tekemään tuhojaan. Seurauksena voi olla mittavia lahovaurioita tai jopa terveydelle vaarallisia homeongelmia.

Aluskatteen asennuksessa on mahdollista tehdä merkittävä virhe useassa kohtaa, ja siksi asennus tulisi suorittaa vain ja ainoastaan piinkovan ammattilaisen toimesta. Asentajalta vaaditaan kattavaa ymmärrystä aluskatteen toiminnasta ja rakenteesta. Yleisimpiä virheitä on asentaa aluskate väärälle kireydelle tai kokonaan väärinpäin. Aluskatteelle tulee jättää riittävästi elämisvaraa, mutta ei liikaa eikä liian vähän: liian löysälle asennettu aluskate pussittaa tai roikkuu helposti, liian kireä aluskate taas ohjaa vedet väärin kattoruoteisiin. Jos vesi pääsee ruoteisiin naulojen kohdille, saattaa se nauloja pitkin kulkeutua myös alemmas kattorakenteisiin aiheuttamaan vahinkoa. Liian tiukalle asennettu aluskate on ongelmissa myös talvella, kun pakkaskutistuminen kiristää katetta entisestään ja aiheuttaa venymiä kiinnityskohtiin. Pahimmillaan liian kireä aluskate saattaa jopa revetä täysin toimintakelvottomaksi.

Jos taas aluskate on asennettu väärinpäin, eli kondenssipinta ylöspäin, ollaan isojen ongelmien äärellä, sillä käytännössä koko katto toimii tällöin nurinkurisesti. Alhaalta nouseva kosteus ei pääse haihtumaan pois katolta ollenkaan, ja jos kyseessä on hengittävä eli diffuusioavoin aluskate, voi se päästää ulkoapäin tulevan veden kulkemaan lävitsensä alusrakenteisiin – tämä on luonnollisesti portti tuhoisiin kosteusvaurioihin ja lahoutumiseen. Väärinpäin asennettu aluskate voi hyvällä tuurilla toimia hetken riittävällä tasolla – olettaen, että sekä katon tuuletus, höyrysulku että kaikki muutkin yksityiskohdat ovat täydellisessä kunnossa – mutta missään tapauksessa asiaa ei kannata jättää sille tolalle pitkäksi aikaa, sillä mikä tahansa muutos katon tilanteessa tarkoittaa tällöin välitöntä vaaraa.

Me Plus Kattopalvelulla asennamme aluskatteet turvallisesti ja kerralla oikein. Saat meiltä jatkossa myös kattosi huollot, korjaukset ja remontit kokonaisvaltaisella osaamisella ja täydellä ammattitaidolla. Lisäksi kattopalveluumme sisältyy aina katon maksuton kuntotarkastus minkä tahansa kattotöiden yhteydessä. Jos katoltasi puuttuu aluskate tai jos se on asennettu väärin, voimme tehdä vaaditut korjaukset tai tarvittaessa vaihtaa aluskatteen uuteen ja takuulla toimivaan. Tekemämme työt voit yksityisasiakkaana hyödyntää kotitalousvähennyksen yhteydessä verotuksessa, ja järjestämme myös joustavampaa rahoitusta isompia projekteja ajatellen. Toimiva aluskate on talolle huokea henkivakuutus, joten varmista siis vesitiivis ja vakaa tulevaisuus katollesi. Tilaa Plus Kattopalvelu paikalle – ota yhteyttä ja pyydä tarjouksemme aluskatetöistä!

Onko aluskate asennettu väärin?

Läpivientien asennus ja tiivistys ovat aluskatteen asennuksen haastekohtia

Aluskatteen asennuksessa ei ole kyse vain aluskatteen kiinnittämisestä paikoilleen, vaan lisätoimenpiteitä vaaditaan monien katon yksityiskohtien suhteen. Aluskate tulee nimittäin asentaa oikein muun muassa katon läpivientien ja jiirien kohdalta. Tällaisten yksityiskohtien huomioiminen on aivan yhtä tärkeää kuin on aluskatteen asennus oikein päin ja oikealle kireydelle. Aluskatteen onnistunut tiivistäminen jiirien ja läpivientien osalta on erityisen haastavaa työtä, mutta mikäli siinä oikaistaan tai se jätetään tekemättä, on katon tilanne melkein samanlainen kun jos siltä puuttuisi aluskate kokonaan. Puutteellisesti toteutetut läpiviennit ja jiirit tekevät aluskatteesta epätiiviin, jolloin kosteusvaurio häämöttää horisontissa.

Katon läpivientejä on monia, ja niihin kuuluvat esimerkiksi ilmastointiputket, viemärintuuletusputket, liesituulettimet, savupiiput, kattoikkunat ja -luukut. On melko tavallista, että aluskate vuotaa juuri läpiviennin kohdalta tai että tiivistys falskaa. Aluskatteen asennus läpivientien kohdalta onkin kriittisen tärkeää tehdä oikein: jokaisen läpiviennin kohdalla täytyy suorittaa niin kutsuttu aluskatteen ylösnosto, eli aluskate nostetaan läpiviennin juuresta ylös läpivientiä vasten siten, ettei se päästä vettä rakenteisiin. Jokaiseen läpivientiin on lisäksi asennettava asianmukaiset läpivientitiivisteet, jotka osaltaan estävät kosteuden siirtymistä aluskatteesta kattorakenteisiin.

Haastetta tuottavat myös katon jiirit eli sisätaitteet, jotka ovat tyypillisiä vuotokohtia katolla. Jiirien onnistunut rakentaminen on kaikin puolin vaativa paikka kokeneellekin kattotyöläiselle, eikä aluskatteen asennus sen kohdalle tee poikkeusta: jiiriin tulee asentaa kahdensuuntaiset aluskatteet tiiveyden takaamiseksi, mutta lisäksi tarvitaan laudoitus taitteen molemmin puolin ja asianmukaiset jiiripellit eli jiirilistat. Huopakatolla jiiri vaatii aluskermin ja pintakermin. Monipuolinen taito saumauksista, laudoituksista ja peltitöistä on siis jiirien kohdalla tarpeen, ja suosittelemmekin lämpimästi, että aluskatteen asennukset myös jiirien kohdalle toteuttaa vain koulutettu ja käytännön kokemuksen karaisema ammattilainen.

Aluskatteen asennuksen yhteydessä on paljon huomioitavaa kautta linjan. Asennus täytyy aloittaa tietystä suunnasta, limitysten on oltava riittävät ja teknisesti oikein tehdyt, ja esimerkiksi savupiiput vaativat tavallisesti pysty- ja juuripellitykset vesitiiveyden takaamiseksi. Kattorakenteisiin on järjestettävä riittävä tuuletus, jotta kosteus saadaan poistettua aluskatteen avulla asianmukaisesti. Plus Kattopalvelu huolehtii aluskatteesi kuntoon pienintä yksityiskohtaa myöten. Noudatamme valmistajan ohjeita ja suosituksia viimeisen päälle, asennamme aluskatteet asiantuntevasti, ja tarvittaessa meillä on taito korjata aluskatteen läpivientejä, parantaa yläpohjan tuuletusta sekä toteuttaa kaikki muutkin tarvittavat kattotyöt talosi hyvinvoinnin takaamiseksi.

Jos aluskate on asennettu väärin, kutsu meidät tarkastamaan tilanne

Väärin asennettua aluskatetta ei pääsääntöisesti pysty jälkikäteen korjaamaan. Kun ruoteet on kiinnitetty ja vesikate asennettu, ovat keinot vähissä: liian kireälle asennettua aluskatetta ei saa oikein löystytettyä eikä pussittavaa aluskatetta vastaavasti kiristettyä, puhumattakaan siitä, että väärä pinta ylöspäin asennettua aluskatetta voitaisiin noin vain kääntää 180 astetta. Nopeaa ja kivutonta ratkaisua ei välttämättä tilanteeseen ole, mutta pyrimme keksimään aina mahdollisimman kustannustehokkaan ratkaisun kaikkeen toteuttamaamme kattotyöhön.

Eikö aluskatteen vaihto tai asennus voitaisi suorittaa sitten jälkikäteen alakautta? Tämä ei oikein onnistu. Kun ruoteet on jo kiinnitetty, ei alhaalta päin yritettäessä ole mahdollista saada aluskatetta enää niiden alle. Katto rakennetaan syystä tietyssä järjestyksessä, niin että aloitetaan alhaalta ja edetään ylöspäin, sillä näin pystytään takaamaan katteelle asianmukainen vesitiiveys sekä ylösnostojen, limitysten että räystäiden suhteen. Aluskatteen vaihto toteutetaan siis yläkautta.

Olipa kyse sitten väärin asennetusta aluskatteesta tai muista aluskateongelmista, olennaista on toimia ajoissa, jotta vauriot saadaan minimoitua. Plus Kattopalvelun puoleen voit kääntyä missä tahansa kattoon liittyvissä haasteissa, ja saat aina asiantuntevan palvelun. Toteutamme tarpeen mukaan myös vesikatteen, aluskatteen sekä yläpohjan rakenteiden paikkaukset, korjaukset, remontit ja uusimiset. Palvelumme on joustavaa ja asiakaslähtöistä, ja lisäksi työllämme on poikkeuksetta kattava laatutakuu. Kun siis aluskate tuottaa harmaita hiuksia, tilaa meidät paikalle, niin hoidetaan homma kuntoon tehokkaasti ja taidolla. Ryhdy toimiin jo tänään – ota yhteyttä ja kysy meiltä tarjous aluskatteen korjauksesta!