Kattoremontit, huollot ja korjaukset kaikille pelti-, tiili ja huopakatoille
Kattoekspertit palveluksessasi kaikissa pelti-, tiili -ja huopakattotöissä

Aluskatteen asennus – uudella aluskatteella talolle turvaa ja toimivuutta

Aluskate on välttämätön osa toimintakykyistä kattoa, etenkin kun maamme sääolot vaihtelevat suuresti neljän vuodenajan aikana. Mikäli aluskatetta ei ole, tai mikäli se toimii puutteellisesti, ovat vesikaton alapuoliset rakenteet ennen pitkää pahassa pulassa, ja tuloksena voi olla ikäviä ja kalliita lahovaurioita sekä homeongelmia. Sitä vastoin oikein asennettuna ja laadukkaasti tehtynä aluskate auttaa välttämään monet katon haasteet ja varjelemaan rakenteet terveinä. Olennaista on valita katetyypille soveltuva aluskatemateriaali ja -malli. Aluskatetta ei saa asentaa liian kireälle tai löysälle, tai vielä pahempaa, kokonaan väärinpäin. Aluskatteen asennus tai vaihto kannattaa siis ehdottomasti antaa ammattitaitoisen tekijän osaaviin käsiin.

Me Plus Kattopalvelulla toimitamme kaikki aluskatteeseen liittyvät kattotyöt luotettavasti ja laadukkaasti. Valitsemme oikeanlaisen aluskatteen ja suoritamme asennuksen kerralla nappiin. Teemme mahdollisesti tarvittavat purkutyöt ja rakennamme katon oikeassa järjestyksessä vesitiiviyden takaamiseksi. Huolehdimme riittävistä limityksistä ja tiivistyksistä, läpivientien elintärkeistä ylösnostoista sekä esimerkiksi piipun pellityksistä. Hoidamme puolestasi asiantuntevasti myös aluskatteen korjaukset ja uusimiset ensiluokkaisilla materiaaleilla ja turvallisesti katolla liikkuen.

Tietenkään osaamisemme ei rajoitu pelkästään aluskatteisiin, vaan meiltä saat aina kokonaisvaltaista palvelua. Minkä tahansa kattotyön tulemmekin tekemään, niin samalla katsastamme, että kokonaisuus on kunnossa, ja tarkistamme muun muassa katepinnan kunnon, kattotuotteiden kiinnitykset, rännien toimivuuden sekä mahdollisuuksien mukaan yläpohjan rakenteet. Jos katolla ilmenee epäkohtia, meillä on tarvittava taito niiden hoitamiseksi kuntoon. Meillä teetetyt kattotyöt kuuluvat yksityisasiakkaan verotuksessa kotitalousvähennyksen piiriin, ja isompiin projekteihin voi halutessaan hyödyntää saatavilla olevaa joustavampaa rahoitusta. Kun tarvitset aluskatteen asennusta, paikkausta, korjausta tai vaihtoa, totea omakohtaisesti palvelumme tasokkuus kutsumalla meidät katollesi. Meiltä saat aluskatteen viimeisen päälle viilattuna – ota yhteyttä ja pyydä tarjouksemme aluskatteen asennuksesta!

Aluskatteen asennus, uusi aluskate

Aluskate on katolla kuin katolla täysin korvaamaton – mutta miksi?

Toimivan aluskatteen voidaan hyvällä syyllä sanoa olevan täysin välttämätön katon ja koko rakennuksen hyvinvoinnille. Kaikenlainen kosteus on uhka niin rakenteiden kuin sisäilmankin terveenä pysymiselle, ja vesikatteet itsessään eivät ole täydellisen vesitiiviitä. Vaikka ne olisivat lyömätöntä laatua ja virheettömästi asennetut, voi niiden saumoista ja rakenneliitoksista vesi päästä tihkumaan läpi. Siksi aluskatteella on korvaamaton tehtävä toimia varmistajana ja suojata rakenteet: se ottaa vastaan ulkoa tulevan lumen, sade- ja sulamisvedet päästämättä niitä pidemmälle sekä kuljettaa rakennuksen sisältäpäin tiivistyvän kosteuden pois turvallista reittiä, niin ettei kosteus päädy esimerkiksi eristeisiin tai muihin kattorakenteisiin.

Etenkin Suomen vaihtelevissa sääolosuhteissa aluskatteen merkitys katon toimivuudelle korostuu. Jos aluskatetta ei ole, tai jos sen toiminta on puutteellista, on vedellä valitettavan helppo reitti vesikaton alapuolisiin rakenteisiin. Kosteus yläpohjassa eskaloituu nopeasti laajoiksi lahovaurioiksi ja homeongelmiksi, joiden korjailu voi käydä luvattoman kalliiksi ja työlääksi. Oikein asennettu, laadukas aluskate on edullinen ja tehokas henkivakuutus talolle. Aluskatetta tarvitaan varmistamaan katon tiiveys myös kaikkia yksityiskohtia myöten, esimerkiksi kattoläpivientien sekä jiirien suhteen, jotta mainitunkaltaiset vuotoalttiit elementit katolla saadaan varmuudella vedenpitäviksi. Ilman aluskatetta ei ole toimivaa kattoa, ja aluskate onkin tarkoitettu kestämään käyttökelpoisena yhtä kauan kuin varsinainen katemateriaalikin.

Mitä aluskatteen asennus maksaa ja mitkä asiat vaikuttavat hintaan?

Mitä aluskatteen asennus tai vaihto uuteen sitten maksaa? Tietysti niin materiaalit kuin työmenetelmätkin vaihtelevat jo sen mukaan, onko kyseessä peltikatto, tiilikatto vai huopakatto. Lisäksi jokainen kohde on yksilöllinen niin kuntonsa kuin muidenkin ominaisuuksiensa puolesta. Ennen aluskatteen asennusta teemme katollesi kattavan kuntotarkistuksen, jonka myötä kulurakenne tarkentuu. Selvitämme katon tarpeet ja kuuntelemme, millaisia toiveita sinulla on projektiin liittyen. Emme halua, että maksat turhasta – esimerkiksi, jos aluskate on vaihtokunnossa, mutta vesikate täysin käyttökelpoinen, niin emme turhaan ala uusimaan vesikattoa. Toisaalta, jos huomaamme itse katemateriaalinkin olevan selkeästi päivityksen tarpeessa, kerromme senkin rehellisesti sinulle, jotta asia tulee hoidetuksi kuntoon. Teemme kattosi hyväksi kaiken tarpeellisen, emme enempää emmekä vähempää, ja tuloksena työstämme on aina täysin toimintakuntoinen, kaukonäköisesti kunnostettu katto.

Kun selvitämme aluskatteen asennuksen hintaa, on avainasemassa tietysti katon koko. Tämä vaikuttaa sekä tarvittavan materiaalin että työn määrään. Materiaalimenekkiä laskettaessa on hyvä huomioida, että toimivuuden takaamiseksi aluskatteelle tarvitaan riittävät limitykset – näin ollen aluskatteen menekki on suurempi kuin varsinainen kattopinta-ala. Myös alaräystäillä aluskatteet asennetaan reilusti seinälinjojen yli seinärakenteiden suojaamiseksi. Väistämättä syntyy myös hukkapaloja, mikä täytyy ottaa laskelmissa huomioon. Aluskatteen asennuksen hintaan vaikuttaa katon koon lisäksi sen profiili, kattomuoto, remontin laajuus, materiaalikustannukset sekä osaltaan jopa kohteen sijainti. Jos katossa on paljon haastavia yksityiskohtia, kuten kattoikkunoita, läpivientejä tai sisätaitteita, on työn määrä suurempi ja siten projektin hintakin korkeampi.

Aluskatetta valittaessa ei kannata tuijottaa pelkästään hintaa, vaan parasta on pyrkiä löytämään katteen materiaalille ja rakenteelle sopivin ratkaisu. Aluskatteen asennuksen hinta on joka tapauksessa edullinen sijoitus verrattuna kustannuksiin, joita kulunut, hajoamispisteessä oleva aluskate saattaisi taloon aiheuttaa. Meillä Plus Kattopalvelulla aluskatteen hintaan sisältyy koko paketti avaimet käteen- palveluna: tarjoukseen on sisällytettynä kaikki materiaalikulut, tarvittavat työkoneet, käsittelyaineet, tiivistysmassat, kiinnikkeet ja työkalut, katon sääsuojaus projektin ajaksi, taitava työvoima, purku- ja rakennusjätteen poiskuljetus ja asianmukainen hävitys sekä lopputarkastus ja työmaan siivous. Tekemällemme työlle saat luonnollisesti meiltä aina laatutakuun. Uusi siksi aluskatteesi ajoissa ja pyydä meidät paikalle, niin kartoitamme sinun katollesi sopivimman aluskateratkaisun.

Etsimme talosi tilanteeseen parhaiten soveltuvan aluskatteen ja asennamme sen kerralla viimeisen päälle

Me Plus Kattopalvelulla liikumme tottuneesti aluskatteiden monipuolisessa maailmassa ja osaamme valita parhaiten juuri sinun taloosi sopivan vaihtoehdon. Laajan kokemuksemme ansiosta käytämme kullekin katemateriaalille ja kattotyypille oikeita tuotteita ja työmetodeja. Osa tuotteista toimii nimenomaan tiilikatteiden ja peltikatteiden alla, bitumikate taas vaatii toisenlaisia ominaisuuksia. Materiaaleista löytyy erilaisia vahvistettuja muovikalvoja, hengittäviä kalvoja sekä bitumi- ja kartonkikermejä. Aluskatteen tukikerroksen materiaali voi olla yhtä lailla polypropeenia, polyesteriä kuin lasikuituakin. Joihinkin kohteisiin soveltuu kevytrakenteinen muovinen aluskate, toiset katot vaativat ruodelaudoituksen ja sen päälle bitumikermin. Jotkin aluskatteista ovat niin kutsutusti roikkuvina askelkestäviä. Osassa tuotteista on liimareuna, ja aluskatteiden kiinnitystavatkin vaihtelevat katon materiaalin ja kattotyypin mukaan.

Kattotöiden piinkovina ammattilaisina suoritamme aluskatteen asennuksen kerralla oikein. Aluskatteen asennuksessa on kyse paljon muustakin kuin vain sen kiinnityksestä kattorakenteisiin. Esimerkiksi katon läpivientityöt on hoidettava kunnialla myös aluskatteen osalta, jotta vesitiiveys ja katon täysi toimivuus saavutetaan. Käytämme aina asianmukaisia läpivientien tiivistekappaleita, teemme tarvittavat ylösnostot ja asennamme muun muassa savupiippujen juuri- ja pystypellitykset. Samoin sisätaitteiden kohdalla hoidamme kuntoon sisätaitepellit tai tarvittavat laudoitukset taitteiden molemmin puolin. Ylipäätään kaikki saumakohdat on saatava sataprosenttisen tiiviiksi katon koko laajuudelta.

Aluskatteen asennuksen yhteydessä varmistamme, että riittävä tuuletus kattorakenteisiin on järjestetty, tarvittaessa vaikkapa alipainetuuletusputkia apuna käyttäen. Jätämme aluskatetta asentaessamme sille myös hieman elämisvaraa, niin ettei esimerkiksi pakkaskutistuminen pääse rikkomaan kalvoa. Aluskate ei jää jäljiltämme liian löysälle eikä vastaavasti sitä revitä liian kireälle, vaan se on viritetty juuri sopivaksi katon pitkäaikaista toimivuutta silmällä pitäen. Kun liikumme katolla aluskatteen asennuksen yhteydessä, varomme visusti vioittamasta katetta, eli astumme aina tarkkaan ruoteiden päälle. Poistamme aluskatteen ja katemateriaalin välistä roskat, kuten ylimääräisen puutavaran tai muun rakennusmateriaalin, jotka voisivat osaltaan hankaloittaa katon tuulettumista. Suojaamme aluskatteen hyvin lisäroskaantumiselta tai esimerkiksi lintujen jätöksiltä, kun katto on aukaistuna. Lisäksi asennamme ripeästi paikalleen myös itse vesikatteen, jotta aluskate ei joudu odottelemaan päällikatetta yhtään pidempään kuin on tarpeellista.

Aluskatteen asennuksessa on edellä mainittujen seikkojen lisäksi paljon muutakin huomioitavaa aina materiaalien käyttäytymisestä kattoa palveleviin viimeistelytöihin saakka. Korkean laadun kattoammattilainen osaa ottaa kaikki tarvittavat seikat huomioon työskennellessään aluskatteen asennuksen parissa. Suosittelemme siksi lämpimästi, että annat aluskatetyöt Plus Kattopalvelun varmoihin käsiin. Tällöin niin asennuksella kuin katollakin säilyy valmistajan ja tekijän myöntämät takuut, ja homma hoidetaan kerralla maaliin tyylikkäästi ja taidolla.

Kondenssisuojattu ja hengittävä aluskate – erot ja yhtäläisyydet

Aluskatteiden välillä syntyy karkea jaottelu kahteen ryhmään, kun ne luokitellaan toimintaperiaatteensa mukaan. Yleisesti puhutaan kondenssisuojatusta, eli diffuusiotiiviistä, sekä hengittävästä, eli diffuusioavoimesta, aluskatteesta. Näistä kondenssisuojattu on perinteisempi ja hengittävä taas uudempi aluskatetyyppi. Kuten aiemmin todettiin, aluskatteella on kaksi erittäin merkittävää tehtävää: ensinnäkin suojella rakenteita ulkoapäin tulevilta sade- ja sulamisvesiltä, ja toiseksi hoitaa asianmukaisella tavalla rakennuksen sisältä höyrystyvä kosteus. Sekä kondenssisuojattu että hengittävä aluskate suoriutuvat hienosti molemmista tehtävistä – molemmat pääsevät samaan maaliin, mutta hieman eri reittejä pitkin.

Kondenssisuojattu eli diffuusiotiivis aluskate taklaa ulkoapäin tulevan kosteuden päällipintansa tiiviin kalvopinnoitteen avulla. Pinta ei läpäise kosteutta, vaan vesi valuu aluskatteen pinnalta alaräystäille, joista se myös poistuu. Kondenssisuojatussa aluskatteessa on alapuolella nukkapinta rakennuksen sisältäpäin höyrystyvää kosteutta varten. Nukka kerää kosteuden itseensä ja siitä se haihtuu pois katon tuuletuksen myötä. Kondenssisuojattu aluskate onkin erityisen tarkka riittävästä tuuletuksesta, jotta nukkaan kerääntyvä kosteus ehtii varmasti haihtumaan ennen kuin se tiivistyy suuriksi pisaroiksi, jotka putoavat vetenä katon eristeisiin.

Hengittävä eli diffuusioavoin aluskate toimii yläpuolelta tulevan kosteuden suhteen samoin kuin kondenssisuojattukin, eli sulkee sen pois ja estää sitä pääsemästä katon rakenteisiin. Rakennuksen sisältä höyrystyvän kosteuden se sen sijaan hoitaa erilaisella taktiikalla: hengittävä aluskate nimensä mukaisesti päästää läpi alapuolelta höyrystyvän kosteuden. Kosteus kulkee hengittävässä aluskatteessa vain yhteen suuntaan, ja se kuivattaa tehokkaasti vesikaton alapuolisia rakenteita ja eristystä. Etenkin, jos katon tuuletus on syystä tai toisesta heikonpuoleista, on hengittävä eli diffuusioavoin aluskate loistava valinta poistamaan kosteutta alusrakenteista.

Kondenssisuojatun ja hengittävän aluskatteen toimintaperiaatteet ovat siis hieman erilaiset, mutta molemmat ovat käyttökelpoisia ratkaisuja tilanteesta riippuen. Onkin täysin rakennuskohtaista, kumpaa aluskatetta lähdetään asentamaan. Esimerkiksi kondenssisuojattu aluskate on yleisesti toimiva ratkaisu sellaisiin rakennuksiin, joissa katon alla sijaitsee kylmä ullakko. Sinun ei kuitenkaan tarvitse lähteä arpomaan, kumpi aluskate kannattaisi valita juuri sinun kattosi tapauksessa – jätä homma meidän huoleksemme, niin tutkimme kattosi tilanteen ja asennamme ammattitaidolla sille parhaan aluskateratkaisun.

Mitä on tehtävissä, jos aluskate on asennettu väärinpäin, liian löysästi tai liian kireälle?

Onko aluskate asennettu liian löysälle, liian kireälle, tai jopa väärinpäin? Aluskatteen asennuksessa on mahdollista tehdä kohtalokas virhe monessa eri vaiheessa, joten onnistunut aluskatteen asennus vaatii osaamista ja mielellään runsasta käytännön kokemusta aluskatetöistä. Asennuksessa tehdyt virheet aiheuttavat puutteita aluskatteen toimintaan, ja voivat jopa vahingoittaa katon rakenteita joko suoraan tai välillisesti. Virheasennuksesta johtuvat viat ovat yleensä kalliita korjattavia, etenkin, jos vesikatto on ehditty jo asentaa aluskatteen päälle, ja katto joudutaan pahimmillaan purkamaan uudelleen atomeiksi.

Jos aluskate on asennettu liian löysälle, saa alaspäin pyrkivä vesi sen helposti roikkumaan ja pussittamaan, ja lopulta aluskate saattaa antaa periksi. Liian kireälle asennetusta aluskatteesta puolestaan aiheutuu, ettei vesi pääse valumaan pois asianmukaista reittiä, vaan päätyy vääriin paikkoihin kattorakenteissa. Väärinpäin asennettu aluskate on jo täysi katastrofi: kun aluskatteen yläpinnan tulisi pysäyttää kosteus ja alapuolen suodattaa sisältäpäin tuleva kosteus pois, toimii (etenkin hengittävä) aluskate vinksalleen asennettuna täysin nurinkurisesti. Kosteutta läpäisevästä pinnasta sade- ja sulamisvedet pääsevätkin etenemään muitta mutkitta suoraan katon rakenteisiin, ja rakennuksen sisältä nousevan kosteuden blokkaa aluskatteen tiivis päällipinta, joka oikeasti kuuluisi suoraan vesikaton alapuolelle. Tästä ei ole pitkä matka kosteusvaurioon ja sitä myötä kalliisiin korjauskustannuksiin.

Väärin asennettu aluskate on aina vaihdettava uuteen, sillä vain siten pystytään takaamaan katolle täysi toimivuus ja pitkä käyttöikä. Sanomattakin lienee selvää, että työ on viimeistään tässä vaiheessa syytä teettää asiantuntevalla kattoammattilaisella. Aluskatteen vaihto tulee toteuttaa yläkautta, eli ensin puramme vesikatteen ja avaamme katon ruodelaudoituksen. Kun olemme korjanneet aikaisemman asennuksen virheistä mahdollisesti syntyneet vahingot ja asentaneet uuden aluskatteen oikein, kaikkien taiteen sääntöjen mukaan, viimeistelemme työt vesikaton asennuksella. Jos itse katossa ei ilmene sen kummempaa vaihtotarvetta, voimme yksinkertaisesti asentaa vanhan vesikatteen takaisin paikalleen. Tarvittaessa meiltä luonnistuvat myös katon paikkaukset, osittaiset korjaukset sekä kattoremontit ja kokonaisvaltaisemmatkin katon uusimiset.

Aluskatteen korjaus tai paikkaus, milloin ja miten mahdollista?

Voiko aluskatetta korjata tai paikata kestävästi? Vastaus tähän riippuu hyvin pitkälti kyseisen kohdekaton tilanteesta. Suositeltavinta on aina vaihtaa aluskate suosiolla uuteen, sillä vain siten voidaan taata katteen ehdoton vedenpitävyys ja täysi toimintakyky pitkällä aikavälillä. Aluskatteen paikkaus on luonteeltaan väliaikainen ratkaisu, sillä vaikka se olisi kuinka viimeisen päälle tehty, ei se suurella todennäköisyydellä kestä kauaa. Etenkin alakautta tehtyihin aluskatteen korjauksiin on syytä suhtautua suurella varauksella. Joissakin poikkeustapauksissa aluskatetta voidaan kuitenkin korjata. Esimerkiksi, jos kyseessä on suhteellisen uusi aluskate, johon on syystä tai toisesta syntynyt yksittäisiä pieniä reikiä, tai kun katto ylipäätään on suurialainen, ja korjausta vaativat vauriot vain paikallisia ja lieviä.

Aluskatetta voidaan korjata tai uusia osittain siten, että vanha aluskate poistetaan kattotuoliväli kerrallaan tarvittavilta osin, ja uusi aluskate asennetaan tilalle saumat huolellisesti limittäen. Olennaista korjauksen onnistumiselle on, että pystymme tekemään korjattaviin kohtiin teknisesti oikeaoppiset vesitiiviit limitysliitokset, ja että uusimiset tehdään tarpeeksi laajalta alueelta tämän varmistamiseksi. Korjattavalta alueelta on siksi poistettava riittävän suurelta alalta kattotiilet tai kattopellit vaihtotyön ajaksi. Kun aluskatetta korjataan, tulisi sen tapahtua vain katolta käsin, ei koskaan alhaalta päin talon yläpohjan kautta.

Aluskatteen osittaisten korjausten ja uusimisten yhteydessä toteutamme tietysti myös muut katon kannalta olennaiset kattotyöt. Katsastamme aina korjaustarpeiden laajuuden sekä tutkimme mahdollisesti jo syntyneet vauriot. Jos yläpohjasta tai eristeistä löytyy esimerkiksi valumajälkiä, lahovaurioita tai kastuneita villoja, korjaamme epäkohdat ja uusimme eristeet ja kattorakenteet tarpeen mukaan. Voimme samalla kohentaa katon tuuletusta tai lisätä eristystä toimivuuden parantamiseksi. Jos aluskatteen ylösnostot on alkuperäisessä asennuksessa jätetty tekemättä, hoidamme ne kuntoon, ja kun korjaamme aluskatetta savupiipun kohdalta, uusimme myös piipun pysty- ja juuripellitykset. Kun valtuutat meidät korjaamaan kattosi, on tuloksena näyttävä, toimintakuntoinen katto, joka pitää pintansa säätä vastaan ja jatkaa elinkaartaan laadukkaana tulevatkin vuodet.

Peltikatto, tiilikatto ja huopakatto – jokaiselle katolle etsitään sille soveltuvin aluskateratkaisu

Aluskatetta tarvitaan, oli kyseessä sitten peltikatto, tiilikatto tai huopakatto. Onkin erinomaista, että aluskatteet ovat yleistyneet normaaliksi käytännöksi rakentamisessa ja että ne nykyään asennetaan kattoihin uudesta asti. Peltikaton tapauksessa alusrakenne koostuu aluslaudoituksesta, ruodelaudoituksesta ja tuuletusrimoista. Peltikatot, konesaumakattoa lukuunottamatta, eivät itsessään ole vesitiiviitä, joten aluskate on korvaamaton osa kattoa. Peltikaton aluskatteen asennukseen tarvitaan taitoa ja työ on tehtävä asiantuntijan toimesta: peltikaton aluskate täytyy asentaa sille soveltuvalla tekniikalla ja oikeasta suunnasta aloittaen, jotta rakenteesta saadaan vedenpitävä. Aluskatteen paikka peltikatolla on pystylaudoituksen ja ruodelaudoituksen välissä ja kateliuskat limitetään osin päällekkäin. Riittävä tuuletus on peltikatolle elinehto, ja ilmanvaihdon on toimittava hyvin niin räystäiden tuuletusaukkojen kohdalla kuin katon harjallakin.

Tiilikatto, samoin kuin peltikattokin, luonteenomaisesti kondensoi ilmankosteutta, eli rakennuksesta höyrystyvä kosteus tiivistyy takaisin pisaroiksi katteiden pinnalle. Erityisesti tästä syystä toimiva tuuletus on tärkeässä roolissa myös tiilikatolla ja sen alapuolisissa rakenteissa. Aluskatteen ja kattotiilien väliin varmistetaankin riittävä tuuletus käyttämällä aina tuuletusrimoja. Tiilikatto pitää kyllä alaspäin juoksevaa vettä, mutta limitetysti asennetut kattotiilet mahdollistavat esimerkiksi tuulen mukana tulevan veden ja epäpuhtauksien pääsyn vesikatteen alle. Tiilikaton aluskate asennetaan tietynsuuntaisesti ja asianmukaiset kiinnitykset ja limitykset tehden. Vesikaton materiaali asettaa tässäkin omat vaatimuksensa aluskatteen suhteen.

Huopakattojakin on keskenään erilaisia, monenlaisiin kohteisiin asennettuina. Niidenkin ominaisuudet vaihtelevat: esimerkiksi tiivissaumainen bitumikermi ja useampikerroksiset bitumikatteet voivat oikein asennettuina olla parhaimmillaan jopa seisovan veden vesitiiviitä, kun taas rimakiinnitteinen bitumikermi, bitumiaaltolevyt tai laatoista asennettu palahuopakatto pitävät lähinnä juoksevaa vettä. Myös katon alapuoliset rakenteet vaikuttavat siihen, millaista aluskatetta on käytettävä. Huopakatolla vesikatteen alle tulee umpilaudoitus tai vanerointi, jonka päälle asennamme tiiviin ja kestävän aluskermin varmistamaan ettei vesi pääse pintakerminkään pettäessä alusrakenteisiin.

Onnistuuko aluskatteen asennus tai vaihto jälkikäteen alakautta?

Entä onnistuuko aluskatteen asennus tai vaihto jälkikäteen alakautta? Lyhyt ja ytimekäs vastaus on: ei onnistu, ei ainakaan siten, että lopputuloksesta saataisiin tyylikäs ja toimiva pitkällä aikavälillä. Kun ruoteet on jo kiinnitetty, ei aluskatetta saa niiden alle millään ilveellä alhaalta päin yritettäessä. Katto rakennetaan syystäkin tietyssä järjestyksessä, aina alhaalta ylöspäin edeten, jotta voidaan taata katteelle asianmukainen vesitiiveys niin limitysten, ylösnostojen kuin räystäidenkin suhteen. Jos toimiva aluskate puuttuu, tekee kondensio nopeasti tuhojaan ja ennen pitkää koko rakennuksen terveys on vaarassa.

Jos aivan välttämätöntä, aluskatteen voi periaatteessa asentaa jälkikäteen naulaamalla se rimoilla kattotuoleihin. Tätä menetelmää ei kuitenkaan voi suositella varsinaisena ratkaisuna, sillä se tuottaa suuria haasteita muun muassa ilmanpoiston toimivuuden suhteen. Alhaalta käsin asennettua aluskateviritystä on myös tarkkailtava jatkuvasti, sillä se lähtee veden myötä helposti esimerkiksi pussittamaan ja roikkumaan, ja voi ajan kanssa antaa kokonaan periksi. Käytännön toteutus riippuu paljon myös rakennuksesta ja kattoratkaisusta. Tee-se-itse-viritelmät ja patenttiratkaisut aluskatteen suhteen aiheuttavat monessa tapauksessa vain tarpeettomia lisäkuluja ja valtavasti huolta. Pitkällä tähtäimellä ainoa järkevä ratkaisu on asentaa katolle kunnollinen aluskate oikeaoppisesti, ylhäältä alaspäin tehtynä. Aluskatteen osittainen tai kokonaisvaltainen vaihto kattotuoliväli kerrallaan on myös mahdollista, mutta tällöinkin työ on tehtävä katolta käsin ja purkaen vesikattoa tarvittavalta alalta.

Mitä leudommiksi ja kosteammiksi maamme sääolot käyvät, sitä tärkeämmäksi tulee myös aluskatteen rooli talon turvallisuuden takaajana. Kosteus on rakenteille vihollinen, jonka toimintakykyinen aluskate ohjaa asianmukaisesti pois katolta, ennen kuin se pääsee jäytämään yläpohjaa. Ammattitaitoisesti asennetun aluskatteen hyödyt näkyvät katon pidentyneenä käyttöikänä, toimivana ilmanpoistona sekä huolettomina, remonttivapaampina vuosina. Hoida siksi aluskateasiat ajoissa kuntoon tilaamalla meidät katollesi. Aluskatteen asennukset, paikkaukset, korjaukset ja vaihdot saat Plus Kattopalvelulta kustannustehokkaasti ja kokonaisvaltaisesti – ota yhteyttä ja pyydä tarjouksemme aluskatetöistä!

Kattoremontit

Katon korjaukset

Kattohuolto

Kattotyöt