Kattoremontit, huollot ja korjaukset kaikille pelti-, tiili ja huopakatoille
Kattoekspertit palveluksessasi kaikissa pelti-, tiili -ja huopakattotöissä

Katon kattava tarkastus on usein talon pelastus – Tilaa katon kuntotarkastus meiltä

Katon tarkastus – mitä, miksi ja milloin? Katon kuntotarkastus olisi hyvä tehdä katolle kuin katolle säännöllisesti. Oletko sinä pohtinut, missä kunnossa kattosi on? Tai näyttääkö se päällepäin moitteettomalta, mutta vesikatteen alapuolisten rakenteiden tilanne mietityttää? Onko talon yläkerrassa tunkkaista hajua, huurtuvatko ikkunat jatkuvasti sisäpuolelta, tai tuntuuko, että talon asukkaat ovat päättymättömässä sairastelukierteessä? Tai ehkä varsinaisia ongelmakohtia ei ole toistaiseksi havaittu, mutta katon viimeisimmästä kuntotarkastuksesta on vain päässyt vierähtämään luvattoman kauan aikaa? Olipa tilanne mikä tahansa, todennäköisesti kattosi hyötyisi kokonaisvaltaisesta kattotarkastuksesta.

Plus Kattopalvelun tarjoama katon tarkastus on kattoammattilaisemme suorittama arvio katon kunnosta ja tilanteesta. Kattotarkastuksessa käymme huolellisesti läpi katon eri osa-alueet ja varmistamme, että katto on ehjä ja tiivis, ja että se toimii kaikin puolin moitteettomasti ja tarkoituksenmukaisella tavalla, olipa kyse sitten vesikatteen pintamateriaalista tai välikaton eristeistä. Ammattitaitoinen kattotarkastaja havainnoi paitsi itse kattoa, myös sen ympäristöä ja käyttöolosuhteita: jos lähimaastossa on esimerkiksi häiritsevyyteen asti varjostavaa ja roskaavaa puustoa tai jos rakennusta liki kasvaa lahon näköinen koivu, kerromme tällaisistakin huomioista sinulle. Kattotarkastus antaa sinulle ajankohtaista ja tarkkaa tietoa katostasi. Listaamme mahdollisesti havaitsemamme vauriot, puutteet ja ongelmat, ja saat halutessasi myös tarjouksemme näiden seikkojen korjaamisesta.

Palvelumme tapahtuukin aina avaimet käteen- periaatteella, eli pystymme hoitamaan ammattitaitoisesti paitsi kattotarkastuksen, myös kaikki tarvittavat katon korjaus- ja huoltotyöt. Tämä toimii myös toiseen suuntaan: jos olet tilannut meidät katollesi jonkin nimenomaisen kattotyön merkeissä, kuuluu palveluumme aina katon yleisilmeen tarkastus käyntimme yhteydessä. Puhdistimme sitten rännejä tai tiivistimme läpivientejä, tarkkailemme samalla katon yleiskuvaa ja kerromme havainnoistamme sinulle. Remonttikokemuksemme ansiosta osaamme ratkaista katon haasteet katon profiilista ja rakennuksen tyypistä riippumatta. Lisäksi tekemämme kattotyöt ovat yksityisasiakkaille kotitalousvähennyskelpoisia verotuksessa, ja suurempiin projekteihin meillä on tarjota joustavampi rahoitusvaihtoehto, joka on haettavissa sivustomme kautta.

Älä siis lykkää katon tarkastusta tarpeettomasti, vaan säästä korjausten suhteen sekä aikaa että rahaa hoitamalla asia ajoissa kuntoon. Investoi kattoosi viisaasti – ota yhteyttä ja tilaa meiltä kattotarkastus!

Katon kuntotarkastus

Katon tarkastuksen toteuttaa aina ammattilainen

Katon tarkastus on Plus Kattopalvelun toimesta toteutettuna kattava ja ammattitaidolla tehty toimenpide. Kattotarkastus kannattaakin teettää aina asiantuntevalla tekijällä, sillä kattoalan ammattilainen osaa katsoa katon esimerkiksi mahdollisten rakennusvirheiden varalta, ja jos korjaustoimia katolla tarvitaan, myös suunnitella katon työt tarvittavassa laajuudessa: näin kattoa ei korjata liikaa eikä olennaisia asioita myöskään jätetä korjaamatta. Koska jokainen kohdekatto on oma yksilönsä, on erittäin hyvä, että kattotarkastuksen tekijältä löytyy rutkasti käytännön kokemusta toimivien kattoratkaisujen toteutuksesta.

Vesikattotarkastusta tehdessämme kiinnitämme tietysti paljon huomiota katteen pintamateriaalin kuntoon: onko pinta kulunut tai väri haalistunut, kasvaako katto sammalta, onko kattopellissä ruostetta tai irtoilevaa pinnoitetta, tiilikatossa pakkasrapautumisen myötä halkeilleita tiiliä, tai huopakatossa kupruja, painumia tai repeämiä? Entä katolla olevat yksityiskohdat: missä kunnossa ovat viemärintuuletusputki ja ilmanvaihtoläpiviennit, entä kattoluukkujen ja muiden läpivientien tiiveys? Löytyykö katolta hyväkuntoiset katteen kiinnitykset ja saumaukset sekä katon pellitykset? Miten jiirit on toteutettu? Ohjautuuko vesi asianmukaisesti pois katolta, ja miten on rännien kunnon, kiinnityksen ja kaadon laita? Näkyykö katolla merkkejä lämpövuodoista, esimerkiksi poikkeuksellista jäänmuodostusta katon reunoilla? Onko harjatiiviste paikallaan estämässä roskien, lumen ja veden pääsyn aluskatteelle? Harjaantunut silmämme tarkkailee edellä mainittuja ja monia muitakin yksityiskohtia, kun käymme tarkastamassa kattosi.

Kerromme sinulle tarkastuksessa tekemistämme huomioista ja listaamme huolto- ja korjaustoimenpiteet, jotka katon hyvinvoinnin kannalta tulisi toteuttaa. Saat myös tarjouksemme kaikkien tarkastuksessa löytyneiden ongelmien korjaamisesta. Plus Kattopalvelulla on laaja-alainen käytännön kokemus kattoremonteista, joten tarvitsipa katto pieniä parannuksia tai suuria muutoksia, osaamme toteuttaa ne taidolla ja tyylillä. Tyhjennämme rännit ja pesemme ja puhdistamme katon. Tiivistämme katon läpiviennit, asennamme puuttuvat pellitykset ja uusimme tai vaihdamme katon kiinnikkeet. Paikkaamme pienet repeämät huopakatolla, teemme peltikatolle ruosteenpoiston ja vaihdamme rikkinäiset tiilet tiilikatolta. Hiomme katostasi toimivan ja tyylikkään kokonaisuuden niin vesikatteen osalta kuin sen altakin.

Yläpohjan tarkistus sisältyy kattotarkastukseen, kun sinne on esteetön pääsy

Katon kuntotarkastuksen yhteydessä on aina suositeltavaa katsoa myös yläpohjan tilanne, mikäli mahdollista. Yläpohjalla eli niin sanotulla välikatolla on merkittävä rooli katon ja koko rakennuksen kunnossa. Etenkin, jos on pienintäkään aihetta epäillä vuotoa vesikatteessa, on tärkeää tarkastaa vesikaton alapuoliset rakenteet. Plus Kattopalvelulla katon kuntotarkastukseen sisältyykin aina välikaton tarkistus, mikäli rakenteet sallivat pääsyn yläpohjaan. Tavallisimmin yläpohjaan pääsee talon päädyssä olevasta huoltoluukusta tai katolla olevasta tarkastusluukusta käsin, tai joissakin tapauksissa talon sisäpuolelta.

Yläpohjasta nähdään aluskate alhaaltapäin. Tietenkään kaikki ei välttämättä paljastu yhdestä kuvakulmasta katsottuna, mutta todennäköisesti aluskatteen yleiskunto selviää riittävällä tasolla. Pystymme havaitsemaan esimerkiksi, onko aluskate asennettu oikein, vai onko se liian tiukalla tai löysällä. Ovatko sisätaitteet ehjät ja onko niiden toteutus asianmukainen? Entä läpivientien tiivistys aluskatteen puolelta? Onko yläpohjaan kulkeutunut lehtiä tai muuta irtoroskaa, mikä kielisi myös lumen tai veden mahdollisuuksista päästä sisään? Millä tolalla yläpohjan eristys on, ja onko esimerkiksi ilmanvaihtokanavien lämmöneristys riittävä?

Ennen kaikkea yläpohjan tarkastuksessa täytyy varmistaa tuuletuksen toimivuus ja tutkia, löytyykö rakenteista kosteus- tai homevaurioita. Ilman kuuluisi virrata kattorakenteissa niin esteettömästi kuin mahdollista. Kosteutta yläpohjaan voi päästä paitsi ulkoa vesikatteen kautta, myös asuintilojen suunnasta esimerkiksi kosteana höyrynä pesutiloista. Mikäli mitä tahansa näihin viittaavia merkkejä havaitaan – valumajälkiä, kastuneita villoja, tummuneita tai lahonneita puurakenteita – täytyy vuoto paikallistaa ja syy selvittää. Paikkaamme vuotokohdat, teemme tarvittaessa muutoksia katon rakenteisiin, parannamme puutteellista ilmanvaihtoa tai lisäämme eristystä energiatehokkuuden kohentamiseksi. Mitä tahansa kattosi tarvitseekin, Plus Kattopalvelulla on keinot auttaa.

Kattovuodot, riittämätön ilmanvaihto ja puutteellinen kattoturva – katon yleisimmät ongelmat

Tietysti kattojen haasteet ovat yksilöllisiä siinä kuin kohdekatotkin, mutta muutamiin yleisiin ongelmiin törmäämme kattotarkastuksissa kuitenkin kerta toisensa jälkeen. Tavallisimmat ongelmat katolla liittyvät ehdottomasti vesivuotoihin ja puutteelliseen ilmanvaihtoon – molemmat synnyttävät mikrobivaurioita, joita esiintyy esimerkiksi yläpohjarakenteissa tai ulkoseinienkin yläosissa. Tyypillisiä vuotokohtia katossa ovat muun muassa kattoikkunat ja muut läpiviennit, mutta myös irvistävät jiirit tai saumat sekä tietysti halkeamat, reiät tai repeämät vesikatteessa muodostavat helposti ongelmia. Usein aluskate auttaa, mutta mikäli senkin kunnossa on puutteita, päätyy vuotava vesi ikävän vaivattomasti välipohjaan saakka.

Niin ikään yleisiä ongelmia katolla ovat puutteet katon turvavarusteissa, kuten lumiesteissä (erityisesti sisäänkäyntien kohdilta nämä uupuvat liian usein), katon kulkusilloissa sekä tikkaissa. Rakennusmääräyksetkin vaativat, että katolle täytyy olla katkeamaton kulkutie esimerkiksi nuohouksen, lumenpoiston ja muiden huoltotöiden sujumiseksi turvallisissa merkeissä. Olisi erittäin ikävää, mikäli esimerkiksi putoava lumi aiheuttaisi omaisuusvahinkoja – tai mikä vielä paljon pahempaa, kattoturvan puuttuminen vaarantaisi ihmisten terveyden, turvallisuuden ja jopa hengen. Vastuun kiinteistön turvallisuudesta kantaa aina omistaja, joten kyse ei ole mistään pikkujutusta. Kohtalaisen usein haasteita katolla aiheuttavat myös tulisijojen hormit yläpohjassa, kun niiden paloturvallisuudessa ilmenee puutteita.

Liittyivätpä ongelmat katollasi mihin tahansa edellä mainituista asioista tai johonkin täysin muuhun aihealueeseen, Plus Kattopalvelu auttaa korjaamaan tilanteen. Kun kattotarkastus on tehty ja haastekohdat kartoitettu, annamme katollesi räätälöidyn toimenpidesuosituksen. Saatamme ehdottaa parannuksia kattoturvaan, ja toimitamme asennettuina katollesi niin lumiesteet, lapetikkaat kuin kulkusillatkin. Tilkitsemme vuotokohdat, huollamme ja tarvittaessa uusimme läpiviennit, ja korjaamme puutteelliset kiinnitykset katossa tai kattoturvatuotteissa. Koska kokemuksemme kattoremonteista on sekä pitkä että laaja-alainen, voit luottaa siihen, että hoidamme katon kuntoon ammattitaitoisesti harjatiivisteestä yläpohjan eristeisiin saakka.

Katon säännöllisillä tarkastuksilla säästät rahaa, ennaltaehkäiset kattovaurioita ja pidennät kattosi ikää

Säännölliset katon tarkastukset ovat ylivoimaisesti järkevin ja edullisin tapa huolehtia katon kunnosta. Kun katon tilanne kartoitetaan riittävän usein, paljastuvat mahdolliset haastekohdat jo alkuvaiheessa, ennen kuin ne ovat ehtineet kehittyä isommiksi (ja kalliimmiksi) ongelmiksi. Esimerkiksi meillä Plus Kattopalvelulla monet asiakkaistamme ovatkin päätyneet teettämään katolleen keväthuollon ja syyshuollon, joiden molempien yhteyteen kuuluu luonnollisesti katon yleistarkastus. Näin katon tilanne varmistetaan sitä erityisesti koettelevien ajanjaksojen tiimoilta: syksyllä selvitetään, onko katto valmis kohtaamaan talvipakkasten, lumen ja jään rasitukset, ja keväällä havainnoidaan, miten kate selvisi niistä ja missä kunnossa se ottaa vastaan kevätsateet, siitepölyn ja auringonpaahteen.

Ikävä kyllä säännöllisiä katon tarkastuksia tunnutaan laiminlyövän liian usein. Tämän huomaa siitä, kun katolle sitten viimein teetetään kuntotutkimus, ja yläpohjasta paljastuu esimerkiksi lahovaurioita, jotka ovat selvästi saaneet muhia rauhassa vuosia. Siinä missä pieni kattovuoto olisi ollut vaivattomasti paikattavissa, eskaloituu se vuosien kuluessa uhkaksi paitsi rakenteiden, myös sisäilman terveydelle. Tai siinä missä lumiesteen heikko kiinnitys olisi ollut nopea korjata, tarvitaankin vuoden päästä moninkertaisesti isompia toimenpiteitä, kun kestämätön lumikuorma repii sen lopullisesti irti alustastaan ja vie parhaassa tapauksessa rännitkin mukanaan alas katolta. Ennakointi tulee yleensä huomattavassa määrin halvemmaksi kuin pitkän aikavälin vaurioiden korjaus. Viisas talonomistaja toimiikin jo siinä vaiheessa, kun kattotarkastuksessa on havaittu esimerkiksi kulumaa tai pintavauriota, ja huollattaa epäkohdat kuntoon ennen niiden äitymistä kosteusvaurioiksi.

Tietysti kattoremontti on mukavampikin suunnitella huolella, kun työhön tartutaan ajoissa. Jos remontille etsitään tekijää vasta kiireellä, kun vesi vuotaa jo katosta sisään, voi urakan ajankohdan tai muiden seikkojen suhteen joutua tekemään kompromisseja. Säännölliset kattotarkastukset ja katon vuosihuollot pienentävät äkillisen korjaustarpeen riskejä ja antavat joustovaraa kattokorjausten suunnitteluun ja toteuttamiseen. Samalla aikaa säästät siis sekä hermoja että rahaa – melko kannattava diili! Kun Plus Kattopalvelu suorittaa kattosi kuntotarkastuksen, voit olla varma, että katon tilanne tutkitaan kokonaisvaltaisesti ja asiantuntemuksella. Milloin viimeksi katollesi on tehty kattotarkastus ammattilaisen toimesta? Oletko epätietoinen vesikatteen tai yläpohjan tilanteesta, tai oletko jo havainnut merkkejä korjaustarpeesta? Mikäli kattosi kunto on kysymysmerkki, tilaa meidät apuun, niin selvitetään asia ja tehdään katosta taas täysin toimintakykyinen. Ota yhteyttä ja varaa meiltä katon kuntotarkastus katollesi!

Kattoremontit

Katon korjaukset

Kattohuolto

Kattotyöt