Kattoluukun, tarkastusluukun eli huoltoluukun asennus helpottaa katon huoltoa ja havainnointia

Kattoluukku eli tarkastusluukku on erittäin hyödyllinen osa toimivaa kattoa. Kattoluukku tunnetaan yleisesti myös huoltoluukkuna tai paloluukkuna. Kattoluukusta puhuttaessa viitataan katolle asennettavaan luukkuun, joka mahdollistaa käynnin rakennuksen yläpohjassa. Yleiset rakentamistapaohjeet edellyttävät, että välikatolle järjestetään kulkuyhteys käytännön syistä: tarkastus- eli huoltoluukun ansiosta katon alapuolisten rakenteiden kunto voidaan käydä tarkastamassa, kuten esimerkiksi meillä Plus Kattopalvelulla kattotöiden yhteydessä aina tehdäänkin. Lisäksi kattoluukku toimii paloluukkuna eli hätäpoistumistienä tarpeen tullen. Huoltoreitti yläpohjarakenteisiin voidaan toteuttaa katolle asennettavan tarkastusluukun lisäksi vaihtoehtoisesti myös talon seinästä, ulkoverhouksen päätykolmiosta tai asunnon sisätiloista käsin.

Kattoluukku eli huoltoluukku kuuluu katon suurimpiin läpivienteihin, joten sen asennus tulee suorittaa aina kokeneen ammattitekijän toimesta. Työssä vaaditaan paljon ymmärrystä katon toiminnasta ja rakenteesta ylipäätään, jotta lopputuloksena on teknisesti täysin toimiva ja varmasti vesitiivis läpivienti. Plus Kattopalvelulla kattoluukun asennuksen toteuttavat aina taitavat kattoammattilaiset laadukkailla tuotteilla ja välineillä. Meillä on laaja-alaisesti kokemusta niin peltikaton, tiilikaton kuin huopakatonkin läpivienneistä sekä myös haastavista yläpohjan korjauksista ja rakennemuutoksista. Mikäli kattoluukkua ei ole asennettu talon katolle jo rakennusvaiheessa, onnistuu meiltä myös tiivis ja taidokas katon huoltoluukun jälkiasennus.

Meiltä kattosi saa kokonaisvaltaisen palvelun. Kun nousemme katolle asentamaan tai huoltamaan kattoluukkusi, katsastamme samalla katon yleisilmeen ja käymme läpi katepinnan, läpiviennit, rännit sekä kattoturvatuotteet varmistaen, että kaikki katon elementit toimivat kuten pitääkin. Silmäilemme myös yläpohjan tilanteen valumajälkien, kastuneiden villojen tai muiden ongelmien varalta. Mikäli vaikkapa harjatiiviste puuttuu katolta tai rännien kaato on vinksallaan, kerromme tällaisista asioista sinulle ja saat edullisen tarjouksemme korjaustöistä. Ammattilainen huomaa alkavatkin haastekohdat ja niihin pystytään puuttumaan pienten ja edullisten toimenpiteiden vielä riittäessä. Meillä teetetyt kattotyöt saa yksityisasiakas hyödyntää verotuksessa kotitalousvähennyksen yhteydessä, ja lisäksi suurempiin urakoihin on haettavissa joustavampi rahoitusvaihtoehto sivujemme kautta.

Toimiva kattoluukku on turvallisuuskysymys ja erinomainen keino säilyttää talon rakenteet terveinä. Kulkureitti talon yläpohjarakenteisiin ja sieltä pois varmistaa huoltojen sujuvuuden ja voi olla korvaamaton pelastus hätätilanteessa. Huolehdi siis, että talosi kattoluukku on vesitiivis, oikein asennettu ja viimeisen päälle toimintakykyinen. Näin kattosi välttyy kosteusvaurioilta ja sen pitkää käyttöikää sekä hyvää kuntoa saadaan tuettua mahdollisimman tehokkaasti. Anna kattoluukun asennus, huolto ja korjaus asiantuntevan ammattilaisen käsiin – ota yhteyttä ja pyydä tarjouksemme kattotöistä!

Kattoluukun, tarkastusluukun eli huoltoluukun asennus
Kattoluukku voidaan asentaa vanhemmallekin katolle.

Kattoluukut ammattitaidolla asennettuina peltikatoille, tiilikatoille ja huopakatoille

Meiltä Plus Kattopalvelulta saat kattoluukut laadukkaasti asennettuina niin pelti-, tiili- kuin huopakatoillekin. Tavallisesti peltikatoille ja tiilikatoille käyvät samat kattoluukut, ja sama peltikatolle suunniteltu luukku voidaan asentaa sekä pystysaumakatteelle että profiilipeltikatteelle. Jotkin kattoluukut sopivat jopa kaikille katemateriaaleille, mutta yleensä huopakatolle ja palahuopakatolle on omat luukkunsa. Valitsemalla katolle sopivin kattoluukkumalli voidaan ehkäistä potentiaalisia ongelmia esimerkiksi vesitiiveyden suhteen. Kattoluukun valinnassa peltikatolle, tiilikatolle ja huopakatolle täytyy ottaa huomioon muun muassa katon muoto, katemateriaali sekä alusrakenteet. On esimerkiksi melko lailla eri asia asentaa kattoluukkua tasakatolle kuin harjakatolle.

Kattoluukkuja on saatavilla monenlaisia puisista ja muovisista versioista metallisiin. Kattoluukun voi hankkia tehdasvalmisteisena versiona, valmiina asennussarjana vakiomitoilla (useimmiten 60 cm x 60 cm). Tarvittaessa pystymme tekemään luukun myös täysin yksilöllisesti kohdekaton mittojen mukaan. Kattoluukku voidaan valmistaa esimerkiksi syöpymättömästä, uv-suojatusta polypropeenimuovista (PP), joka kestää hyvin niin säätä kuin mekaanista rasitustakin. Tai sitten materiaalina saatetaan käyttää sinkittyä teräslevyä, jonka etuina on lujuuden lisäksi mittatarkkuus, ja joka voidaan varustaa esimerkiksi panssarilasista tai akryylilevystä valmistetulla ikkunalla. Mikäli punnitset mielessäsi eri kattoluukkuvaihtoehtoja, voit luottavin mielin konsultoida meitä. Tunnemme eri materiaalien vahvuudet ja kipukohdat, ja etsimme aina juuri sinun kattoasi parhaiten hyödyttävän ratkaisun.

Kattoluukut kiinnitetään paikoilleen aina katemateriaalin vaatimalla tavalla, ja asennusmetodit vaihtelevatkin hieman eri kattotyypeillä. Materiaalille sopivien tiivistysmassojen ja kiinnikkeiden käyttäminen on tärkeää. Peltikatolla luukun yläreunan tulisi tavallisesti jäädä harjapellin alle. Tiilikatolla tarvitaan asianmukaiset apuruoteet sekä tukipuut. Huopakatolla taas kattoluukun paikka on alushuovan ja pintahuovan välissä. Kuten muidenkin katolle asennettavien elementtien kohdalla, ei oikeaoppinen asennus yksistään riitä, vaan kattoluukkua tulee säännöllisesti myös huoltaa täyden toimivuuden takaamiseksi. Kattoluukun kunto on tarkistettava vähintään vuositasolla, keväällä talven rasitusten väistyttyä, ja syksyllä niiden ollessa taas edessä. Katsastamme luukun kunnon ja toiminnan sekä varmistamme läpiviennin tiiveyden. Tarvittaessa kiristämme esimerkiksi kattoluukun lukitussalvat.

Kattoluukun onnistunut asennus kysyy huolellisuutta ja laaja-alaista katto-osaamista

Kattoluukun asennus on tarkkuutta vaativaa työtä, sillä kyseessä on läpivienti ja vieläpä suurikokoinen sellainen. Koska läpivienti on käytännössä aina kattoon tehty aukko, joka puhkaisee sekä vesi- että aluskatteen, tulisi kattoluukun asennus teettää vain ja ainoastaan raudanlujalla ammattilaisella. Rakenteensa vuoksi läpiviennit ovat keskimääräistä suurempia vuotoriskejä katolla. Väärin asennettu kattoluukku voi johtaa kosteusongelmiin ja ajan myötä jopa lahovaurioihin, mikäli kattoluukun tiiviste tai muu rakenteen osa vuotaa. Liian kevyt tai puutteellisesti asennettu kattoluukku saattaa aiheuttaa vahinkoa myös myrskysäällä, jos tuuli tempaa sen mukaansa ja katolle jää näin ammottava aukko sadeveden tulla sisään ja kastella alusrakenteet. Kattoluukun tehtävä on auttaa kattohuollossa ja katon tiiviinä pitämisessä, ei vaarantaa katon vedenpitävyyttä ja kuntoa.

Nykypäivänä katolle asennettavat kattoluukut ovat itsessään hyvin laadukkaita ja tiiviitä. Luukun saranat voidaan säätää aukeamaan joko ulos- tai sisäänpäin. Tavallisimmin kattoluukku pystytään aukaisemaan sekä sisä- että ulkopuolelta, joskin tehtaalla asennetaan yleensä valmiiksi ulkopuolelle lukko, niin ettei kuka tahansa pääse omin päin reittiä käyttämään. Kuten edellä jo mainittiin, vaihtelee kattoluukkujen materiaali sekä lisävarustelut malleittain. Lisäksi saatavilla on kattoluukkuja monissa eri väreissä, joten jokaiselle katolle löytyy varmasti oma passeli ratkaisunsa, joka sulautuu vaivattomasti muuhun julkisivuun.

Yleensä kattoluukku suositellaan asentamaan mahdollisimman lähelle harjaa, muttei kuitenkaan kattotuolien kohdalle. Erityistä huomiota tulee kiinnittää kattoluukun eristyksiin ja tiivistyksiin sekä vesikatteen että aluskatteen osalta. Tärkeää on tehdä asianmukaiset aluskatteen ylösnostot jokaisen läpiviennin kohdalla: aluskatteeseen ei voi vain yksinkertaisesti leikata reikää kattoluukun kohdalle, vaan aluskate tulee nostaa luukkua vasten vuotojen ehkäisemiseksi ja lisäksi täytyy käyttää nimenomaisia läpivientitiivisteitä.

Etenkin tasakatoilla läpivientien asennus on vaativaa siksikin, että vesi jää niiden kohdalle helposti seisomaan katon vedenpoiston ollessa verkkaisempaa. Harjakatoillekin vettä ja lunta kerääntyy väistämättä kattoluukun päälle ja ympärille. Veden, jään ja lumen kasaantumista voidaan ehkäistä sijoittamalla kattoluukku katteeseen ennemmin salmiakkiruudun mallisesti kuin harjansuuntaisesti, ja asentamalla luukun yläpuolelle erityinen vedenohjain avuksi, jolloin vedet virtaavat sutjakammin kulkuaukon ohi. Kattoluukun asentajalla tulee onnistuakseen olla myös laaja ymmärrys katon monikerroksisesta rakenteesta ja toiminnasta: esimerkiksi vesikatteen ja aluskatteen välillä on tärkeää säilyttää riittävä tuuletustila, jotta katolla on mahdollisuus asianmukaiseen toimivuuteen vaikkapa ei-toivotun vesivuodon sattuessa.

Tarkastusluukku voidaan sijoittaa katon lisäksi asunnon seinään päätykolmioon

Tarkastusluukkua eli huoltoluukkua ei ole aina mitenkään välttämätöntä sijoittaa rakennuksen katolle. Joskus meiltä on myös pyydetty olemassaolevan kattoluukun poistoa katolta. Kattoluukku saatetaan haluta poistaa joko esteettisten mieltymysten takia tai käytännön syistä. Olennaista tässä on toimia katon ja sen rakenteiden parasta ajatellen. Mikäli pääsy yläpohjaan on turvattu muuta kautta, niin että tarvittavat huollot ja tarkastukset päästään joka tapauksessa välikatolle suorittamaan, voidaan kattoluukku niin haluttaessa jättää asentamatta katolle tai poistaa se sieltä. Huoltoreitti juuri vesikatteen kautta ei aina ole pakollinen, vaan tarkastusluukku voidaan joissakin tapauksissa asentaa vaihtoehtoisesti myös seinään, talon päätykolmioon tai rakennuksen sisätiloihin välikatolle.

Se, mihin katon huoltoluukun haluaa rakennuksessaan sijoittaa, on pitkälti makuasia. Osa haluaa säilyttää katon mahdollisimman koskemattomana ja minimoida sen läpivientien määrän, jolloin päätykolmioon asennettava tarkastusluukku voi olla hyvä ratkaisu. Osa taas haluaa luukun juurikin katolle ja nimenomaan, jotta rakennuksen näkyvä julkisivu välttyy ylimääräisiltä yksityiskohdilta. Toisinaan myös katon malli, rakennuksen sijainti ja kunto sekä muut käytännön seikat voivat vaikuttaa siihen, millainen huoltoluukku taloon olisi paras asentaa ja minne. Meillä kartoitetaan asiakkaan toiveet ja katon tarpeet aina rakennuskohtaisesti ja lähdetään etsimään parasta ratkaisua siltä pohjalta. Tärkeintä on, että lopputuloksena rakennukseen saadaan juuri sille sopivin, toimiva ja turvallinen luukku, asennettiinpa se sitten ulos katolle, sisätiloihin välikatolle tai rakennuksen seinään, päätykolmioon.

Kattoluukkujen lisäksi toimitamme katollesi asennettuina myös laadukkaat kattoikkunat ja kattovalokuvut

Kattoluukkujen lisäksi saat meiltä myös muut katolle asennettavat tuotteet ja varustelut, kuten kattoikkunat sekä Suomen olosuhteissa erityisen käytännölliset kattovalokuvut. Kattoikkunoissa ja kattokuvuissa monia viehättää niiden asuntoon tuoma luonnonvalo ja tilantuntu, ja ne ovat ihanteellinen ratkaisu etenkin rakennuksiin, joissa seinäikkunoista ei kulkeudu riittävästi valoa sisälle. Kattoikkunat sekä -kuvut toimivat paitsi viihtyisyyden lisääjinä, myös tarvittaessa tuuletuksen parantajina. Monien hyötyjensä ansiosta kattovalokupuja ja kattoikkunoita on alkanut näkyä rakennusarkkitehtuurissa jälleen enenevässä määrin, ja yhä useammin niitä asennetaankin myös vanhoihin rakennuksiin kattoremonttien yhteydessä sekä erillisasennuksina.

Kattoikkunoiden ja kattovalokupujen ollessa merkittävän kokoisia läpivientejä katolla on tärkeää, että niiden asennus suoritetaan laatutyönä, huolellisesti sekä aina ammattiasentajien toimesta. Meiltä Plus Kattopalvelulta saat kattoikkunoiden ja -kupujen asennukset, tiivistykset, huollot ja korjaukset ensiluokkaisena avaimet käteen- palveluna katemateriaalista ja rakennustyypistä riippumatta. Toimitamme katon tarpeiden mukaan niin standardikokoiset kuin mittatilaustyönäkin valmistetut kattoikkunat ja kattokuvut, jotka ovat tyylikkäitä, tiiviitä ja kestäviä. Meillä teettämiisi kattotöihin saat aina kattavan laatutakuun. Katto-osaamisemme on laajaa, ja suoritamme kattoikkunoiden ja kattokupujen asennusten lisäksi myös aurinkopaneeleiden, kattoturvatuotteiden, piipunhattujen, sadevesijärjestelmien sekä muiden kattovarustelujen asennukset sekä huollamme ja korjaamme kattosi pienistä täsmäpaikkauksista laajoihin lahovauriokorjauksiin ja saneerauksiin.

Tilasitpa meidät katollesi paloluukkua asentamaan tai läpivientejä huoltamaan, olemme palveluksessasi ja pidämme huolen siitä, että kattosi toimii moitteettomasti jokaista yksityiskohtaa myöten. Kun me asennamme, huollamme ja korjaamme kattosi, on se taatusti tiivis koko pinta-alansa laajuudelta ja kaikin puolin pätevä tehtäväänsä talon suojelijana. Hyväkuntoinen, vedenpitävä katto varjelee rakenteet kuivina ja näin edesauttaa myös asumisen mielekkyyttä ja turvallisuutta. Varmista siksi katollesi täysi tiiveys ja korkea käyttöikä – ota yhteyttä ja pyydä tarjouksemme kattotöistä!