Kattoremontit, huollot ja korjaukset kaikille pelti-, tiili ja huopakatoille
Kattoekspertit palveluksessasi kaikissa pelti-, tiili -ja huopakattotöissä

Kattotuolit eli kattoristikot kestävästi asennettuina kattoasi kannattelemaan

Kattotuoli eli kattoristikko on varsinaisen katon alle tuleva kantava rakenne, jonka päälle kattoruoteet, aluskate ja vesikate asennetaan. Kolmion tai ristikon muotoiset kattotuolit tukevat kattoa, pitävät sitä paikoillaan ja ehkäisevät tehokkaasti esimerkiksi liitoskohtiin muodostuvaa taivutusjännitystä. Kattoristikon muodosta riippuu muun muassa katon profiili, lappeen pituus ja katon jyrkkyys. Useimmiten kattotuolit saa nykyään valmiiksi kasattuina, jolloin rakentaminen on nopeampaa, mutta tarvittaessa kattoristikot voidaan teettää myös täysin räätälöidysti kohteen mukaan.

Kattotuolien tehtävä on kannatella koko katon painoa, joten niiden rakenteen on oltava tarpeeksi vahva ja ne täytyy mitoittaa sekä asentaa prikulleen oikein. Kattoristikot ottavat kattoon kohdistuvan kuormituksen vastaan ja tekevät katon rakenteesta jäykän ja kestävän. Suomessa vuodenaikojen vaihtelu rasittaa kattoja, ja talvikaudella kattorakenteiden on kestettävä suuriakin lumimääriä. Huolellisesti suunnitellut kattotuolit ehkäisevät katon sortumista painavan lumikuorman alla, kovassa myrskytuulessa tai esimerkiksi tulipalossa. Tarkoituksenmukaisesti toimivat kattoristikot ovat rakennukselle yksinkertaisesti täysin välttämättömät katon pitkän elinkaaren saavuttamiseksi.

Meiltä Plus Kattopalvelulta saat laadukkaat kattotuolit eli kattoristikot kaikkien rakennusten tarpeisiin avaimet käteen- periaatteella. Saatavilla on laaja valikoima kattotuoleja perinteisistä harjaristikoista mansardiristikoihin ja erikoisristikoihin, ja tarvittaessa sopiva ristikko tehdään täysin mittatilaustyönä. Suunnittelemme, mitoitamme ja valmistamme kattotuolit sopimaan tarkasti kohteeseen, oli kyseessä sitten peltikatto, tiilikatto tai huopakatto. Sivustomme kautta kattoprojektin kuluihin voi hakea joustavampaa rahoitusta, ja koska olemme alan tunnustettuja ammattilaisia, ovat meillä teetetyt toimenpiteet kotitalousvähennyskelpoisia yksityisasiakkaan verotuksessa. Kattotöitä tehdessämme huomioimme aina kokonaisuutta, joten kun suoritamme kattoremonttisi, voit olla varma että kate on käyntimme jälkeen kaikin puolin toimiva. Suoritamme vankalla osaamisella myös katon huollot, paikkaukset sekä vaativatkin kattorakenteiden korjaukset ja muutostyöt.

Taidolla suunnitellut ja oikein asennetut kattotuolit ovat toimivan katon perusta niin kuvaannollisesti kuin kirjaimellisestikin. Kun asiantunteva ammattilainen toteuttaa kattotuolien eli kattoristikoiden asennuksen, voit luottaa kattosi kantokykyyn ja kestävyyteen. Vaaralliset kattosortumat vältetään ja katolle saadaan pitempi ja huolettomampi käyttöikä. Kun siis ensikaton asennus tai kattoremontti kutsuu, olemme viisas valinta. Kattotuolit katollesi luotettavasti ja laatutakuulla – ota yhteyttä ja pyydä tarjouksemme kattotuolien asennuksesta!

Kattotuolien ja kattoristikoiden asennus

Kattotuolien mitoituksessa huomioidaan katon painon lisäksi lumikuorma ja muu mahdollinen rasitus

Kattotuolien asennuksen yhteydessä oikea mitoitus ja huolella tehdyt lujuuslaskelmat nousevat arvoon arvaamattomaan. Kattotuolit on mitoitettava ja asennettava niin, että ne kestävät aina vähintään tietynkertaisen kuorman peruskuormaan verrattuna. Kattomateriaalit jo itsessään ovat keskenään eri painoisia: huopa ja pelti ovat melko kevyitä kannateltavia, kun taas raskaampi tiilikate vaatii tukirakenteilta paljon enemmän. Katon painon lisäksi kattoristikot kohtaavat muitakin painorasituksia, joista ylivoimaisesti merkittävin on lumi. Myös erilaiset kattovarustelut kannattaa ottaa huomioon laskelmissa, mikäli suunnitteilla on vaikkapa aurinkopaneelien asennuttaminen katolle.

Kattorakenteiden suurin yksittäinen rasitus on ehdottomasti lumi. Runsaslumisina talvina katolle kertyvä lumimassa voi painaa pahimmillaan useita tuhansia kiloja, ja niin katteen kuin kattorakenteidenkin täytyy kestää tämä ylimääräinen paino. Kattotuolit mitoitetaankin aina kestämään vähintään niin sanottua peruslumikuormaa, jolla tarkoitetaan tilastollisesti suurinta lumen määrää tasakatolla 30 vuoden aikana. Jos kattorakenteet pettävät, painaa lumi katon notkolle tai pahimmassa tapauksessa koko katto romahtaa sisään. Katon täydellinen romahtaminen on onneksi käynyt äärimmäisen harvinaiseksi rakennustekniikan, materiaalien ja asennusmetodien jatkuvasti kehittyessä.

Kattoristikot itsessään on suunniteltu kestämään nimenomaan pystysuoria voimia, mutta niiden poikkisuuntaiset vinositeet varmistavat tukevuuden myös sivusuunnassa esimerkiksi voimakkaan tuulen pyrkiessä riepottelemaan kattoa. Asiantuntevasti suunnitellut ja taitavasti toteutetut kattotuolit hidastavat tai jopa estävät kattorakenteiden sortumista vaaratilanteissa, kuten myrskyssä tai tulipalossa. Rakenteiden riittävä kesto palotilanteessa mahdollistaa myös esimerkiksi rakennuksen turvallisen evakuoinnin. Yleisimmin kattotuolit valmistetaan puusta, mikä on erinomainen vaihtoehto pienemmissä rakennuksissa, joiden kattoristikoiden jänneväli on enintään 20 metriä. Edulliset, puiset kattoristikot soveltuvat usein esimerkiksi omakotitaloihin, autotalleihin sekä muihin piharakennuksiin. Pidemmillekin jänneväleille saat tietysti meiltä laadukkaat ja luotettavat ratkaisut, tällöin edullisemmaksi vaihtoehdoksi tulee yleensä toteuttaa kattoristikot liimapuupalkkeina, teräspalkkeina tai teräsristikkoina.

Kartoitamme useista kattoristikkomalleista juuri sinun kattoosi sopivan

Kattoristikkomalleja on useita erilaisia siinä missä kattomuotojakin. Sopivat kattotuolit valitaan kattokohtaisesti rakennuksen käyttötarkoituksen sekä esimerkiksi kerrosten lukumäärän mukaan, ja kattoristikon malli määrittääkin aina myös katon profiilia. Yleisin kattoristikkomalli on harjaristikko, jota näkee niin autotalleissa, asuinrakennuksissa kuin liikerakennuksissakin. Myös pulpettiristikko on käytännöllinen valinta, jota hyödynnetään rakennuksissa paljon. Kehäristikko on erityisen suosittu puolitoistakerroksisissa taloissa, ja myös käyttöullakollinen ristikko mahdollistaa kaikkien neliöiden hyötykäytön, kun kattotuolin alle jätetään hyvää säilytystilaa. Jo mainittujen ristikkomallien lisäksi saatavilla on laaja valikoima muun muassa saksiristikoita, mansardiristikoita, palkkiristikoita, murrettuja ristikoita ja niin edelleen.

Jokaisesta ristikkotyypistä on olemassa monia eri variaatioita, sillä muuttujia ristikkoa suunniteltaessa on paljon. Huomioon täytyy ottaa muun muassa rakennuksen kohtaama rasitus niin tuuli-, lumi- kuin rakennekuormankin osalta. Myös kattokaltevuus ja harjakorkeus vaihtelevat, samoin räystään ja alapaarteen pituudet, kannatinjako, katemateriaali ja monet muut liikkuvat tekijät. Meillä Plus Kattopalvelulla kattotuolit suunnitellaan, mitoitetaan ja asennetaan aina tapauskohtaisesti talosi tarpeiden mukaan. Käytössämme on asiaankuuluvat nosturit sekä muut työkoneet, ja huolehdimme asennuksen yhteydessä kuntoon vinositeet, tuulisiteet sekä nurjahdustuet. Asiantuntijamme osaavat valita rakennukseesi sopivan kattoristikkotyypin ja mitoittaa sen kantamaan katon rasituksia. Lopputuloksena on vankka ja varmatoiminen katto talosi suojaksi.

Kattotuolien asennuttaminen ammattilaisella on järkevä panostus katon tulevaisuuteen. Rakenteesta saadaan jäykkä ja kestävä, eikä turhaa taivutusjännitystä synny liitoksiin. Katto kestää hyvänä niin talven lumikuorrutuksen kuin mahdolliset myrskytkin, joten talo on turvallinen asua. Kun tarvitset kattotuolien asennuksen avaimet käteen- palveluna ja laatutyönä, käänny Plus Kattopalvelun puoleen. Meiltä saat kestävän työnjäljen ja kauniin kattomuodon – ota yhteyttä ja pyydä tarjouksemme kattotuolien asennuksesta!

Kattoremontit

Katon korjaukset

Kattohuolto

Kattotyöt