Kattoremontit, huollot ja korjaukset kaikille pelti-, tiili ja huopakatoille
Kattoekspertit palveluksessasi kaikissa pelti-, tiili -ja huopakattotöissä

Räystäslautojen eli otsalautojen asennus, uusiminen, vaihto ja maalaus viimeistelee toimivan katon

Räystäslautoja eli otsalautoja tarvitaan turvaamaan katon toimivuus ja rakenteet lappeiden alapäässä. Räystäslauta kiinnitetään vesikourun taakse vaakasuoraan, ja asennuksessa on olennaista varmistaa lautojen oikea mitoitus ja tukeva kiinnitys. Räystäslauta eli otsalauta voidaan valmistaa tavallisesta laudasta, painekyllästetystä puusta tai vaikkapa kuitusementistä. Räystäslaudalla on useita tärkeitä tehtäviä katon suhteen: se siistii rakennuksen julkisivua, toimii kiinnityspintana vesikourun kiinnikkeille sekä suojaa katon rakenteita takanaan sekä lappeen alapäässä.

Ajan mittaan räystäslaudat alkavat väistämättä kulua ja lahota, etenkin Suomen kosteassa ja sateisessa ilmastossa. Vesikourun ja räystäslaudan väliin muodostuu kondenssia ja lisäksi vesikourusta päätyy helposti roiskeita lautoihin. Toki otsalaudan pitääkin ottaa vastaan vesi ja lumi ja suojata kriittisempiä kattorakenteita niiltä. Kosteus aiheuttaa kattoon home- ja lahovikoja, jotka pilaavat sisäilmaa ja ovat haastavia korjattavia. Lahot räystäslaudat täytyy siksi vaihtaa uusiin ajoissa, jotta varsinaiseen kattorakenteeseen ei pääse syntymään kosteusvaurioita. Räystäslaudat eli otsalaudat on syytä säännöllisesti tarkistaa, maalata ja huoltaa, ja vaihto uusiin räystäslautoihin tulee suorittaa viimeistään siinä vaiheessa kun vesikourujakin uusitaan – tarpeen mukaan tiheämminkin. Näin varmistetaan katolle täysi turva ja toimivuus.

Meiltä Plus Kattopalvelulta saat säänkestävät ja edulliset laatulaudat katollesi. Kunnostamme räystäs- ja otsalaudat puhdistamalla ja maalaamalla, ja tarvittaessa meiltä sujuu niiden vaihto uusiin vaivattomasti. Asennamme räystäslaudat niin pelti-, tiili- kuin huopakatoillekin katon mallista ja korkeudesta sekä rakennustyypistä riippumatta. Huolehdimme kokonaisuudesta katelautoja ja räystäspellityksiä myöten ja mitoitamme sekä kiinnitämme räystäslaudat takuulla oikein. Kokonaisvaltainen kattopalvelumme auttaa sinua laudoitusten lisäksi kaikissa muissakin kattotöihin liittyvissä asioissa, ja asennusta suorittaessamme tarkastamme samalla katon yleisen toimivuuden. Kattotöiden kuluihin on sivustomme kautta haettavissa joustavampaa rahoitusta, ja meillä teetetyt toimenpiteet voi yksityisasiakas hyödyntää verotuksessaan kotitalousvähennyksen yhteydessä.

Räystäslaudat voivat vesikourujen taakse jäädessään olla melko huomaamaton osa talon julkisivua. Kuitenkin ne ovat avainasemassa suojaamassa kattorakenteita kosteudelta ja toimimassa tukevana alustana sadevesijärjestelmän kiinnityksille. Hyvä huolenpito räystäslaudoista on edullinen sijoitus, joka maksaa itsensä takaisin terveen ja pitkäikäisen katon muodossa. Toimi siksi ajoissa ja kutsu meidät laittamaan räystäslaudat kuntoon. Ota yhteyttä ja pyydä tarjouksemme räystäslautojen asennuksesta, maalauksesta ja uusimisesta!

Räystäslautojen eli otsalautojen asennus, uusiminen, vaihto ja maalaus

Räystäslautojen vaihto huolellisena laatutyönä ammattilaistemme toimesta

Räystäslaudat ovat jatkuvasti säiden armoilla, ja katolta sekä ränneistä valuva vesi lahottaa laudat ajan mittaan. Tämä on toisaalta räystäslautojen tehtäväkin – ottaa kuluttava kosteus vastaan ja suojella takana sijaitsevia kattorakenteita siltä. Tyypillisesti räystäslautojen vaihto ja kunnostus ajoitetaan myöhäiseen kevääseen tai kesään, jolloin katolla ei ole lunta haittaamassa projektia. Mikäli räystäslauta tuntuu pehmenneeltä ja esimerkiksi taltta tai muu työkalu uppoaa siihen vaivatta pintaa syvemmälle, on lauta lahonnut. Räystäslautojen asennus ja vaihto voi kuulostaa paperilla helpolta hommalta, mutta todellisuudessa työ vaatii ammattiosaamista ja huolellisuutta läpi koko projektin, minkä vuoksi vaivattomin ja viisain ratkaisu on jättää asennus osaavalle tekijälle.

Aluksi täytyy irrottaa rännit sekä niiden kiinnittimet tai kannattimet. Jos tarkoituksena on asentaa samat vesikourut takaisin uusiin räystäslautoihin, on purkutöissä oltava tarkkana. Rännit tulee saada poistettua laudoista kokonaisina eikä niitä saa päästää vääntymään irrotuksen tai säilytyksen yhteydessä. Räystäslautojen vaihdon lomassa on myös hyvä suunnitella tarkkaan vesikourujen kaato: onko tähänastinen kaato ollut riittävä vai tulisiko sen olla suurempi, entä onko syöksytorvien paikka optimaalinen vai tulisiko sitä korjata? Räystäslautojen asennuksessa on hyötyä käytössä olevan sadevesijärjestelmän tuntemisesta, sillä kaatoja, koukkujen välejä sekä muita säätöjä koskevissa suosituksissa on eroja vesikouru- ja kiinniketyypistä riippuen.

Kun rännit on irrotettu ja vanhat räystäslaudat sen jälkeen poistettu, on aika tarkastella kattorakenteiden kuntoa. Asentajalla tulisi olla ammattitaitoa esimerkiksi kattopalkkien ehjyyden arvioimiseen, jotta palkkeja voidaan tarvittaessa uusia tai vahvistaa. Vanha palkki voi olla vaikkapa siinä määrin reikiintynyt, että uutta räystäslautaa on hankala kiinnittää siihen tukevasti, ja palkin päähän tulee asentaa siksi uusi palkki. Myös lahonnut kattopalkki täytyy katkaista ja korvata uudella, terveellä puulla. Kattorakenteiden kunnon varmistamisen jälkeen asennetaan uudet laudat ja kiinnitetään takaisin rännit. Mikäli räystäskourut tosin ovat jo selvästi käyttöikänsä ehtoopuolella, on järkevä ja kustannustehokas ratkaisu uusia ne samalla räystäslautojen vaihdon yhteydessä.

Kun Plus Kattopalvelu hoitaa räystäslautojesi asennuksen ja vaihdon, sujuu homma kattavalla palvelulla ja kaikkien taiteen sääntöjen mukaan. Sahaamme räystäslaudat tarkalleen oikean pituisiksi ja suojaamme ne maalilla huolellisesti. Varmistamme, että käytettävät kiinnitysruuvit ovat tarpeeksi pitkät ja että ne on valmistettu ruostumattomiksi, jopa haponkestäviksi, mikäli laudat ovat painekyllästettyä puutavaraa. Kattoalan ammattitekijöinä meillä on käytössä rakennustelineet, henkilönostimet sekä muut työkoneet asennusta helpottamaan. Huolehdimme lisäksi asianmukaisista turvavarusteista ja putoamissuojaimista, niin että uudet räystäslaudat saadaan paikoilleen turvallisesti, toimivasti ja tyylikkäästi.

Hyväkuntoinen mutta kulunut räystäslauta saa jatkoaikaa maalauksella

Koska räystäslautojen hyvä kunto on olennainen sekä kattorakenteiden suojaamisen että sadevesijärjestelmän kiinnitysten kannalta, on tilannetta syytä tarkkailla ajoittain. Teemme räystäslautojen tarkistuksen muun muassa katon kausittaisen kuntotarkastuksen sekä räystäiden puhdistuksen yhteydessä. Jos räystäslaudat pääsevät heikkoon jamaan, alkavat ne helposti lahota ja halkeilla, jolloin korjaavana toimenpiteenä on laudan vaihto uuteen. Mikäli kulunut räystäslauta havaitaan ajoissa, eikä merkkejä lahoamisesta tai halkeilusta vielä näy, voidaan räystäslaudan kuntoa kohentaa ja käyttöikää pidentää huoltomaalauksella. Maali auttaa puuta hylkimään likaa ja kosteutta sekä ehkäisee myös ei-toivotun kasvuston kiinnittymistä lautoihin.

Räystäslautojen maalaus on viisas huoltotoimi, jolla lautojen elinkaarta pidennetään. Uudella maalikerroksella puu saadaan kosteudelta suojaan taas useammaksi vuodeksi. Plus Kattopalvelulla on kattava tietotaito talon puuosien huoltomaalauksista sekä räystäille soveltuvista tuotteista, joten saat meiltä kestävät ja laadukkaat maalit talosi räystäslautoihin. Hoidamme huolellisesti pohjatyöt homeenpoistosta maalattavien pintojen puhdistukseen, niin että tuloksena on mahdollisimman tarttuva ja tasainen lopputulos. Samalla kun maalaamme räystäslaudat, voimme suorittaa huoltomaalauksen myös talon pääty- ja kulmalaudoille. Nämä kannattaa käsitellä samaan aikaan etenkin, jos lautojen väri on keskenään sama, jolloin tietynväriset pinnat pysyvät toisiaan vastaavassa kunnossa ja talon ilme on viimeisen päälle yhtenäinen.

Meiltä huollot, korjaukset ja vaihdot räystäslautojen lisäksi myös muille talosi puuosille

Plus Kattopalvelun varmaotteisilta ammattilaisilta saat räystäslautojen uusimisen lisäksi myös talon muiden puuosien huollot, korjaukset sekä vaihdot. Esimerkiksi lappeiden päätyihin suojaksi asennetut tuulilaudat vaihdetaan vastaavalla tavalla kuin räystäslaudatkin. Maalaamme, kunnostamme ja tarpeen tullen vaihdamme tuulilaudat, räystään alalaudoituksen, ikkunalaudat sekä muut talon puuosat, ja taitavat maalarimme ehostavat huoltomaalauksella vaikka koko ulkovuoren, mikäli uutta maalipintaa kaivataan siihen kipeästi. Kun samaan aikaan uusitaan räystäs- ja otsalautoja sekä muita talon puuosia, aiheuttaa se tietysti enemmän työtä ja kustannuksia siinä hetkessä, mutta kunnostetut puurakenteet kestävät jälleen hyvänä pitkän aikaa ja lisäksi katon kunnon arviointi on helpompaa, kun kaikki laudoitus on uusittu kerralla.

Kokonaisvaltainen kattopalvelumme toteutetaan aina katon mukaan räätälöitynä laatutyönä. Kun tulemme katollesi mitä tahansa meiltä tilaamaasi kattotyötä tekemään, käymme aina läpi myös katon tilanteen kokonaisuutena. Esimerkiksi räystäslautoja vaihtaessamme tutkimme samalla talon muut puuosat, katepinnan, saumat, jiirit ja läpiviennit, kattotuotteiden ja rännien kiinnitykset sekä yläpohjan kunnon, mikäli sinne on esteetön pääsy. Meiltä löytyy osaavat tekijät katon huolto-, korjaus- sekä remonttihommiin kattomuodosta ja rakennustyypistä riippumatta. Saat meiltä kaikki kattotyöt laadukkaasti sammaleenpoistoista lumenpudotuksiin ja katon vuotopaikkauksista piipunpellityksiin sekä haastaviin rakennekorjauksiin saakka.

Katon hyvinvointi vaikuttaa koko rakennuksen turvallisuuteen ja käyttöikään, joten siitä kannattaa pitää ensiluokkainen huoli pienintä yksityiskohtaa myöten. Räystäslautojen maalaus, kunnostus ja vaihto varmistaa, että vesikouruilla on tukeva kiinnitysalusta ja että katon rakenteet pysyvät suojassa. Meiltä Plus Kattopalvelulta saat räystäslautojen asennukset, maalaukset ja vaihdot turvallisesti toteutettuna ammattityönä. Irrotamme rännit hellävaraisesti, teemme tarvittavat korjaukset kattorakenteisiin ja asennamme uudet räystäslaudat oikein mitoitettuina ja pitävästi kiinnitettyinä. Lopputulos palvelee kattoasi vuosien ajan ottaen vastaan veden ja lumen sekä pitäen kosteusvauriot rakenteista poissa. Ryhdikkäät räystäslaudat viimeistelevät toimivan katon – ota yhteyttä ja pyydä tarjouksemme räystäslautojen asennuksesta, maalauksesta tai vaihdosta!

Kattoremontit

Katon korjaukset

Kattohuolto

Kattotyöt