Kattoremontit, huollot ja korjaukset kaikille pelti-, tiili ja huopakatoille
Kattoekspertit palveluksessasi kaikissa pelti-, tiili -ja huopakattotöissä

Tiilikaton aluskate takaa tiiveyden ja turvan katolle

Tiilikaton aluskate on ehdottoman tärkeää asentaa katolle rakennustyypistä ja kattoprofiilista riippumatta. Tiilikate itsessään ei ole vesitiivis: se pitää hyvin kyllä juoksevaa vettä, mutta kun lumi, räntä, vesi tai irtoroska tulee tuulen mukana, voi päätyä vesikatteen alle ja talon yläpohjarakenteisiin, vaikka katto olisikin täysin toimiva ja hyvin rakennettu. Aluskatetta tarvitaan tiilikatolla estämään kosteuden pääsy eristeisiin ja kattorakenteisiin, sillä sitä kautta voisi helposti kehittyä kalliita ja ikäviä kosteusvaurioita ja homeongelmia koko rakennuksen laajuudelle. Kosteutta katolle tulee sekä ulko- että sisäpuolelta, ja laadukas, oikein asennettu tiilikaton aluskate selviää molemmista kunnialla pitäen rakenteet kuivina ja terveinä. Varhaisemmassa rakennusperinteessä aluskatteita ei vielä niin tunnettu, mutta nykyisin ne ovat katolla kuin katolla itsestäänselvyys – onneksi, etenkin kun otetaan huomioon maamme monimuotoiset sääolot ja vuoden mittaan tapahtuvat lämpötilanvaihtelut.

Me Plus Kattopalvelulla tunnemme tiilikaton aluskatteet tarkoin, joten saat meiltä aina asiantuntevaa palvelua mihin tahansa niihin liittyvän suhteen. Olemme selvillä markkinoilla olevista materiaaleista, ja rakennustekniikan tuntemuksemme on ajan tasalla. Suoritamme aluskatteen asennuksen aina katemateriaalin edellyttämällä tavalla, turvallisuusmääräysten mukaisesti, sekä huomioiden muun muassa oikean ruodejaon, riittävät limitykset ja valmistajan suositusten mukaiset kiinnitykset. Aloitamme tiilikaton aluskatteen asennuksen tietystä suunnasta sekä säädämme asennuskireyden juuri oikeaksi, ja teemme viimeisen päälle aluskatteen saumat, läpivientien ylösnostot sekä haastavuudeltaan omaa luokkaansa olevat jiirikohdat. Aluskatteen on voitava tuulettua sekä alta että päältä, ja varmistamme tämänkin asennuksen yhteydessä. Kun tiilikaton aluskatteen asennus on teetetty asiantuntijalla, voidaan katolle taata täysi toimivuus ja vesitiiveys.

Plus Kattopalvelulta saat katollesi kokonaisvaltaisen palvelun: kun tilaat meidät suorittamaan minkä tahansa kattotyön, niin katolle kiivetessämme varmistamme, että kokonaisuus on muutenkin kunnossa. Esimerkiksi tiilikaton aluskatetta asentaessamme tarkistamme samalla sen, missä kunnossa yläpohjan eristeet ja rakenteet ovat. Jos katolta löytyy mahdollisia korjaustarpeita tai muita ongelmia, saat meiltä tarjouksen näidenkin toteuttamisesta. Mikäli aluskate on muuten hyvässä kunnossa, mutta vuotaa paikallisesti vaikka aluskatteen kohdalta, toteutamme korjauksen, mikäli onnistunut paikkaus on teknisesti mahdollinen ja taloudellisesti järkevä siirto. Meiltä saat myös aluskatteiden ja vesikatteiden remontit sekä kokonaisvaltaiset kattosaneeraukset.

Aluskatteen kohdalla ei kannata tinkiä toimivuudesta, sillä tällainen “säästö” väärässä paikassa johtaa tavallisesti vain isompiin korjaustarpeisiin ja -kustannuksiin lähitulevaisuudessa. Sitä vastoin, kun panostetaan ammattitaidolla asennettuun aluskatteeseen, saa rahalle runsaasti vastinetta toimintavarman, pitkäikäisen ja terveen katon muodossa. Meillä aluskateprojekteihin on saatavilla tarpeen mukaan joustavampaa rahoitusta, eikä sovi unohtaa, että tekemistämme kattotöistä pystyy yksityisasiakkaana hyödyntämään kotitalousvähennyksen verotuksessa. Sijoita siis kattoosi kaukonäköisesti ja varmista sille vedenpitävä ja vankka aluskate. Tästä se käy kätevästi – ota yhteyttä ja pyydä tarjouksemme tiilikaton aluskatteesta!

Tiilikaton aluskatteen asennus

Tiilikatolle voi sopia niin kondenssisuojattu kuin hengittäväkin aluskate

Kuten aiemmin todettua, aluskatteen on tärkeää hoitaa tehtävänsä sekä ulkoa saapuvan että rakennuksen sisältäpäin höyrystyvän kosteuden suhteen. Vaikka tiilikatto ei olekaan yhtä altis kondensoimaan kosteutta kuin peltikatto, tiivistyy senkin alapintaan vesihöyryä sen verran, että aluskatteen apua tarvitaan. Aluskatteita on toiminnaltaan muutamia erilaisia; usein puhutaan kondenssisuojatuista eli diffuusiotiiviistä, sekä hengittävistä eli diffuusioavoimista aluskatteista. Kondenssisuojattu aluskate on niin sanotusti perinteinen aluskate ja hengittävä aluskate taas uudempi vaihtoehto. Molemmat hoitavat omalla tavallaan sekä ylhäältä että alhaalta päin tulevan kosteuden, ja kumpi tahansa aluskatetyyppi voidaan asentaa tiilikatolle olosuhteista riippuen.

Kondenssisuojattu eli diffuusiotiivis aluskate pysäyttää ylhäältä tulevan veden tiiviiseen kalvopintaansa, ja niin vesi valuu pois aluskatteelta pääsemättä rakenteisiin. Alapuolelta nouseva kosteus taas törmää kondenssisuojatun aluskatteen alapinnassa olevaan nukkakerrokseen, joka kerää höyryn itseensä ja siitä se puolestaan tuuletuksen myötä haihtuu pois. Kondenssisuojattu aluskate vaatii katolta ehdottoman pitävän höyrysulun ja täysin toimivan tuuletuksen. Muuten riskinä on, että kosteus ei haihdu riittävän nopeasti, vaan kasvava kosteus pisaroituu ja tipahtaa vetenä suoraan yläpohjan eristeisiin.

Myöskään hengittävä eli diffuusioavoin aluskate ei päästä lävitseen ylhäältä tulevaa vettä vaan ohjaa sen turvallista reittiä pois katolta. Rakennuksen sisältäpäin tuleva kosteus taas pääsee katteen läpi, josta aiheutuu myös aluskatteen nimitys hengittäväksi. Kosteus kulkee aluskatteessa kuitenkin vain yhteen suuntaan, ylöspäin. Hengittävä aluskate auttaa tehokkaasti kuivattamaan rakenteita ja eristystä, ja se antaa enemmän anteeksi myös mahdollisia puutteita katon tuuletuksessa. Hengittävän aluskatteen ansiosta pienempikin tuuletusväli eristeen ja aluskatteen välissä riittää.

Kumpikaan aluskatetyyppi ei ole toistaan paljon parempi tai huonompi, vaan riippuu aina katon rakenteesta, katemateriaalista ja ympäristön olosuhteista, mikä on omalle katolle parhaiten soveltuva vaihtoehto. Plus Kattopalvelu auttaa sinua arvioimaan, asennetaanko kondenssisuojattu vai hengittävä aluskate, kun teemme ennen projektia kattavan kartoituksen katon tilanteesta. Esimerkiksi kondenssisuojattu aluskate on usein omiaan rakennuksille, joissa on kylmä ullakko katon alla. Kun haussasi on laadukas tiilikaton aluskate, käänny puoleemme ja tilaa meidät paikalle. Selvitämme kattosi kunnon ja tilanteen ja sen pohjalta etsimme parhaan aluskateratkaisun, jonka sitten asennamme paikoilleen asianmukaisesti ammattiottein.

Meiltä parhaan aluskateratkaisun kartoitus ja kerralla onnistunut asennus

Tiilikaton aluskatteen asennuksessa tarvitaan vankkaa asiantuntemusta. Ensin täytyy valita kohdekatolle soveltuva aluskate, joka on kyllin vahva kestääkseen sekä asennuksen että käyttövuosiensa aikaiset rasitukset. Jotta aluskatteesta saadaan takuuvarmasti vesitiivis, on asennus suoritettava tarkoin valitun kattotiilen edellyttämällä tavalla – yleensä valmistajalta löytyy tietyt suositukset esimerkiksi tuuletusraosta, kiinnikkeistä sekä muista aluskatteen asennukseen liittyvistä yksityiskohdista. Aluskatteen asennuksessa on myös tärkeää, että työ aloitetaan oikeasta suunnasta limitysten toimivuuden takaamiseksi, ja kiinnitykset on tehtävä pitäviksi, jottei aluskate irtoile eläessään esimerkiksi säänvaihteluiden mukana. Väärälle kireydelle, väärinpäin tai jollain muulla tavoin puutteellisesti asennettu aluskate voi aikaansaada paljon tuhoa ja kalliita korjaustarpeita katolle.

Tiilikaton aluskate on säädettävä juuri oikealle kireydelle, jotta sillä on tarpeeksi elämisvaraa, mutta se ei ole liian kireällä tai löysällä. Jos aluskate asennetaan liian kireälle, ohjaa se veden virheellisesti kattoruoteisiin, ja lisäksi syntyy suurempi riski aluskatteen repeämiselle. Liian löysästi asennettu aluskate taas alkaa helposti roikkumaan ja pussittamaan. Pitkän uramme aikana olemme törmänneet myös valitettavan moneen tapaukseen, joissa aluskate on asennettu kokonaan väärinpäin. Tämä luonnollisesti johtaa siihen, että katon toimintakin on nurinkurista, kun kosteus pääseekin aluskatteen läpi rakenteisiin eikä sisältäpäin nousevaa kosteutta saada haihdutettua asianmukaisesti. Väärin asennettu tiilikaton aluskate johtaa ennen pitkää vesivuotoihin ja kosteushaittoihin, jotka ajan kanssa äityvät home- ja lahovaurioiksi. Jos aluskate on asennettu väärin, on sitä hankala korjata enää jälkikäteen. Jotta katosta saadaan jälleen toimiva, on parasta vaihtaa aluskate uuteen, asiantuntijan asentamaan niin pian kuin mahdollista.

Tiilikaton aluskatteen onnistunut asennus edellyttää paljon tietoa ja mielellään myös käytännön kokemusta kattotöistä. Vuodat on limitettävä teknisesti oikein ja riittävän suurelta alalta. Lisähaastetta aiheuttavat muun muassa katon läpiviennit sekä jiirikohdat. Jokaisen läpiviennin yhteyteen on tehtävä asianmukainen aluskatteen ylösnosto, sillä ilman tätä toimenpidettä aluskate on epätiivis ja siten melko turha. Läpivienteihin on myös asennettava nimenomaiset tiivistekappaleet sekä esimerkiksi savupiippuihin juuri- ja pystypellitykset. Katon jiirit eli sisätaitteet ovat haastavia toteutettavia kokeneellekin kattoammattilaiselle, eikä aluskatteen asennus niiden suhteen tee poikkeusta. Jiireihin täytyy asentaa muun muassa kahdensuuntaiset aluskatteet, sisätaitepellit sekä umpilaudoitukset viimeisen päälle. Tiilikaton aluskate on parasta asennuttaa ammattilaisella, jolloin lopputulos on kerrasta onnistunut ja työllä selkeä laatutakuu.

Kun teetät tiilikaton aluskatteen asennuksen Plus Kattopalvelulla, vältyt virheasennuksilta ja muilta ei-toivotuilta yllätyksiltä. Katollesi saadaan sataprosenttisen toimintavalmis aluskate, joka turvaa talosi hyvinvoinnin vuosikymmeniksi eteenpäin. Jatkossa saat meiltä myös kaikki tarvitsemasi korjaus- ja huoltopalvelut niin aluskatteen kuin muunkin katon suhteen. Säästä aikaa, rahaa ja hermoja, ja kutsu meidät asentamaan aluskate tiilikatollesi. Kokonaisvaltainen kattopalvelu on vain yhden askeleen päässä – ota yhteyttä ja pyydä tarjouksemme tiilikattotöistä.

Kattoremontit

Katon korjaukset

Kattohuolto

Kattotyöt