Kattoremontit, huollot ja korjaukset kaikille pelti-, tiili ja huopakatoille
Kattoekspertit palveluksessasi kaikissa pelti-, tiili -ja huopakattotöissä

Ullakon eristyksellä tai lisälämmöneristyksellä parempi energiatehokkuus ja neliöt hyötykäyttöön

Ullakon eristys tai lisälämmöneristys on suureksi hyödyksi monella tapaa. Useimmiten vanha vintti on kylmä tila, jolla käyttöarvoa ei juurikaan sellaisenaan ole. Kylmän ullakon lämmöneristys mahdollistaa tilan ottamisen hyötykäyttöön, säilytys- tai asuintilaksi, ja eristystöiden myötä esimerkiksi tavaroiden varastointi vintille onnistuu ilman huolta pakkasesta. Valmiiksi lämpimiin ullakko- ja vinttitiloihin puolestaan on mahdollista toteuttaa energiaremontti suorittamalla lisäeristyksiä alkuperäisten eristeiden päälle tai sijaan. Energiaremontilla tähdätään matalampiin lämmityskustannuksiin, ja yläpohjan eristyksen tasolla onkin merkittävä vaikutus talon energiatehokkuuteen sekä myös rakenteiden terveenä pysymiseen, niin että kosteuden aiheuttamat ongelmat saadaan pidettyä poissa.

Meiltä Plus Kattopalvelulta saat kaikki katon ja ullakon eristystyöt luotettavana laatupalveluna. Suoritamme sekä ullakko- ja vinttitilojen eristykset että myös ullakon katon, seinien ja yläpohjan lisälämmöneristykset. Olipa katon muoto ja kattotyyppi mikä tahansa, varmistamme onnistuneen lopputuloksen nykyaikaisilla, palo- ja kosteusturvallisilla menetelmillä. Valikoidessamme sopivaa eristepaksuutta huomioimme ullakkotilan ominaisuudet, kuten huonekorkeuden ja -leveyden, sekä sen, tehdäänkö tilasta puolilämmin vai lämmin. Olemme selvillä ullakkotilojen muutoksia koskevista rakennuslupa-asioista, ja eristystä toteuttaessamme varmistamme aina, että katolla säilyy samalla riittävä tuuletus.

Kattosi saa käsissämme aina kokonaisvaltaisen palvelun. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kun tulemme meiltä tilatun työn katollesi suorittamaan, niin projektin koosta riippumatta tutkimme samalla läpi katon yleiskunnon ja toimivuuden muutenkin. Katsastamme katepinnan, saumakohtien sekä kattoluukkujen ja muiden läpivientien tilanteen, ja tarkastamme rännien ja kattoturvatuotteiden toiminnan. Saat siis kattotöiden yhteydessä  yleisen kuntokatsauksen katollesi, ja mahdollisista epäkohdista annamme sinulle tiedon sekä edullisen tarjouksen niiden kunnostuksista. Voitkin olla täysin huoletta, sillä käyntimme jälkeen kattosi on taatusti toimiva kokonaisuus. Sivustomme kautta on haettavissa joustavampaa rahoitusta isompia projekteja ajatellen, ja koska olemme kattoalan tunnustettuja ammattilaisia, kuuluvat meillä teetetyt kattotyöt luonnollisesti kotitalousvähennyksen piiriin yksityisasiakkaan verotuksessa.

Vanhan kylmän vintin eristäminen tai ullakkotilojen energiaremontti lisäeristyksellä kannattaa, ja parempi lämmöneristys maksaa itsensä takaisin pienempinä lämmityskuluina ja entistä toimivampana kattona. Rakenteet pysyvät terveinä ja ullakosta saadaan käyttökelpoista lisätilaa vähällä vaivalla. Tee siksi ratkaisuja kattosi parhaaksi ja tilaa sille ullakkotilan eristys tai katon energiaremontti. Meiltä saat laadukkaan ja kerralla onnistuneen lopputuloksen – ota yhteyttä ja pyydä tarjouksemme ullakon eristyksestä tai lisälämmöneristyksestä.

 

Ullakon eristys ja lisälämmöneristys

Katon energiaremontti palvelee rakenteiden hyvinvointia ja vähentää kustannuksia pitkällä tähtäimellä

Katon energiaremontilla tähdätään energiatehokkaampaan taloon ja sitä kautta pienempiin lämmityskuluihin. Käytännössä tähän päästään katon eristystä parantamalla. Talon energiaremontissa tiivistystyö aloitetaan tavallisimmin seinistä, mutta myös katto voi olla tärkeässä roolissa eristystä lisättäessä, etenkin jos kyseessä on vanhempi rakennus ja siten aikansa elänyt yläpohja tai ullakkotila. Yläpohja eli välikatto on yleensä melko suuri, yhtenäinen pinta, ja koska lämpö nousee ylöspäin, pyrkii se haihtumaan pitkälti juuri yläpohjan kautta. Myös sisä- ja ulkoilman välinen paine-ero pyrkii yläpohjassa tasoittumaan, mikä korostaa välikaton ilmatiiveyden tärkeyttä. Rakennuksen ja katon alkuperäiset eristysratkaisut ovat saattaneet aikaa myöten käydä auttamattoman vanhentuneiksi, ja eristykseen kaivataan selkeitä kohennuksia, jotta nykyaikainen asumismukavuus voidaan saavuttaa.

Jos yläpohja on harva, voi sitä kautta karata merkittävä määrä lämpöä hukkaan, jolloin rakennuksen lämmityskustannukset nousevat tarpeettomasti. Katon energiaremontti ja ullakon lisäeristys ovat kannattava sijoitus, sillä ilmatiivis ja laadukkaasti eristetty katto toimii varmasti ja tarkoituksenmukaisesti. Kesällä talo pysyy viileämpänä ja talvella vastaavasti lämpimämpänä. Energiatehokkuus kasvaa, lämmityskulut pienenevät ja katto poistaa tilaan syntynyttä kosteutta tehokkaasti. Jos taas ullakon ja yläpohjan eristys ei ole riittävällä tolalla tai jos eristeiden väliin jää rakoja, voi katolle helposti muodostua kylmäsiltoja. Kylmäsillat ovat talon rakenteen osia, joista kylmää ilma pääsee sisään ja lämmintä ilmaa ulos huomattavasti ympäröivää rakennetta enemmän. Kylmäsillat aiheuttavat paljon hallaa katolle ja välillisinä vahinkoina saattaa syntyä pahimmillaan jopa laho- ja homevaurioita.

Meiltä Plus Kattopalvelulta löytyy pitkä ja kattava kokemus katon energiaremonteista, ullakon ja yläpohjan lisäeristyksistä sekä katon energiatehokkuuden kasvattamisesta. Hoidamme homman sujuvasti ja taitavasti, oli kyseessä sitten peltikatto, tiilikatto tai huopakatto, kesämökki tai kerrostalo, yksinkertainen harjakatto tai monimuotoinen mansardikatto. Katon eristystä muutettaessa tai lisättäessä on esimerkiksi varmistettava, että rakenteissa säilyy samalla riittävä tuuletus. Otamme tämän huomioon suunnittelussa ja tarvittaessa voimme lisätä kattorakenteiden ilmanvaihtoa. Katon energiaremontti maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin terveenä sisäilmana, maltillisina lämmityskustannuksina sekä entistä parempana asumismukavuutena. Plus Kattopalvelu toteuttaa ullakon ja yläpohjan lisäeristyksen katollesi tyylillä ja takuutyönä.

Ullakon eristys tai lisälämmöneristys huolellisesti ja osaavalla otteella

Ullakon eristys tai lisälämmöneristys ei ole läpihuutojuttu, eikä omaa tee-se-itse-uraa välttämättä kannata aloittaa juuri sillä projektilla. Ullakon eristämiseen pätevät samat periaatteet kuin muidenkin huoneiden eristämiseen, ja asennuksessa huomioitavia seikkoja on paljon. Ullakon eristyksen tai lisälämmöneristyksen yhteydessä täytyy huolehtia muun muassa höyrynsuluista, kosteuspisteistä, paloturvallisuudesta sekä riittävästä tuuletuksesta. Lämmöneristeiden paksuus on mitoitettava kohteen mukaan riittäväksi, kuitenkin niin etteivät ne syö liikaa huonekorkeutta. Lisäksi tulee tietysti noudattaa asiaan liittyviä rakennusmääräyksiä. Pahimmillaan kokematon tai osaamaton työnjälki voi pilata koko rakennuksen sisäilman, mikäli kosteusteknisiä asioita ei oteta huomioon.

Meillä Plus Kattopalvelun kattoammattilaisilla on pitkä ja laaja-alainen kokemus katon eristystöistä, ja toteutamme turvalliset, energiatehokkaat eristysratkaisut kaikille ullakoille. Jos alkuperäisistä eristysratkaisuista on aiheutunut vaurioita kattoon tai rakenteisiin, paikannamme ne ja teemme tarvittavat korjaukset. Vanhan kylmän vintin eristys tehdään tavallisesti kattotuolien palkkien väliin. Kiinnitämme eristeet pitävästi, toteutamme tiiviit höyrynsulut ja asennamme siistillä työnjäljellä alusrimat sekä sisäverhouksen. Tarpeen mukaan suoritamme myös muun muassa katon saumojen tiivistykset, katon läpivientien tiivistykset sekä kattoluukkujen ja -ikkunoiden tiivistykset. Huolehdimme, että lämmöneristekerroksen ja vesikatteen väliin jää kunnollinen tuuletusväli. Kun teetät ullakon eristyksen tai lisälämmöneristyksen meillä, on se viimeisen päälle oikein asennettu, ja lämpö pysyy hyvin vintin sisällä sekä kosteus tehokkaasti sieltä poissa.

Ullakon lisäeristys on toteutettavissa kustannustehokkaasti hyväkuntoisen eristyksen tai seinärakenteen päälle

Miten ullakon lisäeristys sitten käytännössä tapahtuu, voidaanko lisäeristys toteuttaa aiempien eristeiden tai seinärakenteen päälle? Useinhan ullakon katolta löytyy jo valmiiksi jonkinasteinen eristys, mutta ajatuksena onkin parantaa talon energiatehokkuutta tai saada vaikkapa puolilämpimästä vintistä täysin asumiskelpoinen. Ennen eristystyön aloittamista katsastamme huolellisesti katon kunnon. Katon tai ullakon eristys voidaan toteuttaa myös lisäämällä eristettä vanhan eristeen päälle, mutta tällöin rakenne tulee ensin kartoittaa ja vanhan eristeen kunto tarkistaa. Näkyykö eristeissä valumajälkiä tai ovatko ne selkeästi kastuneet, painuneet tai muuten huonokuntoiset? Tai vaikuttaako siltä, että eristeet ovat toimineet viime aikoina lähinnä pieneläinten pesänrakennusmateriaalina, ja siivo on sen mukainen?

Jos katolta löytyy huonokuntoisia tai painuneita eristeitä, on ne poistettava ja vaihdettava uusiin. Tai eristeet voivat yksinkertaisesti olla niin vanhoja, että kannattavaksi tulee vaihtaa ne nykyaikaisiin, huomattavasti tehokkaampiin eristeisiin. Usein olemassa olevien eristeiden kunto on kuitenkin riittävä, niin että lisäeristys voidaan toteuttaa vanhan eristekerroksen päälle. Eristeiden paksuus toki aiheuttaa, että huonetila hieman pienenee, mutta toisaalta työssä säästetään aikaa ja vaivaa, kun aiempaa eristekerrosta ei tarvitse lähteä purkamaan tai katon rakennetta tekemään uusiksi. Näin ollen lisäeristys hyväkuntoisen eristyksen tai seinärakenteen päälle on järkevä ja kustannustehokas ratkaisu. Jos pohdit, millainen toteutus juuri sinun ullakkosi eristämiseen olisi sopivin, ei hätää. Plus Kattopalvelu kartoittaa tarkasti kattosi kunnon ja tilanteen ja etsii niiden pohjalta toimivimman vaihtoehdon lisäeristyksen asentamiseen.

Ullakon eristys edellyttää rakennus- tai toimenpideluvan

Tarvitaanko ullakon eristykseen jonkinlaisia lupia? Ullakon eristys ja lisälämmöneristys vaatii yleensä rakennusluvan tai vähintään toimenpideluvan, projektin luonteesta riippuen. Etenkin, kun kylmä ullakko halutaan muuttaa lämpimäksi, asuttavaksi tilaksi, on rakennuslupa tarpeellinen. Rakennusluvan myöntäminen edellyttää muun muassa sitä, että rakennusoikeutta on jäljellä. Jos ullakkotila ollaan ottamassa asuinkäyttöön, tulee huomioida, että tällöin tilaa koskevat samat määräykset kuin muitakin asuintiloja. Muun muassa minimihuonekoosta (neliöistä ja huonekorkeudesta) samoin kuin ikkunoiden määrästä ja asunnon lämmöneristyksestä on olemassa omat säädöksensä. Jos huonekorkeus jää alle asuintilalle määrätyn minimirajan, voi tilaa hyödyntää esimerkiksi varastotilana.

Mahdollisesti tarvittavista luvista kevyempi on toimenpidelupa. Vähintään toimenpidelupaa tarvitaan esimerkiksi, mikäli muutetaan rakennuksen julkisivua tai rakennusosaa, tai mikäli teknistä järjestelmää vaihdetaan. Toimenpidelupa koskee myös julkisivuun kohdistuvia muutoksia, muun muassa kattomuodon, katemateriaalin tai katon värityksen vaihtoa. Lisäksi toimenpidelupa astuu kuvaan silloin, kun suoritettavalla muutostyöllä on merkittävä vaikutus rakennuksen energiatehokkuuteen – ullakon eristys tai lisälämmöneristys kuuluvat luonnollisesti juuri tähän kategoriaan.

Astetta järeämpää rakennuslupaa puolestaan täytyy hakea, kun tehtävä muutos tai korjaus on verrattavissa uuden rakentamiseen. Rakennuslupa vaaditaan muun muassa, kun rakennusta tai kerrospinta-alaa laajennetaan tai kun rakennuksen käyttötarkoitus muuttuu suoritettavan toimenpiteen myötä – esimerkiksi kun kylmästä ullakosta tehdäänkin eristyksen avulla lämmin asuinkelvollinen tila. Rakennus- ja toimenpideluvat haetaan oman kunnan rakennusviranomaisilta, ja koska prosessi ottaa oman aikansa, kannattaa hankkeen luvanvaraisuus selvittää ajoissa. Meillä Plus Kattopalvelulla on runsaasti kokemusta rakennus- ja toimenpideluvista sekä niihin liittyvistä käytännön seikoista, joten tarpeen mukaan autamme mielellämme lupa-asioiden selvittelyssä.

Ullakon eristys tai lisälämmöneristys on kannattava sijoitus talon toimivuuteen. Rakennuksen energiatehokkuus kasvaa, lämmityskulut pienenevät, rakenteet säilyvät kuivina ja terveinä, ja talon neliöt saadaan mahdollisimman tehokkaasti hyödynnettyä käyttöön. Vanha vintti saa uuden elämän asuinhuoneena, tai tavaroiden säilytys ullakolla onnistuu ilman että täytyy huolehtia kosteudesta ja pakkasesta. Kasvata talosi käyttöarvoa ja teetä meillä laadukas katon energiaremontti. Toteutamme parannukset asiantuntevana ammattityönä – ota yhteyttä ja pyydä tarjouksemme ullakon eristyksestä tai lisälämmöneristyksestä!

Kattoremontit

Katon korjaukset

Kattohuolto

Kattotyöt