Valokatteen asennus, korjaus ja uusiminen kysyy taitavaa ammattitekijää

Valokatteen asennus on oiva keino saada valoisaa ja suojaista tilaa esimerkiksi terassille tai kuistille. Nimensä mukaisesti valokatteen pinta läpäisee auringon valon, mutta se pitää poissa sen paahtavan lämmön sekä suojaa tilaa muun muassa sateelta ja tuulelta. Valokate valmistetaan pitkäikäisistä, iskunkestävistä materiaaleista, jotka pitävät pintansa niin pakkasta kuin myrskytuultakin vastaan. Valokatteella luodaan edullinen ja näyttävä kateratkaisu vaikkapa kasvihuoneisiin, auto- ja pyöräkatoksiin, pihavarastoihin sekä terasseille. Sen voi asentaa yhtä lailla pergoloihin kuin grillikatoksiin, kotiin siinä missä mökillekin tai sitten valokatteen etuja voi hyödyntää vaikka liikerakentamisessa.

Valokatteen asennus voi tuntua houkuttelevalta tee-se-itse-kokemukselta, mutta todellisuudessa siihen liittyy paljon huomioon otettavaa. Tämän vuoksi hommaan ei kannata ryhtyä täysin kylmiltään, vaan suosittelemme omatoimista asennusta vain, jos kattotöistä ja mielellään myös valokatteen asennuksista on jo kertynyt kattavasti kokemusta. Esimerkiksi mikäli valokate sijoitetaan paikkaan, johon varsinaiselta katolta voi päästä putoamaan lunta tai jäätä, tulee valokatteen asennuksen yhteydessä huolehtia katolle myös asianmukaiset lumiesteet. Valokate ei kestä päälleen kasautuvaa kuormaa eikä sillä saa tämän vuoksi myöskään kävellä asennuksen aikana. Valokatteen asennuksessa täytyy järjestää katteelle riittävä kaltevuus ja levyt on UV-suojan vuoksi asennettava oikein päin. Osa toimenpiteistä voi olla luvanvaraisia, mikä kannattaa selvittää ajoissa – esimerkiksi katettu terassi vaatii tyypillisesti toimenpideluvan.

Me Plus Kattopalvelulla asennamme, korjaamme ja uusimme valokatteet kaikille terasseille ja suojakatoksiin. Meiltä onnistuu asiantuntevasti levyjen työstö, leikkaaminen ja asennus. Ruodelautojen tiheyttä suunnitellessamme otamme huomioon katelevyjen koon, ja käsittelemme kattorakenteet maalilla tai suoja-aineella kestävimmän lopputuloksen saavuttamiseksi. Palvelumme erityisiin vahvuuksiin kuuluu kokonaisvaltaisuus, sillä valokatteen asennuksen yhteydessä katsastamme läpi myös varsinaisen katon yleiskunnon sekä toimivuuden. Mahdollisista korjaustarpeista ilmoitamme sinulle ja saat myös edullisen tarjouksemme kunnostusten suorittamisesta. Sivustomme kautta kattotöiden kuluihin voi halutessaan hakea joustavampaa rahoitusta, ja yksityisasiakas pystyy hyödyntämään meillä teetettyjä töitä kotitalousvähennyksen yhteydessä verotuksessa.

Valokate mahdollistaa terassin paremman hyödyntämisen säällä kuin säällä, ja katettu, suojaisa tila tekee olon viihtyisäksi. Myös suojakatokset ja viherhuoneet hyötyvät monikäyttöisen valokatteen eduista ja iloista, kun se tarjoaa turvan sateelta ja tuulelta. Valokate voi läsnäolollaan kruunata niin kesäisen grillaushetken, terassilla kahvittelun kuin kuistilla vietetyn hämärtyvän syysillankin. Paranna kotisi viihtyisyyttä vielä entisestään edullisella panostuksella valokatteeseen. Meiltä saat taitavat tekijät työhön – ota yhteyttä ja pyydä tarjouksemme valokatteen asennuksesta, korjauksesta ja uusimisesta!

Valokatteen asennus, korjaus ja uusiminen

Valokate terassille on tunnelman tuoja ja sateelta suoja

Valokatteella saadaan luotua terassille monenlaista tunnelmaa. Valokate läpäisee runsaasti valoa varjostamatta silti huonetiloja. Toisin kuin lasi, valokatteet kuitenkin jättävät siirtämättä lävitseen auringon lämmön eli UV-säteilyn, joten katetun tilan lämpötila ei pääse nousemaan paahteisen korkeaksi. Kun haitallinen UV-säteily pysyy poissa, on terassi turvallinen suoja eivätkä esimerkiksi kalusteet haalistu tarpeettoman nopeasti. Erisävyisillä valokatteilla pystyy vaikuttamaan suuresti tilan ilmeeseen: kirkas kate päästää valon sellaisenaan läpi, pronssinvärinen lisää valoon lämmintä sävyä. Harmaa sävy valokatteessa himmentää kirkasta auringonvaloa aavistuksen, kun taas vaalea, mattainen sävy hajottaa ja pehmentää sitä enemmän. Kaiken kaikkiaan valokate tarjoaa terassista viihtyisän ja viileän oleskelutilan sävystä riippumatta.

Valokate nostaa myös terassin käytettävyyden aivan uudelle tasolle. Kun aiemmin paljas terassi varustellaan katetuksi nurkkaukseksi, ei sen hyödyntäminen enää ole riippuvaista siitä, mitä säätiedotuksessa sanotaan. Valokate antaa suojaa kosteudelta, tuulelta ja kylmyydeltä, mikä erityisesti Suomen kesää ajatellen on varsin hyvä varokeino. Valokatteen avulla terassista saadaan ikään kuin yksi lisähuone esimerkiksi harrastuksia tai kesän ruokailuja ajatellen. Miltä kuulostaisi keskipäivän huoleton maalaushetki tai lempikirjaan syventyminen valoisana kesäiltana teekupin ääressä? Voit kattaa terassille säästä riippumatta juhannuspidot, rennot rapujuhlat tai vaikka venetsialaiset. Valokatteen viihtyisää ideaa voi hyödyntää terassin lisäksi myös ulkorakennuksissa. Esimerkiksi kesämökin halkovajasta tulee vaivattomasti valoisampi ja tilavamman tuntuinen valokatteen avustuksella.

Valokatelevyjä on muutamia erilaisia. Jos kyseessä on lämmitettävä tila tai jos suunnitelmissa on lasittaa terassin seinät, toimivin ratkaisu valokatemateriaaliksi voivat olla lämpöä paremmin eristävät kerroslevyt. Tämä pidentää terassin käyttöaikaa niin, että siellä on mielekästä istua aikaisen kevään ensimmäisistä auringonsäteistä myöhäisen syksyn pimeneviin iltoihin saakka. Katoksen alla viihtyvyyttä lisääviä tyynyjä ja vilttejä on kätevä säilyttää, ja valokatteella terassista saadaan myös talveksi kaunis ja toimiva tila sateelta ja tuulelta suojaan. Terassille voi valokatteen turvin rakentaa tunnelmallisen talvimaan vaikkapa kanervia ja koristevalosarjoja hyödyntäen, ja näin katettu terassi palvelee tarkoitustaan erinomaisesti jopa vuoden ympäri.

Vaurioitunut valokate voidaan joko vaihtaa tai korjata vaurion luonteesta riippuen

Onko valokatteessa korjausta vaativa vaurio? Meiltä Plus Kattopalvelulta saat valokatteen korjaukset ja vaihdot taitavasti toteutettuna laatutyönä. Valokatteen korjauksen onnistuminen on pitkälti kiinni siitä, minkälaisesta korjaustarpeesta puhutaan. Kartoitamme aina tapauskohtaisesti, millä tavalla korjaus kannattaisi suorittaa niin, että työnjälki olisi paitsi kustannustehokasta, myös kestävää. Usein valokatteen korjaaminen voidaan toteuttaa hitsaamalla, mutta vaurion luonteesta ja sijainnista riippuen muitakin metodeja saattaa olla käytettävissä. Koska valokatteen pinta on tyypillisesti liukas, on sitä haastavaa paikata liimojen ja silikonien avulla, eikä niillä yleensä saavuteta järin pitkäaikaista ratkaisua. Usein suositeltavinta onkin vaihtaa rikkinäinen valokatelevy kokonaan uuteen. Jos valokate muutenkin on jo merkittävän kulunut tai käyttöiältään lopussa, on hyvä huomioida, että uusi katelevy voi näyttää varsin eriväriseltä vuosia auringossa olleiden rinnalla. Jos on odotettavissa, että korjaustarve lähiaikoina leviää muihinkin vanhoihin katelevyihin, voi kustannustehokkain vaihtoehto olla lopulta koko valokatteen uusiminen.

Toisinaan valokatteen kunnostukseksi voi riittää pelkkä perusteellinen huoltokin, niin että huonokuntoinen valokate saadaan jälleen siistiksi. Joillekin sileille malleille toimii pääsääntöisesti sateen tekemä huuhtelu, mutta profiloidut tai merkittävän suojaisessa paikassa sijaitsevat valokatteet saattavat vaatia perusteellisempaa puhdistusta. Valokatetta huollettaessa on olennaista välttää liuottimia, hankaavia tai liian happamia tai emäksisiä pesuaineita, sillä liian voimakkaat puhdistusaineet voivat aiheuttaa murtumia katelevyihin. Huolellinen huuhtelu on tärkeää, ja mikäli painepesuria käytetään, on varottava suuttimen asettamista liian lähelle ruuveja, saumoja tai levyn pintaa. Valokatetta ei tulisi puhdistaa liian lämpimissä olosuhteissa tai esimerkiksi suorassa auringonpaisteessa. Meiltä Plus Kattopalvelulta löytyy kattava tietotaito valokatteen huolloista ja korjauksista eri metodein, ja mikäli tilanne sitä vaatii, voimme myös vaihtaa valokatteen kokonaan uuteen ja taatusti toimivaan.

Mitä valokatteen asennus maksaa ja mitkä seikat vaikuttavat hintaan?

Mitä valokatteen asennus sitten maksaa? Kuten kaikissa meillä teetetyissä projekteissa, tässäkin hinta lasketaan aina kohteen todellisten tarpeiden ja ominaisuuksien mukaan. Valokatteen asennuksen hinnassa tulee huomioida useita muuttujia, ja materiaalien lisäksi työhön käytetty aika vaikuttaa asennuksen lopulliseen hintaan. Millainen on kohteen yleiskunto, asennetaanko valokate puuterassille vai laattaterassille ja kuinka paljon valokatetta tarvitaan? Onko olemassa olevaa valokatetta, joka täytyy ensin purkaa? Vai tehdäänkö valokate ensimmäistä kertaa ja tukirakenteita myöten? Valokatelevyjen oheen tarvitaan myös valokateruuveja sekä laadukkaita tiivisteitä ja sauma- sekä päätylistoja. Lisäksi valokatteissa itsessään on paljon valinnanvaraa niin materiaalissa, profiilissa kuin värissäkin. Saatavilla on niin ikään valmiita valokateterasseja taloon kiinnitettäviksi, joskin tätä vaihtoehtoa hyödynnettäessä ei juurikaan pystytä joustamaan terassin kokoon tai muihin ominaisuuksiin liittyvissä asioissa.

Valokatteen materiaalina voi olla esimerkiksi polykarbonaatti, PVC tai akryyli. Valokatelevyjä on saatavilla laaja sävyvalikoima sinertävistä pronssisiin ja harmaista lämpimänruskeisiin sekä läpikuultaviin valkoisiin. Värien ominaisuudet poikkeavat myös toisistaan – yhdellä katelevytyypillä valonläpäisykyky voi olla 30 prosentin tienoilla, kun taas toinen levy päästää valon lävitseen vaikkapa lähes 90-prosenttisesti. Valinta riippuu siis täysin siitä, mitä lopputulokselta haetaan. Valokatelevyt ovat myös keskenään hieman eri paksuisia ja niiden kiinnitysmenetelmät voivat poiketa toisistaan. UV-suojaus ja lämmönvaihtelun kesto ovat tärkeitä ominaisuuksia, ja usein valokatelevyihin saa vuosiksi myös valmistajan myöntämän takuun värinkestävyydelle.

Valokatteista osa on profiloituja ja osa tasapintaisia. Tyypillisiä valokateprofiileja ovat esimerkiksi niin kutsutut trapetsi- ja aaltoprofiilit. Tässäkin kyse on siitä, mikä kullekin kohteelle osoittautuu sopivimmaksi ratkaisuksi – minkälaista ilmettä ja käyttöarvoa haetaan. Profiloidut valokatelevyt tuovat tyyliä ja elävöittävät kohdetta, mutta aaltomainen pinta voi olla työläämpi puhtaanapidettävä. Sileät kerroslevyt taas ovat vaivattomia huollettavia ja pitävät lämpöä paremmin, joten ne ovat hyvä valinta lämmitettävään tilaan. Osa valokatteista asennetaan putkisaumakiinnityksillä, jolloin valokate voidaan rakentaa myös kaarevaan muotoon niin haluttaessa.

Olennaista on, että rakennuksesi saa juuri sille sopivan valokatteen taidolla ja tyylillä asennettuna. Oikeaoppisesti rakennettu valokate palvelee pitkään pitäen loitolla kylmyyden ja kosteuden, ja terassista tulee entistäkin viihtyisämpi ajanviettopaikka. Plus Kattopalvelu hoitaa valokatteesi asennuksen, korjauksen ja uusimisen avaimet käteen- palveluna ja laatutakuulla. Valokatteella saat terassille turvallisen ja toimivan tuulensuojan sekä kruunaat kasvihuoneen tai suojakatoksen. Tästä valokate vaivattomasti paikalleen asennettuna – ota yhteyttä ja pyydä tarjouksemme valokatetöistä!