Kattoremontit, huollot ja korjaukset kaikille pelti-, tiili ja huopakatoille
Kattoekspertit palveluksessasi kaikissa pelti-, tiili -ja huopakattotöissä

Katto vuotaa Kirkkonummi – Kattovuoto voi tuhota koko kodin

Onko liioiteltua sanoa, että kattovuoto Kirkkonummella voi tuhota koko kodin? Ei, sillä korjaamatta jäänyt kattovuoto kastelee katon alla olevat rakenteet, eikä kosteusvaurioiden leviäminen välttämättä jää siihen. Kosteus voi levitä seiniin, sisäkattoon ja sitä kautta jopa lattiarakenteisiin. Laajalle levinneiden kosteusvaurioiden korjaaminen voi olla kallista ja hankalaa. Kosteusvauriot ja homeongelmat voivat tehdä rakennuksesta ensin asuinkelvottoman ja lopulta myös korjauskelvottoman.

Siitä, että katto vuotaa savupiipun kohdalta, menee pitkä aika siihen, ennen kuin rakennus on asuinkelvottomassa kunnossa. Jokainen kattovuoto ei aiheuta pahoja vaurioita. Jos kattovuoto huomataan ja paikataan ajoissa, ei siitä seuraa mitään sen kummempaa. Se, että katto vuotaa kattoikkunan kohdalta, ei välttämättä johda muuhun kuin vesikaton paikkaamiseen.

Myös siitä, että katto vuotaa kattovalokuvun kohdalta Kirkkonummella, Espoossa, Vihdissä, Siuntiossa tai Inkoossa, voidaan selvitä käytännössä pelkällä säikähdyksellä. Ammattilaisemme korjaavat katot tottuneesti, luotettavasti ja erinomaisen kilpailukykyisin hinnoin.

Olennaista on saada tietää ajoissa siitä, että katto vuotaa vaikkapa kattoluukun kohdalta. Tämä ei ole mahdollista, ellei kattoa tarkasteta lähietäisyydeltä säännöllisin väliajoin. Kattoläpivienti alkaa vuotaa ääntä pitämättä tai kauas erottuvia jälkiä jättämättä. Myös jiirivuotojen, saumavuotojen ja kattoon syntyneiden, vettä lävitseen päästävien vaurioiden huomaaminen edellyttää katon kuntotarkastusta vesikatolta käsin.

Puoli vuotta on sopiva väliaika. Kun se on kulunut, on taas aika käydä arvioimassa ulkokaton ehjyys ja vesitiiviys. Samalla kannattaa käydä katon alla, sillä aluskatteen kunto ei paljastu muulla tavalla. Aluskate voi estää katon vesivahingon eli pelti-, tiili- tai huopakaton alta löytyvien rakenteiden kastumisen, vaikka katto vuotaisi. Aluskatteen kuntoa kannattaa siis tarkkailla, jotta kaikki olisi valmiina siltä varalta, että jokin luonnonilmiö saa katon vuotamaan. Luonnonilmiöiden lisäksi kattoa voivat rikkoa myös rakenteiden normaali kuluminen ja haurastuminen, tai vaikka väärällä tavalla tehty kattohuolto.

Kattotarkastuksen saa meiltä kaupan päälle kaikkien katon huoltojen tai vaikka kattopaikkausten yhteydessä. Sen perusteella olet aina kartalla kattosi kunnosta. Jos kattoa pitää tiivistää tai jos jokin kohta vuotaa, saat hyvän tarjouksen katon korjaamisesta avaimet käteen -pakettina. Töiden osuus on kotitalousvähennyskelpoinen, ja koko summan voi maksaa partnerimme tarjoamalla rahoituksella.

Kattavat kattotyöt katon korjauksesta katon huoltoon ja remonttiin

Kokeneet kattoammattilaisemme korjaavat kaikki katot huopa- ja palahuopakatoista tiilikattoihin sekä peltikattoihin. Jos katto vuotaa, kattoikkuna falskaa tai aluskate kaipaa paikkausta, löytyy meiltä kattava tietotaito ongelman korjaamiseksi. Kun katon korjaus ei enää riitä, remontoimme huopakattosi, tiilikattosi ja peltikattosi avaimet käteen -palvelulla. Uutta kattoremonttia voidaan lykätä laadukkailla kattohuolloillamme, joilla varmistat kattosi toimivuuden ja pitkäikäisyyden. Puhdistamme katon ja vesikourut, pudotamme lumet, poistamme jääpuikot ja tarjoamme muut katon huoltotyöt kattosi tarpeiden mukaan. Ota yhteyttä missä tahansa kattotyössä!

Huopakatto, peltikatto tai tiilikatto vuotaa – Osa kattovuodoista alkaa vähitellen, osa kertalaakista

Joskus kattovuoto alkaa kertalaakista. Esimerkiksi kova myrsky voi saada vielä tovi sitten oikein hyväkuntoisen ja tiiviin katon vaurioitumaan niin, että se vuotaa. Myös katolta putoava lumi voi aiheuttaa kattovuodon kertarytinällä.

Usein on kyse rakenteiden haurastumisesta, jos peltikatto, tiilikatto tai huopakatto vuotaa. Rakenteet ikääntyvät ja kuluvat vähitellen. Ajan hammas nakertaa kattoa, kunnes jokin kohta ylirasittuu ja rupeaa vuotamaan. Koska rakenteiden haurastumisen voi huomata ja siihen voi puuttua, kannattaa katto tarkastaa usein. Koska niin paritalon, taloyhtiön eli rivitalon tai kerrostalon, omakotitalon, kesämökin, autotallin kuin kaikkien muidenkin kiinteistöjen katot voivat vuotaa Kirkkonummella, on joka ikinen katto hyvä tarkastaa puolivuosittain.

Seuraavaksi kerromme tyypillisistä syistä sille, miksi huopakatto, tiilikatto tai peltikatto vuotaa Kirkkonummella.

Vuosikymmenet muuttavat kattotiilet huokoisiksi. Huokosiin kertyy vettä, minkä talvi jäädyttää. Jää vie vettä enemmän tilaa, joten jäätyminen rapauttaa kattotiiliä vähän kerrallaan. Jossain vaiheessa tiili voi haljeta, mikä voi saada katon vuotamaan. Tiilien pakkasrapautumista voidaan hidastaa puhdistamalla tiilikatto usein, itse asiassa joka kevät ja syksy. Näin vältytään hyvin myös sammaleilta, mutta jos katolle kuitenkin ilmestyy kasvustoja, tilaa sammaleentuhokäsittely – aineemme poistavat katon kasvustot aina juuria myöten.

Uuden pinnoitteen avulla tiilien pinta voidaan tasoittaa suorastaan alkuperäistä vastaavaksi. Tasainen pinta hylkii epäpuhtauksia ja vettä. Kovin usein omakotitalon tai vaikkapa paritalon kattoa ei tarvitse maalata. Riittää, että tiilikaton pinnoite uusitaan kerran, eli katon ollessa noin seitsemänkymmentä vuotta kestävän käyttöikänsä puolivälissä.

Huopakattokin voidaan pinnoittaa uudelleen, kun se on keski-ikäinen eli noin kaksikymmenvuotias. Huopakattopinnoite antaa katolle suojaa sammaleilta ja auringolta, mitkä ovat bitumikaton pahimmat viholliset (jaetulla ykkössijalla). Muita huopakattohuoltoja, joilla voidaan estää katteen halkeilu ja saumavuodot, ovat katon ilmapuhallus ja sammaleiden kemiallinen poistaminen.

Puolivuosittainen kuntotarkastus voi kertoa yhtä ja toista peltikaton kunnosta. Kun aaltopeltikatto, lukkosaumakatto, tiilikuvioinen peltikatto tai vaikkapa konesaumakatto tarkastetaan ammattilaistemme toimesta, tulevat kaikki puutteet ja muutokset huomattua ajoissa. Katolla voi olla ruostetta, mikä tulee poistaa, jotta se ei tekisi kattoon esimerkiksi reikiä. Ruostumista ehkäistään puhdistamalla katto usein, sekä paikkamaalaamalla mahdolliset naarmut. Muutamaan otteeseen koko katto kannattaa huoltomaalata.

Kattotarkastajamme huomaamat muutokset voivat liittyä myös törröttäviin peltikattonauloihin, joiden juuresta voi päästä vettä katon alle. Kattopelti voi jopa irrota, jos se ei ole kunnolla kiinni, joten huonossa kunnossa olevat naulat tulee vaihtaa kateruuveiksi. Vaikka kattopellit olisi asennettu ruuveilla, kannattaa katon kiinnityskohdat kuntotarkastaa säännöllisesti, sillä aika voi kuluttaa ruuvien tiivisteet. Jollei tiiviste suojaa kunnolla katossa olevaa reikää, voi katon alle päästä sade- tai sulamisvettä.

Pakkasrapautuminen, auringossa tapahtuva kuivuminen ja ruostuminen ovat vanhempien ulkokattojen ongelmia. Tämä ei silti tarkoita sitä, etteikö aivan uusikin katto voisi alkaa vuotaa. Silloin kattovuodon takana saattaa olla jokin asennusvirhe. Yhtä hyvin syy voi löytyä myös talven rasituksista tai myrskytuulista – ne voivat saada katon vuotamaan sen iästä riippumatta.

Myrskytuuli voi irrottaa kattopellit, peltilistat, vesikourut ja alastuloputket, piipunhatun, kattosillan tai oikeastaan minkä tahansa, mihin se keksii tarttua. Kun katosta irtoaa jotain väkipakolla, syntyy reikiä ja repeämiä, joista katto voi vuotaa. Kattotarkastuksen aikana on hyvä tarkastaa kaikki kiinnitykset ja saumatkin, jotta tuuli ei pääsisi puhaltamaan vesikatteen alle, mutta kaikkia myrskyvaurioita ei saada ehkäistyiksi.

Talvisia rasituksia aiheuttavat pakkanen, lumen paino, lumimassojen liikehdintä sekä jää. Pakkasrapautuminen on pahinta leutoina talvina, kun vesi jäätyy ja sulaa aina vain uudestaan lämpötilan vaihdellessa pakkasesta plusasteisiin.

Lumen paino voi johtaa kattovuotoon jonkin liitoskohdan, kuten kattoikkunan, luota. Myös jiiri voi alkaa vuotaa lumimassojen painon kuormittamana. Vaurioita voi syntyä myös silloin, kun kattolunta putoaa katolta. Lapetta pitkin liukuva lumimassa voi vähintäänkin naarmuttaa kattoa, mutta se saattaa myös kiskoa mukaansa erilaisia kattotarvikkeita ilmanvaihtoputkista aurinkopaneeleihin.

Painavaan lumikuormaan ja pudota uhkaaviin lumimassoihin tepsii lumenpudotus. Jotta lumet eivät uhkaisi pudota katolta (mikä voi aiheuttaa sangen vaarallisia tilanteita), tulee kaltevan katon reunalle asennuttaa rivi lumiesteitä.

Entä miten jää voi saada katon vuotamaan? On helppo tajuta, että jää voi pudota alas, ja se kannattaa poistaa sen takia. Mitä tekemistä kattojäällä on kattovuotojen kanssa? No, jos katon reunalla on jäätä, voi se estää lumen sulamisesta syntyvän veden poistumisen, ja katolle jumiin jäävät vedet voivat alkaa tihkua katon saumojen läpi. Kattokaivon jäätyminen voi aiheuttaa tasakatolle varsinaisen lammen, ja sen seurauksena tasakatto voi vuotaa.

Kattovuoto voi johtua myös vanhoista läpivienneistä, ja niistä kerromme sinulle seuraavaksi. Läpivientivuotojenkin ehkäisemisessä auttaa se, että katto tarkastetaan aina puolen vuoden välein.

Katto vuotaa piipun juuresta – Kattovuoto savupiipun kohdalla ansaitsee nopean ja luotettavan korjauksen

Niin paritalon kuin vapaa-ajan rakennuksenkin katto voi vuotaa savupiipun kohdalta. Savupiippu on yksi tyypillisimmistä katon läpivienneistä. Muita tavallisia kattoläpivientejä ovat antennit ja ilmanvaihtohormit.

Mikä tahansa katto voi vuotaa jonkin läpivientinsä kohdalta. Yhtä hyvin kattovuodon voi aiheuttaa sauma, jiiri, kattoreikä tai myrskyvaurio. Kaikki kattovuodot tulee paikata nopeasti, ja kattokorjaajan on hyvä tietää, mitä tekee. Näin ongelma(t) saadaan ratkaistua kerralla, eikä katon tarvitse pelätä vuotavan taas kohta uudelleen.

Myös piipunjuurivuoto ansaitsee nopean ja luotettavan ammattitaitoisen korjauksen. Tilaa meidät Kirkkonummelle korjaamaan kattovuoto savupiipun kohdalta, niin katto tulee varmasti hyvään kuntoon.

Jos vuotavaa piipun juurta aletaan korjata kattovuodon ollessa vielä tuore, voi vesikaton tiivistys riittää. Vesikaton alla olevan aluskatteen on tarkoitus viedä vuotovedet pois kattorakenteiden kimpusta. Vaikka vesikaton tiivistys piipun juuresta on ammattilaisillemme varsin pienimuotoinen kattourakka, tarjoamme kaupan päälle koko katon kunnon tarkastuksen – näin saataisiin tieto muistakin paikkaus- tai huoltotarpeista.

Jos piipun juuresta vuotavat sade- tai sulamisvedet ovat jo päässeet kastelemaan katon alla olevat rakenteet, aloitamme aluskatteen paikkaamisen ja kosteusvaurioiden kunnostamisen. Kastuneet kattorakenteet on saatava kuiviksi, ja märkien eristevillojen tilalle pitää tuoda kuivia.

Aluskatteen toimintakuntoon saattaminen voi tarkoittaa vaikka sen osittaista uusimista. Samalla on mitä parhain tilaisuus pellittää savupiippu. Savupiippu, minkä kattopeltiseppämme ovat pellittäneet mittojen mukaan, on hyvin suojassa kosteudelta ja rapautumiselta – puhumattakaan siitä, miten hyvin peltisepäntyönä tehty pellitys ehkäisee piipun juuresta alkavia kattovuotoja.

Onhan piipunhattu kunnossa? Sadehattu on tärkeä suoja savuhormille. Sillä ei ole mitään tekemistä piipunjuurivuotojen ehkäisemisessä, mutta nokipaloilta se suojaa erinomaisella tavalla.

Kattoikkuna, kattovalokupu tai kattoluukku vuotaa – Kattoläpivientejä ei silti tarvitse vältellä

Alkuvaiheessa korjatusta kattovuodosta ei ehdi koitua enempää vaivaa tai murhetta. Katon puolivuosittaisten kuntotarkastusten avulla uusiin peltikatto-, huopakatto- tai peltikattovuotoihin on helppo puuttua ajoissa. Kun katto tarkastetaan näin säännöllisesti, voidaan useimmat kattovuodot jopa ehkäistä.

Paritalon, rivitalon tai esimerkiksi omakotitalon kattotarkastuksen yhteydessä tarkastamme huolellisesti kaikki katon yksityiskohdat, myös erilaiset läpiviennit. Voi olla, että kattoikkuna, kattoluukku tai kattovalokupu vuotaa Kirkkonummella.

Vaikka kattovuoto saatetaankin paikallistaa jonkin kattoläpiviennin kohdalta alkaneeksi, ei kattoikkunan tai muun kattoläpiviennin asentamista tarvitse jättää väliin. Kattoläpivientejä voidaan asentaa koska tahansa. Jos katolta tuntuu puuttuvan jotain olennaista, ei tarvitse jäädä odottamaan seuraavaa kattoremonttia. Ota yhteyttä meihin, niin asennamme kattoluukun tai vaikkapa kattovalokuvun paikoilleen.

Ammattitaidolla asennettu ja eristetty kattoikkuna tai muu vastaava läpivienti on todella tiivis. Se pitää lämmön sisällä, mutta sadevedet ulkopuolella.

Vaikka kattoikkunat, kattoluukut ja muut läpiviennit olisi asennettu kaikkien taiteen sääntöjen mukaisesti, tulee ne kuntotarkastaa kaksi kertaa vuodessa (eli katon tavanomaisen kevät- ja syystarkastuksen yhteydessä). Näin vääntyneisiin pellityksiin ja kuluneisiin tiivisteisiin päästään puuttumaan, ennen kuin on liian myöhäistä.

Katon kevät- ja syystarkastuksien yhteydessä ammattilaisemme haluavat käydä myös kattosi alla. Sitä kautta selviää aluskatteen kunto. Oikein asennettu aluskate on nostettu ylös jokaista kattoläpivientiä vasten. Kun aluskate on vielä kauttaaltaan ehjä, antaa se parhaan mahdollisen suojan katon vesivahingoilta, vaikka jokin katon läpivienneistä rupeaisikin vuotamaan.

Tämä tarkoittaa sitä, että vaikka katto vuotaisi kattoluukun, kattoikkunan tai kattovalokuvun kohdalta, katon alla olevat puurakenteet ja lämpöeristeet säilyisivät kuivina. Katon korjaaminen on tuollaisessa tapauksessa huokeaa ja nopeaa.

Katon läpivienti vuotaa – Kattovuoto antennin, ilmanvaihtoputken, viemärintuuletusputken kohdalla ja se, miten se huomataan

Peltikaton, palahuopakaton ja betonitiilikaton läpivientejä ajatellessa mieleen saattaa juolahtaa ensimmäisenä savupiippu. Seuraavaksi sitä saattaa ajatella kattoikkunaa tai kattovalokupua, kenties myös kattoluukkua. Katolla voi olla monia muitakin läpivientejä – savupiippua ja kattoikkunaa huomattavasti pienempiä.

Omakotitalon, huvilan tai vaikkapa rivitalon katolla törröttää todennäköisesti TV-antenni. Lisäksi katolta voi löytyä viemärintuuletusputki ja ilmanvaihtoputkia.

Koska kattoläpivienti voi olla väärin asennettu tai kuluneet vuosikymmenet ovat voineet kuluttaa sen tiivisteet käyttökelvottomiksi, voi katto alkaa vuotaa jonkin läpiviennin kohdalta. Katto voi vuotaa vaikkapa juuri antennin, viemärintuuletusputken tai ilmanvaihtoputken kohdalta.

Jos aluskate on asennettu oikein (eli sitä on nostettu kaikkia katon läpivientejä vasten), ei kattovuoto pääse kastelemaan katon alapuolisia osia. Jotta katon vesivahinkoa ei syntyisi, pitää kattovuoto paikata jo alkuvaiheessa, sillä aluskatekin voi ylikuormittua ja pettää.

Miten huomata katon läpiviennin kunnon heikkeneminen ja sen kohdalta alkanut vesivuoto Kirkkonummella? Asiaa ei huomaa, ellei jokaista tasakaton, pulpettikaton tai esimerkiksi mansardikaton läpivientiä tarkasta ihan vierestä. Suosittelemme, että kattotarkastukset ajoitettaisiin aikaiseen kevääseen ja myöhäiseen syksyyn – joka vuosi. Katon kunnon tarkastus antaa tietoa muistakin asioista kuin siitä, missä kunnossa antennin, kattoikkunat ja muut katon läpiviennit ovat. Se kertoo, onko katto vailla jotain huoltotoimenpidettä ja onko katolla reikiä. Kuntotarkastus kertoo kaiken olennaisen myös sadevesijärjestelmän toiminnasta ja siitä, miten välikatto tuulettuu.

Jos katon alta löytyy kosteutta, ei ole sataprosenttisen varmaa, että katto on vuotanut. Tarkastamme, onko kyse tiilikatto-, peltikatto- tai huopakattovuodosta vaiko asunnosta peräisin olevasta lämmöstä ja kosteudesta. Sisätiloista kohoaa poikkeuksetta jonkin verran lämpöä ja kosteutta, ja jos niitä ei saada tuuletettua pois katon alta, voivat ne pisaroitua. Kondenssivesipisarat voivat kastella kattorakenteet ja eristeet. Jotta kattorakenteet eivät tuhoutuisi, teemme tarjouksen kondensoitumista ehkäisevistä toimenpiteistä, kuten katon lisäeristyksestä, katon IV-töistä (esimerkiksi uusien ilmanvaihtokanavien ja alipainetuulettimen asentamisesta) tai aluskatteen osittaisesta uusimisesta.

Katto vuotaa jiirin, eli sisätaitteen, kohdalta – Korjausurakassa voidaan tarvita erikoistyökaluja

Yksi kaikista niistä kohdista, joista talon katto voi alkaa vuotaa Kirkkonummella, on katon sisätaite. Sisätaitetta kutsutaan myös jiiriksi, ja se tarkoittaa sitä kohtaa, missä lappeet kohtaavat. Jiiri on lähtökohtaisesti tiivis ja toimiva, jos katto on asennettu alan ammattilaisten toimesta. Meidän kattopalvelumme on luotettava valinta niin tiilikattojen, huopakattojen kuin peltikattojenkin asentamiseen – meiltä luonnistuvat niin jiirit kuin läpiviennitkin.

Osaamme asentaa myös tiili-, huopa- ja peltikattojen aluskatteet. Aluskatetta tarvitaan estämään kattorakenteiden kastuminen. Aluskate on olemassa muun muassa siltä varalta, että katto vuotaa jiirin kohdalta. Oikein limitetty aluskate tarjoaa huolettomia vuosia toimivan katon alla.

Jos vesikatto vuotaa jiirin kohdalta tai aluskate onkin asennettu väärin, ota yhteyttä. Me korjaamme jiirin ja sen alla olevan aluskatteen.

Jiirin korjaamisessa voidaan tarvita erikoistyökaluja, joita ei ihan jokaisessa työkalupakissa olekaan. Jiirin kohdalta löytyvät rikkinäiset tiilet on uusittava, mutta uudet tiilet tulee osata mitoittaa ja leikata timanttilaikalla. Tämä ei ole mitään lasten leikkiä, joten luota parhaisiin ammattilaisiimme tässä(kin) tiilikattotyössä Kirkkonummella. Korjaamme asiantuntevasti myös pelti- ja huopakattojen jiirit.

Eräs syy sille, miksi katto saattaa vuotaa jiirin kohdalta, on kattolumi. Tuuli voi kuljettaa katolla olevaa lunta. Katon muissa osissa saattaa olla lunta vain vähän, mutta jiirin kohdalle sitä voi kinostua aika lasti. Lumenpoisto estää jiirin vaurioitumisen ja jiirin kohdalta alkavan kattovuodon.

Lumen painon ja sen liikkeiden lisäksi jiiri kuluu jään, veden sekä pienen ajan sisällä nopeasti tapahtuvien ulkolämpötilavaihteluiden takia. Se, missä kunnossa katon sisätaite oikein on, tulisi tarkastaa kaksi kertaa vuodessa – näin jiiriä päästään tiivistämään ennen kattovuotoa.

Kattoremontit

Katon korjaukset

Kattohuolto

Kattotyöt