Kattoremontti Sipoo

Teemme Sipoossa kattoremontit kaikille kattotyypeille. Takuutyönä tehtävät peltikattoremontit, tiilikattoremontit ja huopakattoremontit ovat Plus Kattopalvelun erikoisalaa. Kattoremontti voi olla täydellinen, koko katon uusimisen sisältävä kattosaneeraus tai pienempi osittainen kattoremontti tai kattokorjaus. Kattohuolto varmistaa maksimaalisen käyttöiän katolle. Kattopalvelumme pitävät sisällään myös kaikki kattohuollot Sipoossa.

Katon elinkaari ja käyttöikä

Itse katemateriaalin laatu on tärkeä tekijä katon käyttöiän kannalta. Kattohuollot ja paikalliset olosuhteet vaikuttavat kuitenkin myös olennaisesti katon elinkaaren pituuteen. Hyvin ja ajallaan huollettu katto voi kestää jopa vuosikymmeniä pidempään, kuin huoltamatta jätetty katto. Esimerkiksi katon huoltomaalaus voi lisätä katon käyttöikää useilla vuosilla. Pohjoisen vaihtelevissa sääolosuhteissa katot joutuvat koville. Metsäisellä tontilla olevan rakennuksen katolle kertyy helposti lehtiä ja neulasia, jotka estävät veden virtausta. Jos kattoa ei harjata riittävän usein, voi kosteus katolla aiheuttaa ruostumista tai kattotiilien rapautumista ja näin lyhentää katon käyttöikää. Kun vanhan katon kattorakenteet ja vesikate alkavat olla niin huonossa kunnossa, että kattokorjauksilla ja kattohuolloilla ei enää saavuteta katon käyttöiän kasvua, alkaa olla kattoremontin aika. Silloin kannattaa muistaa, että kattoremontti lisää asumisviihtyisyyttä, kun tietää, että katto toimii taas huolettomasti vuosikymmeniä. Myös asunnon arvo nousee kattoremontissa.

Peltikattoremontit Sipoossa

Peltikattojen päätyyppejä ovat konesaumakatot ja profiilipeltikatot. Profiilipeltikatoissa on valittavana monen muotoisia kattopeltimuotoja. Konesaumakatot taas sopivat myös monimuotoisille katoille. Teemme Sipoossa kaikenlaisia peltikattoremontteja. Joissakin tapauksissa uuden peltikaton voi asentaa vanhan katteen päälle. Jos esimerkiksi vanhan huopakaton aluslaudoitus on hyvässä kunnossa, eikä katolla ole ollut vesivuotoja, voidaan kustannuksissa säästää tekemällä peltikattoremontti vanhan katteen päälle. Silloin vanhan katteen purkutyö jää kokonaan pois. Näin katolle muodostuu kaksi vesitiivistä elementtiä: vanha huopakatto ja uusi aluskate.

Profiilipeltikattoremontti – Eri muotoiset kattoprofiilit

Profiilipeltikatot tehdään muotoilluista kattopelleistä. Eri muotoisia kattopeltejä on useita. Nykyisin suosittuja ovat tiilikattoja jäljittelevät tiilikuvioinen profiilipeltikatto ja kruunupoimullinen peltikatto. Saatavana on myös esimerkiksi erilaisia poimukattoja, joissa kulkee eräänlaiset urat koko kattopellin pituudelta. Aaltopeltikatoilla poimut ovat yleensä pyöristettyjä. Pystysaumakatossa on käytetty profiilikattopeltejä, joissa suorien peltilevyjen reunoilla on pystymalliset lukkopontit. Pystysaumakatot muistuttavat ulkonäöltään hieman konesaumattuja rivipeltikattoja. Profiilipeltikattojen kattopellit liitetään toisiinsa yleensä lukkosaumapontilla. Profiilikattopellit ovat yleensä myös valmiiksi pinnoitettuja, joten profiilipeltikattojen asentaminen on suhteellisen nopeaa.

Konesaumakatto | saumattu rivipeltikatto

Saumakattoja kutsutaan nykyisin useimmiten konesaumakatoiksi, koska kattopeltien saumat tehdään nykyisin yleensä saumauskoneella. Konesaumakatot tehdään liittämällä noin 50 cm leveitä kattopeltejä toisiinsa kaksinkertaisella saumalla eli tuplasaumalla. Konesaumakaton saumat ovat täysin vesitiiviitä. Konesaumakaton etuna on se, että katon asentamiseen ei tarvitse tehdä yhtään reikää, vaan kattopellit kiinnitetään kattoruoteisiin saumojen sisään jäävillä kiinnikkeillä. Katon läpiviennitkin, kuten savupiippu ja ilmastointihormit pellitetään kiinteäksi osaksi muuta kattoa. Konesaumakaton vesitiiviys onkin omaa luokkaansa verrattuna muihin peltikattotyyppeihin. Konesaumakatot tehdään yleensä galvanoidusta teräspellistä, joka kestää erittäin hyvin korroosiota. Galvanoidun eli kuumasinkityn kattopellin voi maalata vasta 2-3 vuoden päästä asennuksesta, kun kattopelti on hapettunut riittävästi ulkoilmassa. Konesaumatut rivipeltikatot ovat erittäin pitkäikäisiä.

Tiilikattoremontit Sipoossa

Tiilikatto on hyvin maisemaan sopiva klassisen kaunis kattotyyppi. Tiilikatot ovat pitkäikäisiä ja hiljaisia katteita. Hyvin hoidetun tiilikaton käyttöiäksi muodostuu helposti 50-60 vuotta. Tiilikattoihin käytetään sekä perinteisiä savikattotiiliä, että nykyaikaisia betonikattotiiliä.

Kattotiilityypit | Betonikattotiili vai savikattotiili?

Muodoiltaan savikattotiilet ja betonikattotiilet ovat samanlaisia. Eroja löytyy kuitenkin savitiilen ja betonitiilen ulkonäössä ja ominaisuuksissa. Betonikattotiiliä on saatavana monen värisinä. Läpivärjättyjä betonikattotiiliä valmistetaan lisäämällä betonimassaan väripigmenttejä. Usein betonikattotiilet myös pinnoitetaan jo tehtaalla. Betonitiilikatot kuitenkin haalistuvat vääjäämättä auringon uv-säteilyn vaikutuksesta. Betonitiilikatot voidaan kuitenkin huoltomaalata useammankin kerran elinkaarensa aikana. Savikattotiiliä pidetään hieman kestävämpinä betonitiiliin verrattuna. Savikattotiilet valmistetaan polttamalla luonnon savesta puristettu kattotiili korkeassa lämpötilassa. Savikattotiilet ovatkin oikeastaan terrakottakeramiikkaa. Savitiili saa terrakotanpunaisen värinsä polttoprosessin aikana. Värisävyyn voidaan vaikuttaa ruiskuttamalla savitiiliaihion pintaan mineraalioksideja ennen kattotiilen polttoa. Savitiilikaton väri säilyy haalistumatta koko elinkaarensa ajan. Savitiilen luontainen väri vain syvenee kattotiilien vanhetessa. Savitiilikattoa ei tarvitse huoltomaalata elinkaarensa aikana, mutta sen voi käsitellä värittömällä suoja-aineella, joka suojaa kattotiiliä rapautumiselta ja kasvustoilta.

Milloin on tiilikattoremontin aika?

Elinkaarensa loppupuolella kattotiilet haurastuvat ja rapautuvat. Syynä on kattotiilien huokoisuus. Kattotiilien huokosiin pääsee kulkeutumaan vettä, joka vuoroin jäätyy ja sulaa tiilen rakenteessa. Vuosikymmenten aikana kattotiili rapautuu hiljalleen. Jos haljenneita tai lohjenneita kattotiiliä tavataan katolla säännönmukaisesti, on merkki tiilikattoremontin tarpeesta. Tiilikattoremonttia ei kannata lykätä liikaa, sillä rikkoutuvat kattotiilet aiheuttavat kattovuotoriskin vesikatolla. Kysy arvio Plus Kattopalvelun tiilikattoremontista juuri sinun katollasi.

Huopakattoremontti Sipoossa

Huopakatto sopii monenlaisiin rakennuksiin. Huopakattoremontteja tehdäänkin pienistä piharakennuksista teollisuushalleihin. Huopakatot ovat hiljaisia ja joustavia. Elastisuutensa vuoksi huopakaton voi asentaa myös monimuotoiselle katolle. Huopakatto voi olla laatoista rakennettu palahuopakatto tai rullatavarana toimitettavista bitumikermilaaduista asennettu tiivissaumakatto. Kolmirimakatteessa huopakermien saumat nostetaan rimoilla ylös, jolloin saumoihin ei kerry vettä.

Aluskermi | Alushuovan asennus

Ennen uusien kattohuopakerrosten asentamista, tulee katon aluslaudoitus tarkastaa ja korjata tarpeen mukaan. Aluslaudoituksen kunto saadaan selville, kun vanha kate puretaan. Usein aluslaudoitusta joudutaan korjaamaan paikallisesti, jos vanhalla katolla on ollut vesivuoto. Kun aluslaudoitus on korjattu ja kaikki vanhat huopanaulat on poistettu alusrakenteista, asennetaan koko katon alalle vesitiivis alushuopa. Alushuoparakenteesta tulee tiivis, kun aluskermit limitetään ja kiinnitetään kattoon kumibitumiliimalla. Katon savupiipun läpivienti tehdään vesitiiviiksi nostamalla alushuopaa piipun juuresta vähintään 30 cm korkeudelle savupiippua vasten. Muiden kattoläpivientien osalta vesitiiviys varmistetaan käyttämällä kullekin kattotuotteelle tarkoitettua läpivientitiivistettä.

Palahuopakatto

Palahuopakatot kootaan kattolaatoista, jotka ovat muodoltaan monikulmaisia, suorakaiteen muotoisia tai aaltojen muotoisia. Latomalla bitumikattolaattoja limittäin kattopinnalle, saadaan aikaan näyttäviä geometrisiä kuvioita toistava kattopinta. Palahuopakatot sopivat katoille, joiden kaltevuus on 1:5 tai jyrkempi. Jyrkillä katoilla palahuopakaton näyttävät kuviot tulevat parhaiten esille. Bitumikattolaatoissa on liimapinta, jonka ansiosta kattolaattojen latominen on helppoa. Kattobitumilaatat kiinnitetään kuitenkin kumibitumiliimaa ja huopanauloja käyttäen.

Tiivissaumakatto

Tiivissaumakatot valmistetaan rullatavarana toimitettavista bitumikermilaaduista joko kaksikerroskatteena tai yksikerroskatteena. Yksikerroskatetta ei suositella muihin, kuin erittäin jyrkille katoille, joista vesi valuu varmuudelta pois nopeasti. Kaksikerroskatteen kaksi kattohuopakerrosta asennetaan niin, että ylemmän ja alemman bitumikermin saumat osuvat eri kohtiin. Näin katteesta tulee mahdollisimman tiivis. Kattohuovat voivat olla itseliimautuvia, jolloin kiinnitys varmistetaan myös bitumikermien limityksien alle jäävillä huopanauloilla. Bitumikermeillä on useita tuoteluokkia. Kattohuovan tuoteluokka valitaan remontoitavan katon kaltevuuden mukaan. Kiinnitystävat voivat olla kylmäliimaus kumibitumiliimalla, kuumaliimaus bitumiliimalla ja hitsaus. Kattohuopien kuumaliimaus ja hitsaus tehdään kaasuliekin avulla. Tällaisia kattohuopia asennettaessa, kattoasentajalla tulee olla kattotulityökoulutus ja voimassa oleva tulityökortti.

Kattovauriokorjaukset Sipoossa

Vesivuotoriskin vuoksi kattovauriot olisi syytä korjauttaa mahdollisimman nopeasti, jotta lisävahingoilta vältytään. Äkillisiä kattovaurioita syntyy tavallisimmin talvella liian suurten lumikuormien vaurioittaessa kattorakenteita tai kattotuotteita. Myös myrskyt aiheuttavat kattovaurioita. Myrskyvauriot voivat syntyä kovien tuulten irrottaessa kattopeltejä, kattotiiliä tai kattohuopia. Myös myrskyjen kaatamat puut ja pudottamat oksat voivat tehdä pahaa jälkeä katolla. Hitaasti syntyviä kattovuotoja aiheuttavia kattovaurioita ilmenee esimerkiksi katon läpivientitiivisteiden tai kateruuvien tiivisteiden hapertuessa. Jos kattotarkastuksia ei tehdä huolellisesti, voivat tällaiset pienet kattovuodot jäädä huomaamatta pitkäksi aikaa. Silloin kosteuden aiheuttamat kattorakenteiden vauriot voivat olla mittavia. Kattoturvatuotteiden kiinnikkeet, kateruuvien tiivisteet ja läpivientitiivisteet olisivatkin ensiarvoisen tärkeitä kattotarkastuksen tarkastuskohteita. Kattovauriotilanteissa ota nopeasti yhteys Plus Kattopalveluun.

Rikkinäisten kattotiilien vaihto Sipoo

Kattotiilien rikkoutumisia tapahtuu yleensä vanhoilla katoilla. Kattotiilet nimittäin haurastuvat ja rapaantuvat vuosikymmenten jälkeen. Rapautuminen aiheutuu veden kulkeutuessa kattotiilen huokoiseen rakenteeseen. Veden vuoroin jäätyessä ja sulaessa kattotiili hiljalleen rapautuu. Koska rikkoutunut kattotiili voi aiheuttaa kattovuodon, kannattaa rikkinäiset tiilet vaihtaa uusiin mahdollisimman nopeasti. Plus Kattopalvelun kattokorjaajat tekevät rikkoutuneiden kattotiilien vaihtotyöt Sipoon alueella nopeasti ja ammattitaitoisesti.

Kattohuollot Sipoossa | Hyvin huollettu katto kestää pidempään

Oikein huolletun ja hyvin hoidetun katon ja huoltamattoman katon käyttöiässä voi olla kymmenien vuosien ero. Säännöllisesti huollettu katto on myös huoleton koko elinkaarensa ajan. Kattopalvelumme Sipoossa sisältävät kaikki kattohuoltotyöt.

Katon huoltomaalaus Sipoossa

Huoltomaalaus suojaa peltikattoa ruostumiselta. Tiilikatoilla huoltomaalauksena tehty uusi pinnoite suojaa kattotiiliä rapautumiselta ja uv-säteilyltä. Huoltomaalaus suojaa myös huopakattoa mm. kasvustojen muodostumiselta. Eri kattotyypeille käytetään kullekin katteelle tarkoitettuja kattomaaleja. Huoltomaalaamalla katto säännöllisesti, voidaan katon käyttöikää pidentää jopa kymmenillä vuosilla.

Katon harjaus ja kattopesu

Varsinkin jos tontilla on paljon puita, muodostuu katolle helposti paksu kerros lehtiä, neulasia ja muuta roskaa. Biomassa sitoo sadevettä itseensä ja estää veden poistumisen katolta. Katolle sitoutunut kosteus aiheuttaa peltikatoilla ruostumista tai maalipinnan kulumista. Tiilikatoilla kattotiiliin imeytyvä kosteus taas edistää kattotiilien rapautumista. Kosteus edistää myös kasvustojen kasvamista kaikilla kattopinnoilla. Lehdet ja neulaset kannattaisikin harjata pois katolta säännöllisesti. Kattohuoltajamme tekevät Sipoossa kattojen harjauksia käyttäen mm. tehokkaita moottoroituja harjakoneita. Näin katon harjaus on nopeaa ja tehokasta. Kattopesulla katolta saadaan puhdistettua myös levät, noki ja muu lika. Kattopesuaineet myös suojaavat kattoa uusien kasvustojen muodostumiselta kuihduttamalla itiöt myös katemateriaalien huokosista.

Sammaleet pois katolta sammaleentuhokäsittelyllä

Jos kattopesut ja katon harjaukset ovat unohtuneet ja katolle on muodostunut sammalpeite, voidaan kasvustot poistaa tehokkaalla kasvustontuhokäsittelyllä. Sammaleenpoistokäsittely aloitetaan irrottamalla katolta kaikki mekaanisesti irtoava kasviaines harjaamalla. Sammaleenpoistoaine levitetään sen jälkeen katolle. Luonto hoitaakin sitten loput. Kasvustot kuihtuvat ja putoavat seuraavina kuukausina pois katolta sateiden ja tuulten mukana. Sammaleentuhokäsittelyssä käytettävät kasvustonestoaineet ovat ympäristölle vaarattomia ja ne biohajoavat täydellisesti. Sammaleentuhokäsittelyn voi tehdä kaikille katetyypeille. Kasvustonestokäsittely pitää sammalet ja muut kasvit poissa katolta useiden vuosien ajan.

Vesikourujen puhdistus Sipoossa

Syksyiseen katon harjaukseen kannattaa yhdistää myös vesikourujen puhdistus. Tukkiutuneet räystäskourut ovat vakava uhka talon rakenteille. Jos sadevesi ei pääse kulkemaan tukkeutuneita vesikouruja pitkin syöksytorviin ja pihakaivoon, on uhkana veden päätyminen rakennuksen seinärakenteisiin. Seinärakenteisiin voi muodostua hometta tai tulla muita kosteusvaurioita. Plus Kattopalvelu tekee räystäskourujen puhdistuksia ja kattoharjauksia koko Sipoon alussa.

Lumenpudotukset Sipoossa

Runsaslumisina talvina kattorakenteet voivat joutua koville lumipeitteen painosta. Katolta pudotessaan lumi- ja jäämassat voivat vaurioittaa kattoturvatuotteita ja vesikattoa. Myös ihmiset talon vierillä ovat vaarassa lumen ja jään pudotessa hallitsemattomasti katolta. Liukkaalla katolla työskentely on riskialtista ja väärin tehdyt lumenpudotukset voivat vaurioittaa vesikattoa. Siksi lumenpudotus kannattaa jättää mieluiten alan ammattilaisten tehtäväksi. Plus Kattopalvelun kokeneet kattohuoltajat tekevät lumenpudotukset Sipoossa nopeasti ja turvallisesti.

Kattotuotteiden ja sadevesijärjestelmän huolto

Tärkeitä tarkastus- ja huoltokohteita katolla ovat läpivientitiivisteet ja kateruuvien tiivisteet. Tiivisteet hapertuvat ajan saatossa. Hapertuneet tiivisteet voivat aiheuttaa vesivuotoja katolle. Siksi tiivisteet tulee vaihtaa riittävän ajoissa. Kattoturvatuotteiden kiinnitykset tulee myös tarkastaa ja kiristää säännöllisesti. Löystyneet kattotuotteiden kiinnitykset voivat aiheuttaa kattoturvatuotteen irtoamisen lumimassojen painosta. Silloin myös vesikate todennäköisesti vaurioituu. Vesikourujen kiinnikkeiden tarkastus ja huolto sekä räystäskourujen kaatojen säätäminen kuuluu katon perushuoltoihin.

Kattotuoteasennukset Sipoossa

Plus Kattopalvlu myy ja asentaa kaikkia kattoturvatuotteita varusteineen Sipoossa. Teemme myös katon läpivientejä vaativat kattotuoteasennukset, kuten ilmastointiputkien, huippuimurien, antennien, kattoluukkujen ja kattoikkunoiden asennukset pellityksineen.

Muut kattotyöt Sipoo

Edellä mainittujen kattoremonttien, kattokorjausten ja kattohuoltojen lisäksi, katoilla tehdään monia muitakin kattotöitä. Plus Kattopalvelun kattopalvelukokonaisuus pitää sisällään kaikki mahdolliset kattotyöt. Soita ja kysy lisää kattoasiantuntijoiltamme. Löydämme varmasti ratkaisun kaikkiin eteen tuleviin katto-ongelmiin.

Katon korotus ja kattomuodon muutos

Plus Kattopalvelu tekee Sipoossa myös vaativia katon korotuksia ja kattomuodon muutostöitä. Kattoa voidaan korottaa kattoremontin yhteydessä jopa kokonaisen kerroksen verran. Tyypillisesti kattoa korotetaan, kun talon ullakkokerros halutaan ottaa hyötykäyttöön. Huonekorkeuden kasvaessa ullakolla, voidaan ullakolle rakentaa esimerkiksi asuintiloja. Kattoremontissa voidaan myös kattomuotoa muuttaa. Esimerkiksi tasakatto voidaan muuttaa harjakatoksi.

Yläpohjan lisälämmöneristysremontti

Yläpohjan lämmöneristeitä lisäämällä voidaan asunnon energiankulutusta pienentää huomattavasti. Lämpö haihtuu rakennuksesta suurimmaksi osaksi juuri yläpohjan läpi vesikatolle. Siksi lisälämmöneristys yläpohjassa on tehokas keino vähentää lämpöhävikkiä asunnossa. Yläpohjassa tulee kuitenkin olla riittävästi tilaa, jotta myös yläpohjan tuuletus toimii kunnolla lisälämmöneristyksen jälkeenkin.

Peltisepäntyöt katolla

Kattopeltiseppämme tekevät kaikki kattojen pellitystyöt, kuten esimerkiksi piipunpellitykset, kattoikkunoiden pellitykset sekä muiden muassa harjapeltien, tippapeltien, myrskypeltien ja jiiripeltien asennukset.

Katon, räystäiden ja ulkoverhoilun laudoitustyöt

Kattoremontissa vaihdetaan yleensä myös räystäslaudat, räystäiden aluslaudat ja katon päätylaudoitukset. Plus Kattopalvelu tekee Sipoossa kaikkia katon, räystäiden ja myös ulkoverhoilun laudoitusten uusimisia, korjauksia ja huoltomaalauksia myös erillispalveluna.

Kattotarkastus erillispalveluna

Kattotarkastuksia tehdään aina kattoremonttien, kattokorjausten ja kattohuoltojen yhteydessä. Kattotarkastuksen voi tilata myös erillisenä palveluna Plus Kattopalvelusta. Kattoasiantuntijan tekemän kattotarkastuksen perusteella voidaan tehdä katon huoltosuunnitelma ja ajoittaa kattoremontit. Kattotarkastuksessa selviää kaikki katolla olevat viat, puutteet ja riskitekijät.