Kattoremontit, huollot ja korjaukset kaikille pelti-, tiili ja huopakatoille
Kattoekspertit palveluksessasi kaikissa pelti-, tiili -ja huopakattotöissä

Huopakaton huolto mahdollistaa kestävän ja kauniin katon

Huopakaton huolto on ylivoimaisesti sekä edullisin että tehokkain keino taata katteelle pitkä ja laadukas elinkaari. Huopakaton eli bitumikaton huolto tulee tarpeelliseksi monesta eri syystä. Kattoa kuluttavat auringon uv-säteily ja toistuvat lämpötilanvaihtelut. Sammal ja jäkälä pyrkivät pinttymään kattopintaan, ja sade- ja sulamisvesien sekä maatuvien lehtien aikaansaama kosteus samoin kuin talven lumi ja jää ovat kaikki suuria rasituksia kattopinnalle.

Huopakaton huollon tavoitteena on pitää katteen suojaavat ominaisuudet mahdollisimman hyvässä kunnossa. Jos huoltoa laiminlyödään tai lykätään tarpeettomasti, on seurauksena saumojen aukeilua, roskaantumista ja sammaloitumista katolla. Nämä taas aiheuttavat katteen reikiintymistä ja vesivuotoja, sekä aikaa myöten jopa laajempia kosteusvaurioita rakenteissa saakka. Katto ei enää ole toimintakykyinen, ja remonttitarve kasvaa turhaan yhä isommaksi ja kalliimmaksi. Huopakatto on syytä kunnostaa ajan tasalle mieluummin hieman ajoissa kuin liian myöhään!

Meiltä Plus Kattopalvelulta saat laadukkaasti ja luotettavasti kaikki huopakaton huoltotyöt rännien siivouksesta katon pinnoitukseen. Toteutamme pesut, puhdistukset, maalaukset ja korjaukset palahuopakatoille, bitumikermikatoille ja kolmiorimakatteille. Meiltä luonnistuu huopakaton huolto rakennukseen ja kattotyyppiin katsomatta: kohteitamme ovat yhtä lailla omakotitalot, rivitalot, autotallit kuin kesämökitkin, ja meiltä löytyy tarvittava kalusto ja osaavat tekijät myös korkeiden, jyrkkien tai kattomuodoltaan muuten haastavien kattojen huoltotöihin. Aina katolla liikkuessamme huolehdimme asianmukaisesta turvallisuudesta, ja varomme vaurioittamasta pehmeää kattohuopaa esimerkiksi kattopesua tai lumitöitä tehdessämme.

Hyvin huollettu huopakatto on tyylikäs, vedenpitävä ja luja, ja toimii erinomaisena suojana rakenteille sekä sisäilmalle. Meillä kattosi laitetaan kokonaisvaltaisesti kuntoon, sillä menimmepä katollesi kiristämään kiinnityksiä tai suorittamaan vuotopaikkausta, käymme aina koko katon tilanteen läpi ja huomioimme mahdolliset huoltotarpeet. Tekemämme kattotyöt voi yksityisasiakkaana hyödyntää verotuksessa kotitalousvähennyksen yhteydessä, ja saatavilla on joustavampi rahoitusmahdollisuus isompia projekteja ajatellen. Hiljainen, kevyt ja kaunis huopakate kannattaa pitää kunnossa, jotta isommat remontit eivät tule vastaan ennen aikojaan. Meiltä saat tehokasta, taloudellista ja taitavaa kattopalvelua ympärivuotisesti. Hellävaraisen huollon ja asiantuntevan käsittelyn avulla huopakatto voi kukoistaa – ota siksi yhteyttä ja pyydä tarjouksemme huopakaton huoltotöistä!

Huopakaton huolto
Huollettu huopakatto on siisti ja toimiva.

Huopakaton puhdistus ja rännien siivous luo hyvän pohjan huopakaton huollolle

Katon ja vesikourujen säännöllinen puhdistus kuuluu huopakaton tärkeimpiin perushuoltoihin. Kattohuovan epätasainen pinta kerää helpohkosti kaikenlaista roskaa itseensä: pudonneita lehtiä ja neulasia, siitepölyä ja likaa, puulämmitteisissä taloissa nokea ja tuhkaa. Jos katon puhdistusta laiminlyödään ja sille annetaan vain kasaantua tällaista kosteutta itseensä sitovaa ainesta, katon kuivuminen hidastuu tai jopa estyy. Kosteana pysyttelevä katto ja maatuva biomassa sen pinnassa taas luovat ihanteelliset olosuhteet sammaleelle tai muulle kasvustolle asettua taloksi. Kattoa nakertava ja liitoksia pilaava sammal puolestaan on ihan viimeinen asia, mitä huopakatolle halutaan.

Ollakseen tehokasta ja ennaltaehkäisevää huopakaton puhdistus tulisi toteuttaa vähintään kaksi kertaa vuodessa, joissain tapauksissa tiheämminkin katon olosuhteista riippuen. Esimerkiksi jos talon ympäristössä on paljon puustoa, josta lehtiainesta katolle kulkeutuu, tai jos rakennus on muuten suojaisassa paikassa, voi puhdistuksen tarve olla suurempi. Samoin tontin ilmansuunnat vaikuttavat: itään ja pohjoiseen suunnatut katonosat ovat yleensä varjoisammassa ja pysyvät kosteampina pidempään kuin paahteisemmat etelänsuuntaiset lappeet. Ennaltaehkäisevä katon huolto on vaivattomampaa ja tulee myös edullisemmaksi verrattuna huonoon jamaan ehtineen katon kunnostukseen.

Plus Kattopalvelu suorittaa huopakaton pesun ja puhdistuksen täsmäaineilla ja huopakatolle soveltuvin menetelmin. Huopakaton herkkä sirotepinta on tarkka siitä, miten sitä puhdistetaan, ja liian voimakas jynssäys, harjaus tai vedenpaine eivät sille sovi. Käytämme apuna roskien poistoon ilmapuhallinta tai erittäin pehmeää harjaa, ja ennen pesua varmistumme siitä, että mahdolliset epätiiviit saumat tai muut vuotokohdat on hoidettu kuntoon, ettei vesi päädy katon alusrakenteisiin. Säädämme vedenpaineen niin, ettei materiaalin herkkä pinta siitä kärsi. Sen sijaan kyytiä saavat roskat, oksat, lehdet, neulaset, humus sekä siitepöly ja muut tällaiset huopakattoa likaavat tekijät.

Viimeisenä vaiheena huopakaton puhdistuksessa siivotaan rännit, joihin lehtiä ja neulasia on myös pesun jäljiltä päätynyt. Roskaiset rännit tulvivat helposti yli kesän rankkasateiden aikana. Ylimääräinen aines ränneissä tekee niistä myös painavammat, jolloin kiinnikkeet rasittuvat, ja esteet ja tukkeumat putkissa aiheuttavat virhevirtauksia. Tukoksen vuoksi putkissa seisova vesi ruostuttaa rännejä, ja talvella se jäätyy aiheuttaen taas uusia ongelmia ohjaamalla sulamisvedet valumaan kourujen yli talon seinille. Aina, kun puhdistamme huopakattoa sekä sen vesikouruja, tarkistamme samalla katon yleisen kunnon. Käymme lisäksi läpi rännien kiinnitykset ja kaadon, jotta katolla on tarkoituksenmukaisesti toimiva sadevesijärjestelmä, joka ohjaa sade- ja sulamisvedet oikeaa reittiä alas katolta.

Sammaleenpoisto huopakatolta on hyvä toteuttaa mieluummin ajoissa kuin liian myöhään

Sammal ja jäkälä ovat suhteellisen tavallinen näky huopakatolla – valitettavasti. Vaikka pehmeän pörröinen kasvusto katepinnassa ehkä näyttääkin sympaattiselta, niin huopakaton hyvinvoinnin kannalta sammaleenpoisto on elintärkeä huoltotoimi. Mitä aiemmin sammaleesta päästään eroon, sen parempi, sillä jos kasvuston annetaan tekeytyä katolla kauan, ehtii se kuluttaa kattopintaa varsin mittavassa määrin. Ajan saatossa suojaava sirotepinta menetetään, ja sammal saa entistä tiukemman otteen kattohuovasta. Tunkeutuessaan yhä syvemmälle katteeseen sammaleen juuret voivat aiheuttaa liitosten halkeilua tai aukeilua, jolloin katon vedenpitävyys vaarantuu ja kosteus voi päästä saumojen raoista sisään rakenteisiin. Pahimmillaan katolla muhineen sammaleen alta paljastuu suoranainen reikä katossa, ja siinä vaiheessa rakennukseen on voinut kehittyä jo kallis ja tuhoisa kosteusvaurio.

Kun sammaleenpoisto otetaan työn alle aikaisessa vaiheessa, voidaan säännöllisillä puhdistuksilla päästä siitä eroon. Huopakaton sirotepinta huomioon ottaen sammaleenpoisto on tärkeää tehdä tehokkaasti mutta hellävaraisesti. Mekaaninen poisto yleensä riittää silloin, kun sammal ei vielä ole kovin tiukkaan kiinnittynyt. Irrotusta tehostamaan voidaan käyttää vaikkapa pesusientä, kunhan tekniikka on oikea ja katepintaa varotaan. Keväisin huopakatolla näkyvää viherrystä eli humusta ei tule sekoittaa sammaleeseen: humus on orgaanista ainetta, jota tavallisesti muodostuu niihin katon kohtiin, joista lumi sulaa hitaammin kuin muualta. Humuskin on toki tärkeää pestä katolta pois, sillä sinne jäädessään se tarjoaa oivallisen kasvualustan sammaleelle siinä missä muukin bioroska. Erityisesti varjoisessa ja suojaisessa paikassa sijaitseva katto vaatii ajoittaista puhdistusta välttyäkseen sammaleelta mahdollisimman pitkään.

Tietysti katon puhdistuksella päästään eroon vain näkyvästä kasvustosta. Kun sammal on ehtinyt saada pitävän jalansijan katolla ja sen irrottaminen on hankalaa, tai kun sammaleesta halutaan eroon itiöitä ja juuria myöten, on aika tehdä katolle sammaleentuhokäsittely. Sammaleenpoistoaine on biohajoava, ihmisille ja eläimille vaaraton aine, joka levitetään katolle joko korkeapaineruiskulla tai vielä tarkemman lopputuloksen saamiseksi telalla. Aineen annetaan tekeytyä katolla niin, että myös katteeseen uponneet itiöt ja juuret saadaan hävitettyä. Sammaleenpoistoainetta ei tarvitse erikseen katolta huuhdella, vaan seuraavat sateet vievät sen mennessään. Käsittelyn jälkeen käymme läpi ja huollamme kuntoon sammaleesta kärsineet saumakohdat sekä muut mahdolliset kattovauriot. Sammaleenpoistokäsittely on pitkäkestoinen ja se ehkäisee tehokkaasti uuden kasvuston muodostumista. Sammaleenpoiston lisäksi saat meiltä Plus Kattopalvelulta myös muut huopakaton suojakäsittelyt, kuten homeenesto- ja kasvustonestokäsittelyt.

Huopakaton lumikuormaa kannattaa seurata – hellävarainen lumenpoisto tehdään tarpeen mukaan

Hellävaraisesti tehty lumenpoisto on usein tarpeellinen huoltotoimi turvallisuuden lisäämiseksi huopakatolla. Huopakaton rosoiseen sirotepintaan on lumen helppo kiinnittyä, eikä se omin avuin putoa katolta kovinkaan helposti. On tietenkin hyvä asia, ettei lumi luiskahda katolta hallitsemattomasti alas, mutta kääntöpuolena katolle kasaksi kertyvä ja kokoon painuva lumi on kovin raskas taakka rakenteille. Vaikka huopakate itsessään on esimerkiksi tiilikatetta kevyempi, on liika sillekin liikaa. Tonnien painoinen nuoskalumi voi paineella työntää vettä katteen saumoista sisään, tai se voi painaa katon notkolle tai jopa rikkoa kattorakenteita. Tietysti jäinen lumimassa on riski myös siinä vaiheessa, jos se lopulta päättää lähteä itsekseen kerralla katolta liikkeelle. Vyöryvä lumi voi riuhtaista katolta mukanaan lumiesteet tai vesikourut, tai aiheuttaa omaisuus- tai jopa henkilövahinkoja riippuen siitä, milloin ja mihin se putoaa.

Vastuu katon turvallisuudesta ja esimerkiksi putoavan lumen aiheuttamista vaurioista on aina kiinteistön omistajalla. Siksi kehotamme pitämään tunnollisesti silmällä huopakatolle kertyvää lumikuormaa, etenkin runsaslumisina talvina. Jos lunta kasautuu katolle reippaasti, on aika kutsua meidät tekemään turvallinen lumenpudotus huopakatolta. Tiputamme lumet ammattitaitoisesti ja tehokkaasti: käytössämme on asianmukaiset suojavarusteet, lumenpudotusalue on selkeästi rajattu ja merkitty ja valvomme työn sujumista myös maasta käsin. Jos lumenpudotus on astetta vaativampi ja siihen tarvitaan esimerkiksi henkilönostimia tai muuta kalustoa, onnistuu sekin meiltä vaivattomasti. Meillä on hallussa oikeanlaiset välineet ja asiantunteva tekniikka, joten emme vaurioita työn yhteydessä herkkää kattohuopaa emmekä katon rakenteita. Puhdistamme lumesta katepinnan sekä katon läpiviennit, ja samalla tarkistamme lumiesteiden ja muiden kattovarusteiden kiinnitykset sekä teemme tarvittavat kiristykset.

Paitsi lumi, niin myös jää aiheuttaa katolla monenlaisia haasteita. Tietysti katolle muodostunut jää on turvallisuusriski ympäristölleen siinä vaiheessa, kun se lähtee katolta putoamaan. Jäätä voi muodostua haitaksi asti myös esimerkiksi kattokaivoon tai ränneihin. Ränneissä oleva painava jää rasittaa kiinnikkeitä, vääntää rännejä ja voi pilata oikean kaadon. Pahimmillaan jäätynyt putki jopa halkeaa. Kun koittaa kevät, ja sulamisvesien täytyisi päästä rännejä pitkin alas katolta, on käsissä uusi ongelma. Vesi tulvii jäätyneiden kourujen yli seinille, ja kastuminen taas edesauttaa ikävällä tavalla homesienten muodostumista seinissä. Jos vesi seisoo kauan ränneissä, kiihtyy korroosio ja ajan myötä ränni alkaa reikiintyä.

Paras ratkaisu jäänpoiston hoitamiseen ei ole rännien potkiminen tai jään hakkaaminen irti esimerkiksi vasaralla tai kirveellä. Tällaiset toimenpiteet päinvastoin vain pahentavat tilannetta rikkomalla sadevesijärjestelmän tai vioittamalla muita kattorakenteita. Meiltä Plus Kattopalvelulta löytyy tehokkaat höyrysulattimet, joilla jäänpoisto sujuu sekä ekologisesti että kattoystävällisesti. Samalla tekniikalla voimme sulattaa esimerkiksi jäätyneet ojarummut tai kattokaivot. Jos kovat pakkaset palaavat höyrysulatuksen jälkeen, voivat rännit tietysti jäätyä uudelleen, joten sikäli kyseessä on tilapäinen ratkaisu. Mikäli toteat, että sadevesijärjestelmän jäätyminen on tiuhaan toistuva ongelma, voit tilata meiltä asennettuina erityiset sulanapitokaapelit ratkaisemaan tilanteen.

Huopakatolle vedenpitävyys on elinehto – läpivientien ja saumojen tiiveyden tarkistus

Huopakaton vedenpitävyys ja tekninen toimivuus on kiinni monista pienistä yksityiskohdista katolla. Siksi katon läpiviennit, saumat ja jiirit tulee käydä läpi ja niiden tiiveys tarkistaa aina säännöllisen kattohuollon yhteydessä. Läpivienteihin kuuluvat muun muassa viemärintuuletusputket, ilmanvaihtoputket, kattoluukut, kattoikkunat, savupiiput ja niin edelleen. Jos huopakatto vuotaa läpiviennistä tai sauman kohdalta, on vettä vaikea pitää loitolla katon alusrakenteista. Toimiva aluskate voi mahdollisesti pelastaa tilanteen ensihätään, mutta jos senkin parhaat päivät ovat jo takanapäin, voi ongelma eskaloitua hyvinkin nopeasti kohtalokkaaksi. Pienikin vesivuoto voi johtaa alusrakenteiden kastumiseen ja sitä kautta home- ja lahovaurioihin sekä sisäilmaongelmiin.

Plus Kattopalvelun huopakattohuoltoon sisältyy aina läpivientien, jiirien ja saumojen tiiveyden tarkistus. Vaikka katto läpäisisi syksyn kausihuollon puhtain paperein ilman vuotokohtia, on tilannetta syytä katsastaa jälleen keväällä, kun talven haasteet ovat takanapäin: runsaslumisina talvina katolle ja etenkin jiireihin kertyvä raskas lumimassa aiheuttaa saumakohtiin valtavaa painetta ja pyrkii työntämään alleen sulaneen veden pienimmästäkin raosta sisään. Samoin esimerkiksi lämpötilanvaihtelut rasittavat erityisesti läpivientien ja saumojen tiivistyksiä. Pienet kulumat ja vuotoriskit katon yksityiskohdissa on löydettävä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, jotta niistä ei ehdi kehittyä isompia haasteita. Me Plus Kattopalvelulla käymme katon läpi jokaista yksityiskohtaa myöten, saumaamme jiirit ja huovan saumat sekä tiivistämme läpiviennit. Huolehdimme, että kattosi on valmiina vastaanottamaan tulevat rasitukset ja että kaikki toimii kuten pitääkin.

Kattotuotteiden tukeva kiinnitys takaa turvallisuuden huopakatolla

Eräs säännöllistä huoltoa vaativa osa-alue huopakatolla ovat kattotuotteet. Kattotuotteiden huollossa on kyse katon ja koko rakennuksen turvallisuudesta, sillä niillä on monta tehtävää: joidenkin tarkoitus on estää lunta putoamasta hallitsemattomasti ja aiheuttamasta vaurioita ympäristölleen, toiset mahdollistavat turvallisen liikkumisen katolla esimerkiksi nuohousta, huoltoja ja muita kattotöitä tehtäessä, osa taas tarjoaa turvallisen poistumisreitin hätätapauksissa. Huopakatolle asennettaviin kattotuotteisiin voivat kuulua esimerkiksi katon huoltosillat, lumiesteet, turvakiskot, lape- eli kattotikkaat, palo- eli poistumistikkaat sekä seinätikkaat. Kattotuotteita huollettaessa on tärkeää tarkistaa säännöllisesti ainakin niiden kiinnitykset ja tiivistykset sekä sinkitys ja pintamaali.

Kattotuotteiden kiinnitysten tarkistus sekä tarpeen mukaan niiden kiristys on säännöllisesti tarpeellinen huoltotyö huopakatolla. Kiinnitykset voivat pikkuhiljaa menettää otettaan ja alkaa irrota vuosien varrella, tai esimerkiksi runsaslumisen talven rasitukset voivat niitä löystyttää, jolloin kiristys tulee huomioida keväthuollon yhteydessä. Huonosti alustassa kiinni oleva kattovaruste on joka tapauksessa aina turvallisuusriski monellakin tapaa. Kun katolle kerääntynyt lumimassa lähtee vyörymään alaspäin, voi se riuhtaista esimerkiksi heikosti kiinni olevan lumiesteen mukaansa, ja kiinnitysten kohdalle syntyy repeämä katteeseen – samalla muodostuu myös potentiaalinen vuotokohta katolle. Lisäksi metallinen, painava kattosilta tai lumieste voi tehdä pahaa jälkeä osuessaan esimerkiksi seinän viereen parkkeerattuun autoon, alapuolella olevaan terassiin tai kaikkein ikävimmillään pahaa-aavistamattomaan ohikulkijaan.

Plus Kattopalvelu huoltaa ja korjaa huopakatollasi olevat kattoturvatuotteet asiantuntevasti ja tehokkaasti. Tarkistamme ja kiristämme kattotuotteiden kiinnitykset ja teemme niihin tarvittavat tiivistykset. Jos kattotuotteissa ilmenee maalivaurioita, suoritamme ammattitaitoiset paikkamaalaukset, ja näin ehkäisemme ruostumista ja pidennämme tuotteiden käyttöikää. Mikäli katolta löytyy talven aikana pilalle vääntyneitä lumiesteitä tai jos jokin muu kattotuote on menettänyt toimintakelpoisuutensa, tai jos yksinkertaisesti haluat päivittää kattovarustelusi, saat meiltä asennettuina uudet, hyväkuntoiset kattotuotteet. Toimittamamme kattovarusteet ovat aina sään- ja korroosionkestäviä, standardien mukaisia, turvallisiksi testattuja ja lujuusluokaltaan hyväksyttyjä.

Huopakatolla voi varsinaisten kattoturvatuotteiden ja lumiesteiden lisäksi olla monia muitakin kattovarusteluihin liittyviä laitteita. Nämäkin katon elementit tarvitsevat yhtä lailla säännöllistä ja laadukasta huoltoa sekä kunnossapitoa. Katolta voi löytyä esimerkiksi aurinkokeräimiä tai -paneeleja, ilmastointikoneita, huippuimureita sekä kattoantenneja. Kun kyseessä ovat tällaiset katolle asennettavat laitteet, kannattaa huoltotoimiin sisällyttää ainakin puhdistukset sekä kiinnitysten ja sähköliitosten säännölliset tarkistukset. Plus Kattopalvelu palvelee huopakatollasi olevien kattovarustelujen ja -tuotteiden kaikissa huoltotöissä laaja-alaisella asiantuntemuksella ja kattosi tarpeiden mukaan kohdennetusti.

Huopakaton pinnoituksella tiiveys takaisin ja katto kauniiksi

Hyvävointisena säilyäkseen huopakatto tarvitsee ajoittaista huoltomaalausta tai uudelleenpinnoitusta. Kun huopakatto alun perin asennetaan, on kermi päällystetty suojaavalla sirotteella, joka tekee katteesta kestävämmän mekaanista ja kemiallista rasitusta vastaan. Vuosien varrella katepintaa syövät osaltaan niin sammal, vesi, lumi ja jää kuin auringon uv-säteilykin. Kattohuopaa saatetaan vioittaa myös väärillä välineillä tai muuten osaamattomasti suoritetulla kattohuollolla. Kaikkien tällaisten seikkojen vaikutuksesta huopakaton sirotepinta hiljalleen kuluu, ja alta paljastuu bitumi, josta tulee herkempi vaurioille. Jos esimerkiksi sammal ja kosteus saavat kyntensä napakasti kiinni bitumiin, kehittyy vesikatteeseen väistämättä reikä jollain aikajänteellä. Tällöin huopakatto vuotaa vettä umpilaudoitukseen ja sitä kautta yläpohjaan, eli ollaankin jo tilanteessa, jossa vauriot voivat olla mittavat ja kalliit korjata.

Huopakaton pinnoitus täytyy siis suorittaa ajoissa, jottei kattoa laiminlyödä ja näin aiheuteta suurta tuhoa sille sekä sen ympäristölle. Pinnoituksen avulla katolle saadaan palautettua sen sääsuoja. Se, milloin huopakaton pinnoitus tulisi suorittaa, riippuu paljolti kattoa ympäröivistä olosuhteista ja siitä, kuinka suurella rasituksella kattohuopa on. Säntillinen kattohuolto, esimerkiksi katon säännöllinen puhdistus, säästää pinnoitetta ja auttaa myöhentämään huoltomaalauksen tarvetta. Aina kyse ei myöskään ole varsinaisesta pinnoituksesta, vaan pinnoitusten välissä huopakatto voi hyötyä suuresti astetta kevyemmistä suojakäsittelyistä, kuten homeenesto- ja kasvustonestokäsittelyistä.

Meiltä Plus Kattopalvelulta saat niin huopakaton suojakäsittelyt kuin huoltomaalaukset ja uudelleenpinnoituksetkin laadukkaana ja ammattitaitoisena palveluna. Ennen huopakaton pinnoitusta tarkistamme katon ja esimerkiksi sen saumojen kunnon, sekä suoritamme katteelle kaikki tarvittavat huoltotoimenpiteet, paikkaukset ja korjaukset. Suojaamme ympäristön, levitämme pohja- ja pintamaalin tarvittavilla ohennuksilla sekä valitsemme työlle oikeanlaiset olosuhteet onnistuneen lopputuloksen saavuttamiseksi. Voimme toteuttaa huopakaton pinnoituksen joko levittämällä maalimaisen pinnoitteen tai ruiskuttamalla katolle saumattoman, tasaisen kerroksen pinnoitemassaa, kumpi sitten kohteelle paremmin soveltuukin. Ajoissa tehty huopakaton pinnoitus palauttaa katteelle kestävän ja elastisen pinnan, joka ehkäisee kasvuston muodostumista ja suojelee kattoa vaihtelevilta lämpötiloilta ja sääolosuhteilta. Katto saa takaisin kiiltonsa ja värinsä, ja tasainen, tarttuva lopputulos varmistaa tyylikkään ja toimivan ulkoasun koko rakennukselle.

Kun tilaat meiltä minkä tahansa kattotyön, saat samalla kattavan katon kuntotarkastuksen

Kattopalvelumme on kokonaisvaltainen, joten aina kun käymme katollasi minkä tahansa tilaamasi kattotyön merkeissä, tarkistamme samalla läpi katon yleisen tilanteen. Saat meiltä ajankohtaista tietoa kattosi kunnosta, ja jos ilmenee seikkoja, jotka selkeästi vaativat reagointia, kerromme niistä sinulle, ja lisäksi pystymme antamaan korjauksista edullisen tarjouksen. Samoin pidämme silmämme auki sellaistenkin asioiden suhteen, jotka vielä eivät ole suoranaisia ongelmia, mutta kehittyessään aiheuttaisivat katolle vahinkoa tulevaisuudessa. Kattohuoltoon on hyvä ottaa tukeva etunoja, niin että haastekohtiin saadaan puututtua ajoissa ja katto pysyy tasaisen toimintakuntoisena vuodesta toiseen.

Katolla ollessamme katsastamme muun muassa huopakaton saumausten ja reuna-alueiden tiivistykset, kattojiirit sekä pellitykset. Tutkimme kattoluukkujen, ilmanvaihtoläpivientien, viemärintuuletusputkien, savupiipun sekä muiden katon läpivientien tiiveyden ja toimivuuden. Käymme läpi rännien, vesikourujen sekä kattotuotteiden kiinnitykset ja tarkastamme niiden kunnon ja toiminnan. Kartoitamme myös katon mahdolliset vuotokohdat, sekä tarkastelemme itse katepinnan tilannetta: näkyykö esimerkiksi reikiä, repeämiä, kupruja, pullistumia tai painumia, jotka vaatisivat toimenpiteitä? Missä kunnossa on huopakaton sirotepinta, ja onko katto vaikkapa merkittävässä määrin sammaloitunut?

Aluskatteen ja vesikatteen käyttöiät ovat monesti aika lailla yksi yhteen, ja yläpohjan kunto vaikuttaa kokonaisvaltaisesti katon sekä muun rakennuksen hyvinvointiin. Tämän vuoksi tarkistamme kattotöiden yhteydessä aina myös vesikaton alapuoliset rakenteet, mikäli meillä on esteetön pääsy yläpohjaan. Tutkimme umpilaudoituksen ehjyyden, ja katsastamme, mikä on tilanne alusrakenteissa: näkyykö valumajälkiä, kastuneita eristevilloja tai huonokuntoisia puurakenteita. Toteutamme niin vesikatteen kuin aluskatteenkin osalta suuret ja pienet huoltotyöt kokemuksen suomalla varmuudella ja laatutuotteilla tehden.

Huopakaton kevät- ja syyshuolto pitävät katon kunnon ajan tasalla

Huopakaton huoltotoimet on tärkeä toteuttaa säännöllisesti, ja osa niistä tulisi suorittaa parikin kertaa vuodessa. Esimerkiksi huopakaton puhdistuksen ja hellävaraisen harjauksen on syytä olla toistuvaa, jotta sillä pystytään ehkäisemään katon sammaloitumista. Paras ajankohta huopakaton huollolle on tyypillisesti keväisin ja syksyisin, sillä näihin vuodenaikoihin ajoittuvat suurimmat muutokset katon ympäristössä: keväisin katolla virtaa runsaita määriä sulamisvettä, syksyllä katto taas peittyy putoaviin lehtiin. Lisäksi kattoa likaava siitepölykausi kestää keväästä loppukesään saakka. Kun huopakaton huolto suoritetaan puolivuosittaisena kausihuoltona, niin etuna on, että yleensä selvitään pienemmillä paikkauksilla ja täsmätoimenpiteillä. Ajoissa ja säännöllisesti tehty kattohuolto on ylivoimaisesti edullisin tapa ylläpitää katon kuntoa.

Huopakaton syyshuolto tehdään ennen ensimmäisiä lumia, ja siinä katto valmistellaan kylmyyttä, kosteutta ja talven lumikuormaa silmällä pitäen. Keväällä pakkasten väistyttyä puolestaan katsastetaan, miten katto on selviytynyt talven rasituksista: esimerkiksi huonokuntoinen läpivienti tai tiiveydeltään kyseenalainen sauma voi vuotaa nimenomaan talvella, kun lumimassa aiheuttaa painetta saumakohtiin tai löystyttää kattotuotteiden kiinnityksiä. Sekä huopakaton syys- että keväthuollon yhteydessä teemme aina kattavasti katon normaalia kuntokartoitusta: havainnoimme vesikatteen kuntoa ja kiinnityksiä, sadevesijärjestelmän toimintaa, pellityksiä, läpivientejä, kattoturvatuotteiden tilannetta ja niin edelleen. Meiltä saat  aina myös aluskatteen ja -rakenteiden huollot sekä korjaukset, huopakaton paikkaukset, lumenpudotukset, sammaleenpoistot, huoltomaalaukset ja niin edelleen.

Kun tarvitset huopakatollesi mitä tahansa huoltoa, korjausta tai paikkausta, Plus Kattopalvelu on järkiratkaisu. Meiltä saat laajalla osaamisella ja laadukkailla tuotteilla toteutettuina kaikki huopakaton elinikää pidentävät kattotyöt, ja kun sitten viimein koittaa aika huopakaton uusimiselle, onnistuu meiltä vanhan huopakaton vaihto uuteen tai huopakaton vaihto kokonaan toiseen katetyyppiin. Asiantuntevasti ja ajoissa tehty huopakaton huolto säästää kattopintaa, jatkaa katon elinkaarta ja auttaa näin saamaan enemmän vastinetta kattoon sijoitetulle rahalle. Jos siis kattosi on roskaantunut tai sammaloitunut, tai jos sen tiiveyttä ei ole tarkistettu pitkään aikaan, ryhdy toimiin katon hyväksi. Plus Kattopalvelulta saat ensiluokkaisen työnjäljen sekä kustannustehokkaat kattotyöt aikataulussa pysyen, ja annamme lopputulokselle laatutakuun. Huollata huopakattosi takaisin huippukuntoon – ota yhteyttä ja pyydä tarjouksemme huopakattotöistä!

Kattoremontit

Katon korjaukset

Kattohuolto

Kattotyöt