Katon pinnoittaminen

Katon pinnoitus on kattohuolto, jolla kulunut, mutta ei vielä elinkaarensa lopussa oleva, katto saa uuden suojaavan pinnoitekerroksen. Katon maalaaminen on yleisin kattojen pinnoitusmenetelmä. Katon maalaamisen lisäksi on olemassa muitakin pinnoitusmenetelmiä ja pinnoitemateriaaleja. Katon pinnoittamisen tarkoituksena on suojata kattoa ulkoiselta rasitukselta ja lisätä katon käyttöikää.

Tiilikaton pinnoitus

Kattopinnoituksen esityöt

Ennen tiilikaton pinnoittamista Plus Kattopalvelun kattoasentajat pesevät katon perusteellisesti puhtaaksi liasta ja kasvustoista. Plus Kattopalvelu suorittaa myös tiilikaton yksityiskohtaisen kattotarkastuksen ennen pinnoitustyön aloittamista. Kattoasentajamme tekevät tarvittavat korjaukset, kuten esimerkiksi rikkoutuneiden kattotiilien vaihdot, läpivientien tiivistykset, aluskatteen paikkaukset ja muut kattovauriokorjaukset ennen katon pinnoittamista. Katon pinnoittaminen on mielekästä, silloin kun katto on vielä kohtuullisen hyvässä kunnossa. Jos tiilikaton kattotiilet ovat jo hapertuneet huokoisiksi ja kasvavat paksua sammalta tai jos peltikatto on kauttaaltaan ruosteessa, ei katon pinnoittaminenkaan pelasta kattoa. Silloin on parasta harkita kokonaan uuden katon asentamista.

Tiilikaton pinnoittaminen

Uudet kattotiilet on käsitelty suojapinnoitteella. Tiilikaton suojapinnoite kuitenkin kuluu ajan saatossa. Silloin vesi alkaa päästä imeytymään kattotiilien huokosiin. Vesi ja kasvustot tiilikatolla alkavat näin pikkuhiljaa rapauttaa kattotiiliä. Tiilikatot tulisikin pinnoittaa ainakin kerran elinkaarensa aikana. Kun tiilikaton pinnoitus tehdään noin 25-30 vuoden iässä, säilyy katon ulkonäkö hyvänä ja kattotiilet ovat suojassa veden haitallisilta vaikutuksilta. Tiilikaton pinnoite suojaa kattoa myös UV-säteilyltä ja ilmansaasteilta. Tiilikaton pinnoittamisen voi tehdä niin nykyaikaisille betonitiilikatoille, kuin vanhemmille savitiilikatoillekin. Myös varttikatot eli mineriittikatot voidaan pinnoittaa. Tiilikattoja kannattaa kuitenkin myös huoltaa säännöllisesti elinkaarensa aikana. Säännöllinen katon pesu ja kasvuston poisto pitävät tiilikaton suojapinnoitteen kunnossa mahdollisimman pitkään. Tiilikaton suoja-aineella tehtävä suojakäsittely noin 5-10 vuoden välein pitää kasvuston tehokkaasti poissa katolta tiilikaton pinnoitusten väleissäkin.

Mineriittikaton eli varttikaton pinnoittaminen

Plus Kattopalvelu tekee myös mineriittikattojen kattopinnoituksia. Varttikatot pinnoitetaan kaksivaiheisesti. Ensin katto pestään perusteellisesti, aivan kuten muutkin pinnoitettavat katot. Sitten mineriittikatolle levitetään pohjustusaineeksi liuotinohenteinen kyllästeaine, joka muodostaa hyvän tartuntapinnan huokoiselle varttikatolle varsinaista pinnoittamista varten. Varsinainen mineriittikaton pinnoitus tehdään varttikatoille sopivalla dispergoivaan akryylihartsiin pohjautuvalla kattopinnoitteella. Pinnoitetta on saatavana useissa värisävyissä. Pinnoite levitetään mineriittikatolle korkeapaineruiskulla. Pinnoitekäsittely tehdään kahteen kertaan.

Peltikaton pinnoitus

Peltikaton voi peltikattomaalin lisäksi pinnoittaa esimerkiksi bitumipinnoitteella, ruiskukumipinnoitteella tai ruosteenestopinnoitteella, joka muodostavaa kuivuessaan tiiviin vettä läpäisemättömän kumimaisen pinnan.  Peltikaton pinnoitus tulee aina tehdä vanhaan kattopintaan ja katon saumausaineisiin sopivalla kattopinnoitteella. Peltikatto voidaan myös tarvittaessa puhdistaa kokonaan vanhasta pinnoitteesta tai peltikattomaalista märkähiekkapuhaltamalla. Silloin uusi pinnoite voidaan valita vapaasti. Käytämme pinnoitetöissä laadukkaita ja kestäviä paksukalvopinnoitteita. Pinnoitteet levitetään peltikatolle tyypillisesti korkeapaineruiskulla. Peltikatolla on pesun lisäksi tärkeää hioa  kaikki katon ruostekohdat puhtaaksi ruosteesta. Ruosteesta puhdistetut paljaat metallipinnat pohjamaalataan ruosteenestopohjamaalilla ennen katon varsinaista pinnoittamista. Plus Kattopalvelu hallitsee kaikenlaiset pinnoitustyöt peltikatoille.

Huopakaton pinnoitus

Pinnoittamalla ja suojaamalla huopakatto saa runsaasti lisää käyttövuosia kustannustehokkaasti. Huopakattokin tarkastetaan, puhdistetaan roskista ja pestään ennen pinnoittamista. Pohjatyönä huopakatossa olevat repeämät sekä reiät paikataan ja muut katon vauriot korjataan. Huopakatto voidaan pinnoittaa esimerkiksi huopakaton pinnoitemaalilla tai ruiskutettavalla pinnoitemassalla. Huopakatolle ruiskutettavat pinnoitemassat ovat joko polyuretaanipinnoitteita tai akrylaattipohjaisia pinnoitteita. Polyuretaanipinnoitteet soveltuvat erityisesti tasakattoisille huopakatoille. Polyuretaanipinnoitteet muodostavat erittäin hyvin kulutusta ja kemikaaleja kestävän pinnan huopakatoille. Akrylaattidispersiopohjaiset huopakattopinnoitteet, kuten Rubber, sopivat hyvin mm.palahuopakatoille. Ruiskutettava huopakaton pinnoitemassa muodostaa bitumikatolle yhtenäisen saumattoman pinnan. Pinnoittamisen jälkeen huopakaton saumojen kunnosta ei enää tarvitse huolehtia. Ruiskutettavalla pinnoitemassalla voidaan myös tiivistää katon läpiviennit täysin vesitiiviiksi. Huopakattopinnoitemaali voidaan levittää myös pensselillä. Huopakattomaalia käytettäessä, huopakatto pohjamaalataan ensin laimennetulla huopakattomaalilla. Pintamaalaus suoritetaan vasta seuraavana päivänä pohjamaalin kuivuttua.