Katon reikien paikkaus – mitä aiemmin, sen parempi

Mitä tehdä, kun katossa on reikä? Ennen kaikkea korjaustöihin on ryhdyttävä nopeasti: aina, kun katteessa on reikä tai repeämä, on rakenteiden ja sisäilman kunto vaarantunut eikä katto enää ole vesitiivis. Jos reiästä pääsee livahtamaan pienikin vesimäärä katteen alle, voi siitä seurata suurta vahinkoa. Katon ja sen alapuolisten rakenteiden onneksi suojana on tavallisesti vielä aluskate, mutta myös sen kuntoa on syytä tarkastella kriittisin silmin: yleensä vesikatteen ja aluskatteen elinkaaret kulkevat koko lailla käsi kädessä. Jos reikään katossa ei reagoida, jää katon maksimikäyttöikä auttamatta saavuttamatta. Siksi katossa oleva reikä on tärkeä paikata heti.

Reikä katossa voi johtua monesta eri asiasta. Ehkä reikä on muodostunut pikkuhiljaa, kun ympäröivät olosuhteet – sateet ja saasteet, lumi ja lämpö, ruoste ja sammal – ovat kuluttaneet katepintaa vähä vähältä. Ehkä lumenpoiston yhteydessä on kolhittu tai naarmutettu kattopintaa huolimattomalla tekemisellä. Tai paikkaustarve voi olla toisaalta akuutti ja seurausta äkillisestä tapahtumasta: myrsky on repinyt tai rikkonut kattoa, tai katolle kertynyt lumimassa on pudotessaan irrottanut kattovarusteluja kiinnityskohdistaan.

Olipa niin tai näin, Plus Kattopalvelu paikkaa kattosi ammattitaidolla ja nopealla aikataululla. Hoidamme niin pienten kulumakohtien täsmäpaikkaukset kuin tarvittaessa suuremmat kattosaneerauksetkin. Kokemuksemme ulottuu kerrostaloista kesämökkeihin, ja meiltä löytyy tietotaitoa, oli kyseessä sitten aumakatto, tasakatto, mansardikatto tai mikä muu kattomuoto tahansa. Kokonaisvaltainen palvelumme hyödyttää sinua: nousimmepa katolle minkä syyn takia tahansa, kartoitamme aina koko katon tilanteen huolellisesti. Meiltä saat ajankohtaista tietoa siitä, missä kunnossa ovat läpiviennit ja saumakohdat, miltä yläpohja näyttää, paljonko katteella on jäljellä käyttöikää ja niin edelleen. Tekemiämme kattotöitä voit hyödyntää kotitalousvähennyksen yhteydessä verotuksessa, ja tarjoamme sivustollamme myös joustavamman rahoitusmahdollisuuden suurempia urakoita silmällä pitäen.

Kun ammattilainen hoitaa katon paikkauksen, on jälki varmasti priimaa: katon piilevätkin haastekohdat tulevat huomatuiksi ja kuntoon hoidetuiksi. Työssä käytetään varmasti katteelle sopivia paikkausaineita, työnjälki on siistiä, ja paikkakohdat sulautuvat katepintaan niin hyvin kuin mahdollista. Ammattilainen osaa myös arvioida luotettavasti vesikatteen ja kattorakenteiden kuntoa sekä reikien määrää, kokoa ja sijaintia, ja näiden seikkojen perusteella ratkaista, milloin paikkaus on riittävä toimenpide katolle ja milloin taas kannattavammaksi tulee koko katteen uusiminen. Katon onnistunut paikkaus estää veden pääsyn kattorakenteisiin ja varjelee siten rakennusta kosteuden aikaansaamilta tuhoilta. Jos siis kattosi tarvitsee paikkausta, hoida asia viipymättä kuntoon: kyseessä on kattosi tulevaisuus ja lopulta koko kiinteistön turvallisuus. Pyydä meidät tarkastamaan tilanne, niin palautetaan katollesi sen toimintakyky – ota yhteyttä Plus Kattopalveluun ja pyydä tarjouksemme katon paikkauksesta!

Katon reikien paikkaus

Peltikaton reikien paikkaus toimii akuuttina ensiapuna katteelle

Reikä peltikatossa on yleensä seurausta ruostumisesta. Peltikattoon pyrkivät pureutumaan lumi ja jää, sadevedet ja ilmansaasteet, siitepöly ja sammal sekä auringonpaahde. Ajan mittaan katto kuluu ja etenkin, jos katon säännöllisestä huollosta ja puhdistuksesta ei huolehdita, pinta pääsee vähitellen lian ja kosteuden edesauttamana syöpymään, pahimmillaan jopa reiäksi saakka. Peltikaton reikien paikkauksessa täytyy harkita huolellisesti, ovatko paikkaustoimet tilanteessa järkevä ratkaisu, vai olisiko ennemmin syytä investoida uuteen, takuulla toimintavarmaan peltikatteeseen.

Me Plus Kattopalvelulla paikkaamme ja korjaamme niin sinkityt, maalatut kuin muovipinnoitetutkin peltikatot. Katsastamme peltikatteen kunnon huolellisesti. Jos kyse on yksittäisistä rei’istä peltikatteessa, voidaan tilannetta usein parantaa paikkauksilla; tämä riippuu siitä, missä kohtaa katetta reikä sijaitsee ja kuinka suureksi se on ehtinyt kehittyä. Mikäli reikä on muodostunut kiinnikkeen tai läpiviennin kohdalle, ammattitaitoisella paikkauksella voidaan jonkin verran jatkaa katteen elinikää, esimerkiksi vaihtamalla kateruuvi uuteen ja tiiviste suurempaan. Jos taas reikä sijaitsee keskellä katetta, on tilanne mutkikkaampi: paikkaus toimii tällöin tavallisesti vain akuuttina ensiapuna, ja kattopelti tulisi vaihtaa ehjään niin pian kuin mahdollista.

Suoritamme huolellisesti peltikaton paikkauksessa tarvittavat pohjatyöt, esimerkiksi ruosteenpoiston, ja tämän jälkeen paikkaamme reiät ja teemme asianmukaiset tiivistykset. Paikatun peltikaton kuntoa täytyy muistaa tarkkailla usein, sillä muun muassa lämpötilanvaihtelut rasittavat erityisesti paikkakohtia. On myös tiedostettava, että vedenpitävimmätkin paikkaukset peltikatossa ovat luonteeltaan väliaikaisia, ja ennemmin tai myöhemmin suurempi kattokorjaus tai -remontti on edessä. Täysin ehjä kattopelti toimii aina varmemmin kuin paikattu, ja pystyy parhaiten pitämään kosteuden ulkona, lämmön sisällä ja rakenteet suojassa.

Huopakaton reikien paikkaus vaatii ammattilaisen otetta

Huopakatto eli bitumikatto saattaa reikiintyä monestakin syystä, etenkin jos katteella on jo ikää, ja huopa on menettänyt kimmoisuutensa. Puutteellinen kattohuolto tai esimerkiksi osaamaton lumenpoisto voi osaltaan vaurioittaa huopakatetta, tai ehkä katteen alkuperäisessä asennuksessa on tehty virheitä. Joskus reikä huopakatteessa on yksinkertaisesti seurausta ajan kulumisesta: huopakatteessa aluksi oleva suojaava sirotepinta häviää vähitellen, kun se kohtaa mekaanista ja kemiallista rasitusta, ja alta paljastuu bitumi. Mikäli kattohuoltoa laiminlyödään, esimerkiksi jätetään huopakaton pinnoitus tekemättä, pääsevät kosteus, lika ja kasvusto nakertamaan seuraavaksi itse bitumia ja lopulta vesi voi päästä aina alusrakenteisiin saakka. Huopakaton paikkaus kannattaakin tehdä heti, kun reikä havaitaan, jotta ongelmat taklataan niiden ollessa vielä pieniä.

Plus Kattopalvelu paikkaa huopakattosi, olipa se jyrkkä tai loiva, palahuopakatto tai rullahuovasta tehty. Huomioimme huopakatteen erityispiirteet ja ominaisuudet, ja varomme vaurioittamasta pehmeää katetta tarpeettomasti. Kartoitamme ensin huopakaton korjaustarpeen: toimenpiteitä vaativat aina esimerkiksi kuprut, painumat, reiät tai repeämät huopakatteessa. Erityisen helposti huopakatto vuotaa saumakohdista tai läpivienneistä. Huopakaton toimintakyky voidaan kuitenkin pitkälti palauttaa paikkausten avulla, ja näin kattoremonttia saadaan siirrettyä tuonnemmaksi.

Pienet kulumat korjaamme yleensä paikkausmassan avulla, ja mikäli tarvetta ilmenee, käytämme katon paikkauksessa asianmukaisia paikkapaloja. Huopakaton paikkaus takaisin vesitiiviiksi on aina haastava tehtävä, joka kannattaa suosiolla jättää ammattilaiselle: näin varmistetaan, että työssä käytetään katteelle sopivia paikkausaineita ja että mahdolliset paikkapalat mitoitetaan riittävän suuriksi. Etenkin, jos huopakatetta täytyy leikata auki vaikkapa pullistumien korjaamiseksi, täytyy tietää tarkalleen, mitä tekee. Plus Kattopalvelu hoitaa huopakattosi paikkauksen turvallisesti, taidokkaasti ja tyylillä.

Tiilikaton paikkauksessa vaihdetaan rikkinäiset tiilet

Tiilikaton kohdalla harvemmin puhutaan reikiintymisestä, vaan yleensä kyse on siitä, että yksittäisiä tiiliä katteesta irtoaa, murenee tai halkeaa. Tiilikatossa on alkujaan suojaava pinnoite, mutta kun se vuosien vieriessä kuluu pois, imee tiili huokoisena materiaalina vettä sisäänsä. Toistuvat lämpötilanvaihtelut aiheuttavat tiilen sisällä olevan veden vuorottaista jäätymistä ja sulamista eli tiili niin sanotusti pakkasrapautuu. Tämän rasituksen seurauksena tiili voi jopa haljeta. Joskus halkeilleet tiilet voivat kertoa asennuksessa tehdyistä virheistä, jos tiilet löytyvät toistuvasti rikkinäisinä esimerkiksi sisätaitteista tai kattoturvatuotteiden alta.

Tiilikaton korjausmetodeissa ei paljon vaihtoehtoja ole: rikkinäiset kattotiilet on vaihdettava uusiin. Mikäli asiaa on ajateltu kaukonäköisesti, on katon asennuksen yhteydessä kenties otettu muutamia ekstratiiliä talteen ja näin varauduttu mahdolliseen paikkaustarpeeseen. Jos tiilikatteen reikä on tullut kovin näkyvään paikkaan, eikä samanlaisia tiiliä ole jemmassa eikä enää saatavillakaan, voidaan huomaamattomammasta tiilikaton kohdasta vaihtaa ehjä tiili rikkinäisen tilalle. Sitten tuohon vähemmän näkyvään tiilikaton paikkaan voidaan asentaa erilainen, mutta entistä muistuttava tiili.

Kun rikkinäiset kattotiilet on korjattu, olisi katto hyvä projektin laajuudesta riippuen uudelleenpinnoittaa tai vähintään suojakäsitellä. Tällainen suojakäsittely tukkii tiilen huokoset niin, ettei kosteutta tai sammaleen juuria pääse pureutumaan tiilen pinnasta läpi. Pinnoitettu tiili jaksaa paremmin hylkiä vettä, kasvustoa ja likaa niin, ettei uusia murenemis- tai halkeamisongelmia katolla heti ilmene.

Katon paikkauksella voidaan tosiaan vaikuttaa suuressa määrin katon kestävyyteen ja kunnossapysymiseen. Ajoissa tehty paikkaaminen on myös edullinen tapa jatkaa katon käyttöikää. Kun Plus Kattopalvelu on paikannut kattosi, saat myös jatkossa kaikki tarvitsemasi kattotyöt meiltä: palvelemme asiantuntevasti ja laadukkaasti niin ennaltaehkäisevän kattohuollon suhteen kuin silloinkin, kun korjausta tai lopulta kattoremonttia tarvitaan. Mikäli epäilet, että katollasi on reiänalkuja tai suoranaisia vuotoriskejä, tartu härkää sarvista tilaamalla meidät paikalle. Selvitetään kattosi tilanne ja hoidetaan se takaisin huippukuntoon – ota yhteyttä ja pyydä tarjouksemme katon paikkauksesta!