Kattoremontit, huollot ja korjaukset kaikille pelti-, tiili ja huopakatoille
Kattoekspertit palveluksessasi kaikissa pelti-, tiili -ja huopakattotöissä

Katon myrskyvauriot

Kovat myrskytuulet ovat jokavuotisia vieraita Suomessakin. Useimmiten kovimmat myrskyt ajoittuvat syksyyn ja talveen, mutta kesämyrskyjäkin esiintyy toisinaan. Pahimmillaan tuulen nopeudet nousevat paikallisesti niin suuriksi, että myrsky voi repiä kattoja rakennuksista osittain tai jopa kokonaan. Myrskyjen aiheuttamat vauriot ovat usein niin rajuja, että kattokorjaaja on syytä kutsua paikalle nopeasti ennen kun vesi pääsee aiheuttamaan tuhojaan katolla ja talon muissa rakenteissa. Pahimmassa vaarassa ovat peltikatot ja tiilikatot, mutta huopakattokin voivat revetä kovassa tuulessa.

Myrskyvauriokorjaukset

Vesikatteen myrskyvauriot

Onpa kyseessä peltikatto, tiilikatto tai huopakatto, voi pahimmillaan koko vesikate voi irrota tai vaurioitua kovassa myrskyssä. Lievemmissä tapauksissa vesikatteesta irtoaa vain osa kattotiilistä, kattopelleistä tai kattohuovista. Joka tapauksessa laaja kattoremontti tai katon korjaus on usein edessä, kun pahimmat myrskytuulet ovat sattuneet kohdalle. Tyypillisiä pienempiä vaurioita ovat kattotuotteiden tai katon jiiripellitysten, räystäspellitysten, harjapeltien ja piipun pellitysten irtoaminen tai vaurioituminen. Pyydä Plus Kattopalvelun kattotarkastaja paikalle heti, kun kattovaurio havaitaan. Nopealla toiminnalla vältytään lisävahinkojen syntymiseltä.

Irronneiden tai rikkoutuneiden kattotiilien vaihtaminen

Tiilikatoille voi syntyä vaurioita esimerkiksi katolle lentävistä oksista. Kun osa kattotiilistä rikkoutuu tai irtoaa, pääsee tuuli vesikaton alle tekemään lisää tuhoa tiilikatolle. Onneksi kattotiilien vaihtaminen on nopea ja suhteellisen yksinkertainen kattokorjaustoimenpide, varsinkin jos aluskate ja muut kattorakenteet ovat säilyneet ehjinä. Eduksi on, jos vanhoja kattotiiliä on jäänyt varastoon. Silloin saadaan nopeasti oikean väriset ja malliset kattotiilet asennettua paikoilleen. Jos uusien kattotiilien asennus viivästyy, kannattaa katto sääsuojata vauriokohdista siihen asti, kunnes uudet kattotiilet on asennettu. Plus Kattopalvelu vaihtaa rikkoutuneet kattotiilet nopeasti uusiin, jolloin kattovuodon riski poistuu.

Irronneiden kattopeltien uusiminen

Peltikatoilla myrsky irrottaa usein kattopeltielementtejä. Yleensä koko vesikatetta ei kuitenkaan tarvitse uusia, vaan selvitään paikallisilla kattokorjauksilla. Peltikaton aukkokohtiin asennetaan uudet samanmalliset ja -väriset kattopeltielementit. Myrskytuulissa vaurioitumisille ja irtoamisille alttiita ovat myös katon erikoispellitykset, kuten päätypellit, räystäspellit, sisätaitepellit, jiiripellit, piipunpellitykset ja katon läpivientien suojapellitykset. Plus Kattopalvelun kattoasiantuntijat selvitävät myrskyn jälkeen kaikki katon vauriot ja vaihtavat vaurioituneet tai irronneet pellitykset nopeasti uusiin.

Revenneen kattohuovan korjaaminen

Myös huopakatot ovat alttiita myrskyvaurioille, varsinkin jos katon kiinnitykset ovat ajan saatossa heikenneet ja huopakaton saumat tai reunat ovat alkaneet aukeilla tai repsottaa. Silloin tuuli pääsee bitumikermin alle repimään huopakattovuodan irti katosta. Jos repeämät ovat pieniä, voidaan ne korjata paikallisesti. Silloin revennyt tai muuten vaurioitunut kohta kattohuovasta poistetaan ja tilalle asennetaan saman värisestä bitumikermistä leikattu paikkauspala. (Kts. Huopakaton korjaus)

Myrskyvauriot kattotuotteille ja sadevesijärjestelmällä

Jos kattoturvatuotteet irtoavat myrskyn voimasta, syntyy usein myös vesikatolle vaurioita kattotuotteen kiinnityskohtiin. Plus Kattopalvelu tekee kaikki tarvittavat vesikatteen kattokorjaukset ennen uusien tai vanhojen korjattujen kattoturvatuotteiden takaisin asentamista. Tyypillisiä myrskyvaurioita rakennuksille ovat myös vesikourujen, syöksyputkien ja muiden sadevesijärjestelmän osien irtoaminen tai vaurioituminen.  Plus Kattopalvelu korjaa ja kiinnittää vanhat sadevesijärjestelmän osat uudelleen paikoilleen tai asentaa tarvittaessa kokonaan uuden sadevesijärjestelmän myrskyn jälkeen. Kattoturvatuotteiden ja sadevesijärjestelmän lisäksi vaarassa ovat myös kaikki muut kattotuotteet ja kattotekniikka, kuten esimerkiksi ilmastointikoneet, antennit, ilmanvaihtoputket, piipunhatut, aurinkokeräimet ja aurinkopaneelit. Plus Kattopalvelun kattoasentajat asentavat ja korjaavat kaikkia markkinoilla olevia kattotuotteita.

Puun kaatuminen rakennuksen päälle – mittavat kattovauriot

Puiden kaatuminen rakennuksen päälle on pahimpia uhkakuvia, mitä asunnon omistaja voi kuvitella. Talon vierustan puiden kunto kannattaakin tarkastaa ennakoivasti esimerkiksi kattotarkastusten yhteydessä. Vanhojen lahojen puiden poistaminen talon vieriltä kannattaa tehdä ajoissa, ennen kuin puiden kaatumisvaara realisoituu. Myrskyssä talon päälle kaatuva puu aiheuttaa usein laajoja vaurioita niin katolle, kuin muillekin rakenteille. Vahinkojen laajuus kuitenkin vaihtelee ja hyvällä onnella voidaan selvitä pelkillä vesikaton paikallisilla korjauksilla. Usein kuitenkin joudutaan korjaamaan myös kattotuoleja, yläpohjan rakenteita, katon laudoituksia ja aluskatetta. Vahingon tapahduttua kannattaa ottaa viipymättä yhteyttä kattoasiantuntijoihimme. Plus Kattopalvelun kattotarkastaja arvioi vesikatolle, aluskatteelle ja yläpohjan rakenteille syntyneet vauriot ja tekee kustannusarvion katon korjaukselle. Samalla sääsuojaamme katon, niin että lisävaurioita ei pääse syntymään.

Kattoremontit

Katon korjaukset

Kattohuolto

Kattotyöt