Kattoremontit, huollot ja korjaukset kaikille pelti-, tiili ja huopakatoille
Kattoekspertit palveluksessasi kaikissa pelti-, tiili -ja huopakattotöissä

Kattovuotokorjaukset

Vettä vuotavia kattovaurioita voi syntyä katolle salakavalasti pikkuhiljaa katon ikääntyessä ja kuluessa. Riskikohteita kattovuotojen suhteen ovat esimerkiksi katon läpiviennit ja kattokiinnikkeiden kohdat. Kateruuvien ja katon pellitysten tiivisteet voivat haurastua ajan myötä ja aiheuttaa vuotavan reiän kattoon. Sama koskee katon läpivientien tiivistekappaleita.

Vesivuotojen korjaus

Vuotava vesikatto

Myös väärin tehty kattoremontti aiheuttaa kattovuotoriskin. Esimerkiksi piipun läpiviennit tulee toteuttaa huolellisesti ja varmuudella vesitiiviiksi. Jos läpivienneistä tihkuu vettä pikkuhiljaa yläkattorakenteisiin, voi olla että asia huomataan vasta, kun yläpohjan eristeet ja muut rakenteet ovat homehtuneet tai lahonneet. Plus Kattopalvelun kattoammattilaisten tekemällä säännöllisellä kattotarkastuksella ja kattohuoltotoimilla salakavalat vesivuodot katolla voidaan huomata ajoissa. Myrskyn heittelemien oksien rikkomat katot ja lumimassojen irrottamat kattoturvatuotteet huomataan yleensä nopeasti tapahtuman jälkeen ja vuotavan katon korjaustoimiin päästään käsiksi ajoissa ennen kuin vakavia kosteusvaurioita ehtii syntyä.

Vuotava aluskate

Aluskatteen tehtävänä on ohjata aluskatteelle valunut tai kondensoitunut vesi pois katolta seinälinjan ulkopuolelle. Vesivaurioiden riski on suuri, jos katon aluskatteessa on reikiä tai repeämiä. Silloin vesikatolta vuotava vesi ja kondenssivedet pääsevät valumaan yläpohjan eristeisiin ja muihin aluskatteen alaisiin kattorakenteisiin. Vesikatossa olevia pieniä reikiä voidaan paikata tarkoitukseen tehdyillä vesikatteen korjausteipeillä. Korjausteippi asetetaan vinottain veden kulkusuuntaan nähden. Jos aluskatteessa on paljon reikiä tai isompia repeämiä, on aluskatteen vaihtaminen vaurioituneilta osin kuitenkin suositeltampaa. Plus Kattopalvelu tekee aluskatteen vaihdot ja paikalliset aluskatteen korjaukset taatulla ammattitaidolla.

Vuotavat läpiviennit katolla

Väärin asennetut katon läpiviennit ovat yleisin syy kattojen vesivuotoihin. Kun esimerkiksi piipun juuresta valuu vettä rakennuksen sisään, on piipun läpiviennin tiivistys tehty todennäköisesti väärin. Aluskate tulee aina nostaa ylös vähintään 30 cm  piipun juuresta piipun varteen. Jos katto vuotaa piipun kohdalta, joudutaan yleensä vesikattoa purkamaan jonkin verran piipun ympäriltä. Aluskatteen nostot ja kiinnitykset korjataan ja vesikatolla piipun juuri eristetään kullekin kattotyypille sopivalla menetelmällä. Lopuksi purettu vesikaton osa asennetaan takaisin paikalleen.  Muitakin läpivientejä katolle asennettaessa on ensiarvoisen tärkeää huolehtia niiden huolellisesta tiivistämisestä. Tiivistämiseen voidaan käyttää esimerkiksi valmiita aluskatteen läpivientitiivisteitä. Läpivientitiivisteitä on syytä tarkkailla aina kattotarkastuksen yhteydessä. Läpivientitiivisteet eivät välttämättä kestä yhtä kauan kuin itse katemateriaali. Vuotavat ja hapertuneet läpivientitiivisteet voidaan vaihtaa Plus Kattopalvelun suorittaman kattovuotokorjauksen yhteydessä.

Reiät ja repeämät huopakatoilla ja vesikatoilla

Tuulet tai lumimassat voivat repiä vesikattoja ja aiheuttaa kattovuodon. Reikien paikkaus onnistuu varsinkin huopakatoilla suhteellisen helposti ja edullisesti asentamalla paikkauspala reiän tai repeämän kohdalle (katso huopakaton korjaus).  Peltikatoilla pienten reikien paikkaus voi onnistua myös paikkausmassalla ja katon kiinnikkeiden eristeitä vaihtamalla. Peltikaton paikkaus on kuitenkin yleensä väliaikainen ratkaisu. Suuremmat reiät ja repeämät peltikatolla vaativat koko kattopeltielementin vaihtamista vauriokohdasta (katso peltikaton korjaus). Plus Kattopalvelu tekee aina sääsuojauksen heti, kun vuotava kattovaurio havaitaan. Jos aluskate on kunnossa, ei vesivaurioiden vaara ole suuri, mutta sääsuojaus kannattaa luonnollisesti tehdä aina ennen kun aluskatteen kunto on pystytty varmistamaan. Sama pätee tiilikattoihin, joissa on rikkinäisiä kattotiiliä tai kattotiiliä puuttuu katolta. Onneksi kattotiilien vaihtaminen on suhteellisen helppo ja nopea toimenpide (katso tiilikaton korjaus).

Katto vuotaa – onko edessä täsmäkorjaus vai kattoremontti?

Kun katto vuotaa tulee eteen kysymys: kannattaako katto paikata täsmäkorjauksella vai onko edessä laajempi, koko katon kattava, kattoremontti. Katon täsmäkorjaus on edullinen tapa jatkaa katon käyttöikää silloin, kun katto on muuten hyvässä kunnossa myös alusrakenteiltaan. Varsinkin vanhempien tiilikattojen ja peltikattojen osalta katon paikkaus on kuitenkin usein väliaikainen ratkaisu.  Jos katon elinkaari alkaa olla jo loppupuolellaan, voi koko katon uusiminen olla kokonaistaloudellisempi ratkaisu, kuin jatkuvien täsmäkorjausten tekeminen. Plus Kattopalvelun tekemä kokonaisvaltainen kattotarkastus auttaa valinnan tekemisessä.

Kattoremontit

Katon korjaukset

Kattohuolto

Kattotyöt