Kattoremontit, huollot ja korjaukset kaikille pelti-, tiili ja huopakatoille
Kattoekspertit palveluksessasi kaikissa pelti-, tiili -ja huopakattotöissä

Aluskatteen korjaus, paikkaus ja tiivistys

Aluskatteen korjaus, paikkaus ja tiivistys on vahvaa osaamistamme, jonka suoritamme aina tarkkaavaisesti ja kestävällä lopputuloksella käyttäen hyväksi vankkaa kokemustamme ja ammattitaitoamme.

Huolehdimme tarkasti aluskatteen ylösnostosta savupiippujen ja muiden läpivientien osalta. Pyöreiden putkien, kuten ilmanvaihtokanavien, viemärin tuuletusputkien sekä radonputkien osalta käytämme aluskatteen läpivientikappaleita, jotka tiivistämme aluskatteeseen.

Sen lisäksi, että kunnostamme itse aluskatteen, pidämme huolen siitä, että katto on muiltakin osin kunnossa. Mikäli vesi on onnistunut soluttautumaan vesikatteen ja aluskatteen läpi yläpohjaan ja eristeisiin, korvaamme kastuneet eristevillat uusilla ja korjaamme tai uusimme mahdollisesti vaurioituneet tai lahonneet puurakenteet sekä alus- tai ruodelaudoituksen.

Toimimme laajasti erilaisissa ympäristöissä. Olipa aluskatteen korjausta vaativa kohde kaupungissa, taajamassa, metsätien varrella, saarella tai jopa tunturin huipulla, olemme valmiita palvelemaan. Esimerkiksi, jos kohteessa ei ole sähköä, voimme tuottaa sen itse aggregaattimme avulla, tai vaihtoehtoisesti käyttää akkukäyttöisiä työkaluja.

Meiltä Plus Kattopalvelulta saat aluskatteen korjaukset täsmäpaikkauksista täydellisiin aluskatteen uusimisiin. Työnjälkemme on siistiä, teemme aina riittävät limitykset ja huolelliset tiivistykset ja suoritamme läpivientien ensiarvoisen tärkeät ylösnostot. Katolle noustessamme katsomme aina kokonaisuutta, eli esimerkiksi aluskatetöiden yhteydessä varmistamme samalla, että muutkin katon elementit ovat täydessä toimintakunnossa.

Kotisivujemme kautta voi tarvittaessa hakea remontille joustavaa rahoitusta, ja meillä teetetyistä kattotöistä kannattaa muistaa hyödyntää kotitalousvähennys verotuksessa. Toimiva aluskate on katon hyvinvoinnille erinomainen henkivartija, jonka ansiosta katon käyttöikä kasvaa. Hoida siksi aluskate ajoissa kuntoon ja nauti laadukkaasta lopputuloksesta – ota yhteyttä ja pyydä tarjouksemme aluskatteen korjauksesta ja paikkauksesta!

Olohuoneen katto alkoi tiputtamaan vettä savupiipun kohdalta. Otettiin yhteyttä Plus Kattopalveluun ja sieltä saatiin ammattilainen tutkimaan tilannetta. Aluskatteen ylösnostot oli väärin toteutettu toisen tahon toimesta ja piipunpellityksessäkin oli sanomista. Ongelmat korjattiin ja huonokuntoiset villatkin menivät vaihtoon. Nyt ei ole vettä katon läpi tippunut. Suuri suositus!
Pate S.

Aluskatteen korjaus kaikkialla Suomessa

Kaupungeissa, taajama-alueilla, metsissä ja saarilla.​

Miksi aluskate ja aluskatteen korjaus on rakennukselle tärkeää?

Aluskatteen korjaus ja paikkaus palauttaa katolle sen toimivuuden ja mahdollistaa näin aluskatteen pidemmän käyttöiän. Aluskatteen merkitys katon ja koko rakennuksen hyvinvoinnille on korvaamaton. Aluskatteen yksi tärkeä tehtävä on ohjata ylhäältä päin vesikatteen ohi päässeet sade- ja sulamisvedet asianmukaisesti pois katolta. Vesikatteet itsessään eivät ole täysin vesitiiviitä, joten aluskatetta tarvitaan pelastamaan yläpohjan eristeet ja puurakenteet tihkuvalta vedeltä. Aluskate on täysin välttämätön myös monien vuodoille alttiiden katon Aluskate myös huolehtii rakennuksen sisältä höyrystyvän kosteuden poistamisesta.

Mikäli aluskate puuttuu tai mikäli se ei ole sataprosenttisen toimiva, ovat riskinä kosteusvauriot ja sitä myötä ennen pitkää myös homeongelmat. Jos siis aluskate vuotaa, on tarvittavat korjaukset suoritettava viipymättä. Aluskatteen korjaus vaatii ammattitaitoa ja kokemusta, eikä korjaustoimiin tulisi ryhtyä ilman vakaata tietämystä aluskatoista. Aluskatetta voidaan usein korjata hyvinkin laadukkaasti ja kestävästi. Korjauksen tai paikkauksen käytännön toteutus määräytyy aina kattokohtaisesti, vaurioiden laajuuden ja katon yksilöllisten ominaisuuksien pohjalta.

Aluskate vuotaa

Aluskate vuotaa? Ei hätää, me korjaamme

Aluskate voi vuotaa monesta eri syystä. Syitä voivat mm. olla asennukseen liittyvät virheet, rankat sääolosuhteet, aluskatteen ikä. Oli syy mikä tahansa, on tärkeää saada aluskate toimintakuntoon. Ammattilaisemme korjaavat aluskatteen kestävästi ja oikeaoppisesti kaikissa ongelmatilanteissa.

Korjaamme aluskatteet kattavasti ja osaavasti

 • Aluskatteen korjaus savupiipun kohdalta
 • Aluskatteen korjaus jiirin, eli sisätaitteen kohdalta
 • Aluskatteen korjaus kattoikkunan, kattoluukun, kattovalokuvun kohdalta
 • Aluskatteen korjaus viemärintuuletusputken, ilmanvaihtoputken kohdalta
 • Aluskatteen korjaus tv-antennin/antenniputken kohdalta
 • Aluskatteen reikien ja repeämien korjaus
 • Aluskatteen korjaus naulanreikien kohdalta
 • Aluskatteen taitekohtien korjaus
 • Aluskatteen asennusvirheiden korjaus
 • Aluskatteen ja katon korjaus kun myrsky vaurioittaa kattoa tai puu kaatuu talon päälle
 • Myrsky tai lumi on irroittanut kattotuotteita vaurioittaen samalla aluskatetta
 • Aluskatteen kulumisesta johtuvien vaurioiden korjaus
 • Aluskatteen läpivientien ylösnostojen korjaus

Aluskatteen korjaus on tärkeä toimenpide, jolla varmistetaan rakennuksen suojauksen säilyminen sääolosuhteilta. Oli kyseessä sitten vaurioituneen nykyaikaisen aluskatteen, pahvisen panssarialuskatteen tai kovalevyaluskatteen korjaus, tarjoamme laadukkaan ja tehokkaan ratkaisun ongelmaan. Erikoistuneet asiantuntijamme tunnistavat nopeasti vahingon ja korjaavat vaurioituneen aluskatteen uudella, nykyaikaisella aluskatteella. Valitsemalla meidät, voit luottaa, että kodin katto on jälleen suojattu kaikilta säiltä.

Aluskatteen uusiminen osittain

Aluskatteen osittainen uusiminen on toimiva ratkaisu monessa aluskateongelmassa

Joskus aluskate voi olla vahingoittunut sellaiseen pisteeseen, että sen paikkaaminen ei ole mahdollista, tai läpivientien kohdalla aluskate puuttuu tai sitä ei ole riittävästi aluskatteen tiivistämiseen tai ylösnostojen toteuttamiseen. Tällaisissa tilanteissa parhaimman ja kestävimmän ratkaisun tarjoaa aluskatteen osittainen uusiminen, jossa aluskate asennetaan uudelleen yksi kattotuoliväli kerrallaan.

Aluskatteen osittaiselle uusimiselle voi olla tarvetta useista syistä. Esimerkiksi, puun kaatuessa katolle ja vaurioittaessa aluskatetta, myrskyn tai lumen aiheuttaessa vaurioita, jos aluskate on kulunut tai muusta syystä siihen on syntynyt reikä tai repeämiä.

Voi olla, että aluskate on osittain irronnut ja on pois paikaltaan limityksistä, eli alkanut repsottaa. Tämänkin ongelman korjaus onnistuu ammattilaisiltamme uusimalla aluskatetta kattotuoliväli kerrallaan.

Osittaisessa aluskatteen uusimisessa on tärkeää huomioida aluskatteen limitysliitokset ja varmistaa, että ne tehdään oikein, ja että aluskate asennetaan oikealla kireydellä. Jos aluskatetta uusitaan yksi kattotuoliväli kerrallaan, korjaus on suoritettava yläkautta eli katolta käsin. Tämä johtuu siitä, että kestävän ja toimivan ratkaisun saavuttaminen ei ole mahdollista alhaalta päin.

Yläkautta tehtävä korjaus vaatii kattotiilien tai kattopeltien poistamista korjauksen ajaksi. Osittaisessa uusimistyössä katolta irrotetut kattotiilet tai kattopellit voidaan kuitenkin palauttaa paikoilleen työn päätyttyä. Asennusmenetelmät suunnitellaan kullekin katolle erikseen, sillä jokainen katto on ainutlaatuinen.

Aluskatteen korjaus läpiviennin kohdalta

Aluskatteen korjausta tarvitaan usein läpiviennin kohdalla

Aluskatteen korjaus läpiviennin kohdalta on yleinen kattotyö. Jos aluskate vuotaa, on hyvin tyypillistä, että se tapahtuu juuri läpiviennin, kuten kuten savupiipun, viemärin tuuletusputken, ilmanvaihtoputken, kattoikkunan/kattoluukkun/kattovalokuvun ja tv-antennin kohdalta. Läpiviennit ovat koko katon terveyden kannalta kriittisiä kohtia, joten niiden on oltava tiiviit sekä vesikatteen että aluskatteen osalta, ja niiden kunto tulisikin tarkistaa säännöllisesti. Katon läpivientejä on monia, ja niihin kuuluvat esimerkiksi ilmanvaihtoputket, viemärintuuletusputket, savupiiput ja liesituulettimet. Hyvin yleinen toimenpide on myös aluskatteen korjaus kattoluukun tai kattoikkunan kohdalta. Aluskatteen korjaus ja paikkaus läpiviennin kohdalta on täysin mahdollista toteuttaa laadukkaasti ja kestävästi. Aluskatteen korjaus ja paikkaus läpiviennin kohdalta on syytä aina suorittaa oikeaoppisesti yläkautta.

Useimpiin pyöreisiin putkiin, jotka kulkevat aluskatteen läpi, on saatavilla sopivat läpivientikappaleet. Hyödynnämme näitä läpiviennin mukaisesti ja tiivistämme ne huolellisesti aluskatteeseen. Mikäli läpiviennin kohdalta ei löydy riittävästi aluskatetta läpivientikappaleen asennusta ja tiivistämistä varten, lisäämme tähän kohtaan uutta aluskatetta.

Niille läpivienneille, joille ei ole tarjolla erityisiä läpivientikappaleita, toteutamme aluskatteen ylösnoston. Ylösnostoja tarvitaan esimerkiksi savupiipun, kattoikkunan, kattoluukun, kattovalokuvun ja ilmanvaihtopiipun kohdalla. Ylösnostolla tarkoitetaan, että aluskate nostetaan läpiviennin jokaisella sivulla ja se tiivistyskiinnitetään läpivientiin.

Jos läpiviennin kohdalla ei ole riittävästi aluskatetta ylösnostoja varten tai jos ylösnostot ovat huonokuntoiset, lisäämme tarvittavan määrän uutta aluskatetta. Tämän jälkeen toteutamme uudet ylösnostot leikkaamalla aluskatteen rullamateriaalista erillisiä kappaleita. Erilliskappaleiden helmat limitetään ja tiivistetään ympärillä olemassa olevaan aluskatteeseen, ja nostetaan kappaleet läpivientiä vasten sekä tiivistetään.

Läpiviennin ylösnostot saattavat olla väärin suoritettuja tai ajan myötä vaurioituneita, tai niitä ei ole tehty lainkaan, jolloin ne alkavat vuotaa. Näissä tapauksissa aluskate voidaan korjata kestävästi ja laadukkaasti.

Olemme useassa aluskatteenkorjauskohteessa todenneet, että, savupiipun tai ilmanvaihtoputkien läpiviennit voivat olla toteutettu siten, että aluskatteen läpivientikohtaan on tehty liian suuri aukko. Tällöin savupiippu, ilmanvaihtoputki tai viemärintuuletusputki mahtuu menemään läpi, mutta aukko jää vuotamaan, koska läpivientikappaletta ei ole asennettu tai aluskatteen ylösnostot on jätetty tekemättä.

Tiiviys on keskeinen osa aluskatteen toiminnallisuutta, ja se varmistetaan huolellisella asennuksella. Aluskatteen korjaus ja paikkaus tulee aina tehdä huolellisesti ja oikein, jotta korjauksen tulos on kestävä ja luotettava. Huonosti toteutetut tai puutteelliset korjaukset saattavat johtaa uusiin vaurioihin tai vesivuotoihin.

Olemme kokeneet, että yksilöllisesti suunnitellut ja ammattitaidolla toteutetut aluskatteen korjaustyöt takaavat parhaan lopputuloksen. Jokainen kohde ja jokainen katto on erilainen, ja niiden korjaaminen vaatii sekä osaamista että kattotuntemusta.

Jos aluskate vuotaa läpiviennin kohdalta, kutsu Plus Kattopalvelu avuksesi. Kartoitamme tarkan vuotokohdan ja mahdollisesti syntyneet vauriot sekä selvitämme vuodon syyn: onko sauma pettänyt, tiiviste hapertunut, läpiviennin ylösnosto jätetty tekemättä tai jokin muu ongelma. Mikäli alkuperäisessä asennuksessa on laiminlyöty aluskatteen ylösnostojen suorittaminen, hoidamme asian kuntoon, ja vaihdamme aikansa eläneet tiivisteet toimiviin. Kun korjaamme aluskatetta savupiipun kohdalta, uusimme samalla tarvittaessa myös piipun pysty- ja juuripellitykset vedenpitävyyden takaamiseksi, ja asennamme piippuun tuiskulumelta ja vedeltä suojaavan piipunhatun.

Täsmäpaikkaus auttaa ensi hätään, mutta pidemmän aikavälin ratkaisu on aluskatteen korjaus kattotuoliväli kerrallaan

Aluskatteen korjaus tulee suorittaa tietyin ehdoin, jotta lopputulos on kestävä ja todella jatkaa katon käyttöikää. Jos toteutetaan aluskatteen täsmäpaikkaus, on kyse yleensä varsin väliaikaisesta ratkaisusta, etenkin, jos paikkaus on tehty yläpohjasta käsin alakautta. Paikkaus alkaa helposti roikkumaan ja pussittamaan, jolloin se ei kauaa kestä vaan antaa periksi. Vaikka aluskatteen paikkaus olisi kuinka hyvin tehty, ei sillä todennäköisesti ole kovin pitkää käyttöikää edessä. Tietysti osa paikkauksista tehdäänkin nimenomaan niin sanotusti hätäpaikkauksina, esimerkiksi teipataan aluskatetta sen verran, että saadaan se kestämään lähikuukausille tilattuun kattoremonttiin saakka.

Monissa tilanteissa aluskate on mahdollista palauttaa takaisin toimintakuntoon osittaisella aluskatteen korjauksella sekä uusimisella. Esimerkiksi jos aluskatteesta löytyy yksittäisiä reikiä tai venymiä, mutta aluskate kokonaisuutena on hyvässä kunnossa, riittää tavallisesti reikiintyneen vuodan tai kaistaleen vaihto. Aluskatteen kestävä korjaus tulee suorittaa aina ylhäältä katolta käsin, ei koskaan katon alapuolelta yläpohjan kautta. Korjaus tai osittainen uusiminen toteutetaan siten, että vanha aluskate poistetaan kattotuoliväli kerrallaan ja uusi asennetaan tilalle, saumakohdat huolellisesti limittäen. Vesikaton kattotiilet tai -pellit on siis poistettava korjattavalta alueelta, että on teknisesti mahdollista tehdä vesitiiviit limitysliitokset aluskatteeseen tarpeellisilta osin.

Aluskatteen korjauksen yhteydessä toteutamme tarpeen mukaan muutkin olennaiset kattotyöt. Kartoitamme ensin korjaustarpeiden laajuuden ja katsomme, onko vuotava aluskate tai heikon tuuletuksen aiheuttama kondenssivesi jo saanut aikaan tuhoa rakenteissa tai eristeissä. Vaihdamme kastuneet villat ja korjaamme lahovauriot kattorakenteissa. Jos läpivientien ylösnostot on alkuperäisessä asennuksessa jätetty puolitiehen, hoidamme asian kuntoon. Samalla varmistamme, että riittävä tuuletus kattorakenteisiin on järjestetty, ja tarpeen tullen voimme esimerkiksi parantaa katon energiatehokkuutta eristystä lisäämällä. Plus Kattopalvelun käynnin jälkeen kattosi on kaikin puolin kunnossa ja valmiina torjumaan kosteuden ja kylmyyden hyökkäykset talon hyvinvointia vastaan.

Aluskatevaurio löytyi vuosihuollon yhteydessä. Pelkäsimme, että korjauksesta tulee mittava ja koko aluskate uusitaan, mutta onnistuikin hienosti paikallisesti. Kiitos!
Juhani M.
Aluskatteen korjaus piipun kohdalta

Aluskatteen korjaus savupiipun kohdalta

Jos aluskate vuotaa savupiipun juuresta, on todennäköistä, ettei aluskatetta ole asianmukaisesti tiivistetty savupiippua vasten, ja ylösnostot puuttuvat kokonaan. Usein tällöin aluskatteessa on vain puukolla tehty reikä savupiipun läpiviennille, jolloin sade- tai sulamisvesi pääsee kulkemaan esteettä katon alapuolisiin rakenteisiin. Tämä vuotovesi valuu yleensä savupiipun ulkopintaa pitkin, kulkeutuen yläpohjan läpi ja lopulta sisätiloihin asti.

Piipunpellityksen olemassaolo ei vielä eliminoi vesivuotoriskiä. Esimerkiksi voimakkaassa myrskyssä tai tuulisessa säässä vettä voi kulkeutua savupiipun juuripellityksen alta. Tällaisissa tilanteissa toimiva, oikein asennettu ja ehjä aluskate, jossa on asianmukaisesti tehty ylösnostot savupiipun jokaisella sivulla, toimisi viimeisenä suojana vesivuotoa vastaan.

Aluskatteen korjaustoimenpiteet savupiipun ympärillä suoritetaan yläkautta. Tämä vaatii savupiipun pellityksen sekä vesikatteen puurakenteiden avaamista riittävältä alueelta. Näin voimme asentaa uudet, aluskatevuodasta leikatut erilliskappaleet ja toteuttaa oikeaoppiset ylösnostot savupiipun ympärille. Uusi aluskate liitetään nykyiseen aluskatteeseen limitysliitoksilla ja ne tiivistetään savupiipun kohdalta. Näin aluskatejärjestelmä säilyy vedenkestävänä myös savupiipun osalta.

Korjausalue ulottuu vähintään yhden ehjän kattotuolivälin verran savupiipusta sekä yhden aluskatevuodan leveydeltä. Jokainen katto vaatii kuitenkin omanlaisensa korjaustavan, joka määritellään katon muotojen ja muiden katon ominaisuuksien perusteella.

Kun aluskatteen ylösnostotyöt on suoritettu, kaikki katolta poistetut kattotiilet tai -pellit, peltilistat sekä muut kattovarusteet asennetaan takaisin paikoilleen. Kuitenkin savupiipun pellitys tulee usein uusia, jotta se voidaan saumata tiiviisti.

Korjaustyön suunnittelu on aina yksilöllistä, koska jokainen katto on uniikki ja vaatii omanlaisensa lähestymistavan.

Aluskatteen korjaus viemärin tuuletusputken, ilmastointiputken, ilmanvaihtokoneen tai tv-antennin kohdalta

Aluskatteen korjaus viemärin tuuletusputken, ilmastointiputken, ilmanvaihtokoneen tai tv-antennin kohdalta on yleinen aluskatteen korjaustyö, joka onnistuu päteviltä kattoammattilaisiltamme rutiininomaisesti.

Jos aluskate vuotaa tuuletusputken, ilmastointiputken, ilmanvaihtokoneen tai tv-antennin kohdalta, on todennäköisesti läpivientikappale jätetty asentamatta tai aluskatteen ylösnosto jätetty tekemättä tai asennus puutteellisesti toteutettu, tai ne ovat ajan myötä menneet huonoon kuntoon.

Jos aluskatteessa on puukolla tehty reikä ja läpivientikappale puuttuu, voidaan tämä korjata, jos aukko ei ole liian suuri. Tällöin voidaan jälkikäteen asentaa aluskatteen läpivientikappale yläpohjan kautta, tiivistäen viemärintuuletusputken kohdan aluskatteessa vesitiiviiksi. Tämä vaatii kuitenkin, että yläpohjasta on pääsy putken läpivientikohtaan, muussa tapauksessa korjaus suoritetaan yläkautta.

Jos aluskatteeseen on tehty liian suuri reikä alun perin, kun läpivienti toteutettu, korjaus ja tiivistäminen toteutetaan yläkautta. Tämä tehdään avaamalla pelti- tai tiilikatto sekä vesikatteen puurakenteet ympäröivältä alueelta riittävästi, jotta uuden aluskatteen asennus on mahdollista läpiviennin, kuten viemärin tuuletusputken tai ilmastointiputken kohtaan. Asennusala on aina vähintään yhden kattotuolivälin verran läpiviennistä ulospäin katsottuna ja vähintään yhden aluskatevuodan leveydeltä. Asennuksen yksityiskohdat riippuvat aina erikseen jokaisen katon muodoista ja lähellä olevista läpivienneistä.

Aluskatteen osittaisessa uusimisessa on mahdollista käyttää uudelleen jo olemassa olevat kattotiilet tai kattopellit sekä peltilistat ja muut kattotuotteet eli ne voidaan asentaa takaisin paikoilleen.

Aluskatteen korjaus jiirin kohdalta

Aluskatteen korjaus jiirin eli sisätaitteen kohdalta kuuluu kattotöistä haastavimpiin

Aluskatteen korjaus jiirin eli sisätaitteen kohdalta on erittäin vaativa mutta äärimmäisen tarpeellinen työ. Katon jiirit ovat kohtia, joissa kaksi eri lapetta kohtaavat. Jiireistä puhutaan myös kulmaliitoksina tai kulmataitteina. Katon jiirit ovat haastavia niin toteutuksen, huollon kuin korjauksenkin osalta ja niihin liittyy suuri vuotoriski: jiireissä liikkuvat yleensä katon suurimmat lumi-, jää- ja vesimäärät, ja lisäksi katon lämpötila saattaa vaihdella vuoden mittaan yli satakin astetta, joten taitteiden kohtaama rasitus on kova. Tiiviit, vedenpitävät liitokset jiireissä ovat katolle kuitenkin elinehto.

Kun jiiri on toteutettu oikein, on sen alla kaksi päällekkäistä aluskatetta, jotta jiiristä mahdollisesti läpi tihkuva vesi saadaan varmasti pois katolta eikä se päädy aiheuttamaan kosteushaittoja rakenteisiin. Jiiristä heti seuraavana on harjansuuntainen aluskate, jonka alle tuodaan vielä molemmilta lappeilta jatketut aluskatteet. Jiiri vaatii yleensä alleen tukevan umpilaudoituksen taitteiden molemmin puolin. Pelti- ja tiilikaton tapauksessa asennetaan tavallisesti jiiripellit eli jiirilistat ohjaamaan vesi pois sisätaitteista ränneihin.

Aluskatteen korjaus jiirin kohdalta vaatii onnistuakseen laajaa asiantuntemusta – ja mielellään runsasta kokemusta kattotöistä. Jiiritöissä on huomattava riski rakennusvirheille, joten läpi koko projektin täytyy tietää tarkasti, mitä on tekemässä ja miksi: muuten tulee äkkiä aiheuttaneeksi katolle enemmän haittaa kuin hyötyä, ja jälkiä voidaan joutua kalliilla korjailemaan. Jiirin ja aluskatteen korjauksessa on hallittava suvereenisti niin peltityöt, laudoitukset, saumaukset, aluskatteet kuin monet muutkin taituruutta vaativat kattotöiden osa-alueet. Suosittelemme lämpimästi jättämään jiirien asennukset ja korjaukset ammattilaiselle – osaava tekijä suorittaa työn kerralla nappiin ja antaa työlle kattavan takuun, ja näin säästät sekä aikaa, rahaa että hermoja.

Aluskate vuotaa kattoikuunan kohdalta

Aluskate vuotaa kattoikkunan, kattovalokuvun, kattoluukun tai paloluukun kohdalta

Jos aluskate vuotaa kattoikkunan, kattovalokuvun, kattoluukun tai paloluukun kohdalta, ongelman aiheuttaja voi olla aluskatteen rikkoutuminen, vaurioituminen tai virheellinen asennus, jossa läpiviennin kohdalla on vain reikä tai aukko.

On mahdollista, että aluskate on asetettu kattolappeen suuntaisesti puskuun, ilman asianmukaista ylösnostoa. Tärkeintä kunnostustöissä varmistaa, että aluskate nostetaan ylös läpiviennin kohdalla käyttäen aluskatteen erilliskappaleita, jotka kiinnitetään kuhunkin läpivientiin asennustiivistyksenä.

Korjaus tehdään yläkautta, mikä vaatii pelti- tai tiilikatteen sekä vesikatteen puurakenteiden avaamista riittävältä alueelta. Samalla tarkistamme kattoikkunan, kattovalokuvun, kattoluukun tai paloluukun kunnon ja tarvittaessa uusimme ne. Jos luukut ovat muovia, suosittelemme vaihtamaan ne kestävämpään puurunkoiseen ja puukantiseen versioon, jotka pellitetään peltisepäntyönä ja maalataan katon värin mukaisiksi. Korjauksen jälkeen kaikki katolta poistetut osat, kuten kattotiilet tai -pellit, listat ja muut kattotarvikkeet asennetaan takaisin.

Korjauksen yksityiskohdat suunnitellaan aina katon erityispiirteiden mukaan, sillä jokainen katto on ainutlaatuinen ja vaatii omanlaisensa lähestymistavan.

Aluskatteen korjaus ja paikkaus irronneen lumiesteen kohdalla

Aluskatteen korjaaminen tai paikkaaminen irronneen lumiesteen seurauksena viittaa useimmiten tilanteeseen, jossa raskas lumi on aiheuttanut lumiesteen irtoamisen ja tämän myötä aluskatteen vaurioitumisen.

Tiilikatolla irronnut lumieste voi vahingoittaa tiiliä ja aluskatetta. Toinen skenaario on, että lumiesteen kiinnitysjalka on irrotessaan repinyt aukon aluskatteeseen. Samanlainen vahinko voi tapahtua myös peltikatolla. Lumi voi painaa lumiesteen irti kiinnityksestä, aiheuttaen peltikatossa repeämän, jonka kautta aluskate voi vaurioitua.

Nämä vauriot voivat myös ilmetä muiden kattotarvikkeiden, kuten kattosiltojen tai lapetikkaiden irrotessa suuren lumikuorman vaikutuksesta. Tämän vuoksi suosittelemme lumikuorman vähentämistä kattotarvikkeiden tai läpivientien ympäriltä.

Aluskate voidaan korjata asentamalla uutta aluskatetta vaurioalueelle. Korjaus, eli osittainen uusiminen, suoritetaan yläkautta. Tiilikatolla tämä tarkoittaa kattotiilien purkamista, peltikatolla kattopeltien ja peltilistojen purkamista. Samalla puretaan ruodelaudoitukset, tuuletusrimat ja vaurioitunut aluskate. Samalla tarkistetaan, onko vuotovettä päässyt eristeisiin. Jos eristeet ovat kastuneet, ne korvataan uusilla.

Kun tarkastukset ja mahdolliset korjaukset on tehty, vaurioalueelle asennetaan uusi aluskate. Sen jälkeen asennetaan uudet ruodelaudoitukset ja tuuletusrimat. Lopuksi kattotiilet tai -pellit, peltilistat ja kattotarvikkeet asennetaan takaisin. Rikkoutuneet tiilet tai vaurioituneet pellit korvataan uusilla, samoin vaurioituneet kattotarvikkeet.

Aluskatteen seinällenoston korjaus tai puuttuvan seinällenoston jälkiasennus

Jos aluskatteen seinällenosto on vaurioitunut tai sitä ei ole alun perinkään toteutettu ja aluskate päättyy suoraan ulkoseinään, on olemassa merkittävä riski, että sade- tai sulamisvesi pääsee kertymään katon ja seinän liitoskohtaan ja sitä kautta myös mahdollisesti seinärakenteisiin.

Aluskatteen seinällenoston korjaaminen tai sen jälkiasentaminen tarkoittaa käytännössä samaa toimenpidettä. Työ toteutetaan yläkautta avaten tarvittaessa pelti- tai tiilikattoa sekä vesikatteen puurakenteita. Seinällenoston ulkoverhousta voidaan myös joutua avaamaan tarpeen mukaan.

Kun rakenteiden avaus on työalueelta suoritettu, asennetaan uudet aluskatteet ja suoritetaan aluskatteilla ylösnostot, eli seinällenostot, sekä kiinnitetään ylösnostetut aluskatteet seinäliittymän rakenteeseen.

Jos puuverhousta on jouduttu osittain purkamaan, se saatetaan joutua uusimaan korjauksen tai jälkiasennuksen yhteydessä. Vanha verhous ei välttämättä irtoa siististi tai ehjänä, joten se ei välttämättä ole enää asennuskelpoista työn päätyttyä. Ammattilaisemme hoitavat myös tämän toimenpiteen.

Kattopellit ja -tiilet, peltilistat sekä kattotuotteet saadaan oikeastaan poikkeuksetta irroitettua ehjinä, joten ne voidaan asentaa takaisin. Lopuksi asennetaan aina uusi, mittatilaustyönä valmistettu seinällenostopeltilistoitus, jotta lopputulos olisi oikeanmuotoinen, mittatarkka ja vesitiivis.

Meillä kaatui myrskyssä puu mökin katon päälle ja samalla rikkoutui vesikatetta ja aluskatetta. Plus Kattopalvelu teki tosi hyvää työtä katon korjauksen saralla. Suosittelemme!
Rami & Niina
Aluskatteen korjaus on kustannustehokasta

Vanhan aluskatteen korjaus on yleensä hyvinkin kustannustehokasta

Aluskatteen korjaus ja paikkaus on usein kustannustehokkain vaihtoehto. Jos aluskate roikkuu kauttaaltaan tai jos se on jo huomattavan kulunut tai reikiintynyt, voi olla, että kun yksi paikkausprojekti saadaan valmiiksi niin uusi korjaustarve ilmaantuu aina sitä mukaa – ja kierre on valmis. Suositeltavin vaihtoehto on tällöin aluskatteen vaihto tai uusiminen kokonaan, koska vain siten saavutetaan ehdoton vedenpitävyys ja takuuvarma toimivuus aluskatteelle myös pitkällä aikavälillä.

Aluskatteen korjaus on kuitenkin erinomainen vaihtoehto silloin, kun aluskate on pääosin hyvässä kunnossa. Jos aluskate on suurialainen ja suhteellinen uusi, ja siinä on vain lieviä ja paikallisia vaurioita, kannattaa kate korjauttaa asiantuntevalla ammattilaisella koko aluskatteen uusimisen sijaan. Kyse voi olla yksittäisistä rei’istä tai venymistä aluskatteessa, jotka saadaan kyllä hoidettua kuntoon. Jos aluskatteesta sen sijaan tavataan vaikkapa kohtalokkaita asennusvirheitä, on tilanne toinen. Aluskate on saatettu asentaa liian löysälle, liian kireälle, tai pahimmassa tapauksessa väärinpäin. Väärin asennettu aluskate on aina vaihdettava uuteen, jotta asianmukainen vedenpoisto varmasti toteutuu katolla.

Kunnollinen aluskate oikeaoppisesti ylhäältä alaspäin tehtynä on katolle ja koko rakennukselle edullinen henkivakuutus. Aluskatteen huolto, korjaus ja kunnossapito auttavat pitämään kosteuden poissa ja remonttitarpeet kurissa. Huolehdi siksi siitä, että katolle tehdään asianmukaiset kausihuollot ja että myös aluskatteen sekä kattoläpivientien ja jiirien tilanne tarkastetaan säännöllisesti – näin kattosi kukoistaa ja menestyy tärkeässä tehtävässään vuodesta toiseen. Tilaa Plus Kattopalvelun ammattitekijöiltä ilmainen kattotarkastuskäynti, niin turvataan kattosi kunto myös tulevaisuutta silmällä pitäen. Ota yhteyttä ja pyydä tarjouksemme kattotöistä!

Aluskatteen korjaus harjalta

Aluskatteen korjaus harjalta on täysin mahdollinen kattotyö ammattilaisillemme. Katon harjalla sijaitseva aluskate saattaa alkaa vuotaa, jos esimerkiksi katon asennuksessa on tapahtunut virhe ja kattotiilien asennusjärjestys tai ruodejaotus eivät ole asennettu tasajaolla. Tämä saattaa johtaa tilanteeseen, jossa kattotiilien limitystä on täytynyt ”venyttää”, jättäen liian suuren raon lappeiden harjapiikkiin. Tämän seurauksena harjatiili ei peitä kokonaan ylimpiä tiiliä, jolloin aluskate ja ruodepuut altistuvat säiden haitallisille vaikutuksille. Koska aluskate ei ole suunniteltu kestämään jatkuvaa UV-säteilyä, sadetta, lumisadetta tai tuulen rasitusta, se saattaa tässä tilanteessa kulua ja murentua nopeammin harjalla.

On myös ollut tapauksia, joissa tiilikaton harjalla olevat ylimmät ruodepuut ovat mädäntyneet, kun vesi on vuosien saatossa päässyt harjan kautta katon alle vahingoittaen myös aluskatetta. Joissain tilanteissa peltikatolla harjapelti on jäänyt asentamatta tai se on irronnut, mikä on johtanut aluskatteen vaurioitumiseen ja vuotamisen aloittamiseen.

Voimme uusia aluskatteen tiili- tai peltikaton harjalta siten, että avaamme katon harjan riittävältä alueelta, poistamme ruodepuut ja aluskatteen ja asennamme tilalle uuden aluskatteen. Tämä uusi aluskate limittyy molempien kattolappeiden kanssa käyttäen limitysliitoksia. Tämän jälkeen asennamme harjalle uudet ruodepuut ja palautamme irrotetut kattotiilet tai kattopellit sekä harjatiilet tai harjapeltilistat takaisin paikoilleen.

Pahvisen aluskatteen korjaus

Meiltä onnistuu myös pahvisen, eli panssarialuskatteen, sekä kovalevystä toteutetun aluskatteen korjaus

Aluskatteen, joka on tehty pahvista, tunnetaan myös nimellä panssarialuskate. Pahvisen aluskatteen, kuten myös kovalevystä toteutetun aluskatteen korjaus voidaan toteuttaa uusimalla vaurioitunutta aluskatetta kattotuoliväli kerrallaan modernilla aluskatemateriaalia. Ehjät pahviset aluskatteet ja kovalevyt voidaan jättää paikoilleen, koska ne ovat yhä toimivia aluskatteen materiaaleja myös nykyään.

Kovalevyaluskatteet kykenevät kestämään tietyn määrän kosteutta. Tämä tarkoittaa, että ne voivat imeä kosteutta ja sitten kuivua, kunhan tuuletus on asianmukainen. Kuitenkin, liian suuri kosteuden määrä saattaa aiheuttaa kovalevyjen vääntymistä. Ajan kuluessa kovalevyaluskate saattaa alkaa roikkua. Tätä ongelmaa voidaan lievittää asentamalla tukipuita kovalevyjen alle tuomaan lisää tukea.

Pahvisen panssarialuskatteen ja kovalevyaluskatteen osittainen uusiminen, suoritetaan yläkautta. Tämä tehdään avaamalla pelti- tai tiilikatto sekä vesikatteen puurakenteita vauriokohdasta. Korjaustyössä vioittunut pahvinen aluskate tai kovalevy poistetaan ja tilalle asennetaan uusi, nykyaikainen aluskate.

Uusi aluskate, joka asennetaan korjauskohtaan, limitetään aina olemassa olevien aluskatteiden kanssa, käyttäen limitysliitoksia. Tämä varmistaa, että aluskatejärjestelmä säilyy vedenpitävänä myös tulevaisuudessa.

Katon tarkastuksen yhteydessä huomattiin veden päätyvän tiilikatolla yläpohjan eristeisiin. Plus Kattopalvelulta saatiin ystävällinen porukka vaihtamaan muutaman rikkinäisen tiilen ja paikkaamaan aluskatteen reikä.
Jouko M.

Kattoremontit

Katon korjaukset

Kattohuolto

Kattotyöt