Leikkimökin kattoremontti, huolto ja korjaus – lapsuuden leikeille otolliset olosuhteet

Miltä kuulostaisi ajatus omasta leikkimökistä? Jos tätä kysytään keneltä tahansa pieneltä lapselta, on vastaus hyvin arvattavissa. Leikkimökki toimii suloisena pihan somistuksena ja tarjoaa lasten leikkeihin loistavia virikkeitä. Mökistä voi tulla lapselle niin rakas, että siellä vietetään käytännössä koko kesä, ja syntymäpäivienkin juhliminen siirtyy omaan pieneen tupaan. Talouden aikuisemmillekin asukkaille voi leikkimökistä olla iloa, sillä mökin koosta riippuen pystyy sitä tarvittaessa kenties käyttämään myös vierasmajana. Ja kun leikki-ikä on lasten osalta ohitettu, voi leikkimökkiä edelleen hyödyntää esimerkiksi kätevänä pihapiirin säilytystilana polkupyörille tai polttopuille.

Leikkimökin katto tarvitsee huoltoa, korjausta ja toisinaan jopa remonttia siinä missä isompienkin rakennusten katteet. Vaikka leikkimökin rakenne on yksinkertaisempi, aiheuttaa huonokuntoinen katto sille samoja ongelmia kuin mitä asuinkiinteistössäkin ilmenisi, joten katon pitäminen kunnossa on ensisijaisen tärkeää. Maamme nykyinen ilmasto pitää sään pitkään kosteana ja lämpimänä, mikä rasittaa nimenomaan suojaamattomia puurakenteita. Jos tuuletus ei toimi, tiivistyy kosteus kattorakenteisiin leikkimökin tiiviin huopakatteen tai peltikatteen alle. Leikkimökin katon puulaudoitukseen pääsee helposti käsiksi home- tai mikrobikasvusto ja erilaiset lahottajasienet, ja yleisimmät leikkimökin haasteet liittyvätkin juuri kosteusongelmiin. Home puolestaan aiheuttaa sisäilmahaittoja ja terveysongelmia, eikä lasten tietenkään ole turvallista leikkiä tällaisessa ympäristössä.

Me Plus Kattopalvelulla suoritamme asuinkiinteistöjen ja autotallien kattoremonttien lisäksi myös erilaisten piharakennusten, kuten leikkimökkien ja huvimajojen, kattotyöt. Leikkimökin katon remontti, huolto ja korjaus luonnistuu meiltä asiakaslähtöisellä ja ammattitaitoisella palvelulla. Tunnemme hyvin eri kattotyypit ja katemateriaalit – aumakatot ja harjakatot, pelti-, huopa- ja tiilikatot – ja suoritamme leikkimökin kattoremontin avaimet käteen- periaatteella ja laatutakuulla. Aina kattotöiden yhteydessä teemme veloituksettoman kuntotarkastuksen katolle, esimerkiksi rännit siivotessamme tutkimme samalla katon ehjyyden sekä pinnoitteen kunnon. Sivustomme kautta remontille on mahdollista hakea joustavampaa rahoitusta tarpeen mukaan, ja meillä teetettyjä kattotöitä voi hyödyntää myös kotitalousvähennyksen yhteydessä yksityisasiakkaan verotuksessa.

Toimiva ja terve leikkimökin katto on turvallisuuskysymys. Mitä aiemmin huolto- ja korjaustöihin lähdetään, sitä vähemmällä vaivalla ja pienemmillä kustannuksilla yleensä selvitään. Missä kunnossa teidän pihanne leikkimökki on? Vuotaako mökin kattomateriaali tai onko havaittavissa muita merkkejä kosteusvauriosta? Jos esimerkiksi mökin sisäkatto on mustunut tai jos mökissä säilötyissä leluissa ja tavaroissa tuntuu tunkkainen löyhkä, on jo korkea aika ryhtyä kunnostustoimiin. Tee investointi tulevaisuuteen ja kutsu meidät remontoimaan leikkimökkisi katto. Kaunis ja kestävä kateratkaisu helposti ja huokeasti – ota yhteyttä ja pyydä tarjouksemme leikkimökin kattotöistä!

Leikkimökin kattoremontti, huolto ja korjaus

Leikkimökin kattoremontti laatutyönä – säästyt nikkaroinnilta, kun tilaat palvelun meiltä

Leikkimökin katto voi äkkiseltään vaikuttaa täydelliseltä tee-se-itse-kohteelta – kysehän on leikkimökistä ja kattopinta-ala on pieni, joten homma vaatii varmaankin vain kevyttä nikkarointia netistä löytyvillä ohjeilla? Tai kehtaako nyt ammattilaiselta edes pyytää kustannusarviota moisesta miniprojektista? Leikkimökin katon koosta riippumatta on siinä kuitenkin toteutettava hyvän ja toimivan katon periaatetta, joten aivan kylmiltään urakkaan ei kannata lähteä. Ilman kunnollista rakennuskokemusta voi moni asia mennä katon remontissa pieleen – nimittäin vaikka kyse on leikkimökistä, ei vesi silti saa virrata sisälle tilaan tai valua ulkoseiniä pitkin, sillä kuten todettua, puumateriaali kärsii aina liiasta kosteudesta. Samoin väärin asennettu tai puutteellinen sadevesijärjestelmä lyhentää mökin käyttöikää huomattavasti. Mikäli siis omat kädentaidot ja kiinnostus eivät ole riittävät, on enemmän kuin järkevää laittaa ammattilainen asialle. Kun Plus Kattopalvelu suorittaa leikkimökin kattoremontin, pysyy mökki viihtyisänä, kuivana sekä terveenä.

Yleisimmin leikkimökin kattoon tehdään rakenne laudasta, jonka jälkeen se päällystetään joko rullahuovalla (bitumikermikate) tai palahuovalla (bitumiset kattolaatat). Mikäli kate toteutaan jostain muusta materiaalista, täytyy huomioida sen paino ja sitä myötä vaikutukset  vesikaton alusrakenteille. Huopa on yleinen leikkimökin katon materiaali, sillä se on edullinen, kevyt, helpohko asennettava ja mikä tärkeintä, se pitää hyvin vettä. Leikkimökin katto voidaan asentaa myös pellistä, etenkin siinä tapauksessa että pihapiirin muut rakennukset on toteutettu samoin peltikatteisina. Tiili on arvokkaampi ja huomattavasti painavampi katemateriaali, mutta rakenteista riippuen sitäkin voidaan leikkimökissä hyödyntää – esimerkiksi hirsimökki saattaa hyvinkin kestää tiilikatteen rasituksen. Toteutamme remonttityöt aina yksilöllisesti kohteen mukaan ja etsimme juuri sinun katollesi parhaan ratkaisun.

Aloitamme leikkimökin kattoremontin tekemällä kuntotarkastuksen sekä suunnitelman saneerauksesta. Otamme huomioon katteen yksityiskohdat: onko siinä esimerkiksi läpivientejä, tai onko mökissä lämmitystä? Kuuntelemme myös sinulla olevat toiveet remontin suhteen: haluaisitko kattoa elävöittämään vaikkapa pienen savupiipun tai asennetaanko katteeseen valoa ja avaruutta tilaan tuova kattoikkuna? Meiltä sujuu niin ikään kattotyypin vaihtaminen, esimerkiksi tasakaton muuttaminen harjakatoksi, tai miksei vaikka koristeelliseksi mansardikatoksi, jos se tontin ilmeeseen parhaiten istuu? Tai kattoa voidaan tarvittaessa myös korottaa vaikkapa siinä tapauksessa, että rakennus ei ole enää aktiivisessa leikkikäytössä vaan tarkoitus on saada siitä ennemminkin käytännöllinen varastorakennus. Osa kattotöistä voi vaatia toimenpide- tai rakennuslupaa, joten tällaiset asiat kannattaa varmistaa hyvissä ajoin. Autamme lupa-asioiden selvityksessä ja remontoimme pihallesi näyttävän, turvallisen ja toimivan leikkimökin.

Leikkimökin katon pitävät kunnossa säännölliset huollot

Leikkimökki ei luonteestaan huolimatta ole huoltovapaa. Onhan se alttiina täysin samoille ulkoisille rasitteille kuin asuinkiinteistöihin asennetut verokkinsa: vesi, lumi ja jää, jäkälä ja sammal, auringon uv-säteily sekä toistuvat lämpötilanvaihtelut vaativat kaikki katteelta veronsa. Leikkimökin katon huolto on melko yksinkertaista eikä siihen vaadita paljoa aikaa eikä vaivaa, kun huollettavaa pinta-alaa on suhteellisen vähän ja katon rakenne on yksinkertaisempi. Suurin haaste asian suhteen lieneekin useimmilla leikkimökin omistajilla vain ryhtyä toimeen ja saada homma aikaiseksi. Mikäli leikkimökin katon huolto ei kuulu lempiharrastuksiisi, voit vaivattomasti ulkoistaa sen meille. Harva ehkä lähtee tilaamaan pelkästään erillistä leikkimökin katon puhdistusta, mutta varsinaisen asuinrakennuksen kattohuollon lomassa mökinkin katto on näppärä hoitaa samalla kuntoon.

Puolivuosittaisen kattohuollon yhteydessä leikkimökin katolta kannattaa puhdistaa pois lehdet, neulaset sekä muu irtoroska. Tämä täytyy suorittaa katemateriaalin mukaisella tavalla – esimerkiksi leikkimökin katto on yleensä tehty huovasta, joka ei kestä jynssäystä, harjausta eikä kovaa vedenpainetta vaurioitumatta. Huopakate puhdistetaan hellävaraisesti mutta tehokkaasti ilmapuhaltamalla. Samalla siivotaan rännit sekä tarkistetaan niiden kiinnikkeet ja testataan kaadon toimivuus. Huollon yhteydessä katepinnasta tarkistetaan ja tiivistetään saumakohdat sekä mahdolliset läpiviennit.

Tarpeen mukaan leikkimökin katolle voidaan tehdä muitakin huoltotoimia, esimerkiksi katon pesu sekä materiaalin mukaiset suojakäsittelyt. Jos katepinta on jäänyt huoltamatta pidemmän aikaa, saattaa olla aiheellista suorittaa katolle sammaleenpoistokäsittely. Talvella lumi kannattaa pudottaa leikkimökin katolta tasaiseen tahtiin, etenkin keväällä, kun lumi on märkää ja painavaa nuoskalunta, sillä leikkimökin katon rakenteen yksinkertaisuudesta johtuen sillä voi olla heikompi kantavuus kuin asuinkiinteistöjen katoilla. Myös lumenpudotus tehdään meillä osaavin ottein ja herkkää huopapintaa vahingoittamatta. Mikäli tarvetta on, suoritamme leikkimökin katoille myös uudelleenpinnoitukset ja huoltomaalaukset. Terve katto täydessä terässä suojaa hyvin rakenteita ja pidentää mökin käyttöikää siinä missä minkä tahansa muunkin rakennuksen.

Kattotyöt kaikille piharakennuksille koirankopeista grillikatoksiin

Meiltä Plus Kattopalvelulta saat huollot, korjaukset ja remontit kaikkien asuinrakennusten, piharakennusten ja ulkorakennusten katoille. Asuinkiinteistöjen lisäksi kattoremontin kohteina voivat olla muun muassa autotallit, suojakatokset, saunarakennukset, puuliiterit, grillikatokset, ulkohuussit, leikkimökit, aitat ja huvimajat sekä muut ulko-piharakennukset. Ei ole väliä, onko katto tasakatto vai harjakatto, auma-, pulpetti- vai mansardikatto, sillä rakennuksen luonteesta ja kattotyypistä riippumatta saat meiltä osaavan palvelun. Vaativimpiin kohteisiin lukeutuvat yleensä asuinrakennukset sekä muut lämmitetyt rakennukset, sillä niiden rakenne on monimutkaisempi, ja katosta löytyy vesikatteen lisäksi tavallisesti myös aluskate, yläpohja, eristys sekä läpivientejä. Silti myös yksinkertaisempien kattojen on oltava vedenpitäviä, jotta rakennus pysyy käyttökelpoisena. Plus Kattopalvelu huoltaa, korjaa ja remontoi katot samalla vakaalla ammattiotteella ulkohuussista autotalliin ja leikkimökistä luksushuvilaan.

Kun tilanne sen sallii, on piha- ja ulkorakennusten kattotyöt viisainta toteuttaa muun kattoremontin yhteydessä. Kun tontille on jo varsinaista kattoremonttia silmällä pitäen tuotu kaikki telineet, työkoneet ja tarvikkeet, kannattaa niitä samalla hyödyntää pihapiirin muihinkin kohteisiin, jolloin kokonaishinnassa päästään pienemmillä kustannuksilla. Materiaali- ja tarviketilauksetkin tulevat edullisemmiksi isompina erinä, ja toisinaan vaikkapa leikkimökin katemateriaalina voidaan käyttää varsinaisesta kattosaneerauksesta ylijäänyttä hukkapalaa. Sama kokonaisvaltaisuuden periaate pätee kattohuoltoon: samalla kun itse asuinrakennuksen katto käydään läpi, on vaivatonta huoltaa ohessa myös autotallin, pihavaraston sekä leikkimökin katot. Lisäksi, kun kaikki pihapiirin rakennukset kunnostetaan samalla kertaa, antaa se julkisivulle tyylikkään, siistin ja yhtenäisen ilmeen.

Kaikkien asuin- ja ulkorakennusten kattotyöt hoituvat Plus Kattopalvelulta sujuvasti ja saumattomasti. Mikään kohde ei ole meille liian pieni tai suuri, vaan meillä on syvä ymmärrys siitä, että oli kyseessä sitten leikkimökki tai hehtaarihalli, molemmille rakennuksille laadukas ja toimiva katto on elintärkeä. Huolehdimme katon vedenpoistosta, eristyksestä ja tuuletuksesta sekä teemme siitä kauniin katsella. Työmme tuloksena saat kestävän ja tiiviin katon, joka pitää suojassaan niin rakenteet kuin omaisuutesikin, ja jatkossa saat meiltä myös kaikki tarvittavat huoltotoimet katon kuntoa ylläpitämään. Kattotyöt laatutakuulla ja avaimet käteen- palveluna – ota yhteyttä ja pyydä tarjouksemme katon remontista, huollosta ja korjauksesta!