Kattohuolto

Katon huoltaminen on tehokkain ja edullisin tapa pitää katto kunnossa

Katon huolto – miksi se on niin tarpeellista? Säännöllinen ja asiantunteva katon huolto on täysin välttämätöntä, kun katto halutaan pitää toimivana ja pitkäikäisenä. Katon kohtaamat rasitukset ovat vuosien varrella moninaiset: lämpötilanvaihtelut kuluttavat läpivientien tiivistemassoja, toistuva sulaminen ja jäätyminen pakkasrapauttaa kattotiiliä, ja aurinko saa aikaan liitoksia rasittavaa lämpölaajenemista peltikatteessa. Tämän lisäksi katepintaan jättävät jälkensä jäiset lumikuormat, sadevedet ja ilmansaasteet, noki, lika ja siitepöly sekä kutsumaton kasvusto. Huoltamaton katto pääsee valitettavan helposti sammaloitumaan ja ruostumaan, mikä taas aiheuttaa vesivuotoja ja tilanteen kehittyessä jopa homeongelmia rakenteisiin. Katon huollolla kampataan tällaiset ongelmat ajoissa ja ylläpidetään katon vesitiiviyttä ja toimintakykyä.

Meiltä Plus Kattopalvelulta saat monipuolisesti kaikki katon huolto- ja kunnostuspalvelut. Huollamme suuret ja pienet, jyrkät ja loivat, yksinkertaiset ja monimuotoiset katot, olipa kyse minkälaisesta rakennustyypistä tahansa aina kesämökeistä kerrostaloihin ja pienhuviloista pihakatoksiin. Haastavammatkaan työt eivät muodostu esteeksi, sillä meillä on hyppysissämme sekä tietotaito että kokemuksen suoma varmuus tehdä vaikeammatkin huolto- ja korjaustoimet, esimerkiksi katon vesitiiviit paikkaukset ja muutostyöt yläpohjan rakenteisiin. Kokemuksemme kattaa sekä peltikatot, tiilikatot että huopakatot eli bitumikatot, joten tiedämme tarkalleen, minkälaisista huoltotoimista juuri sinun kattosi hyötyy eniten ja miten sen toimintavarmuutta tuetaan ja elinkaarta pidennetään.

Kun ammattilainen suorittaa kattosi huollon, tapahtuu se varmasti laadukkaasti ja katolle turvallisella tavalla. Lisäksi kaikki piilevätkin vuotoriskit tai muut haastekohdat tulevat huomatuiksi – näin ainakin meillä, sillä minkä tahansa huollon takia katollasi käymmekin, laaja katto-osaamisemme mahdollistaa, että havainnoimme samalla katon yleiskuvaa ja tilannetta.

Kaikki Plus Kattopalvelun suorittamat kattotyöt kuuluvat myös kotitalousvähennyksen piiriin verotuksessa, ja suuremmissa projekteissa voit halutessasi hyödyntää sivujemme kautta haettavan joustavan rahoitusvaihtoehdon. Olennaista on, että kattoa huolletaan ajoissa ja säännöllisesti, niin etteivät orastavat ongelmat ehdi kehittyä suuritöisiksi ja kalliiksi korjata. Säästä siis aikaa, hermoja ja selvää rahaa, ja tilaa ajoissa korkealaatuinen huoltopalvelu katollesi. Hoida asia kuntoon vaikka saman tien – ota yhteyttä ja pyydä tarjouksemme katon huollosta!

Kattohuollot kaikkialla Suomessa

Kaupungeissa, taajama-alueilla, metsissä ja saarilla.​
Tulipa hätä, kun lumi alkoi painamaan kattorakenteita kasaan. Saimme Plus Kattopalveluiden tiimin lumenpudotukseen. Toiminta oli ripeää ja turva-asiat huomioitu, kiitos!
Jukkis

Säännölliset kattohuollot – katon terveyttä edistävä rutiini

Kattohuolto on tärkeä teetättää katolle säännöllisesti, jotta siitä saadaan paras mahdollinen hyöty irti. Kun katto pidetään tunnollisilla huoltotoimilla jo alun alkaenkin hyvässä kunnossa, on siitä huolehtiminen helpompaa ja huokeampaa kuin pahaan jamaan päässeen katon asteittainen kunnostaminen takaisin iskuun. Ennaltaehkäisevä kattohuolto siis pitää kattokorjaustenkin koot ja kustannukset kohtuullisina. Jotkin huoltotyöt olisi hyvä toteuttaa katolle kaksikin kertaa vuodessa, syksyisin ja keväisin: keväällä katto siirtyy talven pakkasten jäljiltä sulamisvesiä vastaanottamaan, ja syksyllä katosta on hyvä puhdistaa pudonneet lehdet ja neulaset, ennen talven ensimmäisiä lumia.

Säännöllisiin katon huoltotoimiin kuuluu katon puhdistus roskista ja lehdistä. Lisäksi puhdistamme samalla rännit ja varmistamme niiden kiinnitykset ja kaadon, sekä tarkistamme, ettei tukosriskiä tai vaaraa puhkiruostumisesta ole. Tutkimme katepinnan kunnon, katon saumakohdat, jiirit ja pellitykset, läpivientien tiivistykset ja kiinnitykset, kattoturvatuotteiden ja lumiesteiden kunnon sekä katon kiinnikkeet. Teemme kaikki katon tarvitsemat tiivistykset ja kiinnikkeiden uusimiset, saumakohtien parannukset, lisäkiinnitykset ja muut katteen mukaan olennaiset huoltotoimet: tiilikatolla tiiltenvaihdot, peltikatolla ruosteenpoistot ja niin edelleen. Talvisin kattohuoltoon kuuluvat lumenpudotukset ja jäänsulatukset katolta sekä ränneistä.

Tarpeen mukaan katolle suoritettavia huoltotoimia ovat myös muun muassa katon pesu, sammaleenpoisto, erilaiset suojakäsittelyt sekä uudelleenpinnoitukset tai huoltomaalaukset katetyypistä riippuen. Lisäksi on hyvä muistaa, että kattohuolto ei suinkaan rajoitu vesikatteeseen, vaan tärkeää on huolehtia myös niin sanotun yläpohjan eli välikaton kunnosta. Mikäli rakenteet sallivat esteettömän pääsyn yläpohjaan, käymme sovittaessa huollon yhteydessä kurkkaamassa sinnekin – miltä näyttävät aluskate ja yläpohjan rakenteet sekä eristevillat, näkyykö vuotoja tai muita ongelmia, jotka vaativat puuttumista? Katto kuin katto tai ongelma kuin ongelma, ei hätää – Plus Kattopalvelulla on kokemuksen kartuttamat eväät pitää katostasi parasta mahdollista huolta!

Meiltä saat laadukkaana ja kokonaisvaltaisena palveluna:

Katon huoltaminen kannattaa ottaa rutiiniksi jo aivan uudellakin katolla

Kattoremontin tai katon uusimisen jälkeen on katosta tietysti huolehdittava ensiluokkaisesti, jotta se saavuttaa pisimmän mahdollisen käyttöiän ja jotta katolle ei tarvitse tehdä laiminlyönnin johdosta turhia, ennenaikaisia korjaustöitä. Säännöllinen ja tunnollinen kattohuolto on edullisin ja vaivattomin tapa pitää katto kunnossa, koska silloin mahdolliset vauriot ja muut epäkohdat huomataan nopeasti eikä niiden anneta kehittyä isommiksi (ja kalliimmiksi) ongelmiksi. Me Plus Kattopalvelulla pidämme kattosi hyvinvointia yllä mielellämme, ja monet asiakkaamme ovatkin löytäneet palveluihimme kuuluvat katon vuosihuollot sekä katon kevät- ja syyshuollot, joilla katosta pystytään huolehtimaan erinomaisesti.

Kattoa huoltaessamme otamme huomioon katemateriaalin erityistarpeet, ja sovitamme käyttämämme tuotteet ja työmenetelmät aina kohdekatolle sopiviksi. Pesemme katot ja rännit ja puhdistamme ne harjan tai puhaltimen avulla irtoroskasta, lehdistä ja neulasista. Teemme myös sammaleenpoistot ja lumenpudotukset kaikille katemateriaaleille asianmukaisilla menetelmillä, ilman että kate itsessään vahingoittuu. Jos katto tarvitsee ruosteenpoistoa, tiilten vaihtoa, kiinnikkeiden uusimista tai saumojen tiivistystä, havainnoimme asian ja huollamme katon kuntoon. Asennamme, huollamme ja uusimme myös kattovarustelut ja kaikki katon läpiviennit. Lisäksi huoltomaalaamme peltikatot ja pinnoitamme tiili- sekä huopakatot sen ollessa katolla ajankohtaista.

Huollamme huopa-, pelti- ja tiilikatot laajalla tietotaidolla!

Mitä on huomioitava huopakaton, tiilikaton tai peltikaton huollossa?

Kun puhutaan huopakaton, tiilikaton ja peltikaton huollosta, on selvää, että näille keskenään erilaisille materiaaleille täytyy huolto suorittaa kullekin katteen vaatimalla tavalla. Vääränlaiset menetelmät tai kattopinnalle soveltumattomat käsittelyt voivat pilata jopa kerrasta koko katteen. Esimerkiksi jos huopakatolla liikkuu vääränlaisilla jalkineilla tai erityisen kuumilla kesähelteillä, voi siitä helposti seurata vaikkapa painumia katteeseen, kun pehmennyt huopa antaa periksi.

Myös katon pesussa ja puhdistuksessa menetelmät vaihtelevat jonkin verran katemateriaalin mukaan. Siinä missä peltikatolle ja tiilikatolle soveltuu yleensä katon harjaus, saatetaan huopakatosta poistaa roskat ja lehdet ilmapuhaltamalla, jotta katepinnan suojaava sirote ei irtoaisi toimenpiteessä. Katon pesu suoritetaan katetyypin tarpeista riippuen joko manuaalisesti harjan kanssa tai painepesurin avulla – jälkimmäisessä on säädettävä vedenpaine tarkalleen niin, ettei katepintaa itsessään vaurioiteta, eikä maali tai pinnoite katteessa kärsi tarpeettomasti. Esimerkiksi huopakate ei kestä liian voimakasta harjausta, jynssäystä tai vedenpainetta. Talven lumenpudotuksissakin on ensiarvoisen tärkeää hoitaa työ huolellisesti, oli materiaali sitten mikä tahansa, jotta katteeseen ei tule huolimattoman työskentelyn myötä lommoja, naarmuja tai repeämiä.

Kun katolta poistetaan sammalta, riittää peltikatolle yleensä kattopesu, kun taas huopakatto tai tiilikatto voivat vaatia erityisen sammaleentuhokäsittelyn. Sammaleenpoiston jälkeen kate on tärkeä suojakäsitellä vastaisuuden varalle. Peltikaton pahin vihollinen on ehdottomasti ruoste, eli sen kohdalla tarpeelliseksi voi osoittautua ruosteenpoisto ja suojamaalaus. Kun kate tarvitsee huollon yhteydessä pintakäsittelyä, tarkoittaa se peltikaton yhteydessä huoltomaalausta, kun taas tiilikatto ja huopakatto pinnoitetaan. Tiilikatolle ja huopakatolle on molemmille olemassa maalimainen pinnoite, mutta huopakaton tapauksessa voidaan käyttää myös ruiskutettavaa pinnoitemassaa. Kattoalan ammattilaisina tunnemme eri materiaalien ominaisuudet ja tarpeet, ja näin pystymme kartoittamaan parhaat metodit juuri sinun kattosi tehokkaaseen huoltamiseen.

Huopakaton huolto

Huopakaton huolto toteutettuna säännöllisesti, varmistaa katon toimintakunnon. Huopakatto tulisi huoltaa ja tarkastaa säännöllisin väliajoin, jolloin varmistetaan ettei katolta löydy vaurioita tai haittaa myöhemmässä vaiheessa aiheuttavia ongelmia. Huopakaton tarkastus- ja huoltotoimia ovat esimerkiksi:

 • Sammaleiden ja roskien poisto huopakatolta kevyenä käsiharjauksena ja ilmapuhalluksena
 • Sammaleentuhokäsittelyt huopakatoille
 • Sadevesikourujen puhdistukset
 • Kattokaivojen ja lehtisihtien puhdistus
 • Huopakaton ehjyyden ja läpivientien tiiveyden tarkastus
 • Huopakaton tiivistystyöt

Ammattilaisemme toteuttavat huopakaton huoltotyöt aina katon sirotepinnan ja muut asiat huomioiden. Esimerkiksi. huopakattojen  lumenpudotuksessa käytetään muovisia lumilapioita ja lumikolia, jotka eivät vaurioita herkkää kattohuopaa. Katolle jätetään aina lumenpudotuksen yhteydessä noin 10 cm lumikerros, joka suojaa kattoa lumitöitä tehtäessä. Puhdistustyöt suoritetetaan myös tehokkaasti, mutta huopakateystävällisesti.

Kun suoritamme huoltotöitä, kattoasiantuntijamme silmäilevät huopakattoasi muiltakin osin. He katsastavat katteen pinnan kunnon ja ulkonäön paikallistaen mahdollisia puutteita tai vahinkoja.

Jos ammattilaisillamme on pääsy katon yläpohjaan, voimme tutkia myös huopakaton alla olevia rakenteita, kuten aluskatetta ja läpivientejä, sekä yläpohjan eristystä. Tämä tarkoittaa, että huopakatto tulee tutkittua perusteellisesti. Kattomme asiantuntijat raportoivat kaikista löydetyistä mahdollisista vahingoista tai puutteista, ja tarvittaessa voimme antaa tarjouksen korjaustoimenpiteistä.

Peltikaton huolto

Peltikaton huollot toteutetaan juuri katon vaatimilla tuotteilla ja menetelmillä. Emme vahingoita kattoa ja toimimme aina katon pitkäikäisyys ja moitteeton toiminta tärkeimpinä kriteereinä mielessä. Turhaa peltikatolla liikkumista tulee välttää. Peltikatolla liikuttaessa kannattaa käyttää oikeanlaisia jalkineita, jotta peltikaton lommoutumista tai maalipinnan vaurioitumista ei tapahtuisi. Kattohuollot pyritään suorittamaan aina kattosiltoja ja lapetikkaita hyväksi käyttäen. Tarvittaessa käytettävissämme on myös henkilönostimia, joilla ulotutaan katon hankaliinkin kohtiin ilman, että peltisen vesikaton päällä kävellään. Peltikaton tarkastettavia ja tarvittaessa huollettavia kohteita ovat mm.:

 • Peltikaton ehjyyden ja tiiveyden tarkastaminen
 • Läpiviennit ja läpivientien tiiviys sekä niiden kiinnitys
 • Katon jiirit ja muut erikoispellitykset sekä niiden tiiviys
 • Peltikaton tiivistystyöt
 • Vesikatteen kateruuvit ja kateruuvien tiivisteet
 • Peltikaton naulojen vaihto kateruuveiksi
 • Kateruuvien uusimiset
 • Peltikaton harjan tiivisteet
 • Kattoturvatuotteet ja kattoturvatuotteiden kiinnitykset
 • Sadevesikourujen puhdistus
 • Sadevesijärjestelmän kunto ja kiinnitykset sekä tiivistys
 • Katon tuuletuksen tarkistus ja huolto
 • Pintavauriot ja naarmut peltikatteen ja peltilistojen pinnassa

Kun huolto- ja tarkistustoimenpiteitä tehdään, ammattitaitoiset kattotyöntekijämme arvioivat peltikaton kokonaiskunnon ja ulkonäön sekä tunnistavat mahdolliset vikakohdat ja vahingot.

Jos on mahdollista päästä katon yläpohjaan, pystymme myös tarkastelemaan peltikaton alla olevia rakenteita, kuten aluskatetta ja läpivientejä sekä yläpohjan eristystä. Tämän ansiosta peltikatto saadaan tarkastettua kokonaisvaltaisesti. Kattoasiantuntijamme ilmoittavat asiakkaalle kaikista havaitsemistaan mahdollisista vioista tai puutteista. Halutessaan asiakas voi myös saada meiltä tarjouksen näiden vaurioiden tai puutteiden korjaamiseksi.

Tiilikaton huolto

Tiilikaton huolto varmistaa sen, että katto palvelee vuodesta ja vuodenajasta toiseen väsymättä saavuttaen sille oletetun toimintaiän. Tiilikatot tulisi puhdistaa syksyisin lehdistä, neulasista ja roskista. Plus Kattopalvelun kattohuoltajat poistavat katolta helposti irtoavat sammaleet ja irtoroskat mekaanisesti käsiharjauksena sekä ilmapuhalluksena ja puhdistavat sadevesikourut. Huom. kuivaharjaus ja ilmapuhallus ei vahingoita tiilikatetta, eikä talosi altistu kosteusvaurioille.

Samalla huoltotöitä suoritettaessa tarkastetaan tiilikaton ehjyys ja yleisilme sekä havainnoidaan muut mahdolliset puutteet ja vauriot. Kattoammattilaisemme vaihtavat myös mm. rikkinäiset kattotiilet uusiin varakattotiiliin.

Mikäli yläpohjaan on pääsy voimme myös tarkastaa tiilikaton alusrakenteen, eli aluskatteen ja läpivientien kunnon sekä yläpohjan eristykset. Eli tiilikatto tulee kokonaisvaltaisesti tarkastettua. Kattoammattilaisemme raportoivat asiakkaalle havainnoimistaan mahdollisista vaurioista ja puutteista, sekä asiakkaan niin halutessaan, annamme tarjouksen vaurioiden tai puutteiden korjaamisesta.

Kattohuoltokohteissa voidaan tarvittaessa käyttää henkilönostinta tai työskentelytelineitä.

Tiilikatot tulisi tarkastaa mielellään keväisin ja syksyisin. Tiilikaton tarkastus ja huoltokohteita ovat mm.:

 • Tiilikaton ehjyyden tarkistus ja rikkinäisten tiilien vaihto
 • Tiilikaton sisäjiirit
 • Sadevesikourujen puhdistus
 • Sadevesijärjestelmän kunto ja kiinnitykset sekä tiivistys
 • Tiilikaton aluskate ja alusrakenteet
 • Tiilikaton läpivientien muoviosat ja läpivientitiivisteet
 • Kattoluukut ja kattoikkunat
 • Kattoikkunoiden, kattoluukkujen ja savupiipun juuripellitykset ja ylösnostot
 • Kattosillat ja niiden alapuoliset kattotiilet
 • Lumiesteen ja niiden alapuoliset kattotiilet

Mitä on huomioitava huopakaton, tiilikaton tai peltikaton huollossa?

Kun puhutaan huopakaton, tiilikaton ja peltikaton huollosta, on selvää, että näille keskenään erilaisille materiaaleille täytyy huolto suorittaa kullekin katteen vaatimalla tavalla. Vääränlaiset menetelmät tai kattopinnalle soveltumattomat käsittelyt voivat pilata jopa kerrasta koko katteen. Esimerkiksi jos huopakatolla liikkuu vääränlaisilla jalkineilla tai erityisen kuumilla kesähelteillä, voi siitä helposti seurata vaikkapa painumia katteeseen, kun pehmennyt huopa antaa periksi.

Myös katon pesussa ja puhdistuksessa menetelmät vaihtelevat jonkin verran katemateriaalin mukaan. Siinä missä peltikatolle ja tiilikatolle soveltuu yleensä katon harjaus, saatetaan huopakatosta poistaa roskat ja lehdet ilmapuhaltamalla, jotta katepinnan suojaava sirote ei irtoaisi toimenpiteessä. Katon pesu suoritetaan katetyypin tarpeista riippuen joko manuaalisesti harjan kanssa tai painepesurin avulla – jälkimmäisessä on säädettävä vedenpaine tarkalleen niin, ettei katepintaa itsessään vaurioiteta, eikä maali tai pinnoite katteessa kärsi tarpeettomasti. Esimerkiksi huopakate ei kestä liian voimakasta harjausta, jynssäystä tai vedenpainetta. Talven lumenpudotuksissakin on ensiarvoisen tärkeää hoitaa työ huolellisesti, oli materiaali sitten mikä tahansa, jotta katteeseen ei tule huolimattoman työskentelyn myötä lommoja, naarmuja tai repeämiä.

Kun katolta poistetaan sammalta, riittää peltikatolle yleensä kattopesu, kun taas huopakatto tai tiilikatto voivat vaatia erityisen sammaleentuhokäsittelyn. Sammaleenpoiston jälkeen kate on tärkeä suojakäsitellä vastaisuuden varalle. Peltikaton pahin vihollinen on ehdottomasti ruoste, eli sen kohdalla tarpeelliseksi voi osoittautua ruosteenpoisto ja suojamaalaus. Kun kate tarvitsee huollon yhteydessä pintakäsittelyä, tarkoittaa se peltikaton yhteydessä huoltomaalausta, kun taas tiilikatto ja huopakatto pinnoitetaan. Tiilikatolle ja huopakatolle on molemmille olemassa maalimainen pinnoite, mutta huopakaton tapauksessa voidaan käyttää myös ruiskutettavaa pinnoitemassaa. Kattoalan ammattilaisina tunnemme eri materiaalien ominaisuudet ja tarpeet, ja näin pystymme kartoittamaan parhaat metodit juuri sinun kattosi tehokkaaseen huoltamiseen.

Kattohuollon yhteydessä paljastuvat katon vahvuudet ja haastekohdat

Sen lisäksi, että me Plus Kattopalvelulla tarjoamme laadukasta ja osaavaa kattohuoltoa kaikille katoille ja materiaaleille, sisältyy palveluumme vieläkin enemmän. Periaatteenamme on aina kokonaisvaltainen katon hyvinvoinnista huolehtiminen, ja kattohuollossa se näkyy esimerkiksi siten, että huollon yhteydessä, oli se sitten vesikourujen puhdistus tai katon pesu, pidämme katon kuntoa silmällä muidenkin osa-alueiden suhteen.

Tarkkailemme siis aina katon kuntoa kokonaisuutena. Onko katolla mahdollisia ruostekohtia tai katteessa painumia, kupruja, reikiä tai repeämiä? Ovatko lumiesteet vääntyneet tai muuten uusimisen tarpeessa? Onko sisätaitteissa tai kattoturvatuotteiden alla toistuvasti rikkoutuneita tiiliä, jotka viittaisivat ongelmiin asennuksessa? Kokeneet ammattilaisemme voivat löytää katoltasi ongelmia, jotka huomiotta jäädessään ehtisivät kehittyä isommiksi ja ikävämmiksi korjata. Mikäli huollon yhteydessä havaitsemme katolla korjaustarvetta tai muuta huomionarvoista, kerromme tällaisista asioista sinulle ja annamme mielellämme edullisen tarjouksen katon kunnostuksesta.

Säännöllisen huollon ja tarkkailun ansiosta katon ongelmat tunnistetaan, ennen kuin niistä tulee mittavia kattovaurioita. Haastekohtiin saadaan reagoitua nopeasti ja näin korjauksissa säästetään sekä kattoa että rahaa. Katon huolto siis todella kannattaa, katsoipa asiaa sitten miltä kantilta tahansa.

Käytämme Plus Kattopalvelun huoltopalveluja vuosittain rännien tyhjennyksiin ja kattolumien pudottamiseen. Kohde on hieman haastava ja vaatii henkilönostinta. Hyvin homma toiminut joka kerta!
Rauno K.