Katon huolto on tehokkain ja edullisin tapa pitää katto kunnossa

Katon huolto – miksi se on niin tarpeellista? Säännöllinen ja asiantunteva katon huolto on täysin välttämätöntä, kun katto halutaan pitää toimivana ja pitkäikäisenä. Katon kohtaamat rasitukset ovat vuosien varrella moninaiset: lämpötilanvaihtelut kuluttavat läpivientien tiivistemassoja, toistuva sulaminen ja jäätyminen pakkasrapauttaa kattotiiliä, ja aurinko saa aikaan liitoksia rasittavaa lämpölaajenemista peltikatteessa. Tämän lisäksi katepintaan jättävät jälkensä jäiset lumikuormat, sadevedet ja ilmansaasteet, noki, lika ja siitepöly sekä kutsumaton kasvusto. Huoltamaton katto pääsee valitettavan helposti sammaloitumaan ja ruostumaan, mikä taas aiheuttaa vesivuotoja ja tilanteen kehittyessä jopa homeongelmia rakenteisiin. Katon huollolla kampataan tällaiset ongelmat ajoissa ja ylläpidetään katon vesitiiviyttä ja toimintakykyä.

Meiltä Plus Kattopalvelulta saat monipuolisesti kaikki katon huolto- ja kunnostuspalvelut. Huollamme suuret ja pienet, jyrkät ja loivat, yksinkertaiset ja monimuotoiset katot, olipa kyse minkälaisesta rakennustyypistä tahansa aina kesämökeistä kerrostaloihin ja pienhuviloista pihakatoksiin. Haastavammatkaan työt eivät muodostu esteeksi, sillä meillä on hyppysissämme sekä tietotaito että kokemuksen suoma varmuus tehdä vaikeammatkin huolto- ja korjaustoimet, esimerkiksi katon vesitiiviit paikkaukset ja muutostyöt yläpohjan rakenteisiin. Kokemuksemme kattaa sekä peltikatot, tiilikatot että huopakatot eli bitumikatot, joten tiedämme tarkalleen, minkälaisista huoltotoimista juuri sinun kattosi hyötyy eniten ja miten sen toimintavarmuutta tuetaan ja elinkaarta pidennetään.

Kun ammattilainen suorittaa kattosi huollon, tapahtuu se varmasti laadukkaasti ja katolle turvallisella tavalla. Lisäksi kaikki piilevätkin vuotoriskit tai muut haastekohdat tulevat huomatuiksi – näin ainakin meillä, sillä minkä tahansa huollon takia katollasi käymmekin, laaja katto-osaamisemme mahdollistaa, että havainnoimme samalla koko katon yleiskuvaa ja tilannetta. Kattosi siis tulee varmasti kuntoon otsalaudoista alusrakenteisiin saakka. Kaikki Plus Kattopalvelun suorittamat kattotyöt kuuluvat myös kotitalousvähennyksen piiriin verotuksessa, ja suuremmissa projekteissa voit halutessasi hyödyntää sivujemme kautta haettavan joustavan rahoitusvaihtoehdon. Olennaista on, että kattoa huolletaan ajoissa ja säännöllisesti, niin etteivät orastavat ongelmat ehdi kehittyä suuritöisiksi ja kalliiksi korjata. Säästä siis aikaa, hermoja ja selvää rahaa, ja tilaa ajoissa korkealaatuinen huoltopalvelu katollesi. Hoida asia kuntoon vaikka saman tien – ota yhteyttä ja pyydä tarjouksemme katon huollosta!

Katon toimivuuden kannalta tärkeitä kattohuoltoja ovat mm.:

Kattohuolto

Säännölliset kattohuollot – katon terveyttä edistävä rutiini

Kattohuolto on tärkeä teetättää katolle säännöllisesti, jotta siitä saadaan paras mahdollinen hyöty irti. Kun katto pidetään tunnollisilla huoltotoimilla jo alun alkaenkin hyvässä kunnossa, on siitä huolehtiminen helpompaa ja huokeampaa kuin pahaan jamaan päässeen katon asteittainen kunnostaminen takaisin iskuun. Ennaltaehkäisevä kattohuolto siis pitää kattokorjaustenkin koot ja kustannukset kohtuullisina. Jotkin huoltotyöt olisi hyvä toteuttaa katolle kaksikin kertaa vuodessa, syksyisin ja keväisin: keväällä katto siirtyy talven pakkasten jäljiltä sulamisvesiä vastaanottamaan, ja syksyllä katosta on hyvä puhdistaa pudonneet lehdet ja neulaset sekä kesän läpi kertynyt siitepöly ennen talven ensimmäisiä lumia.

Säännöllisiin katon huoltotoimiin kuuluu katon puhdistus roskista ja lehdistä. Lisäksi puhdistamme samalla rännit ja varmistamme niiden kiinnitykset ja kaadon, sekä tarkistamme, ettei tukosriskiä tai vaaraa puhkiruostumisesta ole. Tutkimme katepinnan kunnon, katon saumakohdat, jiirit ja pellitykset, läpivientien tiivistykset ja kiinnitykset, kattoturvatuotteiden ja lumiesteiden kunnon sekä katon kiinnikkeet. Teemme kaikki katon tarvitsemat tiivistykset ja kiinnikkeiden uusimiset, saumakohtien parannukset, lisäkiinnitykset ja muut katteen mukaan olennaiset huoltotoimet: tiilikatolla tiiltenvaihdot, peltikatolla ruosteenpoistot ja niin edelleen. Talvisin kattohuoltoon kuuluvat lumenpudotukset ja jäänsulatukset katolta sekä ränneistä.

Tarpeen mukaan katolle suoritettavia huoltotoimia ovat myös muun muassa katon kattavampi pesu, sammaleenpoisto, erilaiset suojakäsittelyt sekä uudelleenpinnoitukset tai huoltomaalaukset katetyypistä riippuen. Lisäksi on hyvä muistaa, että kattohuolto ei suinkaan rajoitu vesikatteeseen, vaan tärkeää on huolehtia myös niin sanotun yläpohjan eli välikaton kunnosta. Mikäli rakenteet sallivat esteettömän pääsyn yläpohjaan, käymme aina huollon yhteydessä kurkkaamassa sinnekin – miltä näyttävät aluskate ja yläpohjan rakenteet sekä eristevillat, näkyykö vuotoja tai muita ongelmia, jotka vaativat puuttumista? Katto kuin katto tai ongelma kuin ongelma, ei hätää – Plus Kattopalvelulla on kokemuksen kartuttamat eväät pitää katostasi parasta mahdollista huolta!

Meiltä saat laadukkaana ja kokonaisvaltaisena palveluna:

Mitä on huomioitava huopakaton, tiilikaton tai peltikaton huollossa?

Kun puhutaan huopakaton, tiilikaton ja peltikaton huollosta, on selvää, että näille keskenään erilaisille materiaaleille täytyy huolto suorittaa kullekin katteen vaatimalla tavalla. Vääränlaiset menetelmät tai kattopinnalle soveltumattomat käsittelyt voivat pilata jopa kerrasta koko katteen. Esimerkiksi jos huopakatolla liikkuu vääränlaisilla jalkineilla tai erityisen kuumilla kesähelteillä, voi siitä helposti seurata vaikkapa painumia katteeseen, kun pehmennyt huopa antaa periksi.

Myös katon pesussa ja puhdistuksessa menetelmät vaihtelevat jonkin verran katemateriaalin mukaan. Siinä missä peltikatolle ja tiilikatolle soveltuu yleensä katon harjaus, saatetaan huopakatosta poistaa roskat ja lehdet ilmapuhaltamalla, jotta katepinnan suojaava sirote ei irtoaisi toimenpiteessä. Katon pesu suoritetaan katetyypin tarpeista riippuen joko manuaalisesti harjan kanssa tai painepesurin avulla – jälkimmäisessä on säädettävä vedenpaine tarkalleen niin, ettei katepintaa itsessään vaurioiteta, eikä maali tai pinnoite katteessa kärsi tarpeettomasti. Esimerkiksi huopakate ei kestä liian voimakasta harjausta, jynssäystä tai vedenpainetta. Talven lumenpudotuksissakin on ensiarvoisen tärkeää hoitaa työ huolellisesti, oli materiaali sitten mikä tahansa, jotta katteeseen ei tule huolimattoman työskentelyn myötä lommoja, naarmuja tai repeämiä.

Kun katolta poistetaan sammalta, riittää peltikatolle yleensä kattopesu, kun taas huopakatto tai tiilikatto voivat vaatia erityisen sammaleentuhokäsittelyn. Sammaleenpoiston jälkeen kate on tärkeä suojakäsitellä vastaisuuden varalle. Peltikaton pahin vihollinen on ehdottomasti ruoste, eli sen kohdalla tarpeelliseksi voi osoittautua ruosteenpoisto ja suojamaalaus. Kun kate tarvitsee huollon yhteydessä pintakäsittelyä, tarkoittaa se peltikaton yhteydessä huoltomaalausta, kun taas tiilikatto ja huopakatto pinnoitetaan. Tiilikatolle ja huopakatolle on molemmille olemassa maalimainen pinnoite, mutta huopakaton tapauksessa voidaan käyttää myös ruiskutettavaa pinnoitemassaa. Kattoalan ammattilaisina tunnemme eri materiaalien ominaisuudet ja tarpeet, ja näin pystymme kartoittamaan parhaat metodit juuri sinun kattosi tehokkaaseen huoltamiseen.

Peltikaton kattohuolto

Peltikaton huollot toteutetaan juuri katon vaatimilla tuotteilla ja menetelmillä. Emme vahingoita kattoa ja toimimme aina katon pitkäikäisyys ja moitteeton toiminta tärkeimpinä kriteereinä mielessä. Turhaa peltikatolla liikkumista tulee välttää. Peltikatolla liikuttaessa kannattaa käyttää pehmeäpohjaisia jalkineita, jotta peltikaton lommoutumista tai maalipinnan vaurioitumista ei tapahtuisi. Kattohuollot pyritään suorittamaan aina kattosiltoja ja lapetikkaita hyväksi käyttäen. Tarvittaessa käytettävissämme on myös henkilönostimia, joilla ulotutaan katon hankaliinkin kohtiin ilman, että peltisen vesikaton päällä kävellään. Peltikaton tarkastettavia ja tarvittaessa huollettavia kohteita ovat mm.:

 • Pintavauriot ja naarmut peltikatteen ja peltilistojen pinnassa
 • Vesikatteen kateruuvit ja kateruuvien tiivisteet
 • Harjalistojen tiivisteet
 • Katon jiirit ja muut erikoispellitykset sekä niiden tiiviys
 • Läpiviennit ja läpivientien tiiviys sekä niiden kiinnitys
 • Kattoturvatuotteet ja kattoturvatuotteiden kiinnitykset
 • Sadevesijärjestelmä ja sadevesijärjestelmän osien kiinnitykset
 • Katon tuuletuksen tarkistus ja huolto

Lisäksi peltikatot olisi hyvä pestä kerran vuodessa ja putsata myös sadevesijärjestelmä. Peltikaton pesuun käytetään vettä ja pehmeää harjaa tai painepesuria matalalla alle 50 bar paineella. Tarvittaessa käytetään maalatulle peltikatolle soveltuvaa pesuainetta. Vesikatteen pintavauriot voidaan joko paikkamaalata paikallisesti tai tehdä koko katon huoltomaalaus. Peltikattojen huoltomaalausväli vaihtelee 10-30 vuoden välillä, riippuen käytetystä maalista ja olosuhteista sekä katon huoltohistoriasta. Löystyneet kateruuvit ja muut kiinnikkeet kiristetään kattohuollon yhteydessä. Katon läpivientien, kiinnikkeiden, erikoispeltien tiivistykset vaihdetaan tarvittaessa. Plus Kattopalvelu on peltikattohuoltojen asiantuntija.

Tiilikaton huolto

Tiilikaton huolto varmistaa sen, että katto palvelee vuodesta ja vuodenajasta toiseen väsymättä saavuttaen sille oletetun toimintaiän. Tiilikatot tulisi puhdistaa syksyisin lehdistä, neulasista ja roskista. Plus Kattopalvelun kattohuoltajat tekevät puhdistuksen koneellisella harjalla, joka poistaa samalla tiilikatolle mahdollisesti muodostuneen sammaleen ja muun kasvuston. Katto voidaan käsitellä kattohuollon yhteydessä suoja-aineella tai kasvustonestoaineella. Tarvittaessa tiilikatto voidaan huoltomaalata kattohuollon yhteydessä. Tiilikatot ovat kestäviä, kun niitä huoltaa säännöllisesti. Tiilikatot tulisi pinnoittaa maalaamalla noin 25-30 vuoden iässä, jolloin niiden väri palautuu alkuperäiseen kirkkauteensa ja maalipinta suojaa kattoa likaantumiselta ja sammalkasvustolta. Plus Kattopalvelu tekee kaikkia tiilikattojen huoltotöitä.

Turhaa liikkumista tiilikatolla kannattaa välttää. Kattohuoltajamme käyttävät pehmeäpohjaisia jalkineita, jotka eivät vaurioita katteen pintaa. Hankalissa kattohuoltokohteissa voidaan käyttää myös henkilönostinta, joilla päästään tiilikaton huoltokohteisiin kävelemättä kattotiilien päällä. Tiilikatot tulisi tarkastaa mielellään sekä keväisin, että syksyisin. Silloin rikkoutuneet ja siirtyneet kattotiilet voidaan vaihtaa ajoissa, ennen kun vesi pääsee aiheuttamaan ongelmia yläpohjan rakenteissa. Tiilikaton tarkastus ja huoltokohteita ovat mm.:

 • Katon lappeiden kattotiilet ja niiden kiinnitykset
 • Tiilikaton sisäjiirit
 • Sadevesijärjestelmän kunto ja kiinnitykset
 • Tiilikaton aluskate ja alusrakenteet
 • Tiilikaton läpivientien muoviosat ja läpivientitiivisteet
 • Kattoluukut ja kattoikkunat
 • Kattoikkunoiden, kattoluukkujen ja savupiipun juuripellitykset ja ylösnostot
 • Kattosillat ja niiden alapuoliset kattotiilet
 • Lumiesteen ja niiden alapuoliset kattotiilet
 • Bitumikaton suojapellitysten tarkastus ja huolto

Huopakaton huolto

Huopakaton huolto toteutettuna säännöllisesti, varmistaa katon toimintakunnon. Huopakatto tulisi huoltaa ja tarkastaa kaksikin kertaa vuodessa, jolloin varmistetaan ettei katolta löydy vaurioita tai haittaa myöhemmässä vaiheessa aiheuttavia ongelmia. Huopakaton tarkastus- ja huoltotoimia ovat esimerkiksi:

 • Roskien poisto huopakatolta harjaamalla
 • Kattokaivojen puhdistus
 • Vesikourujen ja lehtisihdin puhdistus
 • Läpivientitiivisteiden kunnon tarkistus ja läpivientitiivisteiden huolto tai vaihto
 • Läpivientitiivisteiden klemmarien kiinnityksien tarkistus ja korjaus tarvittaessa
 • Kasvuston poisto huopakatolta harjaamalla

Huopakattojen lumenpudotuksessa käytetään muovisia lumilapioita ja lumikolia. Teräksestä valmistetut lumityökalut voivat vaurioittaa herkkää kattohuopaa. Katolle jätetään aina lumenpudotuksen yhteydessä noin 10 cm lumikerros, joka suojaa kattoa lumitöitä tehtäessä. Plus Kattopalvelusta saat myös kaiken tyyppisten huopakattojen huollot.

Kattohuollon yhteydessä paljastuvat katon vahvuudet ja haastekohdat

Sen lisäksi, että me Plus Kattopalvelulla tarjoamme laadukasta ja osaavaa kattohuoltoa kaikille katoille ja materiaaleille, sisältyy palveluumme vieläkin enemmän. Periaatteenamme on aina kokonaisvaltainen katon hyvinvoinnista huolehtiminen, ja kattohuollossa se näkyy esimerkiksi siten, että huollon yhteydessä tarkistamme aina koko kattosi kunnon kaupan päälle, veloituksetta. Tämä pitää paikkansa silloinkin, jos olet tilannut meidät tekemään jonkin yksittäisen huollon, vaikkapa rännien tyhjennyksen tai sammaleenpoistokäsittelyn.

Tarkkailemme siis aina katon kuntoa kokonaisuutena, yläpohjaa unohtamatta. Toimivatko katon eristys ja tuuletus tarkoituksenmukaisella tavalla? Onko aluskate asennettu oikein? Onko katolla mahdollisia ruostekohtia tai katteessa painumia, kupruja, reikiä tai repeämiä? Ovatko lumiesteet vääntyneet tai muuten uusimisen tarpeessa? Onko sisätaitteissa tai kattoturvatuotteiden alla toistuvasti rikkoutuneita tiiliä, jotka viittaisivat ongelmiin asennuksessa? Kokeneet ammattilaisemme löytävät katoltasi piilevämmätkin ongelmat, jotka huomiotta jäädessään ehtisivät kehittyä isommiksi ja ikävämmiksi korjata.

Näin varmistamme, että katto palvelee sinua varmasti kaikin puolin ja kokonaisvaltaisesti. Mikäli huollon yhteydessä havaitsemme katolla korjaustarvetta tai muuta huomionarvoista, kerromme tällaisista asioista sinulle ja annamme mielellämme edullisen tarjouksen katon kunnostuksesta. Säännöllisen huollon ansiosta katon ongelmat tunnistetaan, ennen kuin niistä tulee mittavia kattovaurioita. Haastekohtiin saadaan reagoitua nopeasti ja näin korjauksissa säästetään sekä kattoa että rahaa. Katon huolto siis todella kannattaa, katsoipa asiaa sitten miltä kantilta tahansa.

Kun huolto ei enää riitä, on edessä kokonaisvaltainen kattoremontti

Katon huolto ei auta tilannetta tietenkään loputtomiin, vaan jokaisen katon elinkaarella on myös päätepisteensä: katteen käyttöikä tulee loppuunsa, eikä huollolla tai pienillä täsmäkunnostuksilla saavuteta enää merkittäviä parannuksia katon tilanteeseen. Peltipinta syöpyy ruosteiseksi ja pellit vääntyilevät; tiilikate rapautuu ja vuosikymmeniä palvelleet tiilet murenevat; huopakate joutuu antamaan periksi venymiselle, repeämille ja kupruille. Myös vesikatteen alapuolisissa rakenteissa voi olla remonttitarvetta, sillä yleensä aluskatteen ja vesikatteen käyttöiät kulkevat melko lailla käsi kädessä. Katon tultua tähän vaiheeseen on edessä katon kokonaisvaltainen uudistaminen kattoremontilla.

Plus Kattopalvelu toimittaa paitsi kattohuollot ja -korjaukset, myös laadukkaat ja kokonaisvaltaiset kattoremontit avaimet käteen- palveluna. Meiltä saat koko paketin suunnittelusta aina toteutukseen ja viimeistelyihin saakka, ja huolehdimme projektin jokaisesta vaiheesta ja yksityiskohdasta: tuomme työmaalle tarvittavat suojapressut ja alustat, ensiluokkaiset materiaalit, ammattitasoisen kaluston hiomakoneista henkilönostimiin, sekä tietysti osaavat asentajat ja taitavat peltisepät. Meiltä sujuvat vaativatkin remonttityöt eristyksiä ja rakenteellisia muutoksia myöten, ja projektin yhteydessä asennamme katollesi kaikki tarvitsemasi kattovarustelut, olipa kyse sitten pieneläinesteistä, katon kulkusilloista tai aurinkopaneeleista. Lopuksi viemme mukanamme vanhan katteen rojut ja muun rakennusjätteen, siivoamme työmaan, ja suoritamme katolle kattavan lopputarkastuksen.

Kun me käymme tekemässä kattosi remontin, lopputulos toimii siis varmasti kuten pitääkin. Suunnittelemme ja toteutamme projektin aina kattokohtaisesti, asiakasta kuunnellen ja aikataulussa pysyen. Ammattilaisen suorittama kattoremontti tulee myös edulliseksi, sillä paikat laitetaan kerralla kuntoon eikä remonttijälkiä tarvitse korjailla myöhemmin – kaikille tekemillemme kattoremonteille myönnämme luonnollisesti työtakuun, ja meidän asentamanamme katteessa säilyvät myös valmistajan omat takuut. Etsitkö kattoremonttia, joka tehtäisiin turvallisesti, sujuvasti ja laadulla? Tai kaipaisiko kattosi osittaista kunnostusta tai perustavanlaatuista vuosihuoltoa? Olipa katollesi ajankohtaista sitten katon huolto, korjaus tai kattoremontti, olet oikeassa paikassa. Tilaa meidät katollesi ja totea korkealaatuinen palvelumme todeksi omin silmin. Ota yhteyttä ja pyydä tarjous kattotöistä!