Kattoremontit, huollot ja korjaukset kaikille pelti-, tiili ja huopakatoille
Kattoekspertit palveluksessasi kaikissa pelti-, tiili -ja huopakattotöissä

Kun katto vuotaa, tarvitaan nopeaa reagointia ja taitavaa tilkitsemistä

Katto vuotaa – mikä neuvoksi? Monikin eri tekijä voi altistaa ikäville ja vaarallisille kattovuodoille. Jo maamme vaihteleva ilmasto itsessään on haastava, ja sateen sekä lumen aikaansaamat katon vesivuodot ovat verrattain yleisiä. Katon kuntoa rapauttavat osaltaan myös lika, sammal, kattohuollon laiminlyönti, erilaiset mekaaniset ja kemialliset rasitukset sekä yksinkertaisesti iän myötä tapahtuva kuluma. Joskus kattovuoto voi olla seurausta lumi- tai myrskyvaurioista tai se saattaa juontaa juurensa alkuperäisessä asennuksessa tehtyihin virheisiin. Kattovuoto voi paikantua heikkokuntoiseen katepintaan siinä missä yksittäiseen katon elementtiinkin. Kattohuopa saattaa halkeilla, pelti irvistää tai tiili olla rikkoutunut. Katon vuotokohta voi löytyä myös vaikkapa falskaavasta läpiviennistä, rakoilleesta jiiristä tai epätiiviistä pellityksestä.

Oli syy ja sijainti kattovuodolle sitten mikä tahansa, ei vuotavan katon kanssa ole leikkimistä. Pienikin vuoto voi aiheuttaa vakavaa vauriota esimerkiksi, kun vesi pääsee kosketuksiin yläpohjan villojen sekä puurakenteiden kanssa. Kastuneet eristeet sekä home- tai muu mikrobikasvusto ovat uhka koko rakennuksen hyvinvoinnille ja johtavat äkkiä myös suoranaisiin terveyshaittoihin ja sisäilmaongelmiin. Jos vuoto johtuu vesikatteesta, voi toimiva aluskate pelastaa tilannetta ensi hätään, sillä sen tehtävä on nimenomaan päästä eroon kosteudesta ja ohjata vedet turvallista reittiä pois katolta. Jos taas aluskate ei toimi asianmukaisesti, pääsevät vedet vuotamaan katon alempiin osiin, minkä jälkeen on enää ajan kysymys, milloin tilanne eskaloituu pahemmiksi kosteusvaurioiksi.

Meiltä Plus Kattopalvelulta saat ammattitaidolla toteutettuina kaikki kattosi vuotopaikkaukset, saumojen ja läpivientien tiivistykset sekä aluskatteen korjaukset. Oli kattosi tehty tiilestä, huovasta tai pellistä, otamme huomioon katemateriaalin vaatimukset käsittelyaineita ja korjausmetodeja valitessamme, ja tarjoamme kattokohtaisesti räätälöidyn palvelun. Kattomuodolla ei kokeneille kattokonkareillemme ole väliä. Paikkaamme ja korjaamme niin tasakattojen kattovuodot kuin harja-, pulpetti-, tai mansardikattojenkin ongelmakohdat.

Paikallistamme vuotokohdan, tutkimme syntyneet vauriot ja suoritamme tarvittavat korjaukset. Samalla katsastamme muutenkin läpi katon yleiskunnon, ja jos esimerkiksi harjatiiviste puuttuu tai rännien kiinnitykset kaipaisivat kiristystä, voimme hoitaa tällaiset epäkohdat edullisesti kuntoon. Jos aikomuksenasi on toteuttaa kattavampi kattoremontti, voit halutessasi hakea siihen joustavampaa rahoitusta sivustomme kautta. Muistathan myös, että meillä teetetyt kattotyöt kuuluvat kotitalousvähennyksen piiriin, eli yksityisasiakas pystyy hyödyntämään ne verotuksessa.

Kattovuotoon on syytä suhtautua aina vakavasti, ja mitä aiemmin se saadaan korjattua, sitä parempana katto säilyy. Ajoissa huomattu ja korjattu kattovuoto säästää monelta isommalta ja ikävämmältä remontilta, ja nykyisen katon käyttöikä saadaan mahdollisimman pitkäksi. Talon rakenteet pysyvät kuivina ja sisäilma puhtaana. Milloin viimeksi sinä olet varmistunut kattosi tiiveydestä? Onko viimeisimmästä ammattilaisen suorittamasta kattotarkastuksesta kulunut jo aikaa? Onko katolla ruostetta, sammalta tai muita merkkejä mahdollisesta vesivuodosta? Kun haluat katollesi parhaan avun, kutsu meidät paikalle. Turvataan kattosi tiiveys ja toimivuus – ota yhteyttä ja pyydä tarjouksemme kattotöistä!

Katto vuotaa
Kattovuoto voi aiheutua jo pienen läpivientiongelman vuoksi.

Peltikatto vuotaa yleensä saumoistaan, kiinnikkeistään tai kulumistaan

Kuten edellä jo todettiin, katon vuotamiselle voi olla hyvin monenlaisia syitä. Peltikaton kohdalla on melko tyypillistä, että katto vuotaa kiinnitysten tai läpivientien kohdalta. Paikkausta saatetaan kaivata myös kuluneissa kattojiireissä sekä peltien saumakohdissa. Peltikaton pahimpiin vihollisiin kuuluu ruoste, ja usein kuluma tai reikä katteeseen syntyy juuri ajan saatossa korroosion vaikutuksesta. Toisaalta peltikatolle voi sattua hyvin yhtäkkinenkin mekaaninen vaurio, esimerkiksi kun alas putoavat lumimassat riuhtovat mukaansa lumiesteet tai kattosillat tehden samalla repeämiä peltiin kiinnikkeiden kohdalle. Olipa syy peltikaton vuodolle mikä tahansa, Plus Kattopalvelulta saat asiantuntevan avun. Paikkaamme lukkosaumakatot, konesaumakatot ja profiilipeltikatot, sinkityt, maalatut sekä muovipinnoitetut peltikatot, tarvitsi kattosi sitten akuutin täsmäpaikkauksen  tai kokonaisvaltaisemman korjauksen.

Tutkimme peltikaton sekä arvioimme sen paikkausmahdollisuudet aina tapauskohtaisesti. Korjauksen kannalta olennaista on, mihin kohtaan kattoa reikä on syntynyt ja kuinka suureksi se on ehtinyt kehittyä. Useissa tapauksissa reikä löytyy kiinnikkeen tuntumasta, jolloin reiän voi paikata isommalla tiivisteellä ja uudella kateruuvilla. Teemme ruosteenpoistot sekä muut pohjatyöt huolellisesti, ja näin varmistamme tiiviin paikkauksen ja toimivan lopputuloksen. Samalla onnistuu kattavamminkin peltikaton vanhojen kiinnikkeiden vaihto uusiin tiiviisiin ruuveihin ja tarvittaessa voimme tehdä myös lisäkiinnityksiä esimerkiksi saumakohtien pitävyyttä ajatellen.

Jos kuitenkin reikä sijaitsee keskempänä katetta, on tilanne haastavampi. Voimme kyllä suorittaa hätäpaikkauksen ja peittää katon sateelta suojaan, mutta paikkaus on luonteeltaan hyvin väliaikainen, ja pelti tulisi vaihtaa uuteen niin pian kuin mahdollista. Mikäli kate itsessään on hyvässä kunnossa, ja ongelmana on vain paikallinen mekaaninen vaurio esimerkiksi myrskyssä kaatuneen puun tai irronneen lumiesteen seurauksena, voidaan vaihtaa pelkästään yksittäinen vioittunut pelti uuteen. Jos taas katto kokonaisuutena on selkeästi loppuun kulunut, kauttaaltaan reikiintynyt tai puhkiruostumisen partaalla, kannattaa koko katto vaihtaa suosiolla uuteen. Peltikaton kohdalla on hyvä huomioida, että parhaimmatkin paikkaukset ovat lopulta väliaikaisia ratkaisuja, sillä jollain aikavälillä kattopellit on joka tapauksessa uusittava. Taatusti tiivein ja toimivin valinta on ammattilaisen asentama ehjä, uusi kattopelti, jolla on myös valmistajan antama materiaalitakuu voimassa.

Tiilikaton vuoto johtuu usein rikkoutuneesta tiilestä tai epätiiviistä saumasta

Jos tiilikatto vuotaa, on kyseessä usein hyvin paikallinen korjaustarve. Kattovuoto voi löytyä läpivientien kohdalta tai olla seurausta tiilten kulumisesta ja rapautumisesta. Toisinaan tiiliä on pakkasrapautumisen myötä saattanut jopa haljeta. Tiilikate pitää kyllä juoksevaa vettä, mutta täysin vesitiivis se ei ole, joten mikäli tiilikatto vuotaa, saattaa aluskatteenkin kunnosta löytyä parannettavaa. Myös myrsky voi repiä tiilikaton pellityksiä tai irrottaa kattotiiliä. Vielä yksi vesikatteen kulumista ja vuoto-ongelmille altistumista edistävä tekijä on sammal, joka perinteisesti viihtyy valitettavan hyvin tiilikatoilla. Jos katon huoltoa ja puhtaanapitoa on pitkään laiminlyöty ja tilanteen on näin annettu kehittyä yhä huonommaksi, eivät välttämättä yksittäisten ongelmakohtien korjaukset riitä, vaan saneeraustarve voi olla kokonaisvaltainen.

Tarkistamme kattotiilten ehjyyden ja kiinnityksen, sillä etenkin harja- ja reunatiilten tulisi olla tiukasti naulattuja paikoilleen. Vaihdamme hajonneet ja rikkinäiset tiilet uusiin, teemme katon saumaukset ja läpivientien tiivistykset sekä tarkistamme aluskatteen kunnon. Jos katolta löytyy toistuvia ongelmia, voi myös olla tarpeen tehdä muutoksia katon rakenteeseen. Esimerkiksi jos tiilet sisätaitteiden kohdalta tai kattoturvatuotteiden alta löytyvät yhä uudelleen rikkinäisinä, kielii se virheellisestä asennuksesta, joka on korjattava. Tai kattoa saatetaan joutua oikaisemaan, ettei vastaavanlainen vesivuoto toistuisi tulevaisuudessa. Plus Kattopalvelu selvittää tiilikattosi tilanteen ja arvioi tällaisten muutosten tarpeellisuuden aina tapauskohtaisesti.

Tiilikaton korjauksen yhteydessä on olennaisen tärkeää suorittaa lopuksi katon pinnoitus. Kun tiilikatto vuosien saatossa kuluu, vähenee myös tiilten suojaava pinnoite ja tiilestä tulee yhä huokoisempi. Haurastunut tiili imee helpommin sisäänsä kosteutta, mistä seuraa useita ongelmia: vettä itseensä sitova kate on painavampi taakka rakenteille, sammal kiinnittyy haperoituneeseen tiileen tiukemmin, ja toistuvasti jäätyessään ja sulaessaan kosteus tiilen sisällä rapauttaa kattoa tehokkaasti. Tätä tuhoisaa noidankehää voi ehkäistä esimerkiksi tiilikaton säännöllisillä suojakäsittelyillä ja pinnoituksilla. Tiilikaton vuotokorjausten jälkeen pintakäsittely onkin paikallaan, niin katto jaksaa jälleen pysyä lujana, hylkiä kosteutta ja likaa sekä näin varjella rakenteet kunnossa.

Huopakaton ja bitumikaton vesivuoto löytyy yleensä saumoista tai repeämistä katteessa

Huopakatto vuotaa erityisen helposti saumakohdista tai läpivienneistä. Myös katteessa näkyvät kuprut, painumat, reiät ja repeämät ovat kaikki selkeitä merkkejä paikkaustarpeesta. Kattohuopa on materiaalina suhteellisen herkästi vioittuva altistuessaan kovalle mekaaniselle tai kemialliselle rasitukselle. Huovan halkeilu tai repeämät voivat aiheutua esimerkiksi auringon kuluttavan uv-säteilyn vaikutuksesta, kun se kovettaa huopaa, ja näin kate voi menettää elastisuutensa. Myös osaamaton tai väärillä välineillä suoritettu kattokäsittely voi vioittaa huopakatetta. Kun puhutaan tasakatosta, on siinä se huono puoli, että katon tarkastus yläpohjarakenteen puuttuessa on vaikeaa. Tästä johtuen kattovuoto havaitaan valitettavan usein vasta veden päästyä sisätiloihin. Onkin hyvä teettää säännöllinen kattohuolto ja kuntotarkistus ammattilaisella, joka kokemuksensa ansiosta pystyy havainnoimaan ja paikallistamaan myös katon vielä piilossa kytevät ongelmakohdat.

Meiltä Plus Kattopalvelulta saat kaikki huopakattokorjaukset asiantuntevasti niin jyrkille kuin loiville katoille, palahuopa- ja rullahuopakatoille. Vuotovaurioiden mahdollisesta laajuudesta riippuu, teemmekö vuotokohdalle tai -kohdille täsmäpaikkauksen, vai asennammeko katollesi kokonaan uutta huopapalaa. Pienet kulumat korjaamme tavallisesti paikkausmassalla, ja tarpeen tullen kiinnitämme katteeseen myös asianmukaiset paikkapalat. Huopakaton vuotokorjaukset ja -paikkaukset kannattaa suosiolla jättää ammattilaisen huoleksi, jotta työssä käytetään taatusti katolle soveltuvia käsittelyaineita ja jotta esimerkiksi paikkapalojen mitoitus on riittävä. Huopakatteen teknisen toimivuuden palauttaminen on aina haastava tehtävä, etenkin, jos huopaa täytyy leikata auki vaikkapa pullistumien takia. Meiltä saat huopakatollesi ammattitaitoisen ja asiakaslähtöisen korjauksen, joka tekee katosta jälleen tiiviin ja toimivan turvan talolle.

Vesivuodon syyksi paljastuu usein toimimaton aluskate ja puutteellinen ilmanvaihto

Usein kattovuodon syyksi paljastuu toimimaton aluskate sekä liian heikko ilmanvaihto. Aluskatteella on kaksijakoinen tehtävä: sen täytyy paitsi estää ulkoa tulevan kosteuden pääseminen katon alempiin osiin, myös kuljettaa talon sisältä höyrystyvä kosteus turvallista tietä rakennuksesta pois. Vesikate itsessään ei yleensä ole sataprosenttisen tiivis, vaan esimerkiksi sen saumakohdista saattaa tihkua kosteutta läpi, joten aluskatteen on oltava hyvässä valmiudessa, jotta vesivuodot ja kosteusvauriot katon alemmissa osissa voidaan estää. Lisäksi aluskate auttaa tiivistämään monet katon vuotoherkät elementit, esimerkiksi jiirit ja läpiviennit. Jos aluskate vuotaa tai jos se toimii muulla tavoin puutteellisesti, on riski kattovuodoille ja homevaurioille merkittävä.

Jos aluskate vuotaa, voi ongelma juontua esimerkiksi alkuperäisessä asennuksessa tehdystä virheestä, aluskatteen mekaanisesta vaurioitumisesta tai yksinkertaisesti iän myötä tapahtuvasta kulumisesta. Ikävän usein törmäämme virheellisesti tehtyihin asennuksiin: aluskate on asennettu liian löysälle, liian kireälle tai jopa väärinpäin, eikä katon vedenpoistolla ole mahdollisuuksia toimia optimaalisesti. Liian löysälle asennettu aluskate poimuttuu helposti ja johtaa vedet tuuletusrakoihin; liian kireä aluskate puolestaan ohjaa vedet kattoruoteisiin ja niiden kiinnityskohdista edelleen alemmas rakenteisiin. Liian kireälle asennettu aluskate saattaa myös lämpötilanvaihteluiden mukana joutua venymään ja pahimmillaan pakkaskutistumisen myötä jopa revetä. Jos aluskate on asennettu väärinpäin, ei alhaalta nouseva kosteus pääse haihtumaan pois, vaan talon sisältä mahdollisesti karannut lämpö pisaroituu yläpohjan pinnoille ja voi esimerkiksi tippua vetenä villoihin.

Aluskatetyöt kannattaa teettää ainoastaan pesunkestävällä ammattilaisella. Aluskatteen asennus vaatii aina rutkasti erityisosaamista ja ammattitaitoa, sillä vuotoja tai muita ongelmia voi seurata esimerkiksi puutteellisesti tiivistetyistä läpivienneistä, riittämättömistä tai väärään suuntaan tehdyistä limityksistä tai jiiripuiden väliin jääneistä raoista. Jos kattovuoto löytyy aluskatteesta, tutkimme, voiko olemassa olevaa aluskatetta korjata tai paikata, vai onko kustannustehokkain ratkaisu uuden aluskatteen asennus. Usein aluskatteen korjaus on muun muassa korjausta läpivientien kohdalta, jolloin laadukas ja kestävä korjaus on täysin mahdollinen. Jos aluskate sen sijaan on asennettu esimerkiksi kokonaan väärinpäin, on sitä haastavaa korjata jälkikäteen, kun ruoteet on jo kiinnitetty ja vesikate asennettu. Jos mietit, mihin toimiin sinun kattosi kohdalla kannattaa ryhtyä, voit jättää homman huoletta Plus Kattopalvelun haltuun. Kattoammattilaisemme selvittävät tarkoin kattosi tilanteen ja etsivät sille toimivimman ratkaisun. Vuotokorjausten yhteydessä tarkistamme aina aluskatteen kunnon sekä varmistamme, että tuuletus yläpohjassa on riittävä.

Katon perusteellinen läpikäynti kaikissa vuototapauksissa on tärkeää

Jos vesikate vuotaa tai on muuten vahingoittunut, täytyy aina ottaa huomioon mahdollisuus, etteivät vauriot rajoitu siihen. Etenkin, mikäli tilanne on kehittynyt jo pidempään, ovat vesi ja kosteus saattaneet saavuttaa myös alemmat kattorakenteet, eristevillat sekä yläpohjan. Välikaton kosteushaittojen ja lahovaurioiden korjaus on selkeästi haastavampaa ja kokonaisvaltaisempaa työtä verrattuna vesikaton vuotopaikkauksiin. Koska yläpohjan terveyden merkitys koko rakennuksen hyvinvoinnille on suuri, on vuotavan katon tapauksessa tärkeää paitsi paikallistaa vuoto ja etsiä sen syy, myös kartoittaa mahdollisten vaurioiden laajuus tarkistamalla kaikki kosteudelle alttiiksi joutuneet rakenteet (jiirit, läpiviennit, saumakohdat, kattolyhdyt, vesikourut jne) aluskatteesta laudoituksiin ja eristevilloihin.

Me Plus Kattopalvelulla hoidamme kattosi kunnostuksen aina kokonaisvaltaisesti. Kartoitamme korjaustarpeiden laajuuden ja tutkimme, onko vuotava aluskate tai heikon ilmanvaihdon aiheuttama kondenssivesi saanut tuhoa aikaan rakenteissa tai eristeissä. Meiltä luonnistuvat ammattitaidolla vaativatkin yläpohjan korjaukset. Vaihdamme kastuneet villat ja uusimme lahovaurioiset puurakenteet. Jos aluskatteen ylösnostot läpivienteihin on jätetty alkuperäisessä asennuksessa tekemättä, hoidamme ne kuntoon. Uusimme läpivientien kuluneet tiivisteet, ja kauttaaltaan huonokuntoiset läpiviennit vaihdamme kokonaan. Työnjälkemme on siistiä ja laadukasta kaikkien paikkausten, limitysten, tiivistysten, pellitysten sekä ylösnostojen osalta. Samalla varmistamme, että kattorakenteisiin on järjestetty riittävä tuuletus, ja tarpeen vaatiessa voimme remontin yhteydessä esimerkiksi parantaa katon energiatehokkuutta eristystä lisäämällä.

Jos sisäkatto vuotaa, on kyseessä jo hyvin pitkälle edennyt vuotovaurio

Jos kattovuoto huomataan vasta, kun sisäkattoon ilmaantuu kutsumaton läikkä, on vuoto todennäköisesti kehittynyt jo hyvän tovin. Jos sisäkatto vuotaa, on perin todennäköistä, että myös yläpohjan rakenteet ja eristevillat ovat joutuneet kosteuden vaikutuspiiriin. Parhaassa tapauksessa ongelman ratkominen, rakenteiden kuivaaminen sekä riittävä tuuletus korjaavat tilanteen: kastuneet mutta vielä kunnossa olevat rakenteet pystymme elvyttämään, jolloin vuotokohdan korjaus riittää. Tai lahovaurio saattaa rajoittua vaikkapa pehmenneisiin kattotuoleihin, jotka itsessään on helppo vaihtaa. Jos kuitenkin ongelma on kehittynyt pidemmälle ja kosteus on ehtinyt pilaamaan myös ruode- ja aluslaudoituksen sekä rakenteiden muut puuosat, on tilanne toinen. Kokonaan pehmenneet ja lahonneet rakenteet sekä vettyneet villat vaativat poikkeuksetta isompia vaihto- ja uusimistoimia.

Usein tällaisilta pitkälle päässeiltä katto-ongelmilta vältytään, kun kattoa ylläpidetään säännöllisillä huolloilla ja kuntotarkastuksilla. Katon kausihuollot ja tarkastukset ovat ehdottomasti edullisin ja tehokkain tapa katosta huolehtimiseksi. Kun katon tilanne katsastetaan ajoittain, ei isompia epäkohtia edes ehdi kehittyä – orastavat ongelmat nitistetään jo alkuunsa ja katon kunnossapitoon riittävät näin pienemmät ja huokeammat toimenpiteet. Katon kausihuolto on hyvä teettää minimissään kaksi kertaa vuodessa, ja optimaalisimpina ajankohtina voidaan pitää kevättä ja syksyä. Tällöin katto pidetään kunnossa huolimatta muuttuvista sääolosuhteista ja vaihtuvista vuodenajoista, ja sille saadaan asianmukaisesti varmistettua puhtaus, tiiveys sekä täysi toimintakyky.

Plus Kattopalvelulta saat kattavasti kaikki katon huoltotyöt kausihuolloista täsmätoimenpiteisiin. Perushuoltoomme kuuluu poikkeuksetta katon ja rännien huolellinen puhdistus roskista ja lehdistä, aina katemateriaalille sopivin menetelmin. Samalla tutkimme vuotoriskien tai muiden epäkohtien varalta tarkasti katepinnan, läpiviennit, jiirit, saumakohdat ja pellitykset. Testaamme myös kattoturvatuotteiden kiinnitykset ja toiminnan. Huoltokäynnin yhteydessä katsastamme lisäksi aina yläpohjan tilanteen, mikäli rakenteet mahdollistavat sinne pääsyn. Meiltä saat katollesi tarpeen mukaan niin kattopesut, sammaleenpoistot, suojakäsittelyt, lumenpudotukset, jäänsulatukset, huoltomaalaukset kuin uudelleenpinnoituksetkin, isompia kattokorjauksia ja -remontteja unohtamatta.

Tiivis ja toimiva katto on rakennukselle elinehto, ja siksi katon hyvinvointiin todella kannattaa panostaa. Mitä aiemmassa vaiheessa ongelmat katolla huomataan, sitä sulavammin sujuu myös niiden korjaus. Jos sinulla siis on syytä epäillä kattosi vedenpitävyyttä, tai arvelet, että katto vuotaa, hoida asia kuntoon ensi tilassa. Kutsu ammattilainen katollesi paikallistamaan ongelma ja tutkimaan mahdolliset vauriot. Ajoissa tehty katon vuotokorjaus säästää isommilta ja kalliimmilta remonteilta sekä palauttaa katon priimakuntoon. Älä jää odottamaan vuotoriskien realisoitumista ikäviksi lahovaurioiksi ja homeongelmiksi. Toimi sen sijaan ajoissa ja turvaa kattosi tulevaisuus – ota yhteyttä ja pyydä tarjouksemme vuotavan katon korjauksesta.

Kattoremontit

Katon korjaukset

Kattohuolto

Kattotyöt