Kattoremontit, huollot ja korjaukset kaikille pelti-, tiili ja huopakatoille
Kattoekspertit palveluksessasi kaikissa pelti-, tiili -ja huopakattotöissä

Katto vuotaa Espoo – Kattovuoto kuntoon täsmällisin ottein

Tasakatto, pulpettikatto, harjakatto tai esimerkiksi aumakatto saattaa vuotaa jossain vaiheessa elinkaartaan. Esimerkiksi lumen paino voi saada aikaan sen, että omakotitalon, kesämökin, autotallin, taloyhtiön (kerrostalon, paritalon tai rivitalon) tai jonkin muun kiinteistön katto vuotaa. Lumen aiheuttamat rasitukset ovat kuitenkin melko pieniä Espoossa, Nurmijärvellä, Vantaalla, Helsingissä, Kirkkonummella ja Kauniaisissa. Korkeintaan lumi voi irrottaa joitain kattoturvatuotteita alas pudotessaan, ja tehdä siten kattoon reikiä.

Myrskyjä on Espoonkin seudulla, ja kova tuuli voi riepotella kattoa niin, että syntyy kattovuoto. Kattovuotoon voi johtaa myös ilman riittävää ammattitaitoa tehty kattotyö. Jotta kattohuollot eivät vaurioittaisi tiilikattoa, huopakattoa tai peltikattoa, tilaa katon puhdistus ja lumenpudotus aina tästä osoitteesta.

Mikäli katto vuotaa savupiipun kohdalta, ei kyse ole lumi- tai myrskyvaurioista tai tottumattomin ottein hoidetuista kattohuolloista. Kyse voi periaatteessa olla asennusvirheestä (kuten myös silloin, jos katto vuotaa kattoikkunan tai kattovalokuvun kohdalta), mutta todennäköisesti kyseessä on ajan hammas. Vuosien varrella katto kaikkine tiivisteineen ja kiinnikkeineen altistuu niin kosteudelle, lyhyen ajan sisällä tapahtuville ulkolämpötilavaihteluille kuin monille muillekin rasituksille. Rakenteet kuluvat pikkuhiljaa, ja lopulta voi käydä niin, että katto vuotaa kattoluukun kohdalta.

Kuluminen näkyy myös peltikaton ruostevaurioina ja reikinä, huopakaton halkeamina ja auenneina saumoina sekä tiilikaton hajonneina tiilinä. Jotta katon ikääntymisestä johtuvaan kulumiseen ja vuotoalttiuteen voitaisiin puuttua ajoissa, kannattaa talon katto tarkastaa kaksi kertaa vuodessa. Ensimmäisen kerran katto on hyvä tarkastaa aikaisin keväällä, ja kerta numero kaksi kannattaa hoitaa kuntoon ennen uuden talven alkamista. Koska meillä on aito halu saada kattosi pysymään mahdollisimman hyvässä kunnossa, tarjoamme jokaisen kattotyömme – niin katon harjauksen kuin vuotavan läpiviennin korjaamisenkin – yhteydessä sinulle ilmaisen kattotarkastuksen.

Jos kattosi on jostain kohtaa epätiivis, laitamme sen kuntoon tottunein ja täsmällisin ottein. Korjaamme vuotavat tiilikatot, peltikatot ja huopakatot ensiluokkaisella tavalla, muistaen aina tarkastaa katon alapuolisten osien kunnon. Jos katto on vuotanut, voi katon alla olla kosteutta, ja katon vesivahinko on laitettava kuntoon nopeasti rakennuksen asuinkelpoisuuden säilyttämiseksi.

Teemme niin kattokorjaukset kuin erilaiset kattohuollotkin avaimet käteen -periaatteella. Voit siis luottaa siihen, että otamme kattovuodon hoitaaksemme ja poistamme sen kokonaan ja lopullisesti sinua huolettavien asioiden listalta. Kattovuodon korjaamisesta pyydämme vain kohtuullisen korvauksen, ja urakan voit rahoittaa kauttamme saatavalla rahoituksella. Omakotitalon ja kesämökin vuotavien saumojen, reikien ja läpivientien korjaukset ovat kotitalousvähennyskelpoisia töitä, joten säästä lasku ja hae tuota verovähennystä laskun tietojen perusteella.

Kattavat kattotyöt katon korjauksesta katon huoltoon ja remonttiin

Kokeneet kattoammattilaisemme korjaavat kaikki katot huopa- ja palahuopakatoista tiilikattoihin sekä peltikattoihin. Jos katto vuotaa, kattoikkuna falskaa tai aluskate kaipaa paikkausta, löytyy meiltä kattava tietotaito ongelman korjaamiseksi. Kun katon korjaus ei enää riitä, remontoimme huopakattosi, tiilikattosi ja peltikattosi avaimet käteen -palvelulla. Uutta kattoremonttia voidaan lykätä laadukkailla kattohuolloillamme, joilla varmistat kattosi toimivuuden ja pitkäikäisyyden. Puhdistamme katon ja vesikourut, pudotamme lumet, poistamme jääpuikot ja tarjoamme muut katon huoltotyöt kattosi tarpeiden mukaan. Ota yhteyttä missä tahansa kattotyössä!

Huopakatto, peltikatto tai tiilikatto vuotaa – Selitys sille on usein varsin yksinkertainen

Jos paritalon, pihasaunan, rintamamiestalon tai esimerkiksi rantamökin katto on alkanut vuotaa Espoossa, on selitys kattovuodolle usein varsin yksinkertainen. Selitykseksi ei tarvita pitkiä sepustuksia ilmansaasteiden happamuuksista ja suojalumen kuutiopainosta, vaan yksi sana saattaa riittää. Se sana voi olla esimerkiksi myrskytuuli, ruoste tai pakkasrapautuminen. Seuraavaksi kerromme hieman lisää erilaisista syistä, mitkä voivat saada katon vuotamaan Espoossa tai sen naapurikunnissa.

Aloitetaan lumesta, vaikka maamme eteläisissä osissa on harvoin niin paljon lunta, että se vaurioittaisi tiilikattoa, peltikattoa tai huopakattoa. Etenkin suojalumi kuormittaa kattoja, koska se on vettynyttä lunta. Siksi on hyvä varmistaa, ettei lunta ole kinostunut katon sisätaitteiden päälle tai vain toiseen päähän lapetta. Lumen paino voi esimerkiksi rikkoa jiirissä olevia tiiliä saaden katon vuotamaan. Epätasaisesti kasaantunut lumi on hyvä pudotuttaa katolta – ja meidän toimestamme, sillä ilman ammattitaitoisia lumenpudottajia lumenpoisto voi olla riskialtista niin katolle kuin toimitukseen eri tavalla osallistuville ihmisille.

Lumen  putoamisestakin voi koitua pulmia (joko ohikulkijoille tai katoille, josta lumi voi irrottaa erilaisia varusteita), joten katon reunalla putoamistaan odottava lumi on hyvä poistaa. Huomaathan, että kattokaltevuus 1:8 edellyttää jo lumiesteiden hankintaa.

Myrskytuuli voi saada uudenkin katon vuotamaan. Jos upouusi tai vielä uudenkarhea katto vuotaa, on sille periaatteessa kolme selitystä: asennusvirhe, lumi tai myrsky. Myrskytuuli voi puhaltaa 21−32 metriä sekunnissa, toisinaan jopa enemmän. Tällainen tuuli voi tarttua kattopelteihin ja peltilistoihin repien ne irti katosta. Myös erilaiset kattotarvikkeet voivat irrota katosta, jolloin kattoon jää reikiä. Tiilikatto ei lähde tuulen mukaan, mutta tuuli voi paiskoa katolle oksia, mitkä rikkovat tiiliä. Jos katolla on muutama rikki mennyt tiili, on tuulen helpompi tarttua tiiliin ja heitellä niitä pitkin tonttia. Tuuli voi päästä puhaltamaan myös huopavuotien alle. Jotta näin ei kävisi eikä kattoon tulisi repeämiä, tulee katon saumojen olla mahdollisimman tiiviit.

Katto voi vaurioitua niin, että sen alle pääsee vettä myös kattohuoltojen yhteydessä. Kuten edellä todetaan, kannattaa lumen pudotus jättää ammattilaisille, mutta myös muut kattohuollot kannattaa teettää meillä. Otetaan esimerkiksi katon puhdistus – kuulostaa vaarattomalta kattotyöltä, mutta voi väärin toteutettuna johtaa katon pinnoitteen vaurioitumiseen. Huonokuntoisesta suojapinnoitteesta ei ole suojaamaan kattoasi.

Pinnoite kuluu joka tapauksessa, siksi monet katot pinnoitetaan jossain vaiheessa uudestaan. Pinnoitteen uusiminen ja muut kattohuollot suojaavat kattoa vuosikymmenten aikana kohdattavilta rasituksilta. Aika tekee joka tapauksessa tehtävänsä, mutta on suotavaa, että kuluminen tapahtuu mahdollisimman hitaasti ja ilman kattovuotoja. Anna siis meidän auttaa kattosi ylläpidossa.

Peltikaton kuluminen näkyy ruosteena, mikä voi ohentaa kattopellit niin, että ne vääntyvät ja reikiintyvät – sekä vuotavat. Ilman säännöllisiä huoltotoimenpiteitä ruoste voi saada omakotitalon, rivitalon, kerrostalon tai mökin peltikaton valtaansa jo noin parinkymmenen vuoden kuluttua katon asentamisesta. Pidä hyvää huolta peltikatostasi, niin ne kestää noin 50 vuotta. Säännöllisiä huoltotoimenpiteitä ovat jokakeväiset ja -syksyiset kattoharjaukset. Katto on hyvä myös maalata pariin kertaan. Mikäli peltikattonaulat ovat alkaneet törröttää tai ruuvien tiivisteet ovat haurastuneet, on aika asentaa katolle uusia kateruuveja. Näin estetään kattopeltien irtoaminen ja peltikattovuoto kiinnikkeen kohdalta.

Tiilikaton vanheneminen näkyy siten, että tiilet muuttuvat huokoisiksi. Huokoinen tiili imee vettä. Vesi jäätyy talvella. Jään muodostuminen vaatii tilaa, mikä kuluttaa ja murentaa tiilen rakennetta. Jonain vuonna tiili halkeaa, ja tätä kaikkea kutsutaan pakkasrapautumiseksi. Jotta tiilikatto ei alkaisi vuotaa, on olennaista uusia kaikki rikki menneet tiilet kahdesti vuodessa. Mitä nuorempi katto, sitä epätodennäköisempää on löytää rikkinäisiä tiiliä, mutta asiasta kannattaa joka tapauksessa ottaa selko. Tiilien rapautumista voi estää puhdistamalla katon roskista ja sammaleista sekä pinnoittamalla tiilet uudestaan niiden ehdittyä keski-ikään.

Huopakattokin ikääntyy. Aika saa huopakatteen kuivumaan ja kovettumaan, eikä se ole enää erityisen rasituksensietokykyinen. Huopakattoon syntyy halkeamia ja muita vuotavia kohtia, jos se kuluu ja kovettuu liikaa. Jotta huopakate kestäisi hyvässä kunnossa mahdollisimman pitkään, on olennaista pitää se puhtaana ja vapaana erilaisista kasvustoista. Keski-ikään ehtineen bitumikaton rasituksensietokyky voidaan saada lähes ennalleen pinnoittamalla se uudestaan.

Katon ikääntyminen näkyy myös sen läpivienneissä. Kerrommekin seuraavaksi lisää kattovuodoista piipun, kattoikkunan tai kattovalokuvun, kattoluukun, antennin, IV-putken tai viemärintuuletusputken kohdalta.

Katto vuotaa piipun juuresta – Kattovuoto savupiipun kohdalla yleinen syy ottaa yhteyttä

Peltikatto, tiilikatto tai huopakatto voi vuotaa piipun juuresta Espoossa. Kattovuoto savupiipun kohdalla on hyvin yleinen syy ottaa yhteyttä katonkorjauspalveluun. Kaikki kattovuotojen korjaukset kannattaakin teettää ammattilaisilla, sillä ammattilaisilta työ sujuu nopeasti ja luotettavasti. Kattovuoto saadaan kerralla pois asialistalta, eivätkä sen mahdollisesti aiheuttamat kosteusvauriot katon alla jää korjaamatta. Kun teetät vuotavan katon korjauksen – myös piipunjuurivuodon paikkauksen – meillä, korjataan kattosi ammattitaitoisten ja työtä pelkäämättömien ammattilaisten toimesta. Katon korjauksen hinta on aina varsin kohtuullinen, ja kaupan päälle on luvassa koko katon kunnon tarkastus. Näin saataisiin tieto myös muista korjaustarpeista tai tarpeesta huoltaa kattoa.

Me olemme nähneet, korjanneet ja ehkäisseet lukemattomia piipunjuurivuotoja. Piipun juuri voi alkaa vuotaa siinä kuin muutkin katon läpiviennit. Jotta savupiippu voisi ohjata savun pois rakennuksesta, on sen läpäistävä katto. Katossa on siis aukko. Tuo aukko on tiivistettävä hyvin, jotta katto ei vuotaisi savupiipun juuresta.

Tiiviin piipun juuren perusta luodaan siis jo omakotitalon tai esimerkiksi kesämökin kattoa asennettaessa. Tämä ei kuitenkaan vielä riitä. Katon on tarkoitus kestää kymmeniä vuosia. Riippuu katemateriaalista, kauanko katon ja kaikkien sen läpivientien (myös piipunjuuren) on tarkoitus pitää vettä. Esimerkiksi peltikaton tekninen käyttöikä on 50 vuotta, mutta savitiilikatto saattaa kestää satakin vuotta. Piipun juuren tiivisteet kuluvat omaa tahtiaan. On mahdollista, että piipun juuri (tai jokin muu kattoläpivienti) alkaa vuotaa. Tiivisteiden kuluminen ja suoja- eli juuripellitysten kuluminen on yleensä havaittavissa jo etukäteen.

Katon kuntoa kannattaa kaiken aikaa seurata, olipa katolla savupiippu tai ei. Kattotarkastusten avulla katon kulumiin ja muihin pulmiin päästään puuttumaan ajoissa, eli esimerkiksi piipunjuuri saadaan tiivistettyä ennen, kun katto vuotaa sateella piipun kohdalta. Kun kattosi huoltaminen on meidän vastuullamme, ovat asiat hyvällä mallilla. Me tarjoamme ilmaisen kattotarkastuksen aina, kun toteutamme jonkin kattohuollon tai muun kattotyön, joten esimerkiksi suojapellitysten vääntyminen ei jää huomaamatta.

Kun korjaamme vuotavaa piipunjuurta, korjaamme tarvittaessa myös aluskatteen, suojapellityksen ja katon alle syntyneet kosteusvauriot. Katon korjaamiseen piipun kohdalta on helppoa yhdistää piipun pellitys peltisepän työnä – kerromme mielellämme lisää tällä työllä saavutettavista hyödyistä.

Kattoikkuna, kattovalokupu tai kattoluukku vuotaa

Jos kerrostalon, rivitalon tai esimerkiksi ulkorakennuksen katossa ei ole muuta vikaa kuin vuotava kattoläpivienti, ei tarvitse varautua kattoremonttiin. Meidän ammattilaisemme korjaavat vuotavat kattoikkunat, kattovalokuvut, kattoluukut ja muut vuotavat läpiviennit Espoossa. Katon kunnostamiseksi saattaa riittää kattovarusteen ja vesikatteen liitoksen tiivistäminen. Totta kai tarkastamme katon ensin, ja annamme suunnitelmamme sekä reilun tarjouksemme katon korjaamisesta vasta sitten.

Tarvittaessa laadimme tarjouksen kattoremontista, mutta siinä tapauksessa katon on oltava todella vanha tai kauttaaltaan huonokuntoinen. Pelkkä vuotava kattoikkuna on korjattavissa paljon edullisemmin ja helpommin kattoremontin toteuttamiseen verrattuna.

Katon alla olevat rakenteet ja lämmön karkaamista estävät yläpohjan eristeet voivat olla täysin kunnossa, vaikka kattoikkuna tai kattoluukku olisi vuotanut puolisen vuotta. (Koska suosittelemme, että katot tarkastetaan puolen vuoden välein, lähdemme siitä, ettei kattovuoto ole kestänyt noin kuutta kuukautta pidempään.) Tällöin talonomistaja tai taloyhtiön osakkaat voivat olla iloisia siitä, että vesikatteen alle on aikoinaan asennettu aluskate. Laadukas aluskate, minkä asentamisvaiheessa ei ole mokailtu, suojaa kattorakenteita myös tilapäisten kattovuotojen aikana. Jos vaikka rivitalon kattoluukku alkaa vuotaa, ottaa aluskate vedet vastaan ohjaten ne heti kohti talon räystäitä. Kattorakenteet pysyvät kuivina, ja edessä oleva kattourakka on nopea sekä edullinen.

Katto kuin katto kannattaa tarkastaa puolen vuoden välein siltä varalta, että vesikatto vuotaisi tai olisi niin kulunut, että kattovuoto Espoossa olisi vain ajan kysymys. Samalla tarkastamme aluskatteen ehjyyden ja sen, onko aluskate asennettu oikein. Aluskatetta kuuluu nostaa kaikkia katon läpivientejä vasten, jotta se antaisi parhaan suojan kattovuodoilta ja vesivahingoilta. Tarvittaessa tarjoamme aluskatteen paikkaamista tai sen ylösnostojen korjaamista.

Katon läpivienti vuotaa – Kattovuoto antennin, ilmanvaihtoputken, viemärintuuletusputken kohdalla voi hämmentää

Saatat hämmentyä huomatessasi, että katto vuotaa antennin, ilmanvaihtoputken tai viemärintuuletusputken kohdalta Espoossa. Pitäisikö asialle tehdä jotain? Voiko tilanne eskaloitua? Mistä saada luotettava ja kilpailukykyisen hintainen kattofirma vuotavaa läpivientiä korjaamaan.

Me olemme vastaus, jos omakotitalon, rivitalon tai vaikka ulkorakennuksen katon läpivienti vuotaa Espoossa. Meillä on vastaukset myös edellä esitettyihin kysymyksiin (ja moniin muihin pohdintoihin).

Jos katto vuotaa antennin tai esimerkiksi IV-putken kohdalta, pitää asiaan ehdottomasti puuttua, sillä kosteus voi päästä tekemisiin yläpohjarakenteiden kanssa. Silloin katon alle voi syntyä laho- ja homevaurioita. Laho tunnetaan siitä, että se heikentää puurakenteiden (joiden varassa kattosi on) kestävyyden. Home tunnetaan sen aiheuttamista sisäilma- ja jopa terveysongelmista.

Ota siis yhteyttä asiantuntevaan katonkorjauspalveluumme, vaikka vasta epäilisit kattovuotoa. Teetät kaikki kattotyöt meillä erinomaisella hinta-laatusuhteella, ja saat kaupan päälle koko katon kunnon tarkastuksen.

Jos läpivienti on toteutettu oikein eikä aluskate ole pettänyt, voi katon korjaamiseksi riittää pelkkä vesikaton tiivistys. Muussa tapauksessa kunnostamme myös kastuneet kattorakenteet ja vaihdamme märät eristeet – sekä tiivistämme aluskatteen sellaiseksi, että se voi jatkossa suojata yläpohjarakenteita, jos katto vuotaisi vielä uudestaan. Kattovuodot eivät ole kovin todennäköisiä, mutta kaikkeen kannattaa varautua.

Katto vuotaa jiirin, eli sisätaitteen, kohdalta – Tämä saattaa paljastua keväällä

Kuten edellä todettiin, ovat kattoläpivientien vuodot melko tavallisia ilmiöitä, ja siksi niihin kannattaa varautua aluskatteella. Aluskate tekee myös myrsky- ja lumivaurioiden, kattoreikien ja jiirivuotojen korjaamisesta paljon helpompaa. Aluskatteen ansiosta riittää, että korjaamme pelkän vesikatteen.

Jiiri tarkoittaa katon sisätaitetta eli paikkaa, missä kaksi lapetta kohtaa toisensa. Jiiri on melko vuotoherkkä paikka – etenkin, jos se on asennettu, huollettu tai korjattu väärin. Suosittelemmekin, että jätät kaikki jiirityöt Espoossa meille – niin vuotavan jiirin korjaamisen kuin esimerkiksi lumen pudottamisen jiirin kohdalta.

Kun tarkastamme omakotitalon, kerrostalon, rivitalon tai vaikkapa vapaa-ajan rakennuksen kattoa, kiinnitämme suurta huomiota siihen, missä kunnossa kaikista vuotoherkimmät paikat ovat. Tarkastamme niin sanotusti suurennuslasin kanssa niin kaikki saumat, vanhat paikkaukset, läpiviennit kuin jiiritkin. Peltikatolla muistamme tarkastaa peltikattonaulojen tai kateruuvien kunnon, onhan melko tyypillistä, että katto vuotaa kiinnikkeiden kohdalta. Kattotarkastuksen saa kaupan päälle vaikka katon puolivuosittaisen puhdistuksen yhteydessä – tärkeä työ, millä ehkäistään muun muassa roskien aiheuttamia saumavuotoja sekä katon sammaloitumista.

Tarkastamme myös sen, onko peltikaton tai tiilikaton aluskate asennettu oikein jiirin kohdalta. Jos aluskatteen limitykset on tehty vain vähän sinne päin, tarjoamme aluskatteen korjaamista – vain ehyt ja oikealla tavalla asennettu aluskate voi antaa suojaa, jos katto alkaa vuotaa jiirin kohdalta. Jiiriä koetellaan muun muassa veden, jään, lumen ja ulkolämpötilavaihteluiden toimesta, joten se voi alkaa vuotaa Espoossa.

Katon alla selviää myös se, ovatko yläpohjan eristeet kunnossa, ja toimiiko yläpohjan ilmanvaihto toivotulla tavalla. Jos katon alle karkaa talvisin paljon lämpöä, mikä ei tuuletu ulos, voivat kattorakenteet kastua kondenssiveden toimesta. Kondensoitunut lämpö voi aiheuttaa yhtä vakavia kosteusvaurioita kuin jiirin, kattoikkunan tai vaikkapa harjapellin kohdalta vuotava katto. Tarvittaessa annamme tarjouksen esimerkiksi katon lisälämmöneristyksestä (tämä vähentää myös kattojään ja sen aiheuttamien saumavuotojen todennäköisyyttä) ja/tai katon IV-töistä.

Kattoremontit

Katon korjaukset

Kattohuolto

Kattotyöt