Kattoremontit, huollot ja korjaukset kaikille pelti-, tiili ja huopakatoille
Kattoekspertit palveluksessasi kaikissa pelti-, tiili -ja huopakattotöissä

Katto vuotaa Helsinki – Kattovuoto pois päiväjärjestyksestä Plus Kattopalvelun avulla

Kattovuotoon kannattaa puuttua heti, kun katon huomataan vuotavan savupiipun kohdalta. Myös kattoikkunan, kattovalokuvun tai kattoluukun kohdalta vuotava katto tulee korjata saman tien. Kun omakotitalon, kesämökin, autotallin, taloyhtiön (kerrostalon, paritalon tai rivitalon) tai jonkin muun kiinteistön katto vuotaa Helsingissä, voi kosteus päästä katon alle. Katon alle päässyt kosteus voi johtaa sellaisiin vaurioihin, joiden korjaaminen olisi isotöinen urakka. Mitä nopeammin vuotava tiilikatto, peltikatto tai huopakatto korjataan Helsingissä, Vantaalla, Espoossa tai Sipoossa, sitä pienempi urakka on edessä. Pelkkä kattoikkunan ja vesikatteen liitoksen tiivistys voi riittää, jos kattovuodon korjaus päästään aloittamaan heti tuoreeltaan.

Kattovuodon voi aiheuttaa moni asia aina varomattomasta kattohuoltajasta katolta alas valuviin lumimassoihin. Kattovuoto ei ole mikään maailmanloppu, sillä vuotavan katon kunnostamiseen riittää usein katon osittainen korjaus, eikä se edes tuli kovin kalliiksi. Vaikka kattoluukun kohdalta tai esimerkiksi jiiristä vuotava katto olisikin jo ehtinyt aiheuttaa tuhoja katon alla, voit luottaa meidän kunnostavan kosteusvauriot ja katon kohtuullisin hinnoin. Omakotitalon ja kesämökin katon korjaamisesta voi hakea kotitalousvähennystä, mikä laskee tasakaton, harjakaton tai esimerkiksi pulpettikaton korjauskustannuksia entisestään. Mainitsemisen arvoinen on myös kauttamme haettava rahoitus. Tuota rahoitusta tarjoaa luotettava ja tunnettu yhteistyökumppanimme.

Jotta palahuopakaton, lukkosaumakaton tai esimerkiksi kolmiorimahuopakaton kunnossa tapahtuneet muutokset tulisivat huomattua jo aikaisessa vaiheessa, on oleellista seurata katon kuntoa aivan alusta pitäen. Katto on hyvä tarkastaa sekä keväällä että syksyllä. Katon kunnon tarkastukseen tulee sisällyttää kaikkien liitos- ja kiinnityskohtien tarkastus, katon pinnoitteen kunnon arviointi, katon likaisuuden tarkastus ja esimerkiksi sadevesijärjestelmän toiminta. Kattotarkastus ei olisi täydellinen, ellei samalla tarkastettaisi myös katon alla olevia osia. Koska mitään kattoa ei voida pitää sataprosenttisen tiiviinä, vaan katto saattaa alkaa vuotaa jossain vuosikymmenten pituisen käyttöikänsä vaiheessa, on aluskatteen kunnolla ratkaisevan suuri merkitys. Tiivis ja asiantuntevasti asennettu aluskate ohjaa katon alle mahdollisesti pääsevän kosteuden pois katon alta, joten esimerkiksi kattovuoto kattovalokuvun kohdalta ei kastele kattorakenteita. Katon alla käymällä paljastuu myös eristeiden kunto ja yläpohjan tuuletuksen toimivuus, voihan katon vesivahinko johtua myös ongelmista välikaton ilmanvaihdossa.

Plus Kattopalvelu tarjoaa katon tarkastuksen kaikkien kattotöiden yhteydessä, pienimpiä kattopaikkauksia ja rännien puhdistuksia unohtamatta. Ilmaiseksi saadun kattotarkastuksen avulla on mahdollista välttää monet kattovuodot ja pitää siten huolta kattorakenteiden kunnosta.

Kattavat kattotyöt katon korjauksesta katon huoltoon ja remonttiin

Kokeneet kattoammattilaisemme korjaavat kaikki katot huopa- ja palahuopakatoista tiilikattoihin sekä peltikattoihin. Jos katto vuotaa, kattoikkuna falskaa tai aluskate kaipaa paikkausta, löytyy meiltä kattava tietotaito ongelman korjaamiseksi. Kun katon korjaus ei enää riitä, remontoimme huopakattosi, tiilikattosi ja peltikattosi avaimet käteen -palvelulla. Uutta kattoremonttia voidaan lykätä laadukkailla kattohuolloillamme, joilla varmistat kattosi toimivuuden ja pitkäikäisyyden. Puhdistamme katon ja vesikourut, pudotamme lumet, poistamme jääpuikot ja tarjoamme muut katon huoltotyöt kattosi tarpeiden mukaan. Ota yhteyttä missä tahansa kattotyössä!

Huopakatto, peltikatto tai tiilikatto vuotaa – Saatat yllättyä kattovuodon aiheuttajasta

Kun paritalon, kesämökin, rivitalon tai omakotitalon katto vuotaa, ole yhteydessä meihin mahdollisimman pian. Se, että huopakatto, peltikatto tai tiilikatto vuotaa Helsingissä, johtuu usein jostain kattoläpiviennistä. Myös jiiri (eli katon sisätaite) vuotaa suhteellisen usein. Tällaiset kattovuodot ovat ammattilaisillemme helppoja ja nopeita korjata, joten kattovuotoja läpivientien kohdalta ei ole syytä pelätä – eikä kattoläpivientejä tarvitse vuotouhan takia poistaa tai jättää asentamatta.

Kerromme kohta lisää kattovuodoista piipun, kattoikkunan, kattoluukun tai jiirin kohdalta. Nyt kerromme muista syistä, mitkä voivat saada kaltevan katon, loivan katon tai tasakaton vuotamaan. Saatat yllättyä, mitkä kaikki tekijät voivatkaan aiheuttaa kattovuodon!

Yllättävää on esimerkiksi se, että monen peltikattovuodon takana on naulan- tai ruuvinreikä. Siksi peltikaton kuntotarkastajan kannattaakin tarkastaa mökin, omakotitalon, ulkorakennuksen tai esimerkiksi rivitalon katon kiinnikkeiden kunto erityisellä huolella. Osa vanhoista peltikattonauloista on voinut pumppautua ylös katosta, ja katto voi vuotaa törröttävän naulan juuresta – eikä siinä kaikki, sillä tuulikin irrottaa helpommin kattopellit, mitkä ovat enää vain osittain kiinni ruodelaudoissa.

Nykyään kattopellit kiinnitetään kateruuveilla. Ruuvi ei yleensä pumppaudu ylös puusta, vaikka puu turpoaisi ja kutistuisi yhtä mittaa. Ruuvin tiivisteet voivat kuitenkin kulua niin, että ruuvinreiästä pääsee vettä yläpohjarakenteisiin. Myös kattotikkaiden ja muiden kattovarusteiden kiinnikkeet tulee tarkastaa, jotta ne eivät tempautuisi irti myrskyssä tai lumen pudotessa katolta. Tällainen aiheuttaisi vuotavia reikiä kattoon kuin kattoon.

Totta kai peltikatto voi vuotaa myös ruostevaurioiden takia. Kattotarkastaja paneekin merkille, pitääkö katto harjata tai pestä, ja onko katon maalipinnoite aika uusia. Mahdolliset ruostevauriot kannattaa käsitellä asianmukaisin menetelmin jo aikaisessa vaiheessa.

Huopakaton voi saada vuotamaan sammaloituminen tai auringon porotus. Sammaleita esiintyy varsinkin sellaisilla bitumikatoilla, joita ei ole usein puhdistettu – tai joiden pinnoite on loppuun kulunut. Pinnoite suojaa kattoa myös ilmansaasteilta ja esimerkiksi auringon ultraviolettisäteiltä, mutta ei enää siinä vaiheessa, kun se on ajan kuluttama. Huopakatto voidaankin pinnoittaa uudestaan sen rasituksensietokyvyn parantamiseksi.

Sammaleet voivat saada huopakaton vuotamaan, koska niiden juuret tunkeutuvat läpi katon saumoista. Samalla katoaa katon saumojen vedenpitävyys. Aurinko voi johtaa huopakattovuotoon, koska se kuivattaa ja kovettaa kattohuovan. Kovettunut kattohuopa ei jousta, vaan uudet rasitukset saavat sen repeämään.

Huopakaton kuntotarkastajan kannattaa panna merkille myös huopakatteessa mahdollisesti olevat rypyt ja ilmakuplat, sillä ne kannattaa tasoittaa ennen huovan vaurioitumista. Toki kuntotarkastajan on syytä varmistaa myös katon läpivientien kunto.

Tiilikaton vesivuodon saa usein aikaan rikki mennyt tiili, joten katon tiilien kunto on syytä tarkastaa joka kevät ja syksy. Samalla tulee tarkastettua myös kattoläpivientien kunto, kattotarvikkeiden kiinnitysten luotettavuus sekä sadevesijärjestelmän veto.

Rikkinäiset tiilet on uusittava, jottei katon alle pääsisi vettä. Jos rikki menneitä tiiliä on paljon, voi vastaus löytyä osittaisesta tai kokonaisesta kattoremontista. Muussa tapauksessa kannattaa miettiä tapoja vähentää kattotiilien halkeilua. Neuvokkaat ammattilaisemme löytävät ratkaisun joka tilanteeseen. Kattotiilien hajoamista aiheuttavat sammaleet ja kattotiilien sisään jäätyvä vesi. Sammaleentuhokäsittely poistaa sammaleet, joiden juuret työntyvät aina vain syvemmälle. Tiilien pinnoittaminen uudestaan palauttaa niiden kyvyn hylkiä vettä, likaa ja kasvustoja.

Tiili- ja peltikaton kuntotarkastukseen kannattaa liittää myös aluskatteen kunnon tarkastus, sillä aluskatteesta on kattorakenteiden pelastajaksi, jos katto kaikesta huolimatta vuotaa. Aluskatteen on toki oltava ehjä ja oikein asennettu, jotta se voisi estää huopakattovuotoa, peltikattovuotoa tai tiilikattovuotoa aiheuttamasta katon vesivahinkoa Helsingissä. Omakotitalon, kerrostalon tai esimerkiksi huvilan katon alla kannattaa käydä myös siksi, että yläpohjan tuuletus ja eristeiden kunto tulisivat tarkastettua. Jos tuuletus tökkii, voi kondenssivesi lahottaa kattorakenteet ja homehduttaa eristeet – ja jos pieneläimet ovat sotkeneet ja repineet eristeitä, voi olla tarpeen suorittaa yläpohjan eristeiden osittainen tai kokonainen vaihtaminen.

Katto vuotaa piipun juuresta – Kattovuoto savupiipun kohdalla on helposti muihin kattotöihin yhdistettävä operaatio

Jos kesämökilläsi tai omakotitalossasi on tulisija, on mahdollista, että katto vielä joskus vuotaa piipun juuresta. Takkoja ja puukiukaita ei tämän takia tarvitse vältellä. Kun vesi- ja aluskate on asennettu oikeanlaisella tavalla ja katon tiiviys on säännöllisessä seurannassa, voivat piipunjuurivuodot jäädä kokonaan väliin. Katon tulee toki olla oikein asennettu ja säännöllisesti kuntotarkastettu, vaikka sillä ei olisikaan piippua. Savupiippu tai ei, voit tilata peltikaton, huopakaton tai tiilikaton kuntotarkastuksen meiltä. Muiden kattotöiden yhteydessä tarjoamme katon yleiskuntotarkastuksen hintaan 0 €. Kattosi tarkastetaan veloituksetta esimerkiksi lumiesteiden uusimisen, saumojen tiivistämisen, otsalautojen maalaamisen tai katon harjaamisen yhteydessä – vesikourujen puhdistamisesta puhumattakaan.

Jos huomaamme, että katto vuotaa savupiipun juuresta, annamme reilun tarjouksen rivitalon, rintamamiestalon tai vaikka rantamökin katon korjaamisesta piipun kohdalta. Helpoimmillaan katon kunnostamiseksi riittää piipun ja vesikaton liitoksen tiivistys, mutta jos tilanne on edennyt pidemmälle, on meidän toimittava tapauksen edellyttämällä tavalla. Silloin korjaamme myös vuotavan piipunjuuren Helsingissä aiheuttamat kosteusvauriot, kuten lahovauriot.

Jos piipun juuresta vuotava katto on saanut katon alla olevat rakenteet ja eristeet kastumaan, on syytä olettaa, että aluskate ei ole aivan kunnossa – tai että se puuttuu kokonaan. Me emme luota pelkkiin olettamuksiin, vaan tarkastamme tilanteen. Oikein asennettu ja ehjä aluskate olisi estänyt katon alla olevien puurakenteiden kastumisen kuljettamalla sade- ja sulamisvedet pintaansa pitkin aina räystäille asti.

Jos aluskate puuttuu, selvitämme, tulisiko se jälkiasentaa vai hoidetaanko aluskatteen asentaminen vasta seuraavan kattoremontin yhteydessä. Mikäli tiilikaton tai peltikaton asennus on tehty puutteellisesti, laadimme tarjouksen aluskatteen osittaisesta uusimisesta piipun kohdalta, jos se on paras tapa korjata aluskate. Aluskate on oikein asennettu, jos sitä on nostettu piippua (ja muita katon läpivientejä) vasten – ja jos ylösnostoja ei ole tehty, on aluskate tuomittava väärin asennetuksi.

Kun korjaamme kattoa piipun juuresta, voimme tehdä monia muitakin kattotöitä, myös piippua koskevia. Piipunpellitys (mikä ulottuu ylhäältä alas asti) suojaa piipun ja ulkokaton läpivientiä vielä paremmin kuin pelkkä juuripellitys. Kattopeltiseppämme voivat toteuttaa piipun pellityksen sinunkin katollesi – tietenkin mittojen mukaan ja mitä parhaimmalla ammattitaidolla. Piipunpellitys suojaa myös itse piippua kosteuden ja ulkolämpötilojen vaihtelun aiheuttamalta rapautumiselta. Piipunhattu suojaa hormia rapautumiselta ja niiltä vaaroilta, joita hormin laastin vaurioituminen voi aiheuttaa (kuten nokipalolta).

Peltikaton, tiilikaton tai huopakaton piipun juuren korjaamiseen voidaan yhdistää myös muiden läpivientien tiivistämistä, saumojen paikkaamista ja esimerkiksi sadevesijärjestelmän huolto. Voimme tehdä myös jonkin kattohuollon tai vaikkapa asentaa katolle uusia varusteita.

Kattoikkuna, kattovalokupu tai kattoluukku vuotaa – Meiltä parhaat ratkaisut tällaisiinkin pulmiin

Plus Kattopalvelun katonkorjaajat ovat alansa huippuja. Mikään katonkorjaus tai kattopaikkaus ei ole meille ylivoimainen. Tilaa meiltä kattoreiän paikkaus, irronneiden kattopeltien tai huopapaanujen kiinnitys, vesikourujen korjaus tai vaikka painuneen katon oikaisu. Me korjaamme isot ja pienet vauriot samalla asiantuntemuksella ja varmaotteisuudella. Jos katto olisi oikein huonossa kunnossa, laatisimme tarjouksen katon uusimisesta, mutta ensisijaisesti tahdomme aina tarjota katon korjaamista. Kattoremontti on iso urakka, mihin kannattaa ryhtyä vasta sitten, kun tiilikattoa, peltikattoa tai huopakattoa ei enää saa kuntoon korjaamalla.

Jos katto vuotaa vain jonkin läpiviennin kohdalta, ei kattoremonttia todennäköisesti tarvita (ellei katto ole ikänsä puolesta uusimiskunnossa; esimerkiksi peltikatto ei kestä yli 50 vuotta). Erilaisia kattoläpivientejä ovat kattoikkunat, kattovalokuvut ja kattoluukut, ilmanvaihtoputket, antennit, viemärintuuletusputket ja esimerkiksi alipainetuulettimet.

Jos kattoikkuna vuotaa Helsingissä, ota yhteyttä Plus Kattopalveluun, niin asia on pian kunnossa. Korjaamme kattoikkunan, tarvittaessa myös höyrynsulut, eristeet, aluskatteen ja kattovuodon aiheuttamat kosteusvauriot. Jos kattoikkuna on vanha ja huonossa kunnossa, voimme uusia senkin. Jos asiakas haluaa, voimme myös poistaa kattoikkunan katolta. Korjaamme, uusimme ja poistamme myös kattovalokuvut. Mikäli tarpeen, kunnostamme myös eristeet, höyrynsulut ja aluskatteen.

Kattoluukkua ei ehkä kannata poistaa katolta, sillä siitä on paljon hyötyä. Jos omakotitalon tai vaikka kerrostalon kattoluukku vuotaa, tulemme korjaamaan läpiviennin ja tekemään kaikki tarvittavat tiivistykset ja uusimiset.

Joskus kattorakenteitakin on uusittava. Jos puurakenteet ovat vain märkiä, riittää niiden kuivattaminen, mutta lahoa ei saa poistettua muuten kuin purkamalla lahon vaurioittamat rakenteet. Märkiin eristeisiin tepsii vain yksi konsti, ja se on niiden purku sekä uusien eristeiden asentaminen tilalle. Märät eristeet voivat homehtua todella nopeasti, eikä kannata ottaa riskiä homevaurioista.

Katon läpivienti vuotaa – Kattovuoto antennin, ilmanvaihtoputken, viemärintuuletusputken kohdalla ja niiden estäminen

Sille, miksi katto voi alkaa vuotaa jonkin läpiviennin (kuten ilmanvaihtoputken, viemärintuuletusputken tai esimerkiksi antennin) kohdalta Helsingissä, on periaatteessa kaksi syytä. Ensimmäinen syy on rivitalon, omakotitalon, kesämökin tai esimerkiksi kerrostalon kattoa asennettaessa tehty virhe. Jos läpivientiä ei ole tiivistetty oikealla tavalla, voi se alkaa vuotaa.

Toinen syy sille, miksi huopakatto, peltikatto tai tiilikatto vuotaa Helsingissä jonkin läpiviennin kohdalta, on läpiviennin tiivisteiden kuluminen. Läpiviennin tiivisteet eivät ole uudenveroisia vuosikymmenestä toiseen, vaan ne kuluvat siinä kuin muutkin rakenteet. Kulumisen seurauksena talon katto voi alkaa vuotaa esimerkiksi ilmanvaihtoputken tai viemärintuuletusputken kohdalta. Varsinkin talven lumet kuormittavat katon läpivientejä. Lumen paino rasittaa myös jiirejä, joten nekin kannattaa tarkastaa lähietäisyydeltä jokakeväisen kattotarkastuksen yhteydessä.

Jotta oman talon katto pysyisi mahdollisimman tiiviinä ja sen alla asuminen olisi yhtä huoletonta vuodesta toiseen, kannattaa huolehtia kahdesta asiasta. Asennuta kaikki kattoläpiviennit meillä, jotka panostamme jokaisen ilmanvaihtohormin ja viemärintuuletusputken läpiviennin vedenpitävyyteen. Muistamme nostaa aluskatteen kaikkia läpivientejä vasten, jolloin mahdollinen kattovuoto ei pääsisi lahottamaan katon puurakenteita tai homehduttamaan yläpohjan eristeitä. Aluskatteesta on iso ilo tulevina vuosikymmeninä.

Toinen tapa välttää kattovuoto antennin, IV-hormin tai esimerkiksi viemärintuuletusputken kohdalta on seurata katon kuntoa. Katon kunto kannattaa tarkastaa talven molemmin puolin, jotta mahdollisiin muutoksiin, vaurioihin ja puutteisiin voitaisiin puuttua jo alkuvaiheessa. Kun asiantuntijamme tarkastaa katon, huomaa hän kuluneet tiivisteet tai esimerkiksi vääntyneet suojapellitykset ja osaa siten tarjota kattovuotoja ehkäiseviä tiivistyksiä (tarvittaessa myös kattohuoltoja). Plus Kattopalvelu tarjoaa ilmaisen kattotarkastuksen kaikkien kattotöiden yhteydessä, joten sinun ei tarvitse maksaa siitä euroakaan.

Katto vuotaa jiirin (eli sisätaitteen) kohdalta – Toimiva jiirirakenne ei ole yksinkertainen asia

Jiiri on erityisen hankala paikka niin tiilikatoilla, huopakatoilla kuin peltikatoillakin. Jiiri on haasteellinen asentaa, eikä aluskatteenkaan asentaminen jiirin kohdalla ole mitään lastenleikkiä. Kun tilaat katon asentamisen ja uusimisen meiltä, varmistat saavasi toimivan jiirirakenteen. Jos omakotitalon, kerrostalon, rivitalon tai esimerkiksi vapaa-ajan rakennuksen katon sisätaitteiden toteuttamisessa on toivomisen varaa, teemme hyvällä hinnalla tarvittavat korjaus- ja uusimistoimenpiteet.

Jiiri on hankala huoltaa ja korjata, joten myös katon sisätaitteen kohdalta tarvitut paikkaukset ja huoltotoimenpiteet on hyvä tilata Plus Kattopalvelun asiantuntevilta ammattilaisilta. Meiltä hoituu luotettavalla tavalla myös lumen poisto jiirin kohdalta. Juuri lumen paino saakin aikaan monet kattovuodot jiirin kohdalta.

Lumen painon lisäksi katon sisätaitetta kuormittavat lumimassojen liikkeet, jää, vesi ja ulkolämpötilavaihtelut, joten jiirin kunto ja tiiviys on yksi tärkeimmistä tarkastettavista asioista katon kevät- ja syystarkastusten yhteydessä.

Lumen paino on rasitus, mitä talon omistaja voi omalla toiminnallaan hillitä ja hallita. Jos katolla on liikaa lunta, kannattaa tilata lumen pudotus tiilikatolta, huopakatolta tai peltikatolta – ja nimenomaan tilata, onhan lumen pudottaminen korkealta katolta vaarallista puuhaa. Katolta voi vaikka pudota alas. Lisäksi tottumattomuus kattolumitöissä voi rikkoa kattoa. Lapio voi irrottaa tiiliä tai naarmuttaa katon pinnoitetta.

Kattolumitöitä tarvitaan, jos katolla on liikaa lunta kattorakenteiden kantokykyyn nähden, mutta Helsingissä asian laita on näin vain ani harvoin. Lumenpoistoa tarvitaan myös silloin, jos lumi uhkaa pudota alas vahinkoja aiheuttaen, tai jos se on jakaantunut epätasaisesti. Lunta saattaa kertyä jiirille, joten kannattaa tarkkailla tilannetta. Tarvittaessa tulemme poistamaan lumet jiiriltä – kattotyö, mikä saattaa ehkäistä katon vaurioitumisen ja jiirivuodon Helsingissä.

Kattoremontit

Katon korjaukset

Kattohuolto

Kattotyöt